Vegi-kommuna-szerü akár megvalósulható gondolatjáték

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. okt. 20., csüt. 10:27

Kivonlás? KIBORULÁS!!!! Ez hülyeség. Pont, hogy a felszabaduló és a hagyományos közegben elpazarolt energiákat sokkal hatásosabban fektethetjük bele a példamutatásba, tanításba. Szomszédban, egymás közelében élünk, tanítani pedig egyszer itt is tudunk, másszor a többi ember közzé megyünk. Semmi ellentmondás nincs.

Aki nem akar, az nem jön, de ne magyarázza bele, hogy ez így nem olyan jó, mintha...
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


HozzászólásSzerző: Norci » 2005. okt. 20., csüt. 14:53

köszi, nawesh, megerősítetted a gondolataimat ezzel kapcsolatban. igazából az a biztos, hogy semmi sem biztos, mert olyan sok minden húzódhat meg egy-egy esemény mögött, hogy csak találgatni tudunk, mi lehetett az indok. csak egy látó tudhatja, mert minden eset egyedi :-) karma, áldozat, speciális feladat, bármi lehet.

tény ami tény, nem véletlenül vagyunk ott, ahol. dolgunk van ott, azokkal az emberekkel, stb. :-)
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. okt. 20., csüt. 23:28

szia Parsi! Rossz napod van? :wink: :wink: 8O
ezek szerint már eldőlt, hogy hova? mikor és mennyien? :lol:
azt hiszem, minden emberben benne van a kivonulási vágy.

Egyébbként kis országunk olyan kicsiny (fél nap alatt keresztül lehet autózni, hát még ha készen les a sok-sok autópálya, hogy igazán nincsenek elérhetetlen távolságok és az ember bárhová is vonul ki, gyakorlatilag bent van :wink:

no, ennyi képzavar talán elég is :o

Norci!

Én akkor döbbentem le néhánysuor az életemben, amikor határozottan éreztem, hogy egy-egy karma (gyümölcse) visszajött hozzám.

nagy pofon volt az élettől...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. okt. 21., pén. 10:23

Nem volt rossz napom, bocsi a hangnemért, :D, csak egész egyszerűen nem kivonulásról van szó. Miért kell ez a hamis kifejezés? Nem remeték leszünk. Boldogság szerintetek remete? Vagy a többi nandafalvi, vagy somogyvámosi? Ők is egy településen élnek, nyitottak, és azt hiszem, így hatékonyabbak, mint azelőtt voltak. NEM?
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. okt. 21., pén. 10:29

Eszembe jutott, hogy honnan a Balaton felvidéki érdeklődésem: Láttam egy riportot egy kis faluból, amely egyre csak fogy. Egy közeli öregúr bemutatott egy házat, amit már fülig nőtt a gaz, a sok fa. Gyümölcsöskert is volt ott, emlékszik rá, milyen jól termettek, de hát így az enyészeté (Természeté). Egy ilyen hely nekem való lenne. Álmodtam is róla.

"Erőszakmentes életet élni igyekvő ember" vagyok én is. <b>R-ita</b>, amiket írtál szempontokat, azokkal én is törekszem azonosulni (szívesen, és elég jól állok).

Számomra fontos lenne a vegik közelsége "közös munka" végett. A közös tevékenység, a példamutatáson túl, lehetne aktivizmus, élelmiszertermelés, tanítás, bármi, vagy mind együtt.
Fontos, hogy a nemes cél legyen a vezetőnk, és legyünk a magunk urai, amennyire csak lehet.

Fontos előnye a közelségnek, hogy segíthetnék egymásnak a "lak"ásban és az élet más területein. Valószínűleg könnyebben tudnánk beszerezni közösen a szükséges anyagi természetű dolgokat. Akár magunk előállítanánk (élelmiszertermelés, kert, stb.), és a legjobb források megtalálása után optimalizált, jó minőségű, (mellesleg olcsóbb) beszerzéseket tehetnénk.
-Jobban tudnánk használni az erőszakmentesebb alternatívákat. A sok szempontból pazaló és káros magántulajdon helyett amit lehetne, megoszthatnánk. minek mindenkinek egy eszköz, ha jó szervezéssel egy jó helyen bárki használhatja? (Lásd: amerikai emeletesházakban (Filmekben látni ilyet) nincs minden lakásban mosógép, hanem az alagsorban van 10 (mondjuk 60 lakásra), és oda járhatnak a lakók. Ötleteket is cserélhetnek, beszélgethetnek? hát nem jó ötlet?). stb. stb.

Néhány további fontos szempontom az "élő"helyre:
-Szomszédságból indulunk ki. Nekem eddig sosem voltak igazi "jószomszédaim". Mindig ment és megy az anyázás, az ütlegelés, az erőszak (ember, az állatok, a Természet ellen), és én így nem érzem teljesen jól magam. Sok energiám elemésztődik a nyugton maradásomra, miközben az igazi jószomszéd esetén jobban alkothatnék, többet adhatnék.
-Szerintem nem szükséges egy fedél alatt élnünk, ha nem vagyunk élettársak. Ez már egy intimebb dolog, ez maradjon a szerelmesekre. A szomszédság elegendő, és megfelelő kell legyen. Nanadafalván is így vannak, nem?...
-Egészségi és Természetvédelmi megfontolás tárgyát teszi a lakóhely földrajzi elhelyezkedése és az időjárás. Olyan helyet célszerű választani, ami mentes a forgalmas utaktól, de könnyen elérhető. Lehetőleg legyen vasúti megállója.
-Katasztrófáktól valószínűsíthetően mentes helyen legyen, távol a vegyi, ipari, bányászati üzemektől, nagyfokú szennyezőforrásoktól. Szélirányt lehetőleg figyelembevéve. (Ebből a szempontból jelenlegi lakhelyem, a Körösök vidéke különösen szerencsés. Északnyugati szél - arra híre sincs nagy ipari városoknak.)
-Legyen napos helyen. Alapvetően igényem van a sok napfényre, ami a növényzetnek is jó, továbbá ha energiaforrásként használjuk, akkor annak is...
-Számomra fontos az olyan erőszakmentesebb technikák alkalmazása, mint az esővíz-, szürkevízhasznosítás, avar komposztálás, komposzttoalett használat, vegyszerek kerülése, stb. Feleslegessé tehető így a csatornázás, ami vízszennyezés és pazalás. Viszonylag olcsón kivitelezhető.
Jó lenne a napenergia hasznosítása is, erre is vannak már elérhető jó technikák.


Egyelőre ennyi jutott eszembe.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

Előző

Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron