80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 28., vas. 7:32

Kösz!
Akkor inkább biztosra megyek.

Én is úgy tudom, hogy kevésbé vízigényes, de szárazabb időben azért nem árt öntözni. -ez mintha kicsit gyorsítaná a gyümölcsök növekedését is.
Na mindegy majd meglátjuk, idén is ültetünk még kettőt "vizesebb" helyre, aztán majd kiderül mit szólnak hozzá. :roll:
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. okt. 28., vas. 9:08

Helló fügepártiak!
Hát igen. Ma reggel, szürkületben, fagyos, jeges "esőben" lecsipkedtük a maradék fügéket. Nekem se ért be, vagy legalább is nem úgy nézett ki, mint a bolti. Ez zöld füge, nem lila. De végül 3 szemet, amik kicsik és fonnyadtak voltak, miközben nyáron nem nőttek egy fityinget sem..., megérleltem az asztalon. Ezek finomak voltak, de most nagyon kíváncsi vagyok, mire megyek ezekkel. Van vagy 25 szem. Majd elmondom, hogy megértek-e. Arra gondoltam, hogy üvegben, vákuumban talán elkerüli őket a penész, de ettől még az enzimjeik beérlelik őket. Ez az elmélet..
Ami jó hír viszont, hogy 2 hete fűtünk és a lakásban kellemes, 22 fok van, sőt több..
Most is kint talán 0°C de itt kellemes 22. A légbefúvós, felturbózott Kamino kályhánk igen jól muzsikál. A 60 centis kőfal még nem hűlt át, és talán bebeszélhetjük magunknak, hogy olyan, mint egy hatalmas cserép(kő) kályha...ha állandóan melegen tartjuk... A növényház (Éden) már csak egy ajtóra vár.. Talán ma végre az is meg lesz! Aztán a külső polikarbonátra, még egy belső vékonyabb héj is kerül, ami talán temperál benne átlag 10-15°C fokot. Ez az elmélet... Elméletből nincs hiány!
Majd májusban megmondom, ha még nem fagytunk meg és ki (növényestől), hogy mi a helyzet. A banánok se akartak még teremni és az utóbbi 1 hónapban már nem is nőttek, de olyan nagyok, hogy elképzelhetetlen őket felvinni a felső térbe, ahol valószínűleg melegebb(?) lesz. Egyszer talán fűtés is lesz, amivel azért sokkal biztonságosabb és hasznosabb lehet ez az idea. Mert egyelőre még mindig az.
Ha a melegedés miatt nem lesznek nagy fagyok, akkor talán a füge is erősödik. Egyébként is sokkal vastagabbak az ágai. Akkor kezdett jobban gyümölcsözni..., mikor az össze-vissza növő, egymást leárnyékoló szárakat jócskán megritkítottam. Elég nehéz volt rávenni magamat. De megérte, mert megerősödtek, megvastagodtak, és úgy tűnik jobban hajtottak a termővirágok. Azt hiszem, ez lesz a jövő. Én ugyan locsoltam, de akkor indult be jobban, mikor nagy nehezen esett egy kis eső.Ez azt jelenti, hogy meg kell alkotnom a nagy mennyiségű desztillálórendszert, ami egyébként arra is jó lesz, hogy abban fürödjünk. Annál ugyanis nincs jobb bőr és testápolás!
Az egymásra merőleges polikarbonát tetők nyáron olyan erősen tükrözték a napfényt a fügére, hogy kis híján leégett a hajam, vagy a bőröm, mikor ott voltam. Vagyis meleg volt bőven. Mégis az történt, hogy egy darabig nőttek a fügék, aztán megállt minden. Ez eltartott legalább 2 hónapig. Szóval a füge egy nagy rejtély.
Mindenesetre, vannak terveim, mert az olasz, lila fügéből kiperkáltam pár tucat magot és elvetettem. Láss csudát!: kikelt! Most a felső növényházban van, de lehet, hogy beviszem a lakásba és a tetőtéri ablak alatti fénybe teszem, hogy megmaradjanak. Aranyos kis szikleveleikkel igyekeznek kifelé. Jobban szeretem, mikor a természet megmutatja, mire képes, némi segítséggel! Ja! Most jut eszembe! Be kell hoznom az olívát, míg le nem fagy!
Elmentem olívázni, meg ajtózni!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. okt. 28., vas. 9:34

Azért is még itt maradtam egy kicsit, hogy elmondjam a fügetartósítási módszeremet, amit a nemrégiben elhunyt Kollár Kálmán karnagytól tanultam, aki nemkülönben hangszerkészítő és ezermester is volt; ő ajándékozott egy kézi vákuumszivattyút, amit most üzemeltem be...
Nos: Végy egy literes, vagy akármilyen jól záródó csavaros fedelű üveget, aminek a tetején akár egy darab dróttal, (mint én most), vagy egy szöggel, - de lehet fúró is a spécibbeknél -, fúrj egy kis lyukat a fémfedőben. Erre helyezz egy kis négyzetnyi pvc szigszalagot úgy, hogy a furatot befedje, de az egyik felénél kicsit emeld meg, ezzel a furat szabaddá válhat ebben az esetben. A szivattyú pedig egy nagyméretű műanyag fecskendő dugattyú és henger..., aminek a vége le van vágva és egy alkalmas gumiharang van ráragasztva. Ez olyan lesz, mint egy tintahal szívókorongja... Ezzel azután az ember ráhelyezkedik a kis négyzettel takart likra, és nekiáll szívni... Hamarosan a furatba láthatóan besüllyed a szigszalag és ezzel megvalósul a vákuum. Nem mondom, hogy laborszinten, de azért jobb, mint a semmi. Majd többször ellenőrzöm az állapotát. Egyelőre ennyi.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 28., vas. 14:16

Szia Gábor!

A desztillált vizet amit jelenleg használsz (ivásra, turmixhoz stb.) azt az úgynevezett "öreganyád pálinkafőző módszerével" állítod elő vagy azóta van valami jobb, hatékonyabb megoldásod erre?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. okt. 29., hétf. 18:40

Szia Ratti!
Ami azt illeti, évekkel ezelőtt utánanéztem, hogy milyen árak vannak a desztillálópiacon. A hagyományos, üvegspirál+ folyóvizes hűtésű szerkezet, amit a laborokban is használnak. Akkor ez 30 E Ft volt. Nos, ez max1-2 E Ft, és óránként ugyanannyit, ha nem több vizet állít elő. Nagyon kényelmes, egyszerű és mindig az étkezés (saláta) ideje alatt használom. Egy nagy tálban, ami a tetején van, mikor felmelegszik és gőzölög a hűtővíz, kb 3/4 óra alatt, majdnem 1 l vizet készít. Ez bőven elég a turmixra+ az orchideák permetezésére. Nyáron ezzel permeteztem a banánokat is. Sajna a banánok már nagoyn fáznak... Nem tudom, mi legyen, lehet, hogy egy vödörben levő sok kis gyerekbanánt behozom, hogy ne haljon meg, csak nehogy elkéssek, mint mindig..!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 29., hétf. 19:19

Kösz Gábor!

Még csak annyit, hogy gáztűzhelyen melegíted, vagy a "kamínón" ?
Próbáltam én is fatüzelésű kályhán elpárologtatni (gondoltam így gazdaságosabb mint alatta a gázt égetni) de nem valami hatékony.
Az igaz, hogy könnyen felforr rajt a víz, de a ha állandó forrásban akarnám tartani akkor végig rendesen rakni kéne, s így már túl meleg lenne a helységben, ha meg tartok huszonegy-két fokot akkor több óra alatt sem akar elpárologni egy liter. -így valószínűleg marad a gáz, bár ennek a hatékonyságát még nem próbáltam ilyen szempontból. :roll:

Apropó banán!
A törpebanán nálunk is gyorsan kinőtte a kis üvegházat, úgyhogy egyszer csak kint találta magát az udvaron. 8O A fagyási sérüléseket elkerülvén télre levittük a pincébe. -sajnos ehhez félbe kellett vágni :? (de már amúgy is igen megtépázottak voltak a levelei)
Így teremni már szinte biztos nem fog (mivel rövid az év hozzá) de dísznek azért jó lesz ha tavasszal megéled.
Egyébként úgy vettem észre, hogy elég strapabíró, ha van víz meg meleg akkor egész jól elvan, nem gyötrik mindenféle nyavalyák mint sok más növényt. -legalábbis egyenlőre.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 30., kedd 19:53

Szia Iván!

Ismét a víz.

Néha olvasgatok különféle nyers oldalakat, és aránylag gyakran találkozok azzal, hogy a nyers ételek magas víztartalma ellenére is viszonylag nagy mennyiségű vízfogyasztást ajánlanak. -főleg a kezdetekkor, az átállás első éveiben.
Íme egy:
(akár 2-3 liter)
http://translate.google.hu/translate?hl ... CCYQ7gEwAA

Ezt egyrészt az indokolja, hogy mindenevő korunkból bőven maradt bennünk méreganyag aminek az eltávolításához nagy mennyiségű vízre van szűkség, másrészt az eddig víz után sóvárgó sejtek teljes hidratáltságához is sok folyadék kell.
Illetve a nyers ételek nagy részének van egy úgynevezett vízhajtó hatása.
Ennek a működését igazából nem ismerem maradéktalanul, konkrét leírást sem találtam róla, de valahogy úgy magyarázzák, s én is úgy képzelem, hogy a növényekben lévő hasznos összetevők segítik a szervezetet a mérgező anyagoktól való megszabadulásban, de ezen mérgek "kimosásához" sok vízre van szükség.
(hagyományos méregtelenítő kúrák mellé is ajánlják a jó sok víz fogyasztását)

Ideális esetben, ha születésünk óta így élnénk (és nem lenne bennünk annyi trutyi) akkor nagy valószínűséggel a növények magas víztartalma is elég lenne, de mivel többségünk nem így kezdte, ezért ajánlott némi kiegészítés. -főleg az elején.
Tegyük fel, ha valaki mondjuk régen csak szárított gyümölcsöt meg egy kis zöldséget evett volna, és ivott volna mellé 2-3 liter vizet akkor az valószínűleg elég lenne, de mivel minden szart összeettük ezért méreganyag is keletkezett bőven, tehát az a pár liter amit annak idején megittuk (sokan még ennyit se) az elég kevéske. -szóval lehet, hogy van mit bepótolni, és ehhez a magas víztartalmú dolgok kevesek lehetnek önmagukban, itt most tiszta vízről van szó, amit anno "elmulasztottunk".

Ezt az egészet igazából azért vetettem fel, mert ha valaki pl. végigolvassa a fórumot, akkor arra a következtetésre juthat, hogy a 811-en szükségtelen a vízfogyasztás, kis túlzással szólva még "káros" is, de ha jobban belegondolunk, lehet, hogy az elején nem ártana. -mit gondolsz? :hmm:

A könnyben Graham is a növényekre alapoz ami a vízfogyasztást illeti, de ha jól emlékszem arról konkrétan nem esik szó, hogy ellenezné a vízivást, inkább csak azt mondja hogy ne együnk víztartalmuktól megszabadított ételeket.
(igaz hogy a majom sem nagyon jár az itatóhoz, de nem is hamburgeren nőtt fel)

Azt mondják, hogy a hidratáltság egyik legjobb fokmérője ha bőségesen van pisi és szinte teljesen átlátszó, színtelen, szagtalan. Visszagondolva, saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy magas víztartalmú étrend ellenére ez a "színtelenség" nem mindig jön össze. (bár szomjúságot a 100% 811-en azóta szinte sohasem éreztem)
Persze ha valaki már sok éve csinálja és már nincs mitől "megszabadulni" akkor nem tartom kizártnak, hogy vízivás nélkül is megy. -viszont addig lehet, hogy jó lenne levenni a vizet a "tiltólistáról".
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 31., szer. 9:13

Én azt olvastam, hogy a hidratáltság segíti a szénhidrátok emésztését, és hogy pl. banánevés előtt fél órával 3-4 pohár víz ivása javasolt. Én személy szerint hatásosabbnak találom víz helyett az uborkát vagy pár szem puha paradicsomot. De hogy egész nap igyak, hogy meglegyen a 2-3 liter, annak nem látom értelmét. Annak sem látom értelmét, hogy mindig tiszta legyen a pisi. A tisztogatás, méregtelenítés alváskor történik, nem akkor, amikor aktívak vagyunk, dolgozunk, eszünk stb. Ha tiszta étrend mellett reggel sárga a pisi, az azt jelenti, hogy működik a méregtelenítés, ami szerintem kifejezetten jót jelent. Nem? :)
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. okt. 31., szer. 9:31

Én azt vallom, hogy a legjobb, ha már az átmenetben is csak szerves növényi leveket használunk bármely szomjúság esetén is. Gondoljunk bele. A vízivás számomra már testidegen, átmenetkor a víz barát, és lázasan kutatjuk mely víz a jó. Elöl az úton meg egy víz létezik számunkra, ami érzékelésünknek szomjoltója. Ez valójában a saját táplálékunk vize. És a szervetlen bármilyen ajnározott víz az vacak, természetellenes, és végtére is szükségtelen anyag. Hasonlítsuk össze ezt az íztelen anyagot bármilyen növény frissen facsart levével. Az a víz a nekünk való. A 811-en organikus vizet eszünk. Fizikai lehetetlenség, hogy valaki ezen dehidratált s szomjas marad. Hacsak nem félreeszik mellette minden szart, de akkor az az ő baja.

Számomra a legjobbra törekvés a cél. Miért egyek szervetlen vizet, ha van jobb annál , organikus szerves növényi víz. Én a legjobbra törekszem, és igyekszem azt is mégjobbá tenni, finomítani.

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. okt. 31., szer. 10:06

Bicsérdy Béla írta:Izzadó kúránk végzése alatt arra kell ügyelnünk, hogy elvesztett nedvmennyiségünket ne túlsok folyadékfelvétellel pótoljuk, mert ezesetben az ezúton elért nedvelvonások révén célunkat, a gyógyulást vagy regeneratiót nem érhetjük el, - vagy csak igen jelentéktelen mértékben, mert az izzadás okozta sejtéleti nedvcsökkenés az épülés, égés és kiküszöbölés egységes folyamatának erősítését okozza. Ha azonban az izzadás után fellépő szomjúságunknak engedve vizet iszunk vagy pláne egyéb folyadékokat viszünk magunkba és a kiizzadott anyag súlyának megfelelő vagy még nagyobb mennyiségben, -- ezesetben ismét megterhelt szervezetünket gyógyulásában akadályozzuk.

:mrgreen:
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 31., szer. 15:21

Nem arra gondoltam, hogy literszám nyomassuk a vizet, én is meglepődtem a "reggeli 1 liter, majd a nap folyamán még kettő" ajánláson, s ráadásul mindezt nyers kaja mellett. Viszont egy esszéerű mennyiség az átállás idején szerintem nem "árt" meg. (nem arról van szó amikor már valaki sok éve profin csinálja a 811-et)

Amúgy érdekesek ezek a kúrák, az egyik szinte többszörös mennyiségű vizet ajánl, a másik meg azt mondja, hogy még szomjúság esetén se nagyon igyunk. -asszem elvesztettem a fonalat. :lol:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. okt. 31., szer. 18:40

Helló Ratti!
A gázon. Nem kell nagy láng. A Kaminon a nedves fahasábokat szárítom, mivel most elég nagy légkamra van rászerelve, annak a hőmérséklete nem olyan forró. Azért, mert a ventilátor folyamatosan jár, és a felmelegedett levegőt a tetőtérbe pumpálja.
Víz:
Érzékeny témára tapintottál.
Már én is hezitáltam rajta. Egyszer megkísérlem kipróbálni, hogy mi a különbség.
A növényekben eleve vízhajtó anyagok vannak, főleg a kálium. A természetes, organikus sók úgy mennek át a veséken, hogy semmi nehézséggel nem jár a kiválasztás. Csak akkor van gond, ha a vízpótlás ásványvízzel, vagy kemény ásványvízzel történik. Akkor viszont ugyanúgy só marad vissza, mert a vesék nem tekintik természetesnek az oldott ásványi anyagokat tartalmazó forrásvizet. A főtt étel víztartalma is denaturált, mivel a növényekben levő organikus víz hőérzékeny, ahogyan a kötésben levő ásványi anyagok vagyis az élő egész megbomlik, és használhatatlan, kiürítendő, illetve lerakódó mérgekként jelennek meg.
Azt régebben rendszeresen folytattam, hogy a nagyobb étkezések előtt legalább fél liter deszvtizet ittam. Ez megkönnyítette az emésztést. Ezt úgy veszi észre az ember, hogy hamarabb megéhezik, mint a víz nélkül. Mostanában nem iszom külön vizet, csak a reggeli lében. Mint mondtam, lehet, hogy megpróbálom, és elmondom a mostani tapasztalataimat. A sok gyümölcs miatt másképp működik a vesém és ezért gondoltam úgy, hogy túl sokat járok a vécére, és ha még innék is, akkor még többet kéne menni. De valóban van benne némi ráció, ha a desztvíz gyorsabban kimossa az elhasznált sókat, amik leadták az energiájukat, tehát az is lehet, hogy kevesebbszer, de többet ürítek. Ez az elmélet. A többit meglátjuk.
Én nem csinálok abból tabut, hogy kipróbálok dolgokat, de most már nem kapkodok ide-oda, mert eléggé biztos vagyok bizonyos dolgokban.
A színtelenség akkor jön be, ha az ember egész nap csak gyümölcsöt, pl, narancsot-mandarint, dinnyét stb. eszik. A színt a sűrűbb nagy sótartalmú zöldségek adják. Ha fontos a színtelenség, akkor tényleg érdemes kísérletezni...próba..
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. okt. 31., szer. 18:59

Helló Gábor!

Akkor én is teszek a gázon még egy próbát desztvíz ügyben.

A vízhez már csak annyit tudok hozzátenni, ahogy Stoner mondaná: A rosseb tudja. :D
Annyi féle elképzelés van már ezzel kapcsolatban is, hogy nehéz okosnak lenni. Amíg nem derül ki pontosan, hogy mi a "megoldás", és úgy ahogy biztosra akarunk menni, akkor én a kevés vízzel kiegészített 811-et tartom legjobbnak. -oszt' majd meglátjuk.
(általában reggel szoktam inni kb 2 decit meg a turmixokhoz 2x1,5 , szóval átlagban napi fél liter)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 1., csüt. 6:42

A dolog úgy működik, hogy a test azt választja ki, ami a többlet, és azt úgyis eltávolítja, ha akarjuk, ha nem. A test átlagosan 70 % vizet tartalmaz. Hagyományos étrenden élve ez gyerekeknél még megvan ez, majd ahogy megyünk előre egészen lecsökken 50 %-ig. Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű. A sejtjeink 75-90 %-a víz.
Amit a könyvekbe írnak az emberi test víztartalmáról, az a hagyományos emberre van megint csak méterezve. Ugyanis az sajna nem egy hidratált test. Nagy átlagban egy 811 –es test lényegesen magasabban hidratált, így az átlagos víztartalma is magasabb.
A növények víztartalma átlagosan 70-95 százalék.(avokádó/dinnye).
Az olajos magok 6-11% vizet tartalmaznak, a nyersek ennél többet.

Ilyen módon úgy kell táplálkozni, hogy mind lédús gyümölcs, mind magasabb szárazanyag tartalmú növényi termés, vagy növényi rész is legyen az étrendben, és akkor nem járkálunk feleslegesen wc-re. De egyébként ez a tiszta testnek nem megterhelő, mert folyamatai akadálymentesek, hatékonyak, és tiszták, ezért könnyen elenged vizet, és visszatart, ha kell. Így nyáron dinnyeszezonban nem kell tartóztatni magunkat, had szóljon a rock, és mosson az a dinnye belső vízzuhany, mert az igen is jó a testnek. Akkor van a baj, ha szervetlen vizet lötyögtetünk a testbe literszámra, vagy hőkezelt és testidegen ételeket eszünk, mert akkor sok méreg lesz és marad a testben és a szervek kóros működésre kényszerülnek. Az ilyenkor össze vissza kiválasztás mind pisi és kaki, már viszont megterhelő a testnek, és ki is meríti a szerveket idő előtt.

HA HELYESEN ÉS NYERSEN ESZÜNK, NEM KELL ILYENEKEN filózni, mivel a test a legjobban működik majd ezeken.

www.novenyelettan.elte.hu/files/NE01viz1.pdf

Átmenetesek igyanak nyugodtan szervetlen vizet kis mennyiségben kiegészítésnek, később úgyis leteszik, majd ha megtanulták magas szinten a 811-et, s kitartanak benne sok évet.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 1., csüt. 6:51

A dinnyén hizlalt magas energiatartalmú (napenergiás) organikus dinnyevíz az meglepő, de nagyon erős bikásító tényező. Ezt sokan lebecsülik, holott aki nyáron, szezonban fullozik dinnyével az nagyon megerősíti a testet. Igen, az egyszerű dinnye teszi ezt, és még banán se kell. A dinnyekúra az hatalmas erő, mert szinte 0 terhelés, ugyanakkor hatalmas energia és nagy mennyiségű ásványi anyag és bioenergetilag értékes organikus víz, valamint potenciálisan igen erős szennyezőanyag megmozdító és kimosó erő.
Átmenetsek gyakran rosszul is lesznek, ha túl sok dinnyét esznek, vajon mitől. Hát attól, hogy túl sok méreg kerül a vérbe a dinnye mosó hatása következtében.
A görögöt meg kell enni a zöld héjból is a felét legalább, a sárgának meg csak a vékony, 3 mm-es héja maradhat vissza, ugyanis a héj közeli rész az egyik legértékesebb része. A sárgadinnyének meg kell enni a magok körüli belső rész is, kivéve, ha vacak, kocsonyás a dinnye.

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10