Oldal: 6 / 19

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 6., kedd 16:09
Szerző: Szilvi
Az utóbbi néhány nap párom sok finomsággal elkényeztetett, belevetette magát a szakács mesterségbe, és úgy izlelem, hogy érdemes volt :D

ma szilvásgombócot ettünk
(főtt krumpli, krumpli liszt, szilva, fahéj, reszelt extrudált kukoricakenyér a zsemlemorzsa helyett)

tegnap szójafasírt volt paprika és paradicsom salátával a vacsora
(szójagranulátum, sűrűre főzött sárgaborsó, gluténmentes liszt, fűszerek)

a szilvásgombóc is tegnap készült, a kimaradt fahéjas szilvából őszibarackkal vegyes turmixot kaptam (nyáron az ilyen turmixok a lekvárt is pótolják)

az ebéd egyszerű párolt cukkini volt kukoricatésztával a fiamnak, ezt én készítettem

most pedig megkívántam egy kis nyers tök salátát paradicsommal, paprikával, mindjárt elkészítem, a maradék tökből holnap sült tök lesz zöldséges rizzsel, esetleg veszek mellé szójavirslit a gyerekeknek

további szép napot, és finom ételeket!

szilvi

ui: akinek glutén- és cukor(méz, stb) mentes főzés terén vannak tapasztalatai, kérdései, írja meg, köszönettel veszem

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 6., kedd 20:43
Szerző: Norci
én most csináltam kínai pirított tésztát:
hagymát és répát vékonyra vágva olajon megpirítottam, szójaszósszal meglocsoltam és kifőtt spagettivel összepirítottam. nagyon fini, és olyan, mint a kínai büfékben. (csak tudom, hogy durumtésztából van, és véletlen sem kerül hússal egy légtérbe)

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 7., szer. 20:57
Szerző: katibar
Szia Norci!
Megtetszett ez a kínai tésztás recepted, így este gondoltam egyet és megcsináltam. Mióta együtt lakom a párommal, még soha nem dícsérte meg a főztömet ennyire. Köszönet érte, és remélem még sok vegi receptet írsz!!!!!!!!!!!

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 9:29
Szerző: Norci
Szia Katibar!

örülök, hogy ízlett, szerintem is szupi. jó lenne, ha valahogy kiszivárognának ezek a kínai receptek, én pl az illatos-omlós bundára lennék kíváncsi, de azt senki sem tudja :-( már a kínaiak is rájöttek, hogy van kereslet a zöldséges verzióra is, nem csak a csirkére.

az a baj, hogy nem nagyon ismerem az alapanyagaikat, nem tudom még kezelni őket, úgyhogy marad a kísérletezés. :?

egyébként megint kitaláltam valamit, de még nem árulom el, mert még én sem próbáltam ki, mert nem kaptam hozzá alapanyagot. de ha meglesz, és finom, akkor közzéteszem :-)

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 10:49
Szerző: katibar
Norci, nem csak a kínai receptjeid érdekelnek.........

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 11:42
Szerző: Norci
:oops: köszönöm, szoktam ám írogatni ide recepteket, a múltkorit is kipróbáltad, a növényi tejszíneset, ha jól emlékszem. nagy kedvencem mostanában a tarhonyás lecsó, és a "majonézes krumpli" teljesen vegánul, szerintem ezt is írtam már. :D

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 14:47
Szerző: katibar
Nem tudjátok, hogy nokedlit vagy galuskát hogyan lehet vegán módon elkészíteni?

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 15:27
Szerző: Jablko
Ha tönköly fehérlisztet veszel, ahhoz nem kell tojás!
Csak víz és liszt!

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 16:35
Szerző: Norci
de szuper, hogy ezt tudod! már én is gondolkodtam rajta, hogy lehetne megcsinálni... finom kis zöldségpörkölttel. :oops:

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 16:49
Szerző: Jablko
Teszel még bele egy kis kurkumát és akkor kicsit sárgás lesz a színe, olyan, mint a tojással készültnek. :)

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 17:41
Szerző: Szilvi
Minél inkább teljeskiőrlésű (tönköly) lisztből készíted a nokedlit, annál sűrűbb tésztát kell bekavarni.

Csak enyhén lobogó vízbe szabad tenni, mert ha nincs benne tojás, és nagyobb része teljeskiőrlésű liszt, egy pillanat alatt szétkapja (amikor életemben először csináltam, így jártam :lol: )

Ha kukorica lisztet keversz bele, attól is sárga lesz

Amikor elkezdtem a vega kaják főzését, addig nem nyugodtam, amig nem sikerült "normális" nokedlit készítenem. Ez olyan mérföldkőnek számított. Most mindezt meg kell tanulnom liszt nélkül. Ez még egy fokkal nehezebb :(

A hétvégén gluténmentes nokedlit csináltam, krumpliból és krumplilisztből, a végére kezdett hasonlítani a hagyományos galuskára :D Ez nagy sikerélményem volt.


ui: kezdetben a durumlisztet is érdemes beletenni, jobban összetartja (lsd bolti durumtészta, és tojásmentes egyéb tészta közti különbséget, ha főzöd)

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 19:24
Szerző: Norci
de jó, nagyon ügyes vagy, szilvi!!! kipróbálom mindenképpen! köszönjük a jó tanácsokat! :D

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 20:14
Szerző: Szilvi
Én meg örülök az ötleteidnek :wink:

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 8., csüt. 20:50
Szerző: zsolidodd
Ha már recepteknél tartunk:

FElkockáztam cukkinit, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát, beleraktam 1 tálba, meglocsoltam olíva olajjal, és megfűszereztem (oregánó, bazsalikom, stb). Kb 30 percig állni hagytam majd beleraktam 1 serpenyőbe és összesütöttem. Ezután beletöltöttem zsömlébe ezt a lecsószerűséget, és 1 tepsibe raktam, majd a folyékonyabb, paradicsomosabb részét ráöntöttem. Végezetül bedobtam a sütőbe, és összesütöttem. Még a nem vega haverjaim is azt mondták, hogy nagyon finom (csak kéne bele 1 kis szalonna....).
Érdemes sok paradicsommal csinálni, szerintem.

HozzászólásElküldve: 2005. szept. 9., pén. 8:53
Szerző: Norci
hú, ez nagyon jól hangzik, zozó!!! ki is próbálom majd. ma, és talán holnap is gyümölcsnapot tartok, rámfér már. :-)