Vegetáriánizmus és gyermeknevelés

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

Vegetáriánizmus és gyermeknevelés

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 13., szomb. 16:11

Dátum: 2005. július 13. szerda, 11:14 Küldte: Parsifal

Sajátos dolog, hogy a gyermeknevelés új irányzatában a környezetnek a jellem kialakulására milyen lényeges befolyást tulajdonítanak és ebben az új tanban mégsem látjuk nyomát annak a gondolatnak, hogy a naponként megismétlődő cselekedetek, amilyen pl. az evés, a jellem kialakulására ugyanolyan mély hatást gyakorolhatnak.

Sok ember, talán a legtöbb csak rázza a fejét, ha ilyesmit hall, de azért ez mégis így van. Természetesen nem a puszta evés és ivás az, ami befolyással van a jellemre, hanem mindaz a sok tevés-vevés, ami az étkezéssel összefügg és ami ebben az esetben a legfontosabb. Gondolkodás nélküli cselekvésünkben éppen a táplálkozás szokásos módjával sértjük meg az emberi szív legnemesebb és legfinomabb hajlamait, erkölcsi és esztétikai gondolkodásunkat és érzésünket. Jóllehet igyekszünk ezt a vétket hamis okoskodással és kifogásokkal magunk előtt szépítgetni, de e közben megfeledkezünk arról, hogy amit az ember a szív hajlamai és érzései ellen, a mi erkölcsi parancsunk ellen elkövet, az mind bűn, vagyis gonosz tett emberi lényünk legnemesebb részével szemben.
Sok embernek persze még sohasem támadt az a gondolata, hogy a táplálkozás szokásos formája mennyire méltatlan az emberhez. Számukra a vegetáriánus táplálkozási mód még nem vált benső, lelki szükségletté és mindaddig, amíg ez az átalakulás nem ment végbe, számukra egyedül a szokásos táplálkozási forma van adva. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki a vegetárizmus jelentőségét a gyermeknevelés szempontjából. Mert ha valamely gyermek olyan környezetben nő fel, ahol a vegetárizmus következetes erkölcsi és esztétikai gondolkodás és érzés gyümölcse, akkor ennek a gyermeknek természetes érzéke a belső tisztaság iránt jobban fog kifejlődni. Ugyanúgy van ez, mint azzal a gyermekkel, aki jó környezetben nőtt fel és ezért fejlettebb érzéke van az udvariasság és a társadalmi élet követelményei iránt. Vegetárius környezetben a gyermek lelkében saját maguktól eltűnnek azok a gonoszságok, amelyek ellen a gyermekkorban a szülők küzdenek, és a gyermekben hamarosan kifejlődik a valódi lelki nemesség és emberi méltóság érzete. A mi célunk pedig éppen ez kell, hogy legyen. Hogy a gyermek, akit felnevelünk, ne olyan emberré váljék, aki szánalmas nyomorúságának érzetében Isten előtt csúszik-mászik, hanem olyan emberek legyenek gyermekeinkből, akik áthatva attól az érzéstől, hogy isten parancsát minden erejükből teljesítették, bátran és boldogan néznek a szemébe és ilyképpen érezzék magukat igazán Isten gyermekeinek, úgy amint Jézus tanította.
Ezt pedig a vegetárizmus lényegesen elősegíti, mert benne gyakorlati erkölcs és esztétika rejlik és kerüli azokat a visszás cselekedeteket, amelyek annyira bénítóan hatnak az erkölcsi fejlődésre.

Dr. phil. Fr. Weiss

Megjelent a Vegetáriánus újság V. évfolyamának 4. számában (2003. július-augusztusi szám, címlapján egy ínycsiklandó görögdinnyével)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron