80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 22., szomb. 12:08

ChaserHun
Köszi, nagyon jó kérdés!
Ne tedd! El fog múlni ez az érzés. Jusson eszedbe, a FŐTT ÉTEL MÉREG a testnek, S EZ KOMOLY! Semmiképpen nem használ az egészségednek. Én pl. a 80/10/10 előtt nem undorodtam a hústól, de ha ma csak megszagolom, a világból ki tudnék szaladni. Érzem rajta a bomló dög szagát mégha eltompítják a fűszerekkel is. Pedig azelőtt nagy húszabáló voltam. A könyvet újra és újra olvasd el, s valójában meg kéne tanulni, mintha vizsgára tanulnád. Ahogy ülepednek, érnek a benne leírtak úgy fogod egyre komolyabban venni.
A helyzet az, hogy ahogy egyre jobban kitisztul a tested egyre eltűnnek ezek az érzések a régi ételek iránt mert rájösz, hogy a legjobb a gyümölcs, s nincs szükséged ennél alacsonyabb rangú energiaforrásra,mert MINDEN MÁS AZ.
Persze mint ahogy a könyvben is benne van mindenki menjen a saját tempójában előre, de ugyanakkor az is benne van a könyvben, hogy legkönyebben azok szoknak át akik képesek gyorsan szakítani az átmeneti időszakkal(amikor nem vagyunk még 100%-ban 80/10/10-en). Minél jobban elnyúlik az átmeneti időszak annál nehezebb átszokni.
Elmondom, hogy anyukámat próbálom átszoktatni most. Nyáron volt egy súlyos sztrókja, elkezdte ősz közepén az átmenetet, de most feladta, Ö szerinte átmenetileg, különféle okokra hivatkozva, de ezek csak halogatások. Tavasszal akarja újrakezdeni, de ez mind nem jó, vagyis a halogatás, de megpróbálok türelmes lenni. Most főzöget, meg Ő még húst is eszik ráadásul. A paradox az egészbe, hogy elismeri az igazamat, mégis nehezen áll rá, szabályosan megilyedt, mikor olvasta, hogy mit csinál a tojással a hőkezelés pl. Nem vagyunk egyformák.
:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett


HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 22., szomb. 12:29

Még mindíg jobb a nehéz főtt keményítők helyett nyers sütőtököt, legjobb a nagydobosi, eszegetni, most van szezonja. A belső részei ízlenek nekem a legjobban. Esetleg fehérrépát( ez gyökérzöldség nem tökéletes a 80/10/10 en, de átmeneti fázisban a sóvárgás legyőzésére jó.). A kenyérhez való kötődés függőség a benne lévő anyagok miatt, benne van a könyvben.
A HŐKEZELT ÍZEK MÁS ÍZEK, EZEKHEZ VAGYUNK SZOKVA, DE ÁT LEHET SZOKNI A NYERS, EGÉSZSÉGES ÍZEKRE. FELEJTSÜK EL A FŐTTEK ÍZÉT EGY ÉLETRE, SZERESSÜK MEG A NYERS ÍZEKET! Az emberi test ugyanúgy kizárólag a nyers ízekre teremtődött csakúgy mint a sokszázezer más élő faj és fajta a földön.
Meg kell ismernünk és a lehető legváltozatosabban alkalmazni új, tiszta, nyers ételeinket s akkor soha nem fogunk visszalépni a régiek utáni kísértés zsákutcájába.

Mérgek és betegségek

(Részletek Dr Graham könyvéből)



Változó mértékben ugyan, de a különböző főzési eljárásokkal méreganyagok kerülnek a szervezetbe, amiket a testnek meg kell semmisítenie. A főtt ételek rendszeres fogyasztásának hatására a hasnyálmirigy kórósan megnagyobbodik, a máj, a szív, a pajzsmirigy, a mellékvese és szinte valamennyi szervünk károsodik, mivel folyamatosan méreganyagoknak tesszük ki őket, amellett, hogy csökken a rendelkezésre álló oxigén mennyisége............................minden oxidált étel méreg a testnek, minden főtt étel oxidált étel.................
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 27., csüt. 17:28

sokszor napokig nem kívánok régi ételeket, de van hogy nagyon felerősödik, egyik nap úgy döntöttem engedek a kísértésnek, de viszont ízre olyan rosszak voltak a régi kaják hogy rögtön abba is hagytam :D :)
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 27., csüt. 18:13

Kedves nyers-barátok!

Lassan eljön az ideje, hogy ismét találkozzunk, terülj-terülj asztalkát varázsoljunk a sok nyers finomságból, melyeket -természetesen -mi készítünk.

Szombaton 11.29., délután 15 órára a következő címre gyertek: Bp.1055. Balassi Bálint u.2/b. 6. emelet. 4.Kapucsengő:Horvai

Egy apróság, hogy ez egy bérelt hely, amelyért fizetni kell. Hogyha most is összegyűlünk legalább huszan, mint három hete, akkor fejenként ezer forintra kellene számítani.

Két kérés lenne:

-hogyha megoldható, mindenki hozzá el az általa készített étel, ételek receptjét, rajta a nevével, elérhetőségével.


Szép napot mindenkinek,

Kozma Rita

kozmarita1@gmail.com
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 27., csüt. 18:56-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 27., csüt. 18:47

ChaserHUN , úgy látom, s erősen érzem is, hogy Te megértetted a könyv mondanivalóját, okos ember vagy. Ehhez csak gratulálni tudok, mert még talán Te sem tudod, de elindultál a paradicsomi úton előre, s kívánom s minden segítségemet megadom, hogy ne térj le soha többet a helyes útról.
Nyugi , kitartás s megszokod a nyerseket olyannyira, hogy később érzékeid is azt fogják diktálni, bolond lennék alacsonyabb rendűt enni, ha magasabb rendűt is ehetek . Ez egy komoly előrelépés lesz az életedben.
-A lényeg, ha már egy jó ideje követed a nyers , vegan, alacsony olajtartalmú étrendet, akkor a főttek s régi ételeid egytől egyik nemkívánatosak lesznek. Én úgy érzek most, már 2 éve élek 80/10/10 en, hogy a főtt ételeket össze sem lehet vetni a nyers társaik teljességével, tisztaságával élvezeti értékével. Azt leszámítva, hogy tudom is a fizikai okokat is ennek, mindemellett ösztönösen érzem, hogy a kettő közül melyiket kell választanom, s melyiket még csak meg se kell próbálnom, ha fontos számomra az egészségem, márpedig ezért választom a nyers, élő, mindent tartalmazót a betegséget okozó, megnyomorított társával szemben. Aki tűz által előlt tápanyagot visz teste szent templomába, az a halált táplálja testében s az egészség ellen cselekszik. Holt, tönkretett sejtből egészséges sejtet nem tud a test építeni.
Boutenkóék írtak erről egy példát, mely szelídebb formája a fentieknek , ugyanis ebben még csak hőkezelésről sincs szó, csak arról a teljesség hiányról, hogy ha a lovaknak választási lehetőségük van , hogy szárított(hiányos, mert szárítással víztartalom, vitaminok, enzimek stb elvesznek), és nyers zöld élő fű közül választhatnak minden esetben a teljesértékű nyers zöld füvet választják. De szerintem lehetne egy olyan kísérletet is végezni, hogy oda tenni eléjük főtt füvet, vagy főtt spenótot, meg ropogós nyers füvet. Nem lenne kérdés itt sem a választásuk. A vadon élő lovaknál ezen kísérlet mégjobban kibukna.
ÉRTSÜK MEG EGYSZER S MINDENKORRA, HOGY A HŐKEZELT ÉTELEKEN EGY FAJ SEM KÉPES EGÉSZSÉGESEN FEJLŐDNI, S EGZISZTÁLNI.

-Alaposan , többször olvasd el a könyvet s tanuld meg.
-Az átállás részben olvasottakat gondold jól át
-Olvasd a sikersztorikat is át.

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 27., csüt. 18:48

tényleg te ilyenkor mit csinálsz? valami turmixot vagy viszel egy kg banánt? :D
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 27., csüt. 18:52

csak az a fura hogy erősödött a szaglásom, és valahol belül a lelkembe(régi emlék miatt vagy valami) vonzanak ételek, de szerencsére mostmár tudom tartani magam :) de azt hiszem egyik hétvégén vagy héten banán szünetet kell tartsak mert már kicsit sokat ettem belőle :D :lol:
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 27., csüt. 19:09

Igen itt lelki dolgok is hatnak. Azért mondtam , hogy olvasd a könyvet mert leírja ezeket a szerző az érzelmi viszonyulás az ételekhez részben.
Szokatlan lehet a régi ételek keltette jóllakottság érzése, s ezen étkezés közötti jóllakottság érzés közötti különbséget megélni. Az egyik egy nehéz, mérgező ételeken eltompult bágyadtság, majdhogynem letargia, és emésztési diszkomfort egyveleg, a másik egy azonnali vitalitást adó teljesértékű kielégülés emésztési tünetek nélkül. Büfögés, szelelés, erjedés, rothadás, szorulás , hasmenés, hascsikarás, stb. stb. emésztési diszkomfortok lehetnek TERMÉSZETESEK???? A LEGNAGYOBB BIZONYÍTÉK, HOGY NEM JÓT ESZÜNK. Én ezeket már magam mögött hagytam a múltammal együtt.

Nem kell állandóan banánt enni, váltogasd a gyümölcsöket kívánalom szerint. Télen én eszem sok sütőtököt, s szoktam zsenge brokkoli, karfiolrózsa( ez nem ideális a 80/10/10 en de a kisebb választék miatt elfogadható). Nagyon hasznos a római, kinai kel, s minden saláta, ezek a legjobbak, én különösen a belső szív részeket szeretem nagyon. Csipkebogyó is hasznos télen, s naspolya. A változatosság fontos különösen télen amikor "gyümölcskonzerveket" eszünk ugye, mert nincs friss fán beérett, magas bioenergiájú gyümölcs. Olajos magokat is enni kell napi szinten télen váltogatva.
Én most a fentieket eszem meg egyébb gyümölcsöket is, édes almák, narancs, kivi(utóérlelni kell papírzacskóban) is stb. és este zöld lecsó kis olajos maggal, vagy 1-1 avokádóval. De én eszem napi szinten a bánánt főleg hidegben, de pl. közép tavasztól okt . végéig nem a banán a főgyümölcsöm hanem az éppen érő idénygyümölcsök.
Amit még nagyon ajánlok a szárzeller turmixokba, ez tökéletes elektrolit üzemanyag. Azonkívül lehet enni kis mennyiségben csak télen datolyát, ez ugye aszalt, de hasznos kompromisszum lehet télen, rendkívül hasznos anyagai miatt. Revitalizálni kell ami annyit jelent, hogy be kell áztatni kimagozva vízbe s lehet gyümölcsturmixokba dobni. Ha félszáraz fajták magasabb víztartalmuk révén jobban beillenek a 80/10/10 be. Arra kell gondolni, hogy az olajos mag sem nyers, száraz formájukat esszük, ezért azokat is célszerű beáztatni vízbe, revitalizálni. De ha a sütőtök magját radiátoron kiszárítod egy kicsit akkor az nyers mag s nem száraz, nem kell beáztatni, ez a tökéletes állapota az olajos magoknak valójában. Lényeg nekünk a hasznos kompromisszumokat meg kell ragadni a mi éghajlati viszonyaink alatt. Így a telet egy nagyobbfokú változatossággal lehet letudni. Jobb lenne a mediterrániumba lakni , de északabbra már nem laknék.
Ezeket csak a változatosság miatt mondtam el , mert emberek vagyunk s keressük ebben is a kulinaritást, azondan akkor sincs gond, ha 3-5 fajta nyers érett gyümölcs s ugyanannyi olajos mag és zöldek hármassal az ember belemegy a télbe.

:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 27., csüt. 19:47

Ha tudtok jó ötleteket, recepteket szívesen fogadom. :D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. nov. 27., csüt. 22:28

Még csak 2 hete se csinálom a 80/10/10 -et, de valami átkattant a fejemben a megértés terén a természetes étrendről. Egyszerűen hihetetlen érzés, hogy degeszre eszem magam salátával, vagy gyümölccsel és milyen hamar kiürül a gyomorból, és tompaság, friss vagyok az étkezés után. "Szeles" problémáim még előfordulnak, de ezt köszönhetem hogy még biztos követek el hibákat és a testem visszajelez.

Lédús mandarinnal indítani a délelőttöt csodás, majd dél körül valami más gyümölcs, délután - munkahelyen - megeszek két hatalmas tál salátát, melyben elfogy egy fél fejessaláta, több paprika, paradicsom, paprika, és mindíg kerül bele valami zöld jellemzően brokkoli, kelbimbó - tetejére valami magszósz egy kis marék magból és kis citromlé, megszórva szárított wakame algával, mennyei- , estére ha szükségét érzem még gyümölcs, az aszalványokat már egyre kevésbé kívánom.

A spenót-banán turmix a kedvencem lett és amikor van spenót a piacon :) kanalazom :) A "zöld" káposztaféléket még szoknom kell, igyekszem turmixokban barátkozni velük.

Egyébként a legfurább tapasztalatom, hogy a tiszta nyers ételeknek nincs "étel illatuk" , hanem csak ízorgia van. Elég érzékeny lettem a szagokra is.

Amúgy nagyon inspirált dr. Graham könyve, hogy mennyi ember visszanyerte az egészségét. Meg hogy mennyire fitt lehet ez a Graham dr.
Én nagyon szeretném ha elmúlana a végtag hidegség és a javulna a kopaszodásom. Hihetetlen sokk volt micsoda zsíros a vega étrend - főleg ahogy én burogattam a növényi olajt a salátára :S :S :S
Gondolom eredmények eléréséhez kell kis idő...


Egyébként kíváncsi lennék hazai tapasztalatokra is, hogy kinek milyen betegség leküzdésében segített Graham étrendje.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: Eperke » 2008. nov. 27., csüt. 22:42

http://www.youtube.com/watch?v=dE7oa-Gb8Sk

Arnold 60 éves is elmúlt, ősz haja sincs. :D Kár hogy nagyon nehezen érthető amit mond...számomra legalábbis.
Avatar
Eperke
Néha írogat
 
Hsz: 30
Csatlakozott: 2007. máj. 21., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 28., pén. 15:41

Hát volt refluxom, azon érdekes módon már egy sima vegán étrend is segített, de volt pl egy nagy csomó a lábamujján és most elmúlt, semmi nincs ott, meg több energiám van úgy átlagba, csak sajnos suli miatt nincs sok idő aludni és az hiányzik :( hiába van a kocsidba a legjobb üzemanyag ha az akkumulátor levan merülve nem fog elindulni...
a szagokkal kapcsolatba nagyon igaz, nekem is felerősödött a szaglásom, sokkal máshogy érzem a dolgokat, és itt jön a neheze hogy így mégjobban megkívánok főtt ételeket, de szerencsére ízre ezek már nem túl jkók úgyhogy hanyagolandóak :D
amúgy kakaóról mi a vélemény? mert arról nem írt a könyv, igaz it tnem lehet nyers kakaót kapni de régen csináltam kakaós banán turmixot és finom volt nagyon, de mindenki mást mondd, kíváncsi lennék :)
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 28., pén. 22:22

Köszi Eperke, megnéztem a videót. Ez az Arnold csak dícséri a 80/10/10 et. Itt található sok más videó is, mégegyszer nagyon köszi.
Gyerekek, minden betegség gyógyul a 80/10/10 en, a haj is megújul, visszasötétedik. Remélem sikerül egy jó kis közösséget fabrikálnunk és majd szervezni közös klubösszejövetelt is.
:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 28., pén. 22:36

Nem szoktam enni kakaót, de a wikipedián ez olvasható:

A nyers kakaóbab összetétele [szerkesztés]
Hozzávetőleges mennyiségek:

Kakaóvaj: 44-46%
Fehérje: 11-14%
Cellulóz: 9%
Keményítő: 7-11%
Csíra: 2%
Természetes színezék: 4%
Víz: 8%
Ásványi anyag: 2,6%
Teobromin: 1,2-1,5%
Cukrok: 1%
Koffein: 0,2%

Félkész termékek [szerkesztés]
Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) viszont teljesen megolvad.
Kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por, aminek (szárazanyagra számítva) legalább 10% kakaóvajat kell tartalmaznia.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 28., pén. 22:45

Végtaghidegség:
-több édesgyümölcs és olajos mag( a megengedett mértékig)
-mozgás a vérkeringés javítására
-meleg lábfürdő
-meleg zokni, meleg cipő

Nekem is volt hideg kéz s láb az elején , de idővel el fog múlni. De ha van, meg kell akadályozni a fentiekkel.
Én is "ittam" az olajokat a 80/10/10 előtt. :D

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég

cron