Szia Iván!
Ismét a víz.
Néha olvasgatok különféle nyers oldalakat, és aránylag gyakran találkozok azzal, hogy a nyers ételek magas víztartalma ellenére is viszonylag nagy mennyiségű vízfogyasztást ajánlanak. -főleg a kezdetekkor, az átállás első éveiben.
Íme egy:
(akár 2-3 liter)
http://translate.google.hu/translate?hl ... CCYQ7gEwAAEzt egyrészt az indokolja, hogy mindenevő korunkból bőven maradt bennünk méreganyag aminek az eltávolításához nagy mennyiségű vízre van szűkség, másrészt az eddig víz után sóvárgó sejtek teljes hidratáltságához is sok folyadék kell.
Illetve a nyers ételek nagy részének van egy úgynevezett vízhajtó hatása.
Ennek a működését igazából nem ismerem maradéktalanul, konkrét leírást sem találtam róla, de valahogy úgy magyarázzák, s én is úgy képzelem, hogy a növényekben lévő hasznos összetevők segítik a szervezetet a mérgező anyagoktól való megszabadulásban, de ezen mérgek "kimosásához" sok vízre van szükség.
(hagyományos méregtelenítő kúrák mellé is ajánlják a jó sok víz fogyasztását)
Ideális esetben, ha születésünk óta így élnénk (és nem lenne bennünk annyi trutyi) akkor nagy valószínűséggel a növények magas víztartalma is elég lenne, de mivel többségünk nem így kezdte, ezért ajánlott némi kiegészítés. -főleg az elején.
Tegyük fel, ha valaki mondjuk régen csak szárított gyümölcsöt meg egy kis zöldséget evett volna, és ivott volna mellé 2-3 liter vizet akkor az valószínűleg elég lenne, de mivel minden szart összeettük ezért méreganyag is keletkezett bőven, tehát az a pár liter amit annak idején megittuk (sokan még ennyit se) az elég kevéske. -szóval lehet, hogy van mit bepótolni, és ehhez a magas víztartalmú dolgok kevesek lehetnek önmagukban, itt most tiszta vízről van szó, amit anno "elmulasztottunk".
Ezt az egészet igazából azért vetettem fel, mert ha valaki pl. végigolvassa a fórumot, akkor arra a következtetésre juthat, hogy a 811-en szükségtelen a vízfogyasztás, kis túlzással szólva még "káros" is, de ha jobban belegondolunk, lehet, hogy az elején nem ártana. -mit gondolsz?
A könnyben Graham is a növényekre alapoz ami a vízfogyasztást illeti, de ha jól emlékszem arról konkrétan nem esik szó, hogy ellenezné a vízivást, inkább csak azt mondja hogy ne együnk víztartalmuktól megszabadított ételeket.
(igaz hogy a majom sem nagyon jár az itatóhoz, de nem is hamburgeren nőtt fel)
Azt mondják, hogy a hidratáltság egyik legjobb fokmérője ha bőségesen van pisi és szinte teljesen átlátszó, színtelen, szagtalan. Visszagondolva, saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy magas víztartalmú étrend ellenére ez a "színtelenség" nem mindig jön össze. (bár szomjúságot a 100% 811-en azóta szinte sohasem éreztem)
Persze ha valaki már sok éve csinálja és már nincs mitől "megszabadulni" akkor nem tartom kizártnak, hogy vízivás nélkül is megy. -viszont addig lehet, hogy jó lenne levenni a vizet a "tiltólistáról".