A vegetáriánizmus jelentősége a Nő életében

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

A vegetáriánizmus jelentősége a Nő életében

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 15., hétf. 11:07

Dátum: 2005. július 17. vasárnap, 01:05 Küldte: Parsifal

Nincs az emberi életnek mégegy olyan területe, ahol annyira szükség volna a nő közreműködésére, mint a vegetárizmusban, ennek mindent magába ölelő életreformeri jelentőségében.

A nő a gyermek szülőanyja, neki kell gondoskosnia arról, hogy anyaságának szent edényét, a testét, a legistenibbet, a Természet remekművét tisztán tartsa az enyészet mérgétől és a mámorító italtól. A nő a gyermek nevelője, ez csupán nemes, makulátlan példával lehet, ha áthatja minden élőlény szentségének és amaz erkölcsi parancsnak az öntudata, hogy: NE ÖLJ! Ám a jövő nemzedékek anyja számára a vegetárizmusban nem csupán vér nélküli táplálkozásról van szó. A vegetárius öntudatra eszmélt nőnek kötelességei vannak fajtisztántartási, fajnemesítési szempontból is. Neki csakis egészséges, hasonló gondolkodású férfit szabad gyermekei atyjául, unokái és dédunokái őséül választania, neki magának csak úgy szabad anyává lennie, ha "testben-lélekben magasabbrendű" és gyermeket kívánnia szabad", amint az írva vagyon az emberiség nagy szellemének, Friedrich Nietzschének, annak a vezérnek "új tábláin", aki itt e földön visz el bennünket a szebb jövő birodalmába, mert magunknak kell önmagunkat megváltanunk minden gonosztól. Ehhez segítsen hozzá bennünket a vegetárizmus. Nem a vegetábilizmus, a csipetnyi tápsókkal bíbelődő, töprengő főzősdi, hanem a vegetárizmus, a nagyvonalú, lángelméjű életművészet, amely hozzásimul a Természet kérlelhetetlen vastörvényeihez, s ezek megáldják mindazt, amit az ő szellemükben cselekszünk és megbosszulják mindazt, amit ellenük vétünk, az a vegetárizmus az az életfelfogás, amely mindig csak a közösség üdvét tekinti, még ha áldozatot is kell érte hoznunk.
Mindebből következik, hogy a nőnek ki kell lépnie puszta családi kötelességeinek szűk köréből és részt kell vennie akár a vegetárizmus tanainak terjesztésében, akár az alkoholellenes mozgalom munkájában, a női választójog kiküzdésében, vagy a kultúra megújhodásának más területén. Az ehhez szükséges időt az életmód egyszerűsítésével fogja megtalálni, amikor lemond testének fölösleges ékítéséről, a divatnak emberi méltóságot lealacsonyító majmolásáról, az értelmetlen tékozlásról, s ezek helyett szellemét csiszolja és magasabbrendű emberi mivoltát fejti ki.

Clara Ebert-Stockinger

Megjelent a Vegetáriánus újság V. évfolyamának 4. számában (2003. július-augusztusi szám, címlapján egy ínycsiklandó görögdinnyével)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron