Tojás a tudományos vegetarianizmus szemszögéből

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Tojás a tudományos vegetarianizmus szemszögéből

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 3., szomb. 9:37

Dátum: 2005. december 16. péntek, 00:05 Küldte: Parsifal

A tojás jobb választás, mint a hús, de nem biztos, hogy elég jó.

Hallgassuk, mit mond a "Tudományos vegetarianizmus" könyv írója, Székely Professzor, aki ugyan megengedte a tojás fogyasztását, de csak bizonyos minőségi követelmények betartásával.
A Prof. pusztán az anyag szempontjából vizsgálódott, és rávilágított egy fontos dologra:
"Tojás: csírája ugyanolyan ártalmas a szervezetre, mint a hús, amelynek következtében a tojást csírátlanítani kell... A sárgáját nyersen is fogyaszthatjuk."

Ki az, aki manapság csírátlanítja a tojást? Ki az, aki nyersen eszi a tojássárgáját? Úgy gondolom, az emberek nem így tesznek. Mi sem így tettünk, amikor még mindenfélét ettünk. Aztán amikor erről először olvatuk, kipróbáltuk ezt a csírátlanítást, de nem lett gyakorlatunk. (Még Schirilla is megutálta a tojást, e művelet miatt. - Már-már nevetséges, megalázó, hogy ilyen tojásra szorulnánk rá, nem?) Aztán a madarak szeretete erősebb volt, és most már ehhez következetesen cselekszem, étrendemben a tojásoknak sincs helye. De valójában szükségtelen is, hiszen kedves, növényi táplálékok állnak rendelkezésemre.

Köztudott, hogy a tojásban sok a koleszterin nevezetű anyag, sok mai ember számos betegségének kiváltója. Koleszterinre nincs az embernek szüksége a táplálékokból. A növényi ételek nem tartalmaznak koleszterint.

Szerencsére sohasem csak a hús és a tojás közül kell kell választani, így választhatjuk a változatos növényi táplálékok tömegéből.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Re: Süti tojás nélkül

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 23., hétf. 8:31

Süti tojás nélkül
Dátum: 2010. március 21. vasárnap, 03:15 Küldte: nawesh

Jelen írás nem recept lesz. Bár azért annyit megjegyezhetünk, a tojás nélkül a lehető legegyszerűbb süteményt készíteni. Egyszerűen ki kell hagyni belőle.

Mivel számomra a vegetárius életmód nem valami hóbort, hanem komoly elkötelezettség, amikor jelen munkahelyemre kerültem gyorsan elhintettem az információt: vegetárius vagyok.

Ebédnél, amikor előveszem az ételhordómat gyakran lesnek bele munkatársaim, mit is hoztam aznap. Hiszen nem szokványos ételeket eszem. Azt hiszem, sokan tőlem hallottak először a bulgurról, de még a kölesről is, vagy éppen a gabonakolbászról, meg a szejtánról.

Azt is időben elmondtam, hogy én még tojást sem eszem. Ezt ugyan sokan nem értették, értik, de látták a következetességemet. Időnként megkínálnak süteménnyel, s mindig az az első kérdésem, van-e benne tojás. S ha van, akkor udvariasan hárítok.

Ha keksszel kínálnak, megkérdem, elolvashatom-e a csomagoláson az összetevőket.

Így kellemes meglepetésként ért, amikor az egyik kolleganőm a kezembe nyomott egy tojás nélkül készült muffit, míg a másik a minap diós linzert, melybe szintén nem tett tojást.

Ha megkérdik, miért nem eszem tojást, a legegyszerűbb válaszom: a tojásból lehet csirke, de a tejből nem lehet boci.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron