Háziállatok eledele

Más lapokról származó vegetarianizmussal foglalkozó cikkek és írások

Háziállatok eledele

HozzászólásSzerző: Norci » 2011. júl. 5., kedd 9:02

A legtöbb állateledel nagyon szimpatikusnak tűnik, mintha épp a mi háziállatunknak szánták volna. Valójában azonban környezeti és táplálkozási szempontból katasztrófa az egész.

A legtöbb állateledel konzervbe van csomagolva, amelyek gyártása és szállítása eleve gazdaságtalan; ráadásul rengeteg zsírt, cukrot, sót és felesleges adalékanyagot tartalmaznak. Egy jó alternatívája a konzervkajának, ha olyan friss és nyers étellel táplálja valaki a háziállatát, amely nincs szárítva vagy vegyi anyagokkal tartósítva. Másik lehetőség szárazételt venni, természetesen ömlesztve (papírba vagy kartonpapírba csomagoltan). A legjobb, ha magunk főzünk az állatoknak – ha tehetjük.

Ha megnézzük a mai boltokban vásárolható állateledeleket, láthatjuk, hogy húst tartalmaz legtöbbje, például szárnyasokat, halat vagy ezek melléktermékeinek kombinációit. Olyan húsból és gabonából készítik ezeket, amelyre már nincs szüksége az élelmiszeriparnak. Ezek lehetnek akár belsőségek, akár a húsfeldolgozó üzemek padlóján összekapart vérben áztatott fűrészpor.

De ha az állatszeretők kedvenceinek ételeire gondolunk, nem elég, ha annak összetevőit vizsgáljuk meg. Általános jelenség, hogy az állateledeleket állatkísérleteknek vetik alá. Ez azt jelenti, hogy fogságban tartott állatoknak tesztképpen meg kell enniük a próbaeledelt, ami általában stresszt és kényelmetlenséget jelent számukra. Az Ethical Consumer tudósításából kiderül, hogy a brit hatóságok szerint a Nestlé laboratóriumaiban 48 labrador kutyát tart fogságban ilyen céllal már vagy 15 éve.

Ezeket az állatokat, nem elég, hogy fogságban tartják, de közülük több csak fele annyi eledelt kap, mint akár kisebb társai. Hetente mérik meg a súlyukat, évente röntgen és szívvizsgálat vár rájuk, EKG-ra viszik őket, még a vérnyomásukat is tesztelik. Az Ethical Consumer úgy tudja, hogy a Colgate-Palmolive, a Procter & Gamble és a Masterfoods (Chappie, Ceasar, Frolic, Kitekat, Pedigree, Sheba, Whiskas) is bevallotta, hogy állatkísérleteket folytatnak. Azok, akik nem nyilatkoznak, nagy valószínűség szerint ugyanígy tesznek, de feltételezhetünk akár rosszabb körülményeket és módszereket is.

Szerencsére lehet olyan gyártókat és forgalmazókat is találni az állateledel piacon, akik állításuk szerint nem végeznek állatkísérleteket, de erre vonatkozó adatok elsősorban az angol piac szereplőiről vannak. Itthon még nem folyt kutatás ebben a témában. Mindenesetre az szinte biztos, hogy a kis, helyi cégeknek nincs is forrásuk az állatkísérletekre.

Groteszk és ironikus, hogy az állatbarátok olyanoktól vásárolnak, és egyben támogatják azok üzleti sikereit, akik rendszeresen végeznek kísérleteket kedvenceik társain. Így nem csoda, hogy például Nagy-Britanniában, miután ezek az információk napvilágra kerültek, több állatvédő is tüntetést szervezett, kampányokat indított a vállalatok magatartásának megváltoztatására.

Alternatív eledel
Bizonyos szakértők szerint elfogadható etetési módszer, ha házi kedvenceinket vegetáriánus diétára fogjuk. A kutyákat bizonyítottan könnyedén lehet vegetáriánus menüvel etetni. A macskák esete már kissé bonyolultabb, mert nekik szükségük van olyan savakra, melyeket elsősorban állati eredetű ételekben találhatunk meg. Amerikában azonban már ezek helyettesítőit is kifejlesztették. Amennyiben ezeket a házi macskák otthon elkészített, főtt ételébe keverik, a macskákat is vegetáriánus étrendre szoktathatjuk. Az Egyesült Államokon kívül már Olaszországban is kaphatók hasonló termékek.

Amennyiben a háziállat nem akarja elfogadni a vegetáriánus ételeket, úgy javasolt a bio-állateledel beszerzése. Ebben az esetben legalább nem adunk házi kedvencünknek genetikailag módosított összetevőket is tartalmazó tápot, ami sok jelenleg is kapható állateledelben ugyancsak megtalálható (általában a benne levő szója és kukorica génmódosított).

Forrás: Ethical Consumer, 2005 január.

tudatosvasarlo.hu



Dátum: 2005. május 06. péntek, 12:34 Küldte: Norci
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00


Vissza: Lapajánló

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 39 vendég

cron