A Mayr diéta KÍMÉLŐ étrend, ami tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket. A kefir (író) – zsemle kombináció kímélő étrend az emésztőszerveknek, a béltraktus regenerálódik, a vékonybél visszanyeri természetes funkcióját.
Franc Xaver Mayr osztrák orvos és kutató (1875-ben született, még 90 éves korában is praktizált) évtizedekig tartó munkálkodással kifejlesztett ki egy táplálkozási koncepciót:
AZ EGÉSZSÉG A BÉLBEN KEZDŐDIK
Csak egy egészséges bél-rendszer tudja azt a fontos feladatot komolyan ellátni, ami rá hárul.
A kúra alatt és után pozitív változást fog megélni önmagán, vitalitása emelkedik, bőre, haja egészséges lesz és alakja karcsú.
A Mayr kúra SALAKTALANÍTÓ hatásának elősegítéséhez szükséges a reggeli keserűsó fogyasztása.
Az első napokban karikák jelenhetnek meg a szem alatt, később azonban a az arcszíne egészségessé, a bőre feszesebbé, rugalmasabbá válik.
Dr. Mayr kifejlesztett egy manuális HAS-KEZELÉSI technikákat, ami egyértelműen fokozottabb bélműködést eredményez.
A kúra kezdetekor a legtöbb embernek nehezére esik a megfelelő RÁGÁS, pedig a legjobb minőségű élelmiszer is csak akkor hasznosodik a szervezetben, ha az emésztés jól működik, aminek alap feltétele a rágás.
Az emésztés már a szájban kezdődik. A szilárd ételt az elülső fogakkal le kell harapni és elaprózni a záp és őrlő fogakkal. A folyékony, puha ételt is hasonlóan meg kell "rágni": a szájban ide-oda forgatni, nyállal elkeverni. A nyál emésztő enzimeket tartalmaz, itt kezdődik a tápanyag első kémiai bontása. Aki jól rág, kíméli a gyomrát.
Aki hosszan rág (falatonként 30-40-szer) új ízlelési tapasztalatokra tehet szer. A teljes értékű ételek, mint például a zöldségek, egyre ízletesebbek, minél tovább rágjuk.
A "jóllakottság" reflex kiváltásának is feltétele a megfelelő rágás.
A Mayr kúra által elért FOGYÁS tartós, a jo-jo effektus (gyors fogyás után gyors hízás) elmarad , mivel a kúra eredményeképpen megváltoznak az étkezési szokások, a gyógyult emésztőrendszer és a tudatos étkezés segít ebben.
Dr. Mayr a helyes táplálkozásról kidolgozott elmélete a SAV–BÁZIS EGYENSÚLY fontosságát emeli ki.
A testben állandó kémiai reakciók folynak savak és lúgok között. A táplálkozás szabályozza a test sav-bázis háztartását. A legfontosabb szabály, hogy a bevitt tápanyag 80 %-a lúgos, 20 %-a savas hatású legyen.
Amennyiben túlnyomórészt savkeltő táplálékot fogyasztunk, elkezdődik a szervezet elsavasodása. Ez köszvényhez, reumatikus betegségek, epe- és vesekő , visszér tágulatok kialakulásához, érelmeszesedéshez, csontritkuláshoz vezethet. Egyes feltevések szerint ez bizonyos fajta rákbetegségek kialakulásának is alapját képezi.
Lúgosító (bázikus) hatású élelmiszerek:
gyökér-zöldségek: burgonya, retek, sárgarépa
zöldségek (kivéve kelbimbó, articsóka)
gombák
gyümölcsök (citrusfélék is mérsékelt mennyiségben)
író, kefir, nyers tej, friss vaj
gyógynövények (gyógyfűszerek, gyógyteák)
szója készítmények
Savasító élelmiszerek
ipari fehér cukor (édességekben, üdítőkben, készételekben is)
állati zsír és fehérje (disznóhús, marhahús, pulykahús, hal)
ipari margarinok és olajak
sajtok (különösen a kemény sajtok)
fehér liszt (ebből készült tészták, kenyér, sütemény)
fehér rizs
adalék anyagok, konzerváló szerek, ízesítő aromák
alkohol
kávé, fekete tea
nikotin
Az egészséges étrend természetes, friss élelmiszerekre épül, valamint a szezonális termékeket részesíti előnybe. (A mélyhűtött zöldségek természetes értékük 90 %-át megtartják, szemben a konzerv termékekkel.)
Az élelmiszerek az egészséges konyhatechnika után is megtartják természetes értékeiket, a zöldségeket, húsokat párolni kell sütés helyett (a panírozott, magas hőmérsékleten, bő zsírban készített ételek teljes elhagyása ajánlott).
Mayr kúra alatti étkezés és teendők:
A szikkasztott tönkölybúza zsemlét ajánlatos vékony szeletekre vágni, amiből a leharapott darabkát 30-40-szer kell megrágni (ami megfelelő átnyálazást is jelent), majd egy-két kávéskanál élőflórás kefirt (vagy írót) vegyen a szájába. Reggel és délben az említett módon kell elfogyasztani 1-1 zsemlét és kb. 1,5 dl kefirt.
A vacsora megfelelő gyógytea (méz, citrom), kortyolgatva.
Az ötödik naptól vacsorára zöldséglét (főtt zöldég átszűrt leve) lehet a tea előtt kanalazgatva, kortyolgatva fogyasztani. Természetesen egész nap gyógyteával kell kiegészíteni az étrendet, a napi folyadék-bevitel kb. 3 liter legyen.
Ebéd előtt 1 órán keresztül has-borogatást ajánlatos alkalmazni, melynek célja az emésztőszervek aktivizálása valamint a hasüreg vérellátásának fokozása. Ennek módja, hogy egy melegvizes palackot (kb. 60 °C fokos vízzel megtöltve) az alhasra, majd a máj környékére téve kényelmes testhelyzetben kell pihenni kell.
Has-masszázst kell végezni reggel, felkelés előtt, délelőtt a has-borogatás előtt, illetve este, lefekvés előtt., melynek időtartama kb. 10 perc legyen.
www.bio-tex.hu
Dátum: 2004. december 07. kedd, 08:00 Küldte: tami