Heló Tomi!
-Schirilla szerint nyersen ne együk a krumplit.
-Gandhi szerint, amit önmagában nem tudunk megenni, ne együk!
-Olvastam, hogy a burgonyában bizonyos szolanin van, ami nem való az emberi testbe (méreg, vagy mi), ezért hőkezelni kell.
Kb. ezeket tudom a burgonyáról. Nyílván a szokás a hőkezelést mondatja velem, de az elmém a minél természetesebb fogyasztást, ha egyáltalán. Na már most nyersen, magában (Gandhi módra) nem enném. Akkor lehet, hogy nem is kellene? Hőkezelve egy csomó értékét elveszti. A livig-food.com -on azt írják, hogy az aszalógéppel is ízletes krumplit lehet készíteni, ami ugye még "élő". Így jó lenne. Én legutóbb úgy csináltam, hogy gázsütőben a legalacsonyabb hőfokon csak addig sütöttem, amíg éppen csak megpuhult. Ilyenkor belül még keményebb, így talán több érték marad meg benne.
Kihagyhatatlan alternatívaként tűnt fel azonban a <b>csicsóka</b>, amit mindenféle macera nélkül nyersen is ehetünk. Sőt, ez több rostot is tartalmaz, mint a krumpli. Könnyebb vegyszermentesen termeszteni. Embernek valóbb táplálék.
Tomi, azt mondtad: <i>"Ha te nem hasznalsz gyumolcscentrifugat, mert esetleg macerasnak tartod elmosni, az a te dolgod."</i>
Legkevésbé az elmosogatás miatt, ami itthon a választott tevékenységem, mert a nyári aszály idején a mosóvizet öntözési célra használom! Egy céklás, stb. vízet szeretnek a kerti növények...
Azt is mondtad: <i>"Azt ketlem hogy te annyi zoldseget vagy gyumolcsot megeszel egy alkalomra, mint amennyinek en igy kinyerem a levét. Vannak tisztito kurak, ahol zoldsegle ivast mondanak. Ha a zoldsegek elragcsalasaval ugyanolyan hatast ernenk el, vagy ugyanannyi tapanyagot vinnenk be a szervezetbe, akkor valoszinu nem hangsulyoznak ki a zoldsegle kesziteset. "</i>
Biztosan így van. A lé előnye, hogy nem kell a rostot emészteni, felbontani, mert a gép azt megteszi. De akkor minek a fog? és az emésztőnedv?
Természetes lényerés: Rágcsálod hosszan az "anyagot", nyeled a levét, de amikor a rostjára kerülne a sor, kiköpöd, mehet a komposzta. Na ez az embernek való dolog...
Azt mondtad, Tomi: <i>"A gyumolcsot, foleg a zoldseget, en megszoktam mosni, meg megpucolom." Neha esztetikai szempontok miatt feltrancsirozom. Ez mindenkeppen korulmenyesebb mint kivenni egy kefirt a hutobol es kikanalazni. </i>
A mosás még rendben is lenne, ha ilyen bolti árukat eszünk. A héjatlanítás felesleges. Ha a búzát se héjaz(tat)nád, a gyümit, gyökeret miért? Esztétikumból? Ez hülyeség, már bocs.
Esztétika, na erről van itt szó! Így már érelek. De még így sem körülményesebb a nyerstál, mint a kefir. Ha egyszer tudod mi van a műanyagpoharas cucc mögött, amíg hozzád kerül, és hogy azt MIATTAD csinálják, akkor nem mondhatod, hogy egyszerűbb azt (kefir) választani. A pillanatnyi kényelemnek ÁRA van, akár szenvedésekkel teli... Szerinted hogy van ez RENDJÉN?
Peace