Szójatej, tofu és okara előállítása (vegán)

Szójatej, tofu és okara előállítása (vegán)

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. máj. 10., csüt. 8:48

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: _Egyéb
Fajtája: vegán

Bemutatás
Hagyományos japán recept. A különbség csak annyi, hogy Ők a tofu házi készítésénél a szójatúró kicsapására egy tengeri sóból készült "nigari" elnevezésű készítményt használnak. A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.

Hozzávalók
200 g szójabab 2 kávéskanál keserűsó (10 g) (magnézium-szulfát )

Elkészítés módja
1, A szójababot hideg vízben alaposan megmossuk, majd 1, 5 liter vízben 10-12 órán keresztül áztatjuk. Ezután leöblítjük. 2, Egy liter vizet felteszünk melegedni egy kb. 5 literes lábosba. Közben a babot 1 liter vízben alaposan elturmixoljuk, majd tésztaszűrőre öntve a levét a melegedő vízbe szűrjük. 3, A szűrőn visszamaradt sűrű részt ismét elturmixoljuk 1 liter vízzel, majd az egészet a meleg oldathoz öntjük. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön a forrástól számított 15 percig főzzük. 4, Egy legalább 3 literes edénybe helyezett tésztaszűrőre nagyon finom szűrővásznat teszünk. Ezen szűrjük le a forró szójatejet. 5, A visszamaradó szilárd részt 0,75 liter hideg vízzel összekeverjük, majd az előzőhöz hasonlóan a szójatejhez szűrjük. Nagyon alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott nedves dara az okara. 6, A szójatejet visszaöntjük a lábosba, és újra felforraljuk. 7, A keserűsót 1 dl vízben feloldjuk. 8, A szójatejhez keverjük a keserűsó oldatot. Lefedjük, és kb. 10 percig pihentetjük. 9, Egy egyenes fenekű szitára sűrű szűrővásznat helyezünk, majd ráöntjük a kicsapódott keveréket. 10, A szűrővásznat ráhajtogatjuk a tofura. Egy szitába illő méretű tányérral lefedve, és arra súlyt helyezve néhány órán keresztül sajtoljuk. 11, A tofut éles késsel kockákra vágjuk, és üvegbe rakva, víz alatt tároljuk hűtőszekrényben.

Tápérték info
Energiatartalom: Szójatej: 90 KJ/dl (22 Kcal) 1 g zsír 1 g szénhidrát 2 g fehérje Tofu: 301 KJ/100 g (72 Kcal) 4 g zsír 2 g szénhidrát 8 g fehérje Okara: 272 KJ/100 g (65 Kcal) 2 g zsír 9 g szénhidrát 3 g fehérje

Forrás:
Beküldte:: giyandeva , Friday, May 19. 2006 - 18:00:50
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron