80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 11., kedd 18:27

hát a biot elég nehéz, sajnos a pénztárcám még nem nagyon engedi meg a biot, nyáron több biot tudok enni mert van a kertbe de ilyenkor nem, na mind1 még így is szép eredményeket lehet elérni :)
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00


HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 11., kedd 21:29

Persze még mindíg jobb a hagyományost enni mint letérni a 80/10/10-ről. A fák gyümölcsei tartalmaznak minden elemet ami kell, mert gyökereik ugyanúgy a mélyről szedik fel azokat. A zöldeknél viszont fontos a jó talaj, és lehetőleg nem műtrágyázott hanem komposztált. Ha tudsz majd tavaszttól a kertetekből egyél sok növényi KOMPOSZTal erősített zöldet. :D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 11., kedd 21:36

szezonális aktuális reggelik:
-csipkebogyó, érett, puha turmixba forrásvízzel, vagy almalével, vagy narancslével turmixolod, majd durvaszűrőn átkevered bottal s kinyomod. Magos zaccot kidobod.
-naspolyát ugyanúgy lehet mint a csipkét.

Hideg évszakban estefelé lehet enni fél avokádó, vagy 1-1 unciányi tökmagot, kendermagot(natúr), szezám, kesu, Brazil dió( Se tartalma a legjobb), dió, mogyoró, mandula, vagy egyebet amit szerettek. Napraforgót hajtassatok s egész télen egyétek. Hasznos az árpafű vagy búzafű leve is télen.
Sütőtököt is alkalmazzátok turmixokba(tápláló)
Petrezselyemzöld, kelkáposzta(turmixokba) generál legyen, ha kifut a spenót(fagyok után), brokkoli, karfiol, kelbimbó, kinai kelt, baby cukkini(tápláló) turmixokat lehet enni.
Lehet több banánt enni ilyenkor kívánalom szerint naponta.Tavasztól késő őszig akár teljesen mellőzhető, mert kánaán van édes hazai gyümölcsökből. Aki aktívan sportol az ilyenkor is eheti a banánt kívánalom szerint.
Ha nem esztek lecsós(paradicsomos) turmixokat, s már nincs spenót , vagy unjátok, akkor enni kell szárzeller turmixot gyümölccsel turmixolva.(Na bevitel)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 11., kedd 22:09-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 11., kedd 22:07

elvolvastam a könyvbe a B-12 részt, igazából nincs túl jó véleménnyel a nem bio növényekről, meg hogy ezek nem tartalmaznak B-12-t és hogy rossz hogy vegyszerezettek, de azt írta a bélrendszerben is termelődik, illetve e-mailbe nekem Graham azt írta hogy a orrnyálkahártyába is, szerintetek kéne aggódni B-12 miatt mert nem biot eszünk? amúgy a lucerna csírába is van B-12 vagy csak a kifejlett növényben?
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 11., kedd 22:53

A könyvben kimerítő választ kapunka B12 kérdésre.
Nem kell aggódni a B12 megtermelődik a testben, a bélcsatorna baktériumai termelik, megtalálható a szájüregi nyálkahártyában. Lucernacsíra tartalmazza, azonkívül búzafűlé, árpafűlé szintén. Ezért mondtam 1-2 cm növényi szerves komposzton nevelt fű termesztése , és levük ivása hasznos. Komposztált, szervesanyagban gazdag talajon nevelt növényekben nagyon sok van, nem kell bionak sem lennie, bár kétségtelen a bio az igazi ebből a szempontból. Ha biot eszünk nem kell megmosni s akkor sokat beviszünk. Évekig elég egy bizonyos mennyiség. Ha aggódik valaki akkor esetleg szedhet kiegészítőket, erre rengeteg szer van ma már, vagy orvosileg is lehet ellenőriztetni a vitaminszintünket, de az orvosi "normális" szint magas, elég a fele. Ha hiányunk lenne akkor vérszegények lennénk , mert a vérszegénységnek egyik tünete a b12 hiány, ez ellenőrizhető orvosilag vérképpel, tehát ha valaki meg akarja nézni a szintet , csináljon egy vérképet.
A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek, vagy a bennük található oxigénszállító fehérje (hemoglobin) mennyisége a normálisnál kevesebb. Vérszegénységben a beteg gyakran fáradt, jelentősen csökken a munkaereje, szédülékeny. A betegség egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Vizsgálják a vörösvértestek százalékos arányát a teljes vérhez viszonyítva (hematokrit), valamint meghatározzák a hemoglobin mennyiségét. Ezek a vizsgálatok a teljes vérkép részei.
B12-vitamin:
A B12-vitamin csak a gyomor és a bélnyálkahártya által kiválasztott ún. intrinzik faktorhoz kapcsolódva tud felszívódni a vékonybélből. Ez egy fehérjeanyag, amely nélkül a B12-vitamin a vékonybélben marad, majd továbbjut és kiválasztódik a széklettel. Ezért vitaminhiány lép fel nemcsak alacsony bevitel esetén, hanem abban az esetben is, ha nem képződik intrinzik faktor. A B12-vitamin hiánya vészes vérszegénységet (anémia pernicióza), az idegrendszer károsodását, a gyomor-bél rendszer működési zavarát idézi elő. Mivel a máj nagymennyiségű B12-vitamint tud tárolni, a vérszegénység lehet, hogy csak a vitaminfelszívódási zavar kezdete, illetve az elégtelen bevitel után csupán 2-3 év múlva alakul ki. A B12-vitaminhiány okozhat vérzéskiesést, vezethet görcsös mozgásokhoz és a szellemi képességek hanyatlásához. Enyhébb esetben a kezek és a lábak zsibbadásáról számol be a beteg.



vas, b12 és folsav a 3 fő faktora a vérszegénységnek. 80/10/10 en vas és folsav a zöldekkel tonnaszám bemegy, mert isszuk a zöld vért.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 11., kedd 23:32-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 11., kedd 23:09

Esetleg figyelni kell még:

De nem kell aggódni, ezek csak rásegítések, mert a majom sem evett életében brazildiót, napraforgó csírát, a növényektől megkapta az elemeket.


jód: magyar talajok jódhiányosak. Ellenszer: napraforgócsíra, és aki akar időnként kúraszerűen jódaqua.
Se(szelén): brazildiót időnként, de sok növény is tartalmazza, de ezzel nagyon sok tartalék mennyiséget be tudunk vinni.
Na: Sok paradicsom, vagy zöldek, spenót, szárzeller

A többi bőven bekerül.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 12., szer. 19:08

hát vegán januárba lettem valamikor, szóval még van időm, de remélem sose fogy el a B-12 :D Charlie Abelnek az a feltevése hogy mivel termelődik a bélben B-12 de az állítólag nem szívódik fel ezért a saját ürülékünket nem a wc-n kéne lehúzni hanem a talajba kéne keverni így a növények feltudják szívni
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 12., szer. 21:39

Nálam ez 8 éve indult , s úgy kezdődött, hogy tele volt a konyhám táplálékkiegészítőkkel, olajokkal, de aztán ahogy mentem előre , úgy világosodott meg, hogy ezekre semmi szükség. Utoljára csak téli időszakban 3 éve szedtem Vetg1 -et, ez a vegánoknak "van kitalálva", http://www.vegansociety.com/catalog/pro ... cts_id=239
De erre sincs szükség a 80/10/10-en. Én egyébként elképzelhetetlennek tartom , hogy a 80/10/10 -en azt a minimális B12-őt nem visszük be, ill. nem termelődik meg a HELYESEN működő testünkben.
Ha vérszegény lennék ezen , akkor tünetei lennének, s nem tudnék aktívan sportolni, de mivel nincsenek tünetek, ezért valószínű nem vagyok az, mert vérképet 1000 éve nem kellett mérnem. Az embernek figyelnie kell a test jelzéseire, melyek megmondanak mindent , s különösen csalhatatlanul, ha az ember kitisztul, és jól működnek az érzékszervei. Én úgy eszem, hogy megkérdezem a testem, mire van szükséged, milyen íz, anyag, milyen mennyiségben kell a testemnek. Én úgy vagyok ezzel, hogy rábíztam magam a 80/10/10 -re , mert 8 év óta, mióta kutatom a legjobbat, ezt találtam idáig a legjobbnak, s az energiaszintem is ezt bizonyítja. Persze azért ahhoz, hogy tudjam ez a legjobb, végig kellett mennem az utamon, számításokat kellett végezni, gyakorlati megtapasztalásokon kellett átmenni, s megtudni mi, miért van, érteni az összefüggéseket. Ahogy az ember eljut a megvilágosodás utján egyre feljebb , a kétségei, aggodalmai is eltünnek, mert tudni fogja mit, miért tesz, mert birtokába került a tudásnak, megszilárdul hitében. Én aztán különösen aggódtam, olyannyira, hogy a végére is jártam a dolognak. De ha valaki aggódik, akkor csinálni kell egy vérképet, s minden kiderül, s még mindíg szedhet kiegészítőket, ha valami nem stimmel. Azonkívül nem kell siettetni az átállást, fokozatosan csináljuk, s el fogunk oda jutni, hogy az érzékeink valóban helyesen fognak működni amikor azt mondják, edd a 80/10/10 et. Mindaddíg amíg nem érezzük ezt, addíg az érzékeink még nem egészségesek.
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 12., szer. 22:57-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 12., szer. 22:02

Azon kell elgondolkodni amin a könyv elején az író végigvezet minket vagy 15-20 oldalon át. Mi a fenét enne az ember természetes közegében nyersen, feldolgozatlanul, mert ugye feltételezzük, hogy akik itt vannak azok zömmel törekednek a nyersre.
Nyers gabonát, nyers véres húst, szúrós kemény bokrot, stb. 3 dolog van amit az ember természetes nyers állapotában kint a természetben megenne, képes volna nehézség nélkül megenni, élvezettel, jóízüen. Az édesgyümölcs, zsenge finom zöld hajtások és virágok, olajos magvak. És persze egyébb kompromisszumos megoldásként ha ezek nem lennének először, HA EZEKHEZ NEM TUDNA HOZZÁJUTNI, ráfanyalodna a gyökerekre, gumókra, rovarokra, húsra stb., és minden másra, hogy ne halljon éhen, de nem élvezetből, azonban az ideális táplálékai attól ezek még nem lesznek. Ezt egy átlagember azért nem érzi át mert a főttekhez szokott szervezete a krumplistésztában és a libacombban gondolkodik, elvesztette valódi érzékeit, eltávolodott természetes életmódjától, meg se érti, mert csecsszopós korától kezdve ezeken nőtt fel. De mellette ette a zöldséget és gyümölcsöt is , ami az eredendő étele, s ezek miatt maradhatott életben.
Mindezek tükrében akkor meghatároztuk az ember táplálkozását is egyben Az embernek miért kellene különböznie abban a többi sok ezer fajtól, a csigától kezdve az oroszlánon át a vírusig, hogy az élőlények természetes közegükben, természetes táplálékaikból megkapnak minden elemet, anyagot amire szükségük van. Ilyenmódon az embernek MINDEN ANYAGOT meg kell ebből a 3-asból kapnia a b12 -n át a glükózon át a metioninon át az esszenciális zsírokon át, a fitoanyagokon, enzimeken, át az ásványi anyagokig. Az emberek agya azért kattan egyből a "jaj beviszem -e xy anyagot ezzel"-re, mert nem csak és kizárólag azt, s nem csak és kizárolag természetes nyers állapotában eszik természetes táplálékaikat, s ilyenmódon folyamatos hiányállapotban szenvednek valamely, de leginkább több, tápanyag vonatkozásában, s ezért táplálékkiegészítőkre kénytelenek fanyalodni.
Az ember ügyes lény gyárt magának problémákat s ahhoz probléma megoldó iparágakat, s közben nem veszi észre, hogy ezzel saját magát s környezetét is tönkreteszi. TALALJUNK VISSZA A PARADICSOMI ÚTRA, S ELTÜNNEK A PROBLÉMÁK OKi SZINTEN!
:D
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 13., csüt. 10:25

Anyagfelhasználási szempontból ég és föld a különbség egy beteges, eltömődőtt, felborult testkémiájú, hőkezelt szemétkaja egyvelegen tengődő test, mégha nyerseket is kap, és egy higiénikus, tiszta, hőkezeletlen, károsodás mentes, genetikailag kizárólagos űzemanyagán kifogástalanul működő test között. Az egyik egy pöfékelő trabant a másik egy tiszta energiájú elekktromos autó, bár az összehasonlítás sántít, mert egy trabantból ugye sose lesz elektromos autó, csak ha lecserélik a motorját, míg az ember képes váltani a genetikailag legalkalmasabb üzemanyagra anélkül, hogy "kidobná" az emésztőrendszerét Az egyik pazarolja az anyagokat ezért többletanyagbevitelt kíván, a másik a felét is gazdaságosabban használja fel a tiszta, károsodásmentes anyagoknak, ezért kevesebb anyagbevitelen is sokkal jobban működik, s nagyobb teljesítőképességre képes(vibrant).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 13., csüt. 10:29-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: bborda » 2008. nov. 13., csüt. 10:28

Olyan kérdésem lenne, hogy mi a helyzet az olyan országokkal amik a hideg éghajlati övhöz tartoznak?(gondolok itt például Kanada, Norvégia, Svédország) Ott hogyan valósítható meg a 80/10/10 étrend?(és most tekintsünk el a csere kereskedelemtől) Hallottam olyan véleményt is hogy az embernek azt kell enni, ami a környezetében, adott éghajlati körülmények között megterem. Erről mi a véleményetek?
Avatar
bborda
Újonc
 
Hsz: 5
Csatlakozott: 2008. nov. 13., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 13., csüt. 10:35

A könyvben erre is válasz van. Röviden. Attól hogy az ember elvándorolt az őshazájától, a trópusokról, attól még nem változnak meg a táplálékai, mert nem lett pl húsevő , vagy növényevő bélrendszere. Az ilyen éghajlaton élőknek magukkal kell vinni a gyümölcsöket, magyarán meg kell venniük a piacokon ugyanazokat amik a melegebb tájakon teremnek. Mai korban ez már megvalósítható, a piacok globalizáltak. Ha nem jutnának ilyen táplálékokhoz, mert nem lenne kereskedelem, akkor el kéne költözniük délebbre, hogy fenntarthassák ideális testkémiájukat az ideális tápanyagokkal.
Hogy az embernek azt kell enni amit a környezete ad, az egészen addíg helyes, amíg a környezete ellátja mindazon táplálékokkal amire genetikailag teremtődött. Mivel pl. Skandináviában kevesebb a gyümölcs, így ott már teljes mértékben nem tudja ellátni az embert a környezete, vagy csak részben, az év egy rövidebb részében, ilyenformán ki kell egészítenie azokat az év hátralevő részében déli importtal. Ha ez nem lenne, akkor véleményem szerint nem nagyon tudja megvalósítani a 80/10/10 et, de manapság ez már megoldott. Ilyenmódon én nem értek azzal egyet, hogy az embernek csak azt kell ennie ami a területén terem( ez csak a trópusokra áll), hanem azt amire genetikailag termtődött.

Dán, kanadai, stb. sikerstorik vannak a könyvben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 13., csüt. 10:48-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: bborda » 2008. nov. 13., csüt. 10:47

Köszönöm a választ. Sok helyen írjátok hogy turmixoltok. Ez mennyiben más módszer ahelyett ha salátaként, reszelve vagy aprítva fogyasztanánk a zöldségeket.
A turmixolás lassú vagy gyors fordulaton történik, illetve a turmixolás energetikailag nem károsítja a gyümölcsöket, zöldségeket? Erről a préselést lassú fordulaton módszert hallottam aminek segítségével megmaradnak a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.
Avatar
bborda
Újonc
 
Hsz: 5
Csatlakozott: 2008. nov. 13., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: bborda » 2008. nov. 13., csüt. 10:58

Eszembe jutott még egy kérdés. Tudtok "recept" ötleteket, oldalakat ajánlani ahol a 80/10/10 étrend alapján vannak a receptek?
Köszi
Avatar
bborda
Újonc
 
Hsz: 5
Csatlakozott: 2008. nov. 13., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 13., csüt. 10:59

Megőrülök, olyan jó kis választ írtam erre s kitöröltem, most kezdhetem előlről. :D
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 13., csüt. 11:12-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 24 vendég

cron