Oldal: 11 / 19

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 13:31
Szerző: mandula
Van egy szívhez szóló előszó is hozzá

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 13:49
Szerző: Norci
átfutottam az előszót, de a leírt vegetáriánus kategóriák között őt nem nagyon tudnám beazonosítani... hacsak nem a szemivegetáriánusok közé, ami nekem hiteltelen, mert válogat az állatok között: a marhát nem lehet levágni, a csirkét igen? minden állat egyenrangú, ugyanúgy tisztelnünk kell őket, tehát egy vegetáriánus tartózkodik mindennemű állat meggyilkolásától. szerintem :wink: :? :oops:

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 13:55
Szerző: mandula
Így is van, és a tonhalat meg a lazacot is ugyanúgy meg kell ölni. Na persze lehet, hogy csak kedvezni akart a szemivegetáriánusoknak, de akkor sem tettem volna fel húsos ételeket a receptgyűjteményembe, ha lenne

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 20:57
Szerző: kedvesallatok
mirelit kelbimbó. ennyi

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 21:51
Szerző: zsolidodd
Mi a baj a mirelit kelbimbóval? Az is növény.

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 11., pén. 23:19
Szerző: kedvesallatok
halott

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 12., szomb. 0:44
Szerző: flower
Hát ha mélyfagyasztott, akkor nem roncsolódnak a sejtek.. úgyhogy újra lehet éleszteni.

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 16., szer. 11:46
Szerző: Norci
nem, sajnos rossz hírem van: a fagyasztott növény tényleg sokat veszít a vitaminjaiból... :-(

jó hírem van lángos-kedvelőknek: tegnap sütöttem, és eszméletlen jó lett, a receptje:

burgonyás lángos
fél kiló liszt (bio finomliszt)
25 dkg vízben megfőtt, szétnyomott burgonya,
2 dl meleg víz
só,
2 dkg élesztő

Megjegyzés: ha valaki kever a liszthez teljes kiőrlésűt is, több élesztő kell hozzá.

tehát a lisztet átszitáljuk, meleg helyre tesszük. a krumplit megfőzzük, összetörjük.
az élesztőt 1 dl meleg vízben, 1 kiskanál lisztel elmorzsoljuk, összekeverjük, meleg helyre tesszük (felfuttatjuk). ha már szép magasra feljött a habja, akkor szupi. (tapasztalat, hogy nagyon függ a siker az élesztő frissességétől)
a lisztet összekeverjük az élesztővel, a széttört krumplival, sóval és még egy deci vízzel. megdagasztjuk, levegős mozdulatokkal. majd meleg helyre tesszük kelni.
ha már feljött két-háromszorosára, akkor kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és kis cipókat formálunk belőle olajos kézzel. majd fémtepsire helyezve még 20 percre vissza tesszük meleg helyre kelni.

forró olajban kisütjük, az olajat letöröljük róla nedvszívó szalvétával.
havi egyszeri étel, mivel eléggé hízlal :oops:

HozzászólásElküldve: 2005. nov. 22., kedd 23:20
Szerző: Ravenangel
Lángos rulez. Fincsi. Bár tudom, hogy vétek-étek...

Én délután elrágtam egy nagy halom sült krumplit, mert az is jó egészségtelen. Most meg mindjárt barnarizs lesz, zöldborsóval.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 0:16
Szerző: Norci
hú, lányok-fiúk, van még egy receptem, szokás szerint tészta :oops: :D

a kifőtt tésztát (mondjuk spagetti) megolvasztott biomargarinon megsütögetem egy jó nagy serpenyőben, rajta lehet hagyni a tűzön, had süljön 5-10 percig, nagyon kevés szójaszószt teszek rá, nem kell megbarnulnia a tésztának tőle. aztán jöhet egy kis reszelt cheezly és sörélesztő pehely, jól összeforgatom, és már kész is a sajtos tészta :-)

a gyümölcsös kalácsot is tovább fejlesztettem: fél kiló fehér liszt helyett 40 deka fehér és 10 deka teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináltam, jó sok szines aszalt gyümölcsdarabbal és mazsolával, a citromhéjon kivül citrom levét is tettem bele, valamint több margarint és extra pálmazsirt... (alapreceptet lásd a receptek között :-) ) isteni finom lett!

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 27., hétf. 10:23
Szerző: Szilvi
Sziasztok!

Tegnap párom diós baklavát készített. Nagyon finom! Egyszerű recept, az interneten kerestünk rá, bolti réteslap kell hozzá, és a méz helyett cukrot használtunk.

Jó étvágyat!
:)
szilvi

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 12., vas. 15:50
Szerző: Szilvi
Ma is finom ebédet készített a párom, ami többek között megyszósz volt krumplipogácsával.
Krumplipogácsa: reszelt krumpli + zöldségek + egy kis gluténmentes liszt az összeállításhoz + izlés szerint fűszerek. A masszából pogácsákat formázunk, majd forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat!

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 12., vas. 20:53
Szerző: Norci
egy nagyon finom pogácsa-receptet szereztem a hétvégén. veszprémben volt az idei környezetvédők országos találkozója, ott találkoztam egy hölggyel, aki lelkesen - bár szerintem néha túlzott vehemenciával - terjeszti a vegán életmódot és az egészséges táplálkozást. helyben meg is kóstoltam, valamint be is raktároztam a pogácsából, melynek receptje:

kendermagos-medvehagymás tönkölypogácsa

Ugyanúgy készül, mint a tepertős pogácsa, csak tepertő helyett megtisztitott, megmosott, megszáritott és megőröt kendermag kerül bele.
1 kg teljes kiőrlésű bio tönkölybúza liszthez 10 dkg kendermagőrlemény, 1 dkg száritott medvehagyma liszt, vagy 10 dkg friss, apróra vágott medvehagyma, 35 g bio margarin, 10 g megfuttatott sütőélesztő, 10 g tengeri só, 4 dl desztillált viz szükséges. 1-2 óra melegen történő pihentetés után nyújtás, szaggatás és olajozott sütőlapont, előmelegitett sütőben sütés.

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 19., vas. 12:41
Szerző: Szilvi
Semmi különöset nem készítettem ma, csak egy kis párolt lencsét sárgarépával és zöldhagymával, mellé barnarizst. Ezt inkább csak azért írtam meg, hogy élénküljön ez a fórum :-) mindig jó ujabb ötleteket olvasni...

Olvastam Navesh Agnis cikkét, és erről jutott eszembe, hogy két hete hétvégén párom édesanyja tofus töltött káposztátt készített, 2 napig azt ettem, pici fiam nem biztos, hogy örült neki, de én imádom!

Hugomék betartják a pénteki böjtöt, de szerintem ők vannak sajnos kisebbségben :( Néhány hete komoly vitát folytattam anyukámmal a böjtről, ő hangoztatta az egyház mai álláspontját, mondván, a mai embernek erre van szüksége, én pedig azt mondtam neki, hogy csak az emberi gyengeség, és a hívek megtartása miatt enyhítette ennyire az egyház a böjti előírásokat - régen sokkal szigorúbbak voltak.

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 19., vas. 16:59
Szerző: Boldogsag
Bazsalikomos mandulaleves

Hozzávalók:

12 dkg mandula, 4 cl étolaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek vegamix, 10 dkg spagetti, 8 dkg parmezán sajt, őrölt fehér bors, bazsalikom, só.

Elkészítés:

A mandulát néhány pillanatra forró vízbe tesszük, mert így héját könnyen eltávolíthatjuk. A megtisztított szemeket deszkán durvára vágjuk. Kevés olajat - lehetőleg olíva olajat - hevítünk, benne a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a mandulát és a zúzott fokhagymát. Amikor a mandula jól átforrósodott, felengedjük 1 liter szárnyashúslével, őrölt fehér borssal, bazsalikommal ízesítjük és megsózzuk.

10-15 percnyi lassú forrás után beletesszük a rövidre tördelt, kifőzött spagettit. Tálaláskor tetejét megsózzuk reszelt parmezán sajttal.