Joghurt receptek

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

Joghurt receptek

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 26., vas. 11:17

Dátum: 2009. február 03. kedd, 06:00 Küldte: boldogsag


A joghurt egyre inkább teret hódit az egészséges táplálkozásban, viszont a sokféle bolti készítmény mellett érdemes megízlelni a házi joghurt természetes, selymes ízét.

Az otthon készített joghurt garantáltan mentes a fölösleges adalékanyagoktól, és valóban szolgálja a család egészségét. Így az alábbiakban közöljük a házi joghurt készítésének egyszerű receptjét, valamint néhány eredeti finomságot a nagy joghurt kultúrával rendelkező népek kulináris hagyományából.

Natúr házi joghurt

Hozzávalók:
1 l házi tej
2 dl bolti joghurt
1 kiskanál cukor

Tegyük fel forrni a házi tejet - szükség esetén bolti is készíthető - kevergessük, nehogy leégjen. Ha kicsit tovább főzzük és besűrítjük a tejet még finomabb lesz. Közben a joghurtot keverjük simára a cukorral. Miután a tej felforrt, hűtsük le kézmelegre (30 fok) majd finoman elegyítsük hozzá a joghurtot. Vigyázat, ha túl meleg a tej, nem sikerül a joghurt készítés! Keverjük alaposan össze, fedjük le és tartsuk langyosan egy tiszta pokrócba bugyolálva. A hőszigetelés segíti a joghurt baktériumok szaporodását. Estétől reggelig elkészül, ezután hűthetjük.

Srikant - indiai finomság

Hozzávalók:
1 l házi joghurt
2 evőkanál cukor
csipet sáfrány

A joghurtot sűrű szövésű anyagba öntjük (pelenka), és sarkait összefogva fellógatjuk. Helyezzünk alá egy edényt, hogy a savó kicsöpöghessen. Estétől reggelig besűrűsödik a joghurt. Nagyon kevés vízben forraljuk fel az egykét szál valódi sáfrányt, amíg megszínezi a vizet, majd keverjük hozzá a cukrot. A besűrűsödött joghurt krémet kanalazzuk egy edénybe és adjuk hozzá a sáfrányos cukrot. Ezt a rendkívül finom és tápláló édességet hűtve, desszertként tálaljuk.

Tarator - bolgár különlegesség

Hozzávalók:

1 db közepes kígyóuborka
½ l házi joghurt
néhány szál zöld kapor
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál pirított dió
csipet só, őrölt fekete bors

Vágjuk egészen apró kockákra az uborkát de ne sózzuk be. A házi joghurthoz keverjünk hideg vizet. Forró nyári napokon akár zúzott jeget is használhatunk. Adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, olajat, sót, borsot, majd az uborkát. Tartsuk hidegen, és tálalás előtt szórjuk meg az apróra tört pörkölt dióval.

Forrás: Kagylókürt
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron