80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 14., vas. 15:26

Iván én sem akarok 1000 százalékosan élni, éppen ezért nem is problémázok egy kis víziváson sem.
Hogyha pl több turmixot csinálok egy nap, plusz eszek egy kis aszaltat, magot (és e miatt többet iszok), meg reggel még leburítok pár decit, akkor gyakran összejön napi 0,6-0,8-1 liter. -mikor mennyi.
Igyekszem ezt lédúsakkal kiváltani, de van, hogy marad a víz.
Szóval gondoltam, ha már vízivásra adom a fejem akkor legalább megnézem milyet használok. A légszennyezettség ellen valóban nem sokat tehetünk, de azt pl. eldönthetem, hogy mit öntök a turmixba vagy éppen a pohárba.
Ha pl eszünk aszaltat akkor célszerű pótolni az ebből eltávozott vizet, ami ugyebár deszt.víz.
Jó tudom, hogy így már nem az igazi, de szerintem ennyi még belefér.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 15., hétf. 13:30

Hihhetetlenül jók Bicsérdy könyvei, mintha csak ma írta volna őket. Az is hihetetlen, hogy '97 környékén olvastam egy gyümölcsevésről szóló könyvet (már nem tudom, melyik lehetett), és egyet is értettem vele, de mikor másoknak beszéltem róla, semmiféle lelkesedéssel nem találkoztam. :cry: Idéznem kell most egy számomra releváns részt Bicsérdytől...
Bicsérdy Béla írta:... a maradék megviselt sejtállománynak a törvény felismerése mellett folytatott természetes életmód révén még sokszor kell átépülnie, hogy valamikor az új erőkhöz jutott életműködés helyrepótolja az elvesztetteket. A kitartás azonban meghozza a maga gyümölcseit. A testsúlyát ilymódon elvesztett egyénnek nem szabad megijednie. Arra gondoljon, hogy csak az anyagcserefolyamatok alapjait képező épülést akadályozott, sőt lehetetlenné tett idegen anyagok tüntek el, melyek a rothadás világába döntötték volna őt maradék sejthalmazaival egyetemben. Ha a hirtelen veszteség néha kellemetlen szimptómákkal is jár, jusson eszébe, hogy kitartása az életnek menti meg, mert ellenkező állapotának jelenléte mellett a katasztrófa sokáig nem váratott volna magára. Az idegen anyagok ellen sikeres küzdelmet folytatott szervezet azonban nemsokára összeszedi magát és ha ezen munkájában tudatlansággal és azon alapuló rendetlenséggel nem zavarjuk, bizonyos idő mulva a regenerációra vagy ujjáépülésre is képes lesz. Ha az egyén ezen átvedlését soha el nem hanyagolt mozgásaival is támogatja - aggodalomra oka nem lehet, mert a mozgások táplálta életműködés erőben és tevékenységi képességekben, nyerve, a fogyással járó kellemetlenségeket is játszva leküzdi és ha az idősebb egyén évekig lefogyott állapotában maradt is, érzékszervei irányítása szerint folytatott természetes életmódja fokozatos rendbejövetelét teheti lehetővé. Örüljön annak, hogy megmentődött az élet számára, mert régi életmódja mellett feltétlenül a halál martalékává válik.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 15., hétf. 17:30

Ja 8-10 éve nekem is ez volt a bibliám, amibe kapaszkodhattam, sokat köszönhetek neki, karizmatikus egyéniség volt. Persze most már mosolygok ezen, de sokat adott nekem is, hogy megmaradtam a hitemben.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 17., szer. 10:37

Szia Iván!

Ismét szeretnék egyet kérdezni.

A deszt.vízzel kapcsolatos keresgélésem alatt találkoztam Tejfalussi Andrással és ezen keresztül több hasonló videóval akik a sóevésre bátorítanak s hangsúlyozzák ennek fontosságát.
Itt van egy a sok közül:
http://www.youtube.com/watch?v=mcKvATZd ... re=related (de ezt csak "érdekességként" tettem ide)
A finoman szólva sok furcsaság meglett 1-2 értelmesebb dolog is elhangzik ezekben a videókban de most nem a só a lényeges -nem ez miatt írok- hanem a kálium, ill. a kettő egyensúlya.
Ezekben a videókban is többször elhangzik (és máshol is találkozni vele), hogy a túlzott műtrágyázás miatt állítólag a kelleténél (természetesnél) lényegesen több káliumot tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek.

Van-e azzal kapcsolatban ismereted, hogy az ilyen káliummal túltrágyázott földeken a természetesnél valóban sokkal magasabb káliumarány lesz-e a növényekben, vagy "van annyi esze" pl. egy salátának vagy gyümölcsnek, hogy csak annyit vegyen fel amire szüksége van?

Egy másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy állítólag az aránylag alacsony nátriumbevitel mellett a szervezet a sok kálium hatására visszatartja a vizet, amitől hatékonyan akkor tud megszabadulni ha a mellékvese már termelt elegendő aldoszteron nevű hormont.
Ennél azért ragadtam le egy pillanatra, mert akárhogy is próbálkoztam, eddig nem igazán sikerült megtalálnom az esti többszöri wc-re járkálás ellenszerét. -elképzelhetőnek tartom, hogy ez is közrejátszik ebben. Ti hogy vagytok ezzel?

811-en röhögve megeszünk napi 8-100000mg káliumot. Az ajánlás 2-4000mg, bár itt kérdés, hogy ez kinek szól, nátriumból meg -nem mondom hogy kevés- de ehhez képest aránylag kevés megy be.
Persze olyan vélemények is vannak melyek szerint a szervezet könnyen megszabadul a felesleges káliumtól, szóval elég sok az ellentmondás, esetleg tudsz-e erről többet?
Kösz!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: laricsev » 2012. okt. 17., szer. 10:53

Szervusztok nyers evők!

1 hete eszem én is nyersen, nagyon jól érzem magam. Leadtam 7 kilót, a bőröm sokkal szebb lett, bőr panaszaim megszűntek, járásom sokat javult (stroke után mozgássérült lettem), átalszom az éjszakát. 59 éves vagyok, cukros, túl néhány agyvérzésen és infarktuson. Ez valószínűleg tényleg a (bibliai) paradicsom táplálkozása !
Megrendeltem a 80/10/10 könyvet, sokat visszaolvastam a fórumban.

Stoner!

Téged külön üdvözöllek, bár még soha nem beszéltünk és nem is találkoztunk, de emlékszem hogy az indexen hogyan támadtak téged a nyers evésért. Akkor én még csak keresgéltem az egészséges életmódot és nem szóltam bele a vitába. Apám zene tanár volt, emiatt is van nálam 1 + pontod. Én csellóztam fiatal koromban, néha bánom, hogy abbahagytam.

Üdv mindenkinek
laricsev
laricsev
Inkább olvas

Hsz: 11

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 17., szer. 15:25

Üdv, Laricsev. Bárcsak én is így örülhetnék, hogy leadtam 20 kilót, és immáron 50 kilómmal libegek. :lol:

RAtti, nem tudom, ez mennyire válaszolja meg a kérdésed, de nemrég épp Szabi linkelt egy oldalt (a 30bananas-ról), ami szerintem elég jól kivesézte a sókérdést. Az oldal szerint a növények természetszerűleg tartalmaznak jóval több káliumot, mint nátriumot, ami valószínűleg az ember számára is a helyes arány. Azt írja, hogy a szervezet a nátriummal takarékoskodik, míg a káliumot ürítgeti, ahogy kedve tartja. Ugyanott olvastam, hogy sokan panaszkodtak az éjszakai kimenésekre, kezdetben nekem is voltak ilyen gondjaim, mikor kilószámra ettem a dinnyét, de most hogy csak napi 2 pohár desztvizet iszom citromlével, már nincs.

A konyhasót szokták méregtelenítésre, vagyis inkább bélcsatorna tisztításra használni, reggel éhgyomorra 1 liter vízben 2 kanál sót feloldva és egyszerre felhörpintve, utána wc közelében kell maradni, mert a szervezet mindent elkövet, hogy megszabaduljon a sok sótól. :)
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 17., szer. 18:33

Az említett cikk nagyon jó.

http://www.30bananasaday.com/forum/topi ... -must-read

Tegyük bele fordítóba, aki nem érti. nem kapunk nyelvtanilag helyes fordítást, de el lehet vele boldogulni, ki lehet következtetni.
http://translate.google.hu/

K/Na arány (lúgos mindkettő) a nyers világban nagyon magas, pont az ellenkezője, mint amiben a hagyományos világ él és ajánl. Van sok ilyen más is, ami ugyanígy az ellenkezőjét mondja a jelenleg elfogadottnak, ilyen pl. a telített és telítetlen zsírsavak arány egy nyers és egy hagyományos testben. Csakhogy ki betegszik meg, melyik test?
A másik. A mi fogyasztásunk szerves ásványisó fogyasztás, a kelát kötések barátiak a testnek, az elemek könnyen feltárhatók. Azonban a szervetlen ásványi kötések nem az emberi testbe való kémiai reakciók meglétét feltételezik. A test ezeket nem ismeri fel, nincsenek kódolva, idegenek, ezért felhasználhatatlanok a kötéseket alkotó elemeik. Ezért kap golyvát az az egyén, aki nem jut szerves kötésű jódhoz.
A felhasználhatóság miatt, az anyagokból, így az ásványokból is kevesebb elegendő.

Tejfalussy. Igazából rövid leszek, mert vegetárius körökben ismert név, s rangidős tiszteletből sem minősítem, mert sok a tévúton járó egyén függetlenül a kortól. Csak 1 szót mondok, amiből érthetjük. Baromságokat mond.

Szervetlen só méreg a testnek. Ha megiszunk 1-1,5 liter tengervizet, amiben csak 1-4% a só tengertől függően és nem mossák ki 5-10 percen belül a gyomrunkat, s felszívódik, gyakorlatilag végünk van.
Miből gondoljuk, hogy egy ilyen anyag jó nekünk.

És akkor vegyük megint elő a parasztit. Az a jó, amit az ember művel a konyhájában. Kivon sókat a földön, teljesen mindegy milyen eredetű sót, egyformán szervetlen ásvány. S mint tudjuk, ki eszik bármilyen szervetlen ásványt a természetben? Senki, mert emészthetetlen, haszontalan anyag a testnek. A test csakis szerves anyagokat képes felhasználni büntetlenül. Hogy az állat is nyalja a nyalósót, ja mert elé teszik. A kutya is megeszi a sült csirkét, meg a disznó is, de az őz is meg a haj is az odadobott kenyeret, mert állat, és az ember is, mert a legnagyobb állat maga, aki mindenkit elront. De attól azok még nem jók a testének, mert, hogy finom, az kevés, attól vonatkoztassunk el, mert a szenzibilis test megérzi a leukocitózist, és fáj a veséjének a hökezelt s testidegen ételek összetapadt, elemeire bonthatatlan felismerhetetlenségig összeégett, testidegen anyagok halmazának kikínlódása.

Szóval én abban hiszek, amit a természet ad, és úgy ahogyan adja.
A termőföld egészségétől függ a növény egészsége, amitől meg a mi egészségünk. Sajnos az igaz, hogy ha a talaj szennyezett, pl. műtrágyával (mert ez bizony szennyezés, és nem tápanyag a növénynek, ezt csak a paraszt gondolja, hogy ez áll. De hát a bort is isszák, meg a pálinkát is, meg tejet is esznek, meg annak rohasztmányát a sajtot …….), akkor a növény nem igazán tud védekezni, szervetlenített , savas talajban bizony merev, törékeny, felfúlt, silány minőséget kapunk és nem igazi ízeket. Meg, ha a talajban nehézfém van, az ugyanúgy bekerül a növénybe, mivel az az érhálózatát a szennyezett talajba süllyeszti és nem fog szelektálni az ozmotikus hatásokból, ha az anyag jön be, akkor beengedi bizony sejtállományába. Ezért fontos a nem szennyezett talajon termelt árualap.
Na de szerencsére itt jön be a tiszta nyersező ember érzékelésének kifinomulása révén a megkülönböztethetőség, a növények szennyeződésének érzékbeli képessége. Ugyanis, mi nyersevők sokkal jobban érzékelünk. Ha azt érzékeljük, nem finom, mellékíze van, tartalmatlan, íztelen, merev, rideg, és nem lágy, szervesült, akkor nyilvánvaló a talaj, és egyéb körülményekben is silány a környezete a növényben, amiben felszívta nedveit és testébe építette szegény mindazt a szart, amitől ilyen silány egészséget nyert.
Magyarán érzékeinket nyissuk ki, s igyekezzünk elkerülni a silány minőséget.

Kálium és Na között az az ideális arány, ami az embernek a legjobb, ami a növényekben van, magyarán magas K/ Na arány a jó, és nem fordítva, hogy a ma embere elcseszi a hozzáadott sózásaival. Az alapműködés innentől kisiklik, helytelen kémiai folyamat képződik, mely képezi a ma emberének vizsgálódási tárgyát és valamennyi helytelen elméletének és számításának megszületését. Csakhogy a nyersevők kémiai működését kellene mintázni és annak folyamatinak kellene lennie a tökéletes és mintaként szolgáló megállapításoknak.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 17., szer. 18:37

Részlet Graham könyvéből:
Tengeri sót ehetünk?
A nátrium-klorid kivonat minden formája irritáló és mérgező. Eltompítja az ízlelőbimbókban a többi íz (édes, savanyú, keserű) érzékelésének képességét. Ezért érzik só nélkül íztelennek az ételt azok, akik sok sót fogyasztanak. A nátrium-klorid lelassítja az emésztést és a kiválasztást, és felborítja vízháztartásunk természetes egyensúlyát.
Fontos, hogy megkülönböztessük a nátrium-klorid kivonatot (a káros konyhasót) attól a nátriumtól és egyéb sóktól, amik természetes formájukban és nagy mennyiségben találhatók meg a teljes értékű növényi ételekben. Ezek a sók létfontosságú tápanyagai testünk minden sejtjének. Ha sokféle zöldséget, főleg zellert és paradicsomot eszünk, azzal biztosítjuk minden olyan szerves só és egyéb ásványi anyag bevitelét, amire a szervezetünknek szüksége van, méghozzá éppen a megfelelő mennyiségben és arányban.
Sejtjeink megfelelő működése a nátrium és a kálium kényes egyensúlyától függ. A nátrium a sejten kívül (extracelluláris), a kálium a sejten belül (intracelluláris) található. Ha e kettő egyensúlyi aránya felborul, a sejt kiszárad vagy túltelítődik. Mindkét állapot komolyan veszélyezteti a sejtfunkciók működését.
Ha testmozgás vagy bármilyen egyéb, izzadással járó fizikai erőfeszítés során túl sok nátriumot veszítünk, akkor a kálium kijön a sejtekből, hogy az arány megmaradjon. Ha a nátriumveszteséget sóval akarjuk pótolni, azzal csak még jobban megterheljük a szervezetünket. Ez olyan, mintha az alváshiányt kávéval akarnánk pótolni. A sejtekben lévő káliumot viszont pótolni kell ahhoz, hogy a sejten kívül tartsuk a nátriumot.
A tengervízben lévő só kiszáradást okoz, függetlenül attól, milyen formában fogyasztjuk. A tengervíz maró, irritáló hatású, rossz ízű, és meghánytatja az embereket. Nagyobb mennyiségben fogyasztva néhány napon belül halált okoz, még akkor is, ha rengeteg vízzel hígítják fel.
Ha kivonjuk a sót, és megsózzuk vele az ételeinket, pontosan ebbe az irányba haladunk, csak lassabban. Ha kivonjuk a sót a tengervízből, tengeri sót kapunk, azt az anyagot, ami halálos kiszáradást okoz. A nátrium-klorid minden formájának – többek között a tengeri sónak, vagy a többi, „agyonreklámozott”, drága sónak – a fogyasztása önpusztító szokás. A gyártó cégek persze igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy „szükségünk van” a termékeikben lévő ásványi anyagokra ahhoz, hogy helyreállítsuk táplálkozásunk egyensúlyát, aminek hiánya általános probléma a modern társadalmakban. (Tápanyag-, illetve ásványianyag-hiány valóban kialakulhat, de ez minden esetben csak úgy orvosolható egészségesen, ha rengeteg alacsony zsírtartalmú, nyers zöldséget, gyümölcsöt eszünk. Minden egyéb megoldás csak tovább ront a helyzeten.)
Igen, valóban szükségünk van ásványi anyagokra, de olyan formában és mennyiségben, amiben a teljes értékű növényekben megtalálhatóak. Annak azonban nem sok értelme van, hogy ásványi anyagokban bővelkedő mérget együnk.
Azoknál, akik korábban rendszeresen fogyasztottak sót, és aztán leszoktak róla, évekig is eltarthat, míg a visszamaradt só teljesen kiürül a szervezetből. De ne aggódjon, a só java része (és a só utáni vágy) néhány hét alatt eltűnik, ha közben 1 szem só nem sok, annyi nem jut a szervezetébe. Nem győzőm eleget hangsúlyozni, hogy mennyi fontos leszoktatni magunkat erről a mindenütt jelenlévő méregről.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 17., szer. 18:40

Kösz Yoli!

Igazából inkább arra lettem volna kíváncsi ill. azon gondolkodtam, hogy pl. egy saláta vagy mondjuk egy banán "gyárilag" is 500mg káliumot tartalmaz/tartalmazna 100 grammonként vagy ebbe a sok műtrágyázás is belejátszik. :roll:
Én bízok a növényekben, hogy ők jól akarják összerakni, csak vajon meg tudnak-e birkózni a sok emberi hülyeséggel. :roll: És esetleg hogyha nem (ha ezért több kálium van bennük mint kéne) akkor ez valóban befolyásolhatja-e a vízháztartást. -amúgy én is úgy tudom, hogy a "természetes" mennyiséggel a szervezet könnyen elbánik.
Persze az is lehet, hogy ez a túlzott mennyiség is csak riogatás, olyan mint amikor azt mondják, hogy a mai növényekben szinte már nincs semmi tápanyag, s ezért szedjünk külön vitamint. -na majd bevizsgáltatok egy saját gyártmányú spenótot. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. okt. 17., szer. 18:53-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 17., szer. 18:51

Kösz Iván! :D

Olvastam a cikket.
A sóval kapcsolatban egy kicsit félreértettetek, csak úgymond "felvezetésnek" szántam, a káliumon volt a hangsúly.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 17., szer. 19:13

Yoli, azt a Klax (ha jól emlékszem :roll: ) deszt.vizet iszod, vagy saját "főzet"?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 17., szer. 19:47

RAtti, a Klaxot, a sokadik 5 literes flakont. Datolyát szoktam még áztatni benne.
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 17., szer. 19:50

Oké! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 18., csüt. 1:56

Kaptam ajándékba egy csomag vegyes magot (ilyet), és azon tűnődöm, hogy mi fogyasztható belőle. :) A héj nélküli mandula és a kesudió kilőve. Mint kiderítettem, a kesudió héja mérgező, és mindenképp hőkezelni kell a magot, hogy fogyasztható legyen. (terebess.hu: "Héja fás, szürkésbarna, sima, a mezokarpium csípős, maró hatású, mérgező olajat (kardolt) tartalmaz, amely erős bőrirritációt okoz. (Vigyázat!). Hevítés után a már ehető, gazdag zsiradéktartalmú, sárgásbarna mag dióbélszerű, viszonylag lágy állagú és édeskés ízű.") Nem tudom, hogy ez mennyire volt új infó néktek, de gondoltam, megosztom. Van még a csomagban dió meg mogyoró, ezekben bízom, viszont a mogyoró (nem a földi, hanem a hazelnut) mennyire kompatibilis vajon a 811-gyel?
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 18., csüt. 7:07

Ratti, ha sok a pisi éjszaka, akkor nem jók az arányok lédús és lébő között. Egyél több rostdúsabbat, vagy több magot, és este már ne egyél lédúsakat 6 után. Persze ezt nehéz belőni mostanság amikor folyik a must mindenhol még, nekem sem mindig megy, és kelegetek ilyenkor én is. De emlékezzünk már vissza. Nem keltünk mindenevő korunkban. Szerintem ott is keltünk, csak ott a mérgezettség csökkentése miatt szólított a vesénk valami koncentrált, sárgább kidobására. Azon kívül nem cserélném vissza a reggeli székelések kicsit azért nehézkes és bűzös állagára, a mostani könnyed és tiszta székletminőséget, mert az ugyan az a bűz a bensőnkből jött ki barátaink. Az hogy a bélben van elzárva nem jelent semmit, mert az kapcsolatban van a vérrel, meg a májjal melyek képtelenek semlegesíteni a bél penetráját, és a kifordult testkémia oxigénhiányban is szenved. Minél tisztább egy test, annál oxigéndúsabb. Mi van akkor a tisztátalan belekben? Rend és tiszta feltáródás, valódi emésztés, az nem igen.

Yoli a kesu ezért nem nyers amit a kereskedelemben árulnak. El is árulom, hogy a nyers az roppan, és nem ilyen lágy, azért ilyen az, mert hőkezelt. Olyasmi állagúnak kéne lennie mint a nyers szelídgesztenye, roppanó gumisnak a kesunak ha nyers lenne, persze finom ízzel mert a gesztenye ehetetlen nyersen, ezért nem is emberi étel. A földi mogyoró amit héjastul árulnak az szintén hőkezelt, csak a natúrt szabadna venni , de valójában nem tudom az is lehet hőkezelt. Igazából kellene venni mintát héjasat nyersen és meg kéne ízlelni. Szerintem meglepődnénk és új nyers finom ízt fedeznénk fel. Egyébként a földimogyoró nagyon jó lenne, mert valójában hüvelyes, magas a lizinje, így brutális komplex csonthéjas és olajos magokal. Dió, , mogyoró, és mandula azt kell enni mostmár, de vegyünk termelőtől csonthéjasat 2-2-2 kg elég sokáig elég, vagy ki milyen arányba szereti, úgy vegye. Minden piacon vannak ilyen eladók akik árulják még most is, nem késtünk le.

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10