A vegetáriánus és a vegyes táplálkozású állapotos nők folsavstátusa
Mindeddig egymásnak ellentmondó nézetek jelentek meg arról, hogy milyen hatást gyakorol a terhes nők folsavstátusára a megnövelt folsavbevitel. A terhesség idején nagyobb lesz a szervezet folsavigénye, ezért valamilyen módon meg kell emelni a bevitelt is, máskülönben a folsavhiány következtében koraszülés, alacsony születési súly, fejlődési rendellenességek, az idegrendszer fejletlensége és megaloblastiás anémia alakulhat ki.
Ezt figyelembe véve már a fogantatás előtti hónaptól kezdve és végig a terhesség idején ajánlott, hogy a várandós nők az átlagosnál több folsavat fogyasszanak. Mivel nem minden populációban megoldható az, hogy az asszonyok táplálékkiegészítőként vegyék be a folsavat, ezért fontos felhívni a figyelmet a helyes táplálkozásra is: a folsavstátus optimalizálása érdekében a gyermeket váró nőknek sok zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk, hogy csökkentsék a különböző szülési rendellenességek előfordulásának kockázatát. Az elmúlt évben egy német-holland kutatócsoport publikált egy tanulmányt, amelyben összehasonlították a folsavbevitel nagyságát és a folsavstátust vegetáriánus étrenden élő, illetve hagyományos nyugati táplálkozási szokásokat követő állapotos nőknél.
A megfigyelésben 109 személy vett részt - közülük hetvenen már legalább 5-8 éve fogyasztottak nagy mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket, 27-en lakto-ovo-vegetáriánusok voltak, 43-an pedig csak nagyon kevés húst ettek -, a kontrollcsoportba pedig 39 nő tartozott, akik a hagyományos nyugati étrend szerint, vegyesen táplálkoztak. Terhességük mindhárom harmadában vért vettek a megfigyelt személyektől, meghatározták a plazma és a vörösvérsejtek folsavkoncentrációját, és megállapították az étkezésekkel bevitt napi folsavmennyiséget is. Az eredmények azt mutatták, hogy a plazma és a vörösvérsejt folsavszintje a lakto-ovo-vegetáriánusoknál a legmagasabb, utána következnek a kevés húst fogyasztók, a legalacsonyabb folsavszintet pedig a vegyes táplálkozásúaknál mérték.
Ha azonban a hús- és tejfogyasztás kizárása miatt a szervezetben B12-vitamin-hiány lép fel, a sejtek kevesebb folsavat tudnak felvenni, s ez megnöveli a plazma folsavstátusát, de csökkenti a vörösvérsejtek folsavkoncentrációját. Mivel az már bizonyítást nyert, hogy a makrobiotikus étrenden élő gyermekeknél, valamint a hosszabb ideje szigorú vegetáriánus diétát tartó felnőtteknél B12-vitamin-hiány alakulhat ki, a kizárólag növényi táplálékot fogyasztó állapotos nőknél ugyanúgy alacsonyabb lehet a szérum B12-vitamin koncentrációja, tehát számukra is javasolt a B12-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítő szedése, hogy hatékonyabban tudja szervezetük hasznosítani a folsavat. Természetesen az is megoldást jelent, ha a terhes nők több tejterméket és, ha elfogadható számukra, több halat esznek a B12-vitaminstátus rendezése érdekében. A megfelelő mennyiségű folsavbevitel szempontjából pedig az lenne az optimális, ha folsavban gazdag élelmiszereket és folsavtartalmú táplálékkiegészítőket egyaránt fogyasztanának terhességük idején.
forrás: Human Nutrition and Metabolism