Kedves Gitta és giyandeva!
Köszönöm a válaszokat! Igen, Excalibur aszalóm van, friss, ropogós, már egy hetes! Telefonon rendeltem egy pesti bioboltból, szerettem volna tapadásmentes lapot is venni hozzá, de éppen nem volt a boltban. Hát, a futár díja nem kevés, így a sütőpapírt inkább nem hozatom le külön
Nagyon jó tipp a Cora, az Szegeden is van
Meggyet és sárgabarackot próbáltam aszalni. A meggy finom lett, hát, a barackot még gyakorolnom kell. Frissen azzal sem volt gond, de másnap már kezdett erjedni. Majdnem egy egész napot aszaltam 42 fokon, akkor azért kapcsoltam ki a gépet, mert gyanúsan kezdett összemenni a gyümölcs. Lehet valahol olyan táblázatot találni szerintetek, hogy melyik gyümölcsnek mennyi idő kell adott hőmérsékleten? Vajon azt a zacskós kénezett sárga csodát hogyan készítik az aszalt sárgabarack-gyárban? Az enyémnek köze sem volt hozzá
A csontszáraz mit jelent? Az aszalt szilvát akkor szeretem, ha finom krémes. Vagy az házilag nem működik? Nagyanyáink vajon meddig tudták tárolni a napon aszalt gyümölcsöket?
A köles kicsírázott, de borzalmas szagok terjengtek a közelében, pedig szorgalmasan öblítgettem. A zacskóra is azt írták, hogy köles csíráztatásra, ezért bátorkodtam... Az egyéb magokkal (retek, lucerna, napraforgó, zsázsa, mungó...) nem volt gond. Illetve annyi, hogy a méregdrága olasz magok nem mindig csíráznak ki. (Nem kampányolok az olaszok ellen, olasz szakos tanár vagyok
)
Jó éjt!
Levendula