Oldal: 2 / 4

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 1., szomb. 10:38
Szerző: Gitta
Zöldség a répa, cékla, káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, retek, spenót, ezek mind mind kaphatók egész télen.

A könyv szerint tényleg nem ajánlott a gyümölcs, de szerintem éhgyomorra igenis lehet enni bármilyen gyümölcsöt, mert azok is lúgosítanak! Csak az ételtársítási szabályt kell betartani, nem szabad semmivel sem együtt fogyasztani. Csak magában!

A leveseket nem kell kerülni, turmixgépben remek nyers zöldséglevest lehet készíteni.

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 3., hétf. 11:10
Szerző: giyandeva
Egy téli zöldség még kimaradt: kínai kel - a kedvencem!

És tudtom szerint a savanykás alma is lugosít, midnenesetre napi pár szem alma biztos nem árt meg :)

Ugyan a lúgos könyvben nincs benne, de nálam nagyon bevált dolog az elválasztó étrend, melynek lényege:
-fehérjét és szénhidrátot ; -szénhidrátot és keményítőt
NE EGYÜNK egy étekzésen belül.
-gyümölcsöt csak önnmagában és éhgyomorra.
-csonthéjasok, olajos magvak keményítővel / fehérjével szintén rossz kombináció!

Tehát:
-fehérjéhez zöldséget
-keményítőhöz (krumpli) zöldséget
-szénhidráthoz(gabonák, tészta, kenyérfélék stb.) zöldséget
-csonthéjasok, olajos magvakat szénhidráthoz lehet enni, de sok zöldséggel! de a legjobb csak zöldséggel enni. :)

Gyakorlatban azért nem olyan bonyolúlt mint így leírva elsőre látszik. A lényeg az, hogy olyan egyszerűen étkezzünk, amennyire lehetséges. Max 2-3 ételtípust fogasszunk együtt.

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 3., hétf. 11:30
Szerző: Kyra
Sziasztok!

Gitta, Giyandeva, köszönöm a további jótanácsokat:)
A kinai kelt én is nagyon szeretem, bár amilyen salit eddit csináltam belőle, az szintén nem a legjobb mert joghurt és füstölt sajt is volt benne, amik ugye tejtermékek (+póréhagyma, nagyon fincsi).
A szétválasztó étrendet már máshol is hallottam, ugyhogy biztos van benne valami, nehéznek én csak azt találom,h én pl régebben se nagyon ettem sok húst,de a tésztákat elég sokat.Nehéz lesz a zöldség javára forditani a mérleget, de majd igyekszem.
Hétvégén voltam a Herba-házban, ott rengeteg különleges hozzávalót be lehet szerezni, és elkezdtem a csiráztatást is (lucerna és vöröshere magot vettem kezdetnek), ma reggelre már meg is jelentek a kis csirák a magokon:)
Ti esztek csirákat, ill.abból készült ételeket?
Ja, és még egy, a kiwit se a könyvben nem láttam se egy másik lugositó oldalon,h vajon mennyire lehet savasitó?Mondjuk nagyon éretten már gondolom az,de ha keményebb, biztos nem vészes enni, nem?Főleg reggel éhgyomorra:)

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 3., hétf. 15:33
Szerző: Kyra
Natascha, Neked is köszi,reggel sietve olvastam, nem görditettem le teljesen kik irtak.
Ezekkel a termékekkel kapcsolatban sajnos fenntartásaim vannak,bár biztos jók,de ezeket is megint csak hálózat keretében lehet megvásárolni,illetve ezek az aktuális "csodaszerek".
Anno beléptem a Forever-be, ott is mindenféle jókat irtak a termékekről,h meg lehet tőlük gyógyulni,stb.Mondjuk én nem szenvedek semmilyen komoly betegségben,de a termékek szedése után semmi változást nem vettem észre.
És sajnos nagyon drága termékek ezek a ph-s cuccok is, 20ezer forintos havi árat szerintem nem tud mindenki megengedni magának..

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 5., szer. 23:13
Szerző: szabof1
Kyra!
Nekem nem havi 20 ezer, hanem csak 11 !!!
"Beléptem" és a 4 havi csomag havi szintre lebontva így csak ennyi.

:)

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 6., csüt. 11:08
Szerző: Boldogsag
Értesítek már most mindenkit, akitérdekel, hogy április 9-én ez a téma lesz a Civil Rádióban, a Kanál forradalma műsoromban.

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 6., csüt. 11:18
Szerző: giyandeva
Tegnap a bioüzletben megnéztem ezt a csodaport. Elsőre jól "szaglik", kellemes illata van. Az egyik eladó hölgy épp kortyolgatta. Jó dolognak tűnik bár személyesen fentartásom van a szárított por alakjával, nemtudom így mennyire maradnak meg az értékes összetevők...
Meg egy picit számoltam: Helga említette havi szinten 11 ezerbe kerül neki ha nagy tételben veszi... kiszámoltam napi 1-1,5 dl búzafű léhez heti két csomag búzafű kell ez kb hasonlóan 10-11 ezer forintba kerül. Utóbbi tömény és folyékony klorofil és vitaminok és nyomelemek és élő enzimek összessége. Töröm a fejem: a kettő közé mármint por és firssen préselt búzafűlé közé lehet e egyenlőséget tenni?

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 7., pén. 13:41
Szerző: Gitta
giyandeva írta:a kettő közé mármint por és firssen préselt búzafűlé közé lehet e egyenlőséget tenni?


Nem, nem lehet! Ég gondolom tudod, hogy melyik javára... ez tudod üzlet. Nem mindenki kel fel reggel korábban, és lát neki a búzafűvel vacakolni. Sokkal egyszerűbb a port beleszórni a vízbe. Engem a porral az zavar, hogy nem tudom, hogy mi van benne. A füvet meg fogom a kezemben... én ilyen földhözragadt vagyok...

És ha mellé még egész nap nem eszel savasító ételeket, hanem zöldségeket túlnyomórészt, akkor tényleg felesleges ezt az "étrend kiegészítőt" megvenned. Enélkül is egészséges leszel.

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 10., hétf. 15:19
Szerző: Norci
sziasztok,

ahogy én tudom, a lugosítást nem kell hónapokig, évekig végezni, bár attól is függ, kinek mennyire van elsavasodva a szervezete, de alapvetően kúraszerűen ajánlott. Mondjuk 3-4 hétig elég a búzafű-kúra, és közben pedig minél kevesebb fehérjét és minél több élő, nyers ételt enni, ami szintén lugosít.

A legerősebb lugosító a böjt, zöldséglevekkel, pl. cékla, répa és társai. Ha érzem, hogy gyengébb vagyok, és kilátásban lehet egy betegség, egyből a zöldséglevekhez nyúlok, de a rendszeres egy-egy napos böjt, és a néha beiktatott 3 naposok megelőzik a betegségeket és beállítják a sav-bázis egyensúlyt. Plusz persze a vegán táplálkozás :-)

A munkahelyemen is többen isznak ilyen porokat, de ha mellette nem figyel oda az ember, hogy mit eszik, akkor tízezresével dobja ki a pénzt ezekre a szerekre. Pl. aki mellette eszik húst, tojást, kávét, fekete teát, dohányzik, és egyéb savasítást végez, annak oly mindegy, hogy port szed vagy búzafű levet iszik, mert töredéke lesz csak a hatása a kúrának.

De mivel most tavaszi időszak van, nagyon hasznosak a tisztítókúrák is, a böjtök mellett. Részemről 14 napos barnarizs kúrát csinálok, ami nagyon jó a béltisztításra.

üdv,

N

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 10., hétf. 17:49
Szerző: Gitta
Szia Norci!
Igazad van, sem a zöld por, sem a búzafű nem ér semmit, ha közben kávézik, meg dohányzik az ember, és egyébként savasítja magát!

A 14 napos barna rizs kúra mit jelent pontosan?

Tudtok valamilyen táblázatot, ahol megtalálom, hogy mely ételnek mennyi a pral értéke? Vagyis, hogy mennyire savasít, vagy lúgosít?

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 11., kedd 11:38
Szerző: Norci
Szia Gitta,

lehet több napost is tartani, mint 14, de én ennyire terveztem. Több változata van, de az alap, hogy a barnarizst (min. 12 óra áztatás után) só és minden egyéb nélkül - zöldfűszerek jöhetnek - meg kell főzni, és úgy megenni, hogy utána 3-4 óráig se inni, se enni nem szabad rá, hogy végigmenjen a gyomron és beleken önmagában. Így éri el a pucoló hatását.

Az egyik változat szerint délig lehet gyümölcsöt enni, a másik szerint éhgyomorra is mehet már a rizs, és nincs gyümi. Ez utóbbi szerintem a 3-4 naposnál ok lehet, de 14 napig gyümölcs nélkül nem hinném, hogy bölcs lenne. Bármelyik is, délelőtt jó sok folyadék, tiszta víz, gyógyteák formájában kötelező, hiszen ebéd után 4 óráig semmi, és kiszárad az ember. 5 óra felé jöhet nálam 2 alma, vacsira pedig lehet valami nagyon light-os, könnyű ételt enni, de ott is jó, ha rizst eszik az ember, ráadásul zöldséggel, hiszen a nyers dolgok fontosak, és ebédnél kimaradtak. Úgyhogy én próbálok akkor is rizst enni, friss salátával, szintén só nélkül.

Két fontos dolog van benne: a folyadékbevitel, és a nagyon-nagyon alapos rágás. Nagyon kis adag rizs is elég, ha minden falatot legalább 40-50szer megrág az ember, teljesen pépessé, hogy a nyállal tökéletesen elkeveredjen, és így az emésztés már megkezdődik a szájban.

Most a 7. napon tartok azt hiszem, az első két nap elég nehéz volt, de azóta könnyű már. Leszoktat egyrészt a nasizásról, amit folyamatosan csináltam, másrészt rászoktat a kevesebb több elvre és az alapos rágásra. Plusz a rendszerességre, és a barnarizs folyamatos áztatására :-)

Táblázatom nincs arról, hogy mi mennyire savas-lúgos, de az alapokat össze tudjuk szedni:
- lúgosít: friss, nyers zöldségek és gyümölcsök (gyümölcsök külön fogyasztva, mert együtt összeerjednek, és az már savas), erős lúgosító ezen belül a répa, a cékla a fekete retek és a zeller, a búzafűlé, a savanyúkáposzta-lé, különösen erős lúgosító gabona a köles, ha jól emlékszem, még a burgonya is. De alapvetően minden zöldség és gyümölcs.
Ezen kívül a légzőgyakorlatok, a mozgás, sport, az izzadás, pl. szauna, a szellemi gyakorlatok, jóga, medi, a masszázs, az akupunktúra és egyéb kivezetések.
- savasít: minden állati eredetű dolog (hús, tojás és tejtermékek), fekete kávé, tea, kakaó (minden "doppingszer"), az alkohol és a lelki mérgek - önzőség, stressz, rohanás, düh, agresszió, félelmek, szorongások és társaik.

Elsőre ennyi jut eszembe, aki tudja, egészítse ki pls.

üdv,

N

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 11., kedd 11:58
Szerző: giyandeva
Gitta, igzad van elég pénz szagú a "zöld csoda" por, lusta emberek számára ajánlahtó max... de a firssen pérselt búzafű lét biztos nem űbereli. Egyre jobban megszeretem, hozzászokik a szervezetem a búzafűléhez.

A lúgos-savas témát én azt gondolom a legjobb kezelés a prevenció! 1 hete azért kezdtem bele a nyers és ezzel lúgos étrendbe mert egyszerűen egészségesen szeretném tartani magam. :) Nem hiszek a kúrákban, azt gondolom az embernek folyamatosan kell finomítania a szokásain, az egészséges táplálkozást, zsigerből jövő természetességgé jó alakítani, tehát érdemes változtatni a szokásokon, mert sose késő azt hiszem. És nem kúrákról kell tehát bezsélni hanem életmódváltoztatásról: ahol fontos a fokozatosság, lassan feloldani a régi szokásokat, lassanként átalakítani az életet. 2000 novembere óta vagyok vega, és kb 2-3 éve kezdtem el törekedni a vegán életmódra és kb 1 hete igyekszem a nyers vegán étrendet követni. Természetesen mindenkinek más az ütemterve, és más célokat tűz ki, hogy hogyan szeretne egészséges maradni.
Engem mindenesetre a tavalyi vega fesztiválon a Hippokrarész Intézet egyik előadója teljesen meggyőzött a nyers vegán étrendről. Nem a szavakkal, az az előadó kicsattant az egészségtől, szép volt, sugárzó a személyisége. Ennél nagyobb bizonyíték nem kellhetett nekem.

Norcival és Gittával nagyon egyetértek, hogy a rossz szokásokat igenis formálni kell, különben kidobott pénz és erőfesztés, ami egészségünkért teszünk. (Ismeretségemben van egy hölgy aki rákos: tényleg nagyon hosszú ideig csak nyers zöldségeken élt, minden szabályt betartott, amit ilyenkor lehet, csak sajnos a cigarettát és a kávét nem tudta letenni, sajnos nem gyógyult még meg :( Ha nem is ennyire drasztikus, de a példa szemlélteti, mennyire fontos a rossz szokásaink megnevelése.

Szó esett a tisztítókúrákról:
-Azt gondolom, hogy időről időre szüksége van a szervezetnek méregtelenítésre, még ha "egészségtudatosan" is élünk.
-Azt is gondolom, fontos megfontolni, hogy milyen tisztítókúrát szeretnénk, nem esküdnék fel egyetlen tisztító kúrára se, mindegyiknek megvan a maga haszna. Itt van pl. egy átlagembereknek írott méregtelenítési lehetőség (sokunknak néhány a linkben javasolt megoldás nem megfelelő, mert a méregtelenítést is az egyénhez kell igazítani szerintem)

http://www.astra-lit.com/Termeszet/megtisztitasa.htm

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 11., kedd 12:41
Szerző: giyandeva
Egy új hozzászólást nyitnék még a tisztító kúráknak:

-Norci előbb említette a barnarizskúrát, amely kipucolja az emésztőrendszert :)

-nagyon hasznosnak tapasztaltam az epehólyag és máj megtisztítását célzó tisztítást:
http://www.fogyipatika.hu/majtisztitas.html

(én ezt még összekötöttem a teljes emésztőrendszer belső átmosával, amikor a megivott sós víz és jóga gyakorlatok segítségével a végbélen távozik a vízzel együtt az évek alatt felhalmozódott salakanyag - gyakorlat nem bonyolult, de éremes az első pár alkalmat oktató segítségével elvégezni - a Jóga a Mindennapi Életben www.joga.hu ill. Satyananda Jógában www.satyananda.hu tartanak ilyen méregtelenítő kurzusokat )

-máj méregtelenítésére kíváló a mária tövis mag tea - hidegen kell áztatni!

-az izületek méregtelenítésére nagyon jó a babér levél tea:
(naponta 3x -ra elkortyolgatni 0,5 liter vízben 5 percig forralt babérlevelet)

-a vesét tényleg csak a sok tiszta/tisztított víz mossa át és az olyan vízhajtó gyümölcsök, mint a dinnye. :)

-léteznek a különböző lébőjt kúrák, ezek is sokféleképpen salaktalanítanak. Egy külön kategória a búzafűlé kúra - az egyik legerősebb méregtelenítő, roboláró dolog.

-van a "tiszta" böjt, amikor csak tisztított vizet isznak.

-létezik csak a nyers zöldségekre és gyümölcsökre épített méregtelenítés is - szintén nagyon hatásosnak gondolom.

-a bár nem kúra, de méregtelenítést nagyban elősegíti a szauna, hisz a bőr az egyik elsődleges béregtelenítő szervünk. Az infra szauna álítólag erősebben méregtelenít, a finn azaz a hagyományos szanuna inkább a keringés szervrendszt dolgoztatja meg jobban, de ez jó méregtelenítő szerintem (max. hosszabb időt kell szaunázni így) A szauna kapcsán érdkes felfedezés volt számomra, hogy úgy ki tud az ember méregtelenedni, hogy a bőrnek semleges "babaillata" lesz, és verejtékezéskor/izzadáskor nem hagy nyomot, illetve nem lesz szaga. Persze nem egy alkalom után. :)

-van egy méregetelenítéssel foglalkozuó index fórum is, olvastam sok jó ötletet:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114870

Ha valaki tud még ötleteket a testi, lelki megújuláshoz, örömmel olvasom a további ötleteket.

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 11., kedd 16:59
Szerző: giyandeva
Közben találtam egy táblázatot a táplálékok savasságát, lugosságát illetően:

http://alkalive.hu/?id=savas_lugos_etelek


Savas és lúgos ételeink

Az alábbi táblázat mindennapi ételek savasító(-) vagy lúgosító(+) hatásának körübelüli mértékét mutatja meg. A számértékek relatívak, és egységnyi tömegre vonatkoznak. Az egészséges étrend legalább 80%-ban tartalmaz lúgosító és legfeljebb 20%-ban savasító ételeket. A lúgosító ételek 70%-a nyersen a legértékesebb. A biotermesztett növények optimális mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, enzimeket és aminosavakat. Egy egészséges étrendnek nagy mennyiségű vizet is kell tartalmaznia; igyon meg 15 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter vizet naponta. Megjegyzés: Habár néhény étel ezek közül savas lehet, lúgosító hatással vannak a testre. (Pl. a citrom, mely segít a szén-dioxidot vízzé alakítani.) Ennek fordítottja szintén igaz lehet. A ételek melletti számok tehát az ételek végtermékeire vonatkoznak.

Zöldségek

Árpafű
+28,7

Articsóka
+1,3

Búzafű
+33,8

Cayenne bors
+18,8

Cékla, friss
+11,3

Cukkini
+5,7

Édesrépa
+3,1

Endívia, friss
+14,5

Fehér retek (tavaszi)
+3,1

Fehérrépa
+8

Fejes káposzta (decemberi betakarítású)
+4

Fejes káposzta (márciusi betakarítású)
+2

Fejes saláta
+2,2

Fejeskáposzta
+3,3

Fejessaláta, friss
+14,1

Fekete nadálytő
+1,5

Fekete retek (nyári)
+39,4

Fokhagyma
+13,2

Kamutfű
+27,6

Karalábé
+5,1

Karfiol
+3,1

Kelbimbó
+0,5

Kelkáposzta
+4,5

Kukoricafű
+21,7

Kutyafű
+22,6

Lucernafű
+29,3

Metélőhagyma (snidling)
+8,3

Mezei saláta
+4,8

Paradicsom
+13,6

Pitypang
+22,7

Póréhagyma (gumó)
+7,2

Rebarbara szár
+6,3

Sárgarépa
+9,5

Sóska
+11,5

Spárga
+1,1

Spenót (márciusi batakarítású)
+8

Spenót (nem a márciusi)
+13,1

Szójacsíra
+29,5

Torma
+6,8

Uborka, friss
+31,5

Vágott zöldbab
+11,2

Vízitorma
+7,7

Vörös retek
+16,7

Vöröshagyma
+3

Vöröskáposzta
+6,3

Zeller
+13,3

Zöldborsó, érett
+0,5

Zöldborsó, friss
+5,1

Magvak

Édes kömény
+1,3

Köménymag
+2,3

Lenmag
-1,3

Napraforgómag
-5,4

Római kömény
+1,1

Szezámmag
+0,5

Tökmag
-5,6

Húsok és halak

Belsőségek
-3,0

Borjúhús
-35

Csirkehús
-20

Disznóhús
-38

Édesvízi halak
-11,8

Máj
-3,0

Marhahús
-34,5

Osztriga
-5,0

Tengeri halak
-20

Tojás
-21

Tejtermékek

Kemény sajt
-18,1

Tej, homogénezett
-1,0

Tejszín
-3,9

Italok

Bor
-16,4

Fekete tea
-27,1

Gyümölcslé, édesített
-33,4

Gyümölcslé, természetes (csomagolt)
-8,7

Kávé
-25,1

Likőr
-30

Sör
-26,8

Gyümölcsök

Ananász
-12,6

Avokádó
+15,6

Banán, éretlen
+4,8

Banán, érett
-10,1

Citrom, friss
+9,9

Cseresznye
-3,6

Csipkebogyó
-15,5

Datolya
-4,7

Egres
-7,7

Fekete áfonya
-5,3

Feketeribizli
-6,1

Földieper
-5,4

Füge
-2,4

Görögdinnye
-1,0

Grapefruit
-1,7

Kókuszdió
+0,5

Körte
-9,9

Mandarin
-11,5

Mangó
-8,7

Meggy
+3,5

Narancs
-9,2

Őszibarack
-9,7

Papaya
-9,4

Ribizli
-2,4

Sárga szilva
-4,9

Sárgabarack
-9,5

Sárgadinnye
-2,5

Szilva, olasz
-4,9

Szőlő
-7,6

Tőzegáfonya
-7,0

Nem raktározott bio gabonák és hüvelyesek

Barna rizs
-12,5

Búza
-10,1

Fehér bab
+12,1

Hajdina dara
+0,5

Lencse
+0,6

Limabab
+12

Szójabab, friss
+12,2

Szójagranulátum (főtt szójababok)
+12,8

Szójalecitin, tiszta
+38

Szójaliszt
+2,5

Tofu
+3,2

Tönkölybúza
+0,5

Diófélék

Brazil dió
-0,5

Dió
-8,0

Földimogyoró
-12,8

Kesudió
-9,3

Mandula
+3,6

Mogyoró
-2

Pisztácia
-16,6

Zsírok, olajok

Borágóolaj
+3,2

Halolaj
+4,7

Kankalinolaj
+4,1

Kukoricaolaj
-6,5

Lenmagolaj
+3,5

Margarin
-7,5

Napraforgóolaj
-6,7

Olívaolaj
+1

Vaj
-3,9

Pékáruk

Fehér kenyér
-10

Rozskenyér
-2,5

Teljes kiőlésű kenyér
-6,5

Cukrok, édesítőszerek

Barna rizs szirup
-8,7

Cukor
-15,1

Fruktóz
-9,5

Maláta szirup
-9,3

Melasz
-14,6

Mesterséges édesítőszerek
-26,5

Méz
-7,6

Nádcukor, finomított
-17,6

Tejcukor (laktóz)
-9,4

Ételízesítők

Ecet
-39,4

Ketchup
-12,4

Majonéz
-12,5

Mustár
-19,2

Szójaszósz
-36,2

Forrás: Dr. Robert O. Young: Beteg és fáradt. Szerezze vissza belső környezetét!

van még néhány gondolat a lúgosító étrenddel kapcsolatban, legtöbbjük tök evidens, régimódi átlagembereknek szól:
http://alkalive.hu/?id=lugosito_etrend

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 11., kedd 20:51
Szerző: Natascha
Sziasztok!



Nekem egy másfajta táblázatom van.
Ami a legfontosabb különbség, hogy Dr.Robert Young biológus szerint a gyümölcsök nagy része is savasít (nyersen, önállóan fogyasztva is!!).
Kivétel: lime, citrom, kókusz, meggy, grapefruit.

Gabonák közül: a hajdina, a tönköly búza és a quinoa enyhén lúgosít, a többi már savasító (a köles is enyhén savasít).
Akit érdekel, szívesen átküldöm e-mailben.