80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 21., vas. 17:23

Rian!

Csak ismétlés előző írásokból!!!!! -nem konkrétan Neked íródtak.

"Természetesen mindenki úgy csinálja ahogy akarja, de én azt gondolom, az az érzésem, hogy a nyers étrendet hosszabb távon elég nehéz lenne megvalósítani prés vagy még inkább turmix nélkül. -a préseléssel szerintem olyan anyagok is kárba veszhetnek amiknek hasznát vehetnénk.

A nyers kaján a tápanyagok jelentős része (fehérjék, ásványok, vitaminok stb. ) a zöldekből származnak.
Ezek hasznosulása nagyban attól függ, hogy az emésztőrendszer mennyire tud hozzájuk férni.
Ezért nagyon fontos a rágás.
De akárhogy is rágunk az valószínűleg messze alulmarad egy turmixoláshoz képeset, és így a tápanyagok nagy része is felhasználatlan marad.
Szerintem csak részben igaz, hogy egy nyers kaja könnyebben emészthető.
Ha már kiszabadítottuk a tápanyagokat a rostok, növényi sejtek fogságából akkor már lehet, hogy tényleg nincs velük akkora macera az emésztés terén, de ennek hiányában már gond lehet.
Talán azt is megkockáztatom, hogy megfelelő rágás/aprítás nélkül nem csak egyes tápanyagokból lehet hiány, de még túl is terhelhetjük az emésztőrendszert, mivel szegény próbálkozik de nem boldogul a kemény növényi rostokkal.
Ezen segíthet a turmixgép, mivel az emberek többsége, (tisztelet a kivételnek) már rég nem tud úgy rágni ahogy kellene.
Egy alapos rágás után nézzük meg mi lett a kajából, és nézzük meg mit csinál a turmix. -elég nagy a különbség.

Főtt kajánál ez kevésbé gond, mert pl. ha jól tudom a krumplinál a keményítőben a cukrokat cellulóz hártya veszi körül. Ami víz és magas hő (főzés) hatására elkocsonyásodik s így már könnyen hozzáférhetővé válik.
A kenyér is többek közt, azért is hizlal jobban mint mondjuk a barna rizs, mert már előre meg van őrölve, így gyorsabban, könnyebben emészthető, nagyobb glikémiás terhelést ad. -ez most nem reklám akart lenni a főtt kajáknak.

A gyümölcsök zöldekkel való keverésével (zöldturmix) én sem vagyok még igazán kibékülve, ezért úgy szoktam csinálni, hogy csak annyi gyümi megy bele amennyi kell egy aránylag jobb ízhez, és lehetőleg sűrűre csinálom, nem öntöm nyakon sok vízzel.
Kísérletezgettem már gyümölcs nélkül is (csak a zöld magában) de még nem az igazi.

A turmixot sem szabad hipp-hopp benyelni, fontos ezt is "megrágni", jól elkeverni nyállal, és ha nem is addig de majdnem addig enni mintha mindezt rágva tennénk.

Ja és hogy magáról a rágásról se feledkezzünk meg!
A gyümölcsöket szinte mindig így eszem, a zöldeknek meg kb. 20%-át viszont ezt jó sokáig rágom, így a rágás is megvan, és turmixhoz közeli állapotba kerül. -ha az összes zöldet ilyen minőségben szeretném megenni akkor szinte egész nap rágnom kéne.
Tehát mint sokszor mondtuk nem csak az a lényeg, hogy mit/mennyit eszünk, hanem hogy ebből mit tudunk felhasználni. -és itt jön szóba a turmix, ami nekünk kb olyan mint egy mindenevőnek a tűzhely. (aztán ha már jól belejövünk akkor lehet, hogy simán rágva is menni fog)
Minden jót!"

folyt köv.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. okt. 21., vas. 17:48-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 21., vas. 17:28

Rian!

Csak ismétlés előző írásokból!!!!!

"No igen, a súly.

Ha nem haragszol ide írok. -hátha más is tud belőle valamit meríteni.

Nálam 46 volt az alja, hagyományos rásegítéssel feltornásztam kb. 57-re. -ennek egy része zsír lett.
Lényegében most is e körül vagyok, de egy ideje kicsit jobban foglalkozok a mozgással s azóta ha súlyra nem is igen változtam, de külsőre talán egy icipicit igen. -igazából már nem is nagyon méregetem magam, egy hajszállal már kevésbé érdekel. -persze azért még mindig nem hagy hidegen. (a tükör amúgy talán többet elárul mint a mérleg)

Legyen szó bármilyen étrendről, szerintem a túlzott soványság nem jó.

Az eddig leírtakon kívül sok újat nem igen tudok mondani, észért is mondtam, hogy olvasd végig, és a többiek írásait is.(annyit hozzátennék, hogy amiket írtam/írok azok az én véleményeim/tapasztalataim, tehát garancia nincs rá, mivel nem vagyunk egyformák)

Amit kiemelnék:
Fontos a mozgás, esetedben jó lenne inkább valamilyen súlyzós edzés és kevesebb aerob.
Szerintem a kalóriának meg kéne lenni, nem kell túlzabálni, csak amennyire tényleg szűkséged van, és azt gondolom az sem mindegy hogy ezt milyen koncentráltságú kajából visszük be.
(a könyvben leírt "hogyan együnk meg még többet" részekkel én sem értek egyet)
Nem ugyanaz dinnyéből megenni 1500 kalóriát mint ugyanezt banánból.
Sőt szerintem a "vastagabbakból" kevesebb is elég, mert "nettóban" több marad benn.

Csak annyit egyél amennyi jól esik s ha úgy érzed, hogy ez kevés akkor kicsit tedd koncentráltabbá a kaját. Tehát mondjuk 2000 kalóriát ne 3.5 kilóval egyél meg hanem "zsúfold bele" 3-ba. -több töményebb gyümi esetleg egy kis aszalt.

Fontosak a zöldek, a fehérjék, és hogy minél könnyebben emészthető formában legyenek

De lényegében ezeket mind sorra vettük már, nagy újdonságokkal nem szolgálhatok, meg aztán mindjárt jön Bshaw kolléga oszt' jól lebasz, hogy miket hordok itt össze.

Szóval próbálj meg minél több elméleti, gyakorlati ismeretet, tapasztalatot begyűjteni, s remélhetőleg valahol köztük lesz az "igazság".

Hogyha valaki eszik vegyesen minden félét (édeset is lédúsabbakat is) és tegyük fel valamiért megmásfélszereződik a kalóriaigénye (sport, más munka stb.) akkor, én azt mondom, hogy a kalória megmásfélszerezése mellett, érdemes kicsit csökkenteni a lédúsak, és növelni a töményebbek arányát. Szóval hogy ezt a másfélszer annyi kalóriát lehetőleg ne másfélszer annyi kiló gyümivel vigye be.
Tehát aki eddig 3 kilót evett, az megnövekedett igény esetén ne 4.5 kilót akarjon megenni, hanem mondjuk próbálja "belezsúfolni" 3,5 kilóba, mert így jobb nagyobb eséllyel fog hasznosúlni. -mert ugye nem elég csak megenni.

Most hirtelen ezeket találtam, így kiragadva kicsit értetetlennek tűnhetnek ezért is lenne jó saját környezetében elolvasni őket.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 21., vas. 21:59

Jelentem, a kesukból nem lett semmi. Beáztatás után ropogósabbak lettek, és ennyi. Nem is nőtt ki rajtuk semmi, hanem pár szemnek még megvolt az "embriója", és arra hittem először azt, hogy kinőtt. :)
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 8:46

Ja, gondoltam, hogy a kesun lévőcsíramaradvány volt az.
Fagyasztás is puhít, és az aszalás is amennyiben nem kemény aszalásig folytatjuk.
5.2.1.3. Tartósítás hőelvonással
http://www.chemonet.hu/hun/food/technol ... dseg2.html

Hibernálással minden élőlényt el lehet úgymond altatni, és fel lehet később éleszteni.

De itt nem ez a cél, mert a sejteket szét kell repeszteni, hogy puhuljon a növény felengedés után. És nem kell semmilyen előzetes hőkezelésnek kitenni, mint az ipar teszi a zöldségek esetében.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 22., hétf. 13:01

A fagyasztást néha én is bevetem.
A nagydobosi tökkel szoktam úgy járni, hogy nagy hévvel megveszem, aztán mikor enni kéne nem nagyon ízlik. :? Kicsit kemény is -na nem mintha nem tudnám elrágni- de valahogy nem az igazi.
Aztán gondoltam alávetem egy kis hőkezelésnek. -és lefagyasztottam.
És a tök így tök jó lett :D , szerintem emészthetőbb is mint "nyersen". A fagyaszást még Graham is úgy-ahogy elfogadhatónak tartja. (amúgy azt gondolom, ez a tök már eléggé határeset ami nyersen fogyaszthatóságát illeti)
Persze vannak az ilyen ételeknek hiányosságai, de mielőtt rászoktam volna az történt, hogy 3-4 allkalom után valahogy meguntam, már nem kívántam. - :hmm: érdekes.
Általában az szokott történni, hogy az ilyen kis "elkalandozások" után mindig visszatérnek a "jó öreg " gyümölcsök, zöldek, olajos magok. Így vagyok a hüvelyes csírákkal is, meg nemrég próbáltam azt a bizonyos savanyított magjoghúrtót, az is erre a sorsra jutott. -nem volt rossz, érdekes az íze, de valahogy elmaradt. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Tyler913 » 2012. okt. 22., hétf. 16:37

Sziasztok!

Nemrégen találtam rá az Interneten erre az étkezési stílusra,és kimondottan érdekel. Amit a vibrantegeszseg ír,az mind jól hangzik,de én már csak olyan kételkedő típus vagyok,hogy inkább hiszek az adott étrendet követő emberek személyes tapasztalatainak. Lehetséges,hogy az általam feltett kérdések már korábban elhangzottak ezen a fórumon,de már annyi hozzászólás van,hogy nehéz lenne mindet átolvasni. Ezért kérlek benneteket,hogy ha van türelmetek,válaszoljatok nekem.
Az első dolog,amit nem értek az étrenddel kapcsolatban,az az egyszerű cukrok túlsúlya. Tudom,hogy ez nem finomított,feldolgozott cukor,hanem természetes formában található a gyümölcsökben,de attól még gyorsan a véráramba jut,megdobja a vércukorszintet,stb. Ha én napjában többször ekkora mennyiségű egyszerű cukrot viszek be,nem fog össze-vissza ingadozni a vércukrom,és nem fogok elhízni a hatalmas cukormennyiségtől?
Már régóta igyekszem egészségesen élni,és eddig úgy tudtam,az egyik kulcs épp az összetett szénhidrátokra alapozott étrend. Akkor most hogy van ez?

A másik dolog,hogy alapjáraton nagy termetű vagyok (közel 1OO kg), és edzek is.Egy ilyen étrend mellett lehetséges izmot növelni és megtartani? Mert ha igen,akkor tennék vele egy próbát.
Előre is köszönöm a segítséget!
Tyler913

Hsz: 1

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 22., hétf. 17:11

Ezen az oldalon nem javasolják a tökféléket nyers fogyasztásra: http://rawschool.com/best-raw-foods/
Magas cellulóztartalmuk, alacsony cukortartalmuk és ízetlenségük miatt fogyasztjuk feldolgozva. Persze lehet, hogy a közepe felé "zsengébb" a tök, de én nem látom, miért enném valami édesebb gyümi helyett.

Ezekről mi a véleményetek? Nem nagyfogyasztásra gondolok, hanem néha egy csipetre vagy kanálra: méz, fahéj, kakaó. Nekem a mézes fahéjas banán most elég jól elnyomta a főttek utáni sóvárgásom. :)

Üdv, Tyler. Ezzel az étrenddel csak szálkásodni lehet, lehetetlen vele hízni. A 80/10/10 könyv egyébként minden ilyen kérdésre kimerítően megadja a választ, szóval érdemes lenne elolvasni. Testépítő izmot nem hiszem, hogy kiegészítők nélkül fel lehet építeni, de egy szálkás sportos testet emléletileg minden további nélkül (mondom ezt úgy, hogy perpill épp leépülőben vagyok, de reménykedem a legjobbakban).
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 17:21

Valóban a kérdéseidet tucatszor megválaszoltuk. Röviden. Nem dobja meg a vércukorszintedet. Nem az összetett szénhidrátok a nekünk való üzemanyag. Lehet vele sportolni és izmot építeni.
Célszerű előbb tájékozódni a honlapom elolvasásával, és a könyv elolvasásával, valamint a ctrl+F kereséssel a Veg. hu oldalon is rákereshetsz szavakra pl. vércukorszint.
Ha ezeket elolvasod, mindent tudni fogsz.

A könyvben ezekről olvashatsz bővebben. Nálam megrendelheted.
Tartalomjegyzék

Előszó 1
Bevezetés 3
Tisztelgés T. C. Fry emléke előtt 6
Köszönetnyilvánítás 8
Alapgondolatok 11
1. fejezet Az ember valódi táplálkozási szokásainak meghatározása 27
2. fejezet Gyümölcsfogyasztással kapcsolatos aggodalmak 46
3. fejezet Nyerskoszttal az abszolút egészségért 74
4. fejezet A kalóriatápanyag arány megismerése 97
5. fejezet Szénhidrát: minimum 80% 111
6. fejezet Fehérje: maximum 10% 136
7. fejezet Zsír: maximum 10% 150
8. fejezet Meglepetés! A nyerskoszt 60%-a zsír! 172
9. fejezet Testsúly-stabilizálás 190
10. fejezet Hogyan győzzük le az átállás nehézségeit? 205
11. fejezet 80/10/10 a gyakorlatban 216
A. melléklet: Ajánlott napi étrend 228
B. melléklet: Gyakran ismételt kérdések 292
C. melléklet: Egyéni sikertörténetek 330
D. melléklet: Segítség az étrendünk vizsgálatához 410
A szerzőről 421
Jegyzetek 422

A keretes írások és táblázatok jegyzéke

Mit esznek az amerikaiak?3 11
Az amerikai étrendben a bevitt kalóriák mintegy 1/3-a ún. junk food2 12
Vakok előtt az elefánt… 10 17
Orvos itt már nem segíthet… 22
Az egészséges élet alapelemei 23
Emberek és húsevők 30
Glikémiás index/Glikémiás terhelés16 49
A cukor útja az emberi szervezetben – 3 szakaszban 50
A magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend emeli az inzulinszintet18 52
Sav-bázis egyensúly 68
A Koch-féle posztulátumok 76
A denaturálás definíciója 81
A kettős hatás elve 90
Hogyan válasszuk ki a legjobb minőségű ételeket? 93
Mit esznek a hosszú életű népek? Sok szénhidrátot, kevés zsírt! 99
A „kalóriaszázalék” modelljének előnyei és hátrányai 103
Térfogatszázalék és kalóriaszázalék 106
Üzemanyag vagy energia 112
Halálos mánia 117
Gabonák: Pritikin bukása 121
Az excitotoxinok megízesítik és megmérgezik az ételeinket 126
A gyümölcs mint alapanyag 132
Számunkra a trópusi gyümölcsök az ideálisak 133
A fizikai aktivitáshoz nem kell extra fehérje 140
Mindennapi ételeink fehérjetartalma43 142
A fehérjebevitel kiszámítása 146
Néhány kiválasztott étel jellemző zsírtartalma 154
A 2%-os tejben hogy lehet 35% zsír? 156
A teljes értékű ételek esszenciális zsírsav tartalma (gramm) 159
Kell-e nekünk a laurinsav a szűz kókuszolajból? 162
A telített és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya 163
Olaj – legjobb esetben üres kalória, legrosszabb esetben rákkeltő szemétkaja 169
Kevés zsír főzve vagy sok zsír nyersen 177
A diókenyér és a darált marhahús zsírtartalma 179
A nyers és hagyományos kekszek zsírtartalma 180
A nyers és a hagyományos pite zsírtartalma 181
Tények a kókuszról 183
Hogyan készítsünk zsírban gazdag salátát? 185
Saláta 2.0: az alacsony zsírtartalmú változat 185
Zsíros gyümölcsök első pillantásra 187
Egy valóban alacsony zsírtartalmú „nyerskoszt-nap” 188
Javasolt testzsírszázalékok nőknek és férfiaknak 194
A kiszáradás fiziológiai hatásai 204
Evés, érzelmi alapon 212
Egy étkezés — egy étel 214
Igaz történetek a 80/10/10-re történő átállásról 218
Az egyes ételcsoportok átlagos kalóriatápanyag-aránya 222
Mennyi kalória van 25 dkg-ban? 226
„Esettanulmány” 305
A „gyógyítás” mítosza 323
Leellenőrizné a számokat? 416

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 17:33

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 17:48

Tökféléket lehet enni, sütőtök belét és magját is ehetjük.
A narancsvörös jó érett, édes és zsíros Nagydobosinak a belső része, magháza nagyon finom, télen hasznos csemege. Nem a jóllakásért kell enni, mert azt csak a gyümik mennyiségi gyümölcshúsának magas cukortartalmától kapjuk meg, hanem változatosság emelése végett. A sápadt sárga, belül száraz, pudvás, íztelen példányok értéktelenek.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 17:56

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 22., hétf. 18:16

http://www.youtube.com/watch?v=A1nS5E0HRn0

The Woodstock Fruit Festival 2012 Documentary

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 22., hétf. 19:32

Naggyon eszméletlenül jó volt ez a Woodstockos videó!
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 23., kedd 7:20

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 23., kedd 7:39

Erről jut eszembe, (bár nem tudom, hogy Kata és Ibolya olvassa-e :roll: )
Hogy sikerült a magyar Balatonfruit fesztivál?
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10