80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 18., kedd 16:48

Péter! Jól csinálod nincs gond, ahogy nézem kb 2000 kcal-t viszel be. Több zöldet egyél naponta mert a zöldek az ásványi anyagok császárai energiára vetítve, s fehérjéjük magas biol. értékű. Iktass be petrezselymet, spenótot, kelkáposztát turmixolhatod is ezeket gyümölcsökkel, brokkoli nagyon jó, 3 szoros a szeléntartalma mint az átlagzöldségeknek. Figyelj arra, hogy a paradicsom savas gyümölcs, banánnal nem megy, csakúgy mint a narancs sem. Édesgyümölccsel pedig olajos mag nem egyezik. Zöld mindehez társítható. De lényegében jól csinálod, ha hízni akarsz több édesgyümölcsöt(pl. banánt egyél), vagy fullra spenótot , fehér libatopot( ez megveri a spenótot. A legtáplálóbb olajos mag pedig a tökmag.Na bevitel miatt is fontosak a zöldek, vagy a paradicsom, szárzeller. Boutenkó könyvét olvasd el, napi 1 l zöld vért ajánl benne min.

A kizárólag gyümölcsétkezést nem tartom jónak, hiányos, nagyon kellenek a zöldek. Ha nem bírod a levüket keverd gyümölccsel,mert ezek mannák, gyógyít, táplál, élet maga.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett


HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 18., kedd 17:03

Zoli! Karfiolt, brokkolit úgy eszem, hogy a rózsáját s a megnyúzott szárát turmixolom vízzel vagy lédús növénnyel. Brokkoliból legjobb a baby, mint általában minden zöld zsenge része a legjobb, de ha nincs akkor le kell szedni a héját. Arra kell gondolni mikor az ember turmixol, mit ennék meg szívesen megrágva is. Van úgy hogy csak a durvaszűrőn átkevert , jól kinyomott pépes ( nem lé)részt eszem csak meg s a durva zaccot kidobom, de van úgy, hogy a teljes turmixolt részt megeszem, de igyekszem akkor eltávolítani a dúrva , fás részeket, mert ez normál (rágás) körülmények között is nehéz lenne . Vannak akik pépesítő nagyteljesítményű géppel a fás cellulózos részt is lágy résszé tudják törni s a növényi falban lévő tápanyagok is kinyerhetők ezzel. A Boutenkóék is ezt javasolják, nekem ilyen gépem sajna nincs, van egy green star méregdrága gépem de nem mindíg vagyok türelmes összerakni s legtöbbször turmixolok inkább.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: Zoli » 2008. nov. 18., kedd 18:21

Kedves Smanag!

Köszönöm szépen a válaszokat! Mondjuk Bicsérdyből nem szorulok fejtágításra, ugyanis belőle írtam a szakdolgozatomat. Aki ma többet tud nálam Bicsérdyből, annak fizetek egy frissen facsart bio narancslevet. :) Vagy az illetőt Magyar Ilonának és Békés Antalnak hívják. A tanítványok közül ugyanis már csak ők élnek...

Szóval akkor a 811-es étrend mellett is böjtölsz. És csak heti egyszer vagy többnaposat is csinálsz, vagy amikor csak úgy érzed?
Avatar
Zoli
Írogat
 
Hsz: 73
Csatlakozott: 2007. márc. 16., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 18., kedd 18:38

Gratulálok Zoli! Akkor Te se ma kezdted. :D Az Ilonától vettem a könyveket, személyesen voltam nála a pesti lakásán.
Én tavasszal csináltam egy 5 napos vizes böjtöt, és terveztem most egyet ha kifutnak a gyümölcsök, mert ugye amíg van füge(most már nincs), addíg ki az az őrült aki böjtöl. Azt vettem észre, hogy mivel nem terhelem túl a testem, mint korábban a több magevéssel, nem igénylem a böjtöt.
Tápanyagsűrüség szempontjából a királyok csökkenő sorrendben: kelkáposzta, céklalevél, karalábé levél, spenót, pack choy, Római sali, brokkoli, káposzták, spárga, karfiol, paradicsom, sárga dinnye.
Ez csak egy reprezentatív minta a termesztettekre vonatkozóan, ebbe nagyon sok vadfű nincs benne, aminek ott lenne a helye.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 18., kedd 19:30

Potluck!


Sent: Tuesday, November 18, 2008 4:06 PM
Subject: nyers, vegán potluck találkozó!!!!


Kedves nyers-barátok!

Lassan eljön az ideje, hogy ismét találkozzunk, terülj-terülj asztalkát varázsoljunk a sok nyers finomságból, melyeket -természetesen -mi készítünk.

Jövőhét szombaton 11.29., délután 15 órára a következő címre gyertek: Bp.1055. Balassi Bálint u.2/b. 6. emelet. 4.Kapucsengő:Horvai

Egy apróság, hogy ez egy bérelt hely, amelyért fizetni kell. Hogyha most is összegyűlünk legalább huszan, mint három hete, akkor fejenként ezer forintra kellene számítani.

Két kérés lenne:

-hogyha megoldható, mindenki hozzá el az általa készített étel, ételek receptjét, rajta a nevével, elérhetőségével.

-sajnos néhány embernek nemtudom az e-mail címét. Hogyha valaki tudná, akkor vagy írja meg nekem, vagy a legegyszerűbb, ha értesíti az illetőket az összejövetel dátumáról, helyszínéről

Ők a következők:

Borbély Judit, Hékédiné Ungvári Szilvia, Solti József, Zsarnai Tímea, Németh Renáta, Ránky Edit, Viktor pajtás , Fazekas Rita




Szép napot mindenkinek,

Kozma Rita

kozmarita1@gmail.com
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. nov. 19., szer. 1:00

Szia Smanag!

Elolvastam dr. Graham könyvét! Valóban korszakújító amiket ír! :)

A héten elkezdtem a 80/10/10 nyersevést.

A mai napom pl. így nézett ki:
-1 dl búzafűlé
-5 db alma
-spenót-banán turmix (2 marék spenót+3 banán)
(A banán-spenót turmixodat kipróbáltam és valami fantasztikus! :D)
-edzés után 1 kis marék mandula-mogyoró-paradió keverék némi mazsolával + fejes saláta és sárgarépa


A következő napjaimat is így tervezem
-búzafűlé (hetente 3 nap)
-alma magában
-banán turmixolva valamilyen zölddel / valamilyen zöld színű leveles turmix
-estére saláta vegyes zöldségekből kismarék magvakkal (és igyekszem elhagyni a mazsolát)

Ez kb. helyes irány? Mennyire javaslod hogy 1 étkezésen belül többfélét együnk? Mihez mit lehet társítani? turmixoknál, ha salátát eszek.

A válaszodat előre is köszönöm.

Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 19., szer. 15:59

Graham azt javasolja minél egyszerűbben, mono étkezést, de amúgy nem eszel keveset? mármint így ránézésre 5 alma meg spenót+3 banán meg még pár mag, eléred a napi kalória szükségleted?

nekem így teltek a napjaim:
reggeli: 1kg mandarin+saláta ill ha van épp licerna és vöröshere csíra
suliba: 10 banán kb
itthon még lehet megeszek párat, vagy csinálok züld turmixot (saláta, kelbimbó +2-3 banán)
estére 1kg szölő+saláta és csírák
később egy maréknyi dió
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. nov. 19., szer. 19:35

Azaz igazság, hogy délelőtt nem vagyok éhes. Meg szerintem még nem olyan rugalmas a gyomrom hogy mennyiségileg bírjam. De ez biztos be fog állni pár hét után.

Amúgy ma már jóval nagyobb mennyiségű turmixot ittam (banán-spenót), viszont 5 db édes almánál még nem tudok többet enni, mondjuk az azért nem kevés... mennyiségileg. Szerintem ma is meglesz az esti saláta igyekszem változatos lenni. Saláta levelekbe tekerek más reszelt zöldséget és megeszem a kis magvamat hozzá.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 19., szer. 20:41

sziasztok!
Jól csináljátok alapvetően, ChaserHUN már tapasztaltabb de ez csak idő kérdése s bárki ugyanúgy felszívja a rutint a napi gyakorlással.
Szóval, a napi energiát be kell vinni a gyümölccsel, nincs mese. Ha valaki nem sportol átlagos testméretre kb 1800-2000 kcal. Mérsékelt övi gyümölcsök 40-50-70 kcal-lal bírnak. Banán 89kcal. Ennek megfelelően ki lehet számolni mennyit kell bevinni. Nem gond ha nincs reggel étvágy, a test 8-12 ig méregtelenít, de azért ajánlatos elkezdeni már 10 felé legalább lédús gyümölcsel a napi kalória bevitelt. Ha kezdetben nem sikerül mennyiségeket enni, nincs gond, azért van mert a gyomor fala elvesztette a rugalmasságát a főtteken, hozzá kell szoktatni. Az egészséges gyomor rugalmas, mint egy tömlő megnyúlik, beszippantja a gyümölcsöt, majd gyorsan visszapattan eredeti természetes méretére. Megoldás, többször piciket enni. Javaslom, hogy írjátok le a napi bevitelt az elején, vezessetek naplót s számoljátok legalább a kalóriákat. Később ránézésre tudni fogjátok a mennyiségeket, s hogy azzal mi került be, nem kell vezetni naplót. De nem kell semmit kényszerből tenni, figyelni kell a testet mit mond, lehet méregteleníteni akar, azért nem akarja a sokat, a lényeg hogy az energiaszintetek jó legyen. Persze itt most tudnék még írni úgy 100 oldalt ezekről, de egy fórumba ez nem fér bele. Leírom én mostanában mit eszem akkor ha ráérek, s van időm az evéssel foglalkozni, mert van úgy hogy csak 2 szer eszem, de akkor sokat. Az egészséges test gond nélkül elbír több étkezés kihagyást energiaszint csökkenés nélkül. Kb heti 5x futok erdőben 8-9km-t, s fekvőtámaszokat nyomok, ez a jelenlegi sportom , most ennyi fér az időmbe.
Reggel: Naspolya kb 0.4kg és csipkebogyó 0.2 kg keverék turmixba forrásvízzel turmixolva durvaszűrőn átnyomva. Ez egy pépes állagú keverék. Ezután nyomok még almákat vagy narancsokat. Tízórai: almák vagy banánok spenóttal. Ebéd: banánok, spenóttal. Du. lehet valami gyümölcs. Este: Generál turmixom: Bármilyen zöld+ paradicsom+paprika, lehet pl. kelkáposzta, petrezselyem paradicsommal paprikával turmixolva(zöld lecsó, tökéletes napi elektrolit bevitel). Kis olajos magot vagy avokádót is ezsem most napi szinten ezekhez, mert hideg időben kellenek. DE HANGSÚLYOZOM, A VARIÁCIÓK VÉGTELENEK, s LEGJOBB AZ EGYSZERŰSÉG. LÉNYEG, NAPONTA VÁLTOZATOSAN BEVINNI SOK GYÜMÖLCSEL AZ ENERGIÁT, ÉS NAPI SZINTEN ENNI SOK ZÖLDET MELLÉ ÉS TURMIXUKAT ANNYISZOR, S ANNYIT AMENNYI JÓLESIK, ÉS KIS OLAJOS MAG VAGY AVOKADÓ KIEGÉSZÍTÉSSEL A NÖVÉNYI MAGIGÉNYÜNKET KÜLÖNÖSEN A MOSTANI HIDEGEBB ÉVSZAKBAN FEDEZNI. EMELLETT EHETÜNK AZ AJÁNLOTT CSÍRÁKAT, FŰLEVEKET, SÜTŐTÖKÖT BÁRMIT AMI ÉDESGYÜMÖLCS, ZÖLD, ÉS OLAJOS MAG KATEGÓRIÁBA BELEFÉR, EGYÁLTALÁN NEM NEHÉZ.
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 19., szer. 21:41

Alapvető Társítások:
-zöldek mindennel keverhetők
-édesgyümölcsök+ savas gyümölcs nem egyezik pl. banán +citrom v. grapefruit, paradicsom
de alma mindenhez megy
-olajos magok , avokádó egyezik zöldekkel és savas gyümölccsel, édessel nem keverhető

A turmixokat is eszerint kell összerakni. Az egyszerűség a legjobb, pl nyáron van úgy hogy napokig csak sárgabarackot eszem stb, de különösen hidegebb időben hasznos lehet ha változatosságot viszünk be, mert ilyenkor a testnek energetikailag jól esik, hogy a változatosságból megkap olyan hiányzó dolgokat mint a nyári napenergia és kozmikus energiák, illatok, friss, ropogós, vagy éppen mézédesen folyós, fán beérett ízek. Változatosság alatt azt kell érteni, hogy étkezésenként eltérőeket ehetünk de étkezésen belül se keverjünk 2-3 főkomponensnél többet a gyümölcsből. Zöld mehet többfajta is a keverékhez. Lehet használni olajosmag keverékeket nem kell 1 fajtát enni. De legjobb a monodiéta, ez ad tökéletes emésztést. Ha kitisztulnak az érzékek megérezzük 2 cseresznye szem között az ízkülönbségeket s olyan ízek tárulnak fel amikről korábban nem is gondoltuk, hogy létezik. A legnagyobb élvezet, az emberi táplálkozás csúcsa,mikor az ember a gyümölcsfán csemegéz 1 fajta érett, lédús, ízorgiában úszó, színes, illatos, kívánatos édesgyümölcsöt fullra s érzékeli a szemek közötti különbségeket, keresi a fán a legízesebb szemeket, mert még adott fán is egészen fantasztikusan finom ízű és egészen kevésbé jó ízű szemek egyaránt megtalálhatók. Én pl. a gyümölcsösökben végigmegyek a fákon, mert tapasztalatból tudom, s ismerem(ott ahova szoktam járni), mely fák adják a legjobb ízű gyümölcsöket. Ez a csúcs. De piacon is mindíg a jó ízeket keresem, mert ami a legjobban esik , az táplál a legjobban, az adja a legnagyobb táplálkozási kulinaritást.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: kyle » 2008. nov. 20., csüt. 12:01

Tippek:

- Együnk szezonális ennivalót. Mindennek megvan a maga ideje, minden helyben fellelhető amire szükségünk van.Ez igaz ha őseink is azon a földön éltek ahol mi - tehát a szervezetünk fel van készülve a helybeni táplálékforrásokra genetikailag.
-Ne együnk lehetőleg távoli országokból származó élelmiszert/gyümölcsöt.A banán és más gyümölcsök általában zölden vannak leszedve, tele lehetnek vegyszerekkel, és rabszolgamunkával termesztik , az utaztatásuk üzemanyagpazarlás -




- Hasznos dolog a számolgatás hogy mit mivel és miképpen együnk, én azt eszem amit éppen kívánok.Az ösztöneimre szívesebben hallgatok, nem vagyunk egyformák - tehát ugyanaz a "recept" nem feltétlenül jó nekem ami egy másvalakinek megfelel.
Avatar
kyle
Újonc
 
Hsz: 7
Csatlakozott: 2008. nov. 17., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Pest megye

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 20., csüt. 12:33

Most olvastam:
a cékla répateste nagyon kevés nátriumot vesz fel a talajból, így a céklában levő kálium, Mg, Fluor, Fe, Jód és sok más ásványi só ionjai változatlan formában, nagy mennyiségben szívódnak fel. A CÉKLÁBAN A VITAMINOK KÖZÜL JELEN VAN A B12 IS.
király László sárga rtv ujság 47.hét.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 20., csüt. 15:51

80/10/10 gumós növényeket nem ajánlja úgy tudom
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 20., csüt. 19:34

Nem ajánlja a gumósokat, én sem fogyasztom, csak mint érdekesség írtam, hogy pl. a B12 kérdés mennyire meg nem kutatott téma, mert el van könyvelve , hogy ez állati termék kategória, holott nagyon sok növényben benne van, amiről nem is tudunk. :D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 22., szomb. 0:01

mostmár huzamosabb idelye vagyok nyers ételen, de néha még a "fejem hátuljába" előjönnek érzések/gondolatok hogy de megenném azt a kenyeret, vagy megkívántam egy kis főtt krumplit meg nemtudommi, ez mennyi idő még elmúlik? :lol:
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég

cron