Érvek a vegetárius étkezés mellett XXIII:11 sansa olivaolaj
Dátum: 2006. március 04. szombat, 02:10 Küldte: nawesh
Egészségtelen ételek - A sansa olivaolajról…
Főzni, ételt készíteni sokféle zsiradékot használ az ember. Van minőségi termék és van olcsó… meg van felesleges..
Az ember találékony. Ételét sokféle módon készíti el és döbbenetes, mit meg nem eszik. (
http://csaladinet.hu/index.php?module=n ... 34&id=1179 ) Olvasom, hogy ha egerek elé tesszük a margarint, nem eszik meg, mert ösztönösen érzik, hogy nem étel. De az ember hagyja magát becsapni. A boltok polcain sorakoznak a tetszetősebbnél tetszetősebb csomagolású árúk és inkább hiszünk a vágyainknak, mint a józan eszünknek…
Mert az ember készíti ételét zsírral. Állati zsírral!!! (
http://unix.rulez.org/~calver/pictures/ ... k/zsir.jpg ) Zsír és „zsír” (
http://natur-bolt.hu/images/82.jpg ) között van azért különbség. Megjegyzem, a második képen látható libazsír „ízű” készítmény nagyon finom. Ám azt hiszem, nekünk, vegetáriusoknak ki kellene már írni valami ötletpályázatot, hogy a sok vegetáriánus zsír, búzahús, tönkölykolbász, májas ízű stb.. összetételében teljesen felvállalható és finom, egészséges készítményeknek valami igazán jó vegetárius neve is legyen. Mi pl. „kínunkban” a gabonakolbászt otthon kolbinak nevezzük, a gabonamájast meg májusznak… Talán a veg.hu kiírhatna egy ötletpályázatot….
Az ember készíti ételét vajjal…A lakto vegetáriusok örömére már megjelent a piacon a biovaj is. Azaz az ökológiai gazdaságban készült vaj. (Kedves vegán barátaim! Nem tudom, hogy hogyan bánnak egy öko farmon a tehenekkel. Lehet, boldog öregkort élnek meg, miközben zamatos legelőkről álmodnak, s az is lehet, hogy bio szalámiként végzik. – Mint úgy két éve, amikor Budapesten meghívták az egyesületünket (
www.joga.hu ) egy egészség kiállításra és olvastuk az előzetes tájékoztatón, hogy lesz bio élelmiszer vásár. Volt. Magvak, zöldségek és biohús… De hát tudjuk, hogy Magyarország ebben is nagyhatalom lehet/ne… Szegény szürkemarhák (
http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/025.html ) Indiában általában nem a vajat, hanem tisztított formáját, a ghít használják főzéshez…
Azután ott van az olaj. Napraforgó olaj, hidegen sajtolt, hevítéssel előállított olaj. Régen könnyebb dolgunk volt, mert csak egyféle étolajat kaphattunk (
http://www.fotexnet.hu/pictures/9/29/pr ... _10452.jpg ) Ma már minden áruházlánc előrukkolt az olcsóbb (ki tudja, milyen minőségű) saját márkás olajokkal. Azt gondolom, sokan tudják, hogy ha már olajban sütünk, bár csábító a gondolat, hogy félretegyük egy következő sütéshez, ám tudnunk kell, hogy a maradék olaj már erősen rákkeltő. S ne engedjük le a lefolyón se, mert veszélyes hulladék. (
http://www.biofilter.hu/tevekenysegek/hasznalt.htm ) De ingyen be is gyűjtik…
Az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre többet hangoztatták az erre felkentek, hogy használjunk inkább olivaolajat…
(
http://www.mcd.hu/hirek/2005/37_week/0653.htm) szerint nem csak egészséges, de fájdalomcsillapító hatású is:
„A legújabb kutatások szerint az extra szűz olivaolaj nem pusztán egészséges, de fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású is.
Azzal eddig is tisztában voltak a táplálkozásszakértők, hogy az olívaolaj sokkal egészségesebb, mint például a napraforgóolaj. Az olívaolaj alaposabb vizsgálatából azonban most az is kiderült, hogy az olívaolajban megtalálható ugyanaz az anyag, ami egyes gyulladáscsökkentő szerek fő hatóanyaga. Persze ez nem jelenti azt, hogy akár olívaolajjal is küzdhetünk egy makacs migrén ellen, hiszen 50 gramm friss olaj csupán 10 százalékát tartalmazza annak az adagnak, amire a szervezetnek a hathatós fájdalomcsillapításhoz szüksége lenne. Még ha nem is használhatjuk aszpirin helyett, ez a felfedezés magyarázatot ad az olívaolaj sok áldásos hatására, így például arra, hogy hogyan segíthet megelőzni egyes rákfajták kialakulását a szervezetben.”
S mi történik? Rohanunk a boltba, ahol szembesülünk a ténnyel, hogy az olivaolaj nem is olyan olcsó mulatság. Sebaj, a másik polcon is találunk olivát, olcsóbbat. Sansa olivaolajat.
(
http://www.menshealth.hu/ ) Forrásunk az alábbiakat írja a SANSA OLÍVAOLAJról:
Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.
Bővebben: (
http://www.lilith.hu/gasztromania/esszencia.html )
„A mediterrán életérzéshez elengedhetetlen olívaolajról sok helyen írtak már. Mi most utánajárunk, hogy hogyan kell bánni ezzel a napsütést idézõ esszenciával.
Elõször is óvakodjunk az olcsótól! Ha azért veszünk olívát, hogy a mediterrán ízeket élvezzük és esetleg egészségesebben étkezzünk, akkor kerüljük a SANSA feliratú teszkógazdaságos olajakat. Ez ugyanis a szûz és az extra szûz olívaolaj maradékából összeöntött egyveleg, amibõl nem sok jó sül ki! Az olívaolaj elkészítésekor különösen ügyelnek déli barátaink a minõségre, az extra szûz a leszüretelt legjobb minõségû bogyók azonnali hideg préselésébõl nyerik, a szûz és a tiszta olivaolaj is megfelel az ízlelõbimbók elvárásainak, a sansáról viszont elég elárulni annyit, hogy több országban tiltják az importját!”
Szóval legyünk vegetáriusok, étkezzünk egészségesen és kerüljük a sansa olajat… (
http://www.joga.org/vegetarius/index.html )
Nawesh