Magyarország antivegetárius ország

Más lapokról származó vegetarianizmussal foglalkozó cikkek és írások

Magyarország antivegetárius ország

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. márc. 2., szer. 18:43

Első megjelenés a veg.hu-n: 2004. szeptember 28. kedd, 10:00

A magyar hírlapban jelent meg egy írás a magyarországi vegetárius étkezés helyzetéről.

"Hat éve nem eszem húst elvi, állatvédelmi okokból. Öt évig tejterméket és tojást sem ettem, ám rájöttem, hogy a magyar viszonyok között ez megvalósíthatatlan, szinte semmi nem maradt, amit egy büfében, vendéglőben vagy pályaudvaron enni tudtam volna" – meséli egy huszonhat éves fiú.
A magyar vegetáriánusok többsége még ennyire sem kitartó. Legnagyobb részük néhány hónap után feladja ezt az életformát, talán nem kis részben a kényelmetlensége miatt.
A Magyar Vegetáriánusok Szövetségének néhány éve készült felméréséből kiderül: a hústalan étkezés híveinek hetven százaléka azért lesz vegetáriánus, mert úgy gondolja, ez egészségesebb. A vegetáriánusok körülbelül 15 százaléka filozófiai vagy vallási megfontolásból hagyja el a húst, míg körülbelül ugyanennyien a vágóhídra küldött állatok iránti részvétből nem eszi meg.
A kezdő vegetáriánust az árak is elriaszthatják. A tojás- és tejtermékmentes vegetáriánus ételek alapanyagai általában duplájába kerülnek, mint a hagyományosak. Néhány termék esetében vannak nagyobb eltérések is: a zabtej literje például 685 forintba (2,7 euróba) került egy fővárosi szupermarket biopultján. A húspástétomot helyettesítő padlizsánkrém (200 gramm) 399 forint (1,63 euró), míg csaknem ugyanennyi vegetáriánus sütőzsír 379 forint (1,5 euró).Forrás: Magyar Hírlap

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Magyarország antivegetárius ország

HozzászólásSzerző: lavina » 2011. márc. 5., szomb. 12:48

Én mondjuk eszem tejtermékeket, és ebben a formában szerintem egyáltalán nem nehéz hús nélküli ételeket találnom, bárhol is vagyok.
Sőt, kellemes meglepetésként ért az is, hogy kórházba kerülve sem problémáztak ezen, és rendes húsmentes ételeket kaptam - ami azért szerintem előrelépés a korábbi időkhöz képest!
A cikkből nekem az jön le, hogy sokan vegetáriánusok akarnak lenni, de kényelmetlen nekik a tejtermékmentes életmód, és így feladják az egészet. De akkor miért nem csak a tejtermékekre "szoknak vissza"? A húsra miért? A húsmentes életmód egyáltalán nem okozhat problémákat!
S igen, valóban sok drága dolog van a piacokon, de lehet azért találni kevésbé drágákat is, például, ha a padlizsánkrémet az ember maga készíti el, vagy én pl. a szója-rizstejet 430 Ft-ért veszem, és nem 685-ért a zabtejet...
Avatar
lavina
 
Hsz: 2
Csatlakozott: 2005. okt. 17., hétf. 0:00


Vissza: Lapajánló

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron