80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 7., vas. 9:53

Ratti, még nem tudom , hogy kinézek e.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 8., hétf. 14:27

Ma jó nagyot koppantam a Zenubiában. Vettem 10 db-ot az óriás szemű datolyából, erre kiderült, hogy nem 10 db-ja kerül 450 Ft-ba, hanem 10 dkg-ja... Szóval vettem 10 db-ot 960 Ft-ért. Finom volt meg minden, de ennyiért akár közvetlenül a fáról is jöhetne, akkor se kéne (egyébként ez sem tűnik "érintetlennek"). Mindenesetre a tunéziai 1 kilósból is vettem megint, mert az a kinézete ellenére szerintem a legjobb.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. okt. 8., hétf. 18:41

Ne keseredj el Yoli a jó minőségű nagyszemű datolya itt is nagyon drága. 1kg 3500ft körül van. Most valami nagyon rosszat hozott nekem a boltos 1300 ért, de nincs más meg kell ennem :)
Az utóbbi napokban próbálok 3000 kalória körül enni, hátha feljön egy kis plussz súly, azonban banán és datolya nélkül ez elég nehéz lenne. A baj csak az, hogy már kezd banánundorom lenni, ilyenkor ki kell hagynom 1-2 napot banán nélkül. Valamelyik nap vettem dragon fruitot 2 fontért, még várom, hogy beérjen, kiváncsi vagyok milyen íze van :)
Tudom nem volt olcsó, de gondoltam egyszer kipróbálom.
Üdv
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 9., kedd 8:26

Sziasztok!

Szeretnék egy kis tanácsot kérni.
Egy ideje próbálkozok búzafű termesztéssel. -1-2 cm föld van alatta.
Elég szépen növekszik de sajna a fűszálak tövénél -hol nagyobb, hol kisebb mértékben- eddig szinte majdnem mindig bepenészedett. :?
Esetleg van-e valami ötletetek ez ellen?
Figyelek az öntözésre, hogy ne álljon a vízben és ne is száradjon ki. Egy kis üvegházban van, világos helyen de nem közvetlenül a napon, kb 20-25 fokban (éjszaka 10-15)
Próbáltam csíráztató edényben is föld nélkül, de ez a penész ott is megjelenik. -gondolom tetszik neki a párás, meleg, árnyékos (a fűszálak tövénél ugyebár nem éri annyi fény) környezet.

Kösz!
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 9., kedd 8:44

Rossz a mag. Valószínű sok nem csírázik ki közüle, ezért berohad és bepenészedik.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. okt. 9., kedd 10:01

Szia Ratti!
Nem ártana szellőztetni, ez is lehet baj. Egyébként nekem is penészedett kicsit a töveknél, viszont nem hinném, hogy ez bármilyen negatív hatással lenne magára a fűre. Nyilván ha nagyon penészes, akkor igen, de pár kicsi penészfolt még nem a világ vége.
szabi0101
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 9., kedd 12:57

Kösz a válaszokat!
Szellőztetve van, az szerintem nem gond, és egy kis penésztől én sem ijedek meg. :D
Viszont lehet, hogy most Iván rátapintott a lényegre. Volt itthon elfekvőben régi magom (papír szerint már lejárt a szavatossága) de gondoltam kísérletezni jó lesz, hogy egyáltalán megnő-e, és valóban van benn jó néhány ami nem éled meg. -na majd lecserélem, remélem javít a helyzeten. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. okt. 9., kedd 14:34

Nézegetem a Cronometer nevű programban a nátriumbevitelem és arra lettem figyelmes, hogy elég kevés. Általában olyan 200 mg körül van, de van, hogy 100 alatt van. Az ajánlás ha jól tudom 1500 mg. Ti hogy pótoljátok a nátriumot, ha nem esztek sót? Ha jól tudom a mángoldban, zellerben, dinnyében sok van, de szerintem ha tonnaszámra enném ezeket, akkor sem érném el a napi 1500mg-ot. Néztem a jódaqua összetételét is, de napi 1mililiter az 6.7mg nátriumot tartalmaz csak.
Ugyanez a problémám a kálciummal is. Ha nem eszem napi 10 narancsot, akkor elég kicsi érték jön ki (400mg alatt). Bár tudom, hogy a 800-1000mg a mindenevőkre vonatkozik, de kicsit elgondolkodtam.
Üdv
szabi0101
Írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 9., kedd 15:34

Szabi, felesleges töprengeni, ezeken már rég túl vagyok. Az Na-ból sok bemegy, mivel a zöldek bővelkednek benne. Az 1500 mg az nem cél a 811-en.
A 811-en relatíve „kevés” megy be Na-ból, és Se-ből, de csak a hagyományos számításhoz képest. Ha azt nézzük, hogy ez szerves ásvány, és nyers, sértetlen. Akkor sokkal többet ér, mint a szervtelenített többszöröse.
Na-ból nagyon sok van a szárzellerben pl.
A Ca az nagyon sok bemegy a 811-el.
Az jó, ha számításokat végzel, mert megismered az ételek beltartalmát.

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/?modul ... lom=289897

A http://nutritiondata.self.com/tools/nutrient-search-on rákereshetsz, mibe van a legtöbb akár étel csoportonként is.

Tools/Nutrient search ….

Itt receptúrákat készíthetsz, elemezhetsz. Ez a legkomolyabb oldal. A mindenevő cuccokkal nem kel foglalkozni, csak a nyers ételekre szűrjél.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 9., kedd 19:55

Szabi én sem számolgatom már régóta ezeket a dolgokat.
Az elején még számolgattam, volt ami valóban kicsit kevesebbre jött ki de lényegében megvoltak a számok.
Ha csak 25mg/100g kalciummal számolunk átlagban, az is 750mg 3 kiló gyümölcs/zöldség elfogyasztása esetén, és pl savasító állati dolgokkal -amik fő kalciumrablók- nem is kell számolni.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. okt. 9., kedd 20:41

Ratti azért kicsit elszámoltad a dolgot. Én számoltam egy átlagos napot, mondjuk 10banán, 1,5kg barack, 6 alma, paradicsom, saláta, mandula és kb. 500mg kálcium jött ki. Persze ha már mondjuk egy étkezés narancsból áll, akkor teljesen más a helyzet. Na mindegy ezen ne akadjunk fenn, mert tuti jobban hasznosul :)
szabi0101
Írogat

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. okt. 9., kedd 22:19

Egy dologban kérném még a segítségetek. Sajnos a fogaim kezdenek elszíneződni, sőt fogkő is van bőven, meg valami szürkés, ami nem fogkő. Nem tudom a banán, esetleg a datolya, vagy valami más lehet az okozója, de ez így nem lesz túl jó. Reggel és este szoktam fogat mosni meridol soft fogkefével, valamint este fogselymet is használok. Van valami ötletetek, hogyan lehetne ezen javítani? Olvastam olyat, hogy sokan szódabikarbónát használnak, meg gondolom nem ártana egy elektromos fogkefe sem, mivel az jóval nagyobb fordulattal dolgozik, mint a kezem :)
Köszi!
szabi0101
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. okt. 10., szer. 7:22

Szia Szabi!
Sokkal több zöldséget kellene enned. Én reggel kb. 30 dkg spenótot, nyáron ugyanennyi, vagy még több gyermekláncfű levelet és gyökeret banánnal turmixolok, és kevés desztvizet teszek hozzá. Egész nap gyümi és pari, délután 3-4 felé egy csomó zöldből és egy fél avokádóból, paprika, uborka, cukkini, saláta, kevés fehérrépa, édes paprika, és kis kanál Wakame alga (kb. 1 kg)(nátrium, jód, fehérje, és az összes só, ami a tengerben van). Ez nagyon komplett. Így nem hiányozhat semmi, de ha úgy érzem, valami hibázik, akkor csíráztatok mungóbabot, lencsét, görögszénát, és minden rendben lesz. A napraforgó is jó, csak macerás a héját leszedegetni, viszont finom. Ezek gyorsan és jól csíráznak.
A fogakról a Teljes megtisztulás c. könyvet ajánlom a lúgosító étrendhez, csak ők még párolnak. A fogak ügyében a szódabikarbóna ujjal való bemasszírozása és öblögetés után a Dentominnal való öblítést, és/vagy a valamilyen olajjal való hosszas öblögetést, és kiköpést(!) ajánlom. A feleségemnél nagyon hatásos volt.
Valószínű, hogy még savas a tested, ezért is kellene több zöldség. Abban aztán minden lesz. A sok narancs és más savas gyümi ilyenkor még nem a legjobb választás.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 10., szer. 9:22

Szia Szabi!

Tegyél hozzá még 8-10 dkg spenótot, egy kis petrezselymet, meg mondjuk 10g szezámmagot. Ezek nem egy nagy mennyiségek de mégis megdobja 200-250mg-al. Ezért mondtam hogy átlagban, a saláta meg az alma ebben nem valami erős, a salátában van 28, a spenótban 133, a petrezselyemben meg 245mg kalcium. -persze ezek az adatok kicsit változhatnak aszerint, hogy milyen táblázatot nézünk. Én ezt szoktam használni: (a könyv formát jobban szeretem, ezt szoktam meg)
http://www.libri.hu/konyv/uj-tapanyagtablazat.html

A Fogakkal kapcsolatban egyenlőre nem tudok több okosat mondani mint eddig. Sokszor nekem sem tetszik, van hogy az evés után rágcsált zöldek ezt megoldják, de gyakran nem nem.
Még azt sem mondanám hogy csak a banán ragad rá, mert pl. a narancs vagy alma után is érezni, hogy valami rárakódott. Persze az is lehet, hogy ez összefügg a szervezet állapotával. (lehet, hogyha nincs elég anyag a szájban a savas dolgok közömbösítésére akkor jobban odatapad a fogakhoz, de ezt most csak hasra ütésre mondtam :roll: )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 10., szer. 9:32

Szabi. Zöld turmixokat egyed. Narancs brutális Ca bomba, zöldek semlegesítik a savasságát. Még nem kell kezdeni, de egész télen majd az egyik fő gyümink. A banán Ca megtartó. Szóval a deficit nálad a zöld hiány. Kínai kel hasznos zöld turmixba, szárzeller, spenót, petrezselyem, mángold, fejes sali, római, ezek vannak, s menjen főleg zöld lecsó formában, parival, paprikával. A fogak ügyében sem kell aggódni, de elektromos fogkefe az kell, nekem is az van. 10 -szeresen tisztít, masszíroz, és az elérhetetlen helyeket is eléri. Fogselyem a másik, ami kell, lefekvés előtt egyszer átmenni elég. Az átmenetben minden döcög, de a következetes nyersevés meghozza majd az eredményeket. A fog zöld lében fürdik és a szájüreg, annál nagyobb jóság nem érheti. használhatsz búzafüvet is, rágcsáld. Mindig tisztítsd zöld evéssel az étkezés végin a szájüreget, füszerzöldek is tisztítanak, vagy moss fogat. Fogkrém jó a meridol mikro szálas, én is azt használom. Semmilyen fogkrém nem kell, mert felborítja a szájflórát, KÁROS MINDEN FOGKRÉM, ne higgyünk a hazugságoknak, bármit is állítanak. A természetben nincs ilyen anyag. Szervteleníti a szájüreget, mesterséges beavatkozás a szájüreg szerves életébe.

Kis dió, mandula, mogyoró mehet, mert hidegre fordult. Csemege kukikat még ehetjük, amíg van. Csíráztathatunk beluga fekete lencsét és mangó babot is, kukival brutális fehérje komplex, csakúgy, mint komplettálja az olajos és csonthéjas magokat. Ez ugyan később nem kell, de az átmenetes "vak" testnek jó támogatás még a koncentráltság képzetének visszaadása.

VE.

Bő, változatos gyümi és zöld.

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10