Dohányzás-életképek

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Dohányzás-életképek

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. okt. 26., szer. 9:29

Dohányzás-életképek: vonat
Dátum: 2006. november 24. péntek, 03:10 Küldte: nawesh

Még szeptemberben történt. Azon a napon, amely az utolsó békés nap volt ebben az országban. Másnap elszabadult az intézményesített őrület.

Szóval egész nap kint voltunk az Andrássy úton, az Autómentes Napon. Jógasátor http://www.joga.hu programmal. (Szerény kitérőt ha megtehetek: az iwiw-en készítettem egy jógasátor oldalt. Aki már meglátogatott bennünket a Szigeten, Félszigeten, Autómentes Napon, stb.. és van iwiw oldala, kérem, “ismerjen meg” bennünket. Ja, készítettem eg yvegetárius iwiw oldalt is.)A program végén meg rohantam a Nyugatiba, hogy haza tudjk menni egy Ic-vel. Talán volt egy fél órám még. Sorba kerülök, kérek egy 2. Osztályú, nem dohányzó jegyet. A jegykiadó hölgy közli, hogy már csak dohányzó kocsi van. Én bizony haza szeretnék jutni időben, mindom, nem baj. Megkapom a jegyet és a helyjegyet. Felmegyek a vonatra (még 15 perc az indulásig) és vágni lehet a füstöt. Érzem, ha itt kell Szegedig utaznom, megfulladok. Hősi halált halok, mert az embertársaim fújják a füstöt. Hirtelen elhatározástól vezérelve rohanok vissza a jegypénztárhoz, kérek eg ykiegészítő jegyet az első osztályra. Megértem – mondja a hölgy. Én meg legalább nem halok meg. Ezer ft-tal könnyebben és tiszta tüdővel utaztam haza...Románia csak januártól uniós ország, de betiltotta a vonatain a dohányzást. Az egyik mozdonyvezető erre megállta a nyílt pályán és elrendelt 10 perc cigarettaszünetet. Nem tudom, mikori a rendelkezés, de nyáron, amikor a Félszigetről 12 óra vonatoztunk haza (Jógasátor ott is!!!) bizony a fiatalok ezerrel dohányoztak.Levegőt!!!!:.........

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Dohányzás: életképek: lift

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 3., csüt. 9:24

Dohányzás: életképek: lift
Dátum: 2007. január 21. vasárnap, 03:10 Küldte: nawesh


A dohányzás számomra a tolerancia teljes hiányát jelenti. Nem érdekel a másik ember, csak eregethessük a füstöt???


Satsangról http://www.freeweb.hu/jamee/aktualis.php jöttünk haza családilag. Áldott satsang volt…. Tíz emeletes panelban lakunk és nem a földszinten. Lustaság fél egészség, ezért lifttel járunk. Beszálltunk a liftbe és éreztük a fojtogató dohányfüstöt, az előző liftutazó „ajándékét”…


Másnap reggel, amikor jöttem dolgozni, újra lift és újra dohányfüst. Feleségemmel háborogtunk egy sort…És arra jutottunk, hogy a dohányos embert egyáltalán nem érdekli, hogy ahol ő jár-kel, mások is élnek, léteznek, beszívják a füstöt.


Életem első 12 évében minden nap, legalább eg yétkezés után legalább egy szál cigarettát elszívtam…passzívan.


A passzív dohányzásról: http://www.boka.hu/dohany_ism.htm#passziv_dohanyzas


Édesapám dohányzott és a kis konyhában ültünk hárman, jókat beszélgettünk, szállt a füst a tüdőnkbe, az ételre… Álom volt… (Persze azért kaptam jót is a szüleimtől. Nekem meg most esett le, hogy gyakorlatilag 15 éven keresztül dohányos voltam???? Nem csak húsevő…)


6,5 milliárd embertársunkból 1,1 milliárdan dohányoznak. Vehetjük átlagnak, hogy napi egy doboz cigarettát elszívnak. Ez naponta 1,1 milliárd doboz cigaretta…Naponta kb. 22 milliárd szál cigaretta….


Egy cigaretta elégetésével kb. 2 liter füst keletkezik. (kettő liter!!!). A füstnek kb. az 1/3-át szívja be a dohányos, ezt kb. harmadrészben tudja megszűrni a füstszűrő (ha van), vagyis a füst 1/9-e jut a dohányosba. A füst 2/3-a ajándék a környezetének. Az embereknek, állatoknak, növényeknek.


Vagyis naponta kb. 30 milliárd liter füst a környezetnek, a passzív dohányzásért. S a füstben 4000 (!) féle káros anyag található. A nikotin és a kátrány csak kettő. Van még 3998 féle… Hihetetlen, de kb. egy hónap alatt 1 km3 füst…


Lokális probléma? Igen, mert megfulladunk embertársaink füstjétől. Globális? Igen, mert károsodik a környezet is.


Előzmény:

modules.php?name=News&file=article&sid=1002


Giyandeva összefoglaló írása a dohányzásról: modules.php?name=News&file=article&sid=857


A cigarettáról: http://www.sulinet.hu/tart/cikk/li/0/16691/1


Hagyd abba és csodák történnek veled:
• 20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás és pulzus értéked.
• 8 óra múlva a vér nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre.
• 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.
• 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen nő az íz- és szagérzékelés.
• 72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük.
• 2-12 hét múlva javul a vérkeringés.
• 3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10 %-kal is javul.
• 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata felére csökken, mint egy dohányosnál.
• 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus kialakulásának kockázata visszatér a nemdohányzók szintjére.

Levegőt!!!! Tiszta levegőt!!!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Dohányzás: Európa

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 8., kedd 13:53

Dátum: 2007. február 05. hétfo, 00:05 Küldte: nawesh

Írországban, Olaszországban, vagy Skóciában már egy vendéglátó ipari helyiségben sem lehet dohányozni. Az uniós egészségügyi biztos (eu konform kifejezéssel komiszár…) előterjesztésében az áll, hogy minden uniós ország vendéglátó ipari helyiségében tilos lesz a dohányzás…Soha jobb döntést.


Kérdés persze, hogy a dohánylobbi mennyi uniós képviselőt tart a markában: itt egy kis csomag, egy trendi wellness hétvége, nem is beszélve az elkötelezett, dohányzó képviselőkről.


Bár megvalósulna. Az éttermek, majd a munkahelyek, a buszok (sofőrök!), majd a közterek…Egy élhetőbb, lélegezhetőbb világért.


Azért megnézhetnénk Alsócsajágaröcsögén a kiskocsmában, ahogy Józsi, a falu alkoholistája http://www.snakepit.org/slashbed.jpg nem gyújt rá, mert Brüsszelben úgy döntöttek.


De apró lépésekkel kezdődik.


Forrás:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/kulfold/&article_hid=136190


és talán oda is lejutunk majd, hogy a Magyar Nagydíjon sem lehet dohányt reklámozni…


A dohányzás (Amerika őslakóinak szakrális eseménye) talán a karmikus büntetése a világnak, hogy kizsákmányolta Amerikát.


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Dohányzás: Magyarország

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 11., pén. 9:52

Dátum: 2007. február 15. csütörtök, 02:10 Küldte: nawesh

Mire elegendő 20 perc? A munkahelyen ennyi az ebédszünet (gyorsan belapátolhatod – egészségtelenül - az ételt), vagy megírhatom ezt az írást. S 20 percenként Magyarországon meghal egy ember a dohányzás következtében.Évente (Magyarországon) 28 ezer ember. Talán Szentesen lakik ennyi ember?

A felnőtt (15 év feletti) lakosság 34%-a, azaz minden harmadik felnőtt dohányzik Magyarországon. A férfiak 40%-a, míg a nők 17%-a. Bár személyes tapasztalatom, hogy a nők körében mintha jobban növekedne a dohányosok aránya.

Minden magyar lakosra évente 2200 szál cigaretta jut. Mivel, én, te és még sokan nem dohányzunk, dohányzó honfitársaink évente fejenként kb. 6600 szál cigarettát füstölnek el. Naponta majdnem egy doboz.

Európában évente 1,2 millió embertársunk hal meg a dohányzás következtében. És a jelenleg élő emberiségből legalább 500 millió ember a dohányzás következtében fog idő előtt elhunyni.

http://www.lelegzet.hu/archivum/2001/02/2627.hpp

Szervezett öngyilkosság? A dohány adja a világkereskedelem 1%-át.

http://www.konzilium.hu/allergia/konzil/13.htm

Óriási üzlet, melyből az államok is hatalmas adóbevételekhez jutnak. S mivel az egészségügyet (nálunk is) ügyesen építik lefelé, marad az állami profit és a gyógyítást majd megoldják az emberek önerőből. De a dohányzásnak számtalan gazdasági kára van:

Ha emelkednek a dohánytermékek adói, csökken a dohányzás. (Legalább is a legális dohánytermékek piaca). Kutatások bizonyították, hogy 10%-os adóemelés 4-8%-os csökkenést idéz elő a dohányzásban (főleg a fiatalok körében, akik még nem rendelkeznek saját jövedelemmel). Ez csak egy része a dohányzás közgazdasági hatásainak. A dohányos ember ellensége saját magának, a családjának, az országnak…

Forrás: Metro 2006. november 29. szerda 2. oldal


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: A dohányzás és egészség

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. dec. 16., pén. 14:28

Dátum: 2007. november 27. kedd, 04:05 Küldte: nawesh

Szeged. Átlagos hétköznap a piacon. Az egyik fertályon állandó halk, de határozott kántálás: cigicigicigicigicigi...


Először nem is érthető. Majd ahogy közelebb érsz, végre meghallod: cigi cigi cigi... Alkalmi (?) árusok árulják a portékát. Értelemszerűen olcsóbban, mint a boltokban.

Pár napos a hír, hogy Ártádnál 200 millió Ft értékű csempészett cigarettát foglaltak le a vámosok. Ez majd 3 ezer dohányos éves füstölnivalója, adó, áfa, stb... megfizetése nélkül... Hála az úrnak, ma már megsemmisítik a lefoglalt dohányárút. Pedig az állam akár még túl is adhatna rajta. Esetleg tovább csempészhetné nyugatra...

Sokan úgy gondolják, az állam álszent politikát folytat (nem csak Magyarországon) a dohányzással kapcsolatban. Egyrészt tessék-lássék küzd a dohányzás ellen. Megtiltja pl. a reklámokat. De tesz kivételeket. Lehet reklámozni a Forma 1-es cirkuszban, vagy pl. az ifjúsági fesztiválokon. Ami azért is gyomorforgató, mert ott fordul meg a legveszélyeztetettebb korosztály. Csökkent az átlagéletkor, amikor a fiatalok (gyerekek) először rágyújtanak.

12 éves voltam, amikor a kollégiumban pár nyolcadikos bejött a szobánkba és rágyújtott. Egy-egy slukkot nekünk is kellett szívni, hogy „bűnrészesek legyünk"... De akkor én már 12 éve dohányoztam. Passzívan... Otthon, édesapám által...

Drága a cigaretta, de vajon eléggé?

A Világbank szerint a dohánytermékek árának emelése a leghatásosabb és legköltség-hatékonyabb intézkedés a dohányzás visszaszorítására, különösen a fiataloknál és az alacsony jövedelmű csoportokban. A Világbank szerint, egy közép- és kelet európai országban a cigaretta kiskerereskedelmi árát 10%-al emelve a termék iránti keresletet 6%-al, az összhalálozást pedig 1,5%-al csökkenti; eközben 7%-al növeli a költségvetés bevételeit. Magyarországon egy 10%-os áremelkedést eredményező jövedéki adóemelés elmaradása egy adott évben 2181 egyébként elkerülhető dohányzással összefüggő halálesetet okoz.

http://health21.hungary.globalink.org/k ... leklet.doc

Ilyen sokat ér az a 250 milliárd forint?

De ezzel a hatalmas összeggel szemben áll egy másik: 350 milliárd Ft. Ennyibe kerül évente a dohányzás közvetett és közvetlen hatása a magyar költségvetésnek.

S az ember nem érti. Hogy miért éri meg (gazdasági szempontból is) évente 100 milliárd forintot elfüstölni. Vagy megfordítva: a lakosság 35-40%-a dohányzik. Ám káros szenvedélyük minden hazánkfiának évente 10 ezer forintjába kerül. Vagyis pl. a mi nem dohányzó családunk évente 30 ezer forinttal támogatja mások egészségromboló szokását!

A tüdőrák okozta halálozások 90-95%-a, az összes rákhalálozás 35%-am a légúi betegségek 80%-a és a szív-és érrendszeri betegségek harmada a dohányzás számlájára írható.

A dohányzás miatt évente egy Szentes nagyságú település lakossága hal meg Magyarországon. Melyből fél domaszéknyi lakosság a passzív dohányzás áldozata.

És a végére egy jó hír (Metro) e héttől tilos a nápolyi közparkokban a dohányzás, ha 12 évnél fiatalabb gyermek, vagy állapotos nő van a közelben. Arra persze nem terjed ki a hír, hogy milyen közel/távol kell lenni egy dohányosnak, illetve mi van akkor, ha egy 10 éves gyerek, vagy a kismama dohányzik?

Ha nem dohányzol, az életet véded!

A dohányzás az indiánok bosszúja Amerika „felfedezéséért"...

Nawesh

http://www.nawesh.blogter.hu/


------------------------------------------------------


Re: A dohányzás és egészség (Értékelés: 1
Küldte: akralgob Dátum: 2007. november 28. szerda, 11:27

Szomorú kép. És hogy megsemmisítik a lefoglalt dohányárut? Egy ismerősömnek vámos az édesapja, így aztán neki nincs baja a cigarettaellátmányára... még árulja is suttyomban a kollégiumban. Ennyit a megsemmisítésről...

És vajon most teljes boldogsággal kimondhatjuk magunkról, hogy igen, mi nem dohányzunk? Amikor az egyetemre úgy jutok be, hogy az ajtóban passzívan-masszívan megkapom a napi adagomat? Tessék nagy levegőt venni... a lépcsőházban, a liftben, a piacon, a buszmegállóban, vagy akárhol az utcán. Szegedi körkép ez is!

Hogy Nápolyban mit mondanak az szép tendencia, de még mindig Magyarországon élünk. Kár, hogy legfeljebb kis helyi szabályozások vannak. És az is mire jó? Régi iskolámban volt külön dohányzó tanári. Az ajtaja általában csukva volt... de amikor kinyílt a folyosó megtelt a dohányfüsttel... a tanárok, akik kijöttek onnan, húzták maguk után a szagot... a dolgozatra kiosztott lapjaikról nem is beszélve...

Nagy kaland az élet, én mégis azt mondom... nem részegség jele az utcán kanyarogva menni, kikerülve a füstölgőket... Vajon ki zavarja jobban a másik felet?

-----------------------------------------------------

Re: A dohányzás és egészség
Küldte: nawesh Dátum: 2007. november 28. szerda, 16:07
csak egyet tudok érteni
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron