80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 4., vas. 10:28

Mai kaja:
Alexander körték musttal.
Búzafülé, fél dl. pár banán
kuki+ lencsecsíra (akkor jó, ha a rügyecske már kizöldült rajta), fél avokadó, fejes Sali.
Krémes zöld turmix (pari, paprika (kis erős cseresznye paprika bele), spenót, kapor)
Búzafülé, fél dl

Aszalás radiátoron. Minden eszköz nélkül aszalhatunk bármit (zellert, petrezselymet, almát stb.) még paradicsomot is tálcán, radiátoron. Ha megromlik, akkor eleve gyenge volt az immunszintje, nem kár érte. Ha frissen tesszük oda, vagy egészséges, akkor nem romlik meg.
Vigyázunk, mert a kereskedelemben kapható magokat és aszalványokat hőkezelik és tartósítják.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 5., hétf. 2:15

Köszi a kajatippeket. Mostanában az emésztésről olvasgattam, próbálom kideríteni, hogy mitől gázosodom. Most egy nagy blődséget fogok ide belinkelni, és egy idézet:
Valójában az emberi gyomor arra készült, hogy savat és pepszint termeljen, ami csak a húst, a halat, a tejet és a tojást tudja lebontani. Röviden, az emésztőrendszerünk legjobban az állati eredetű táplálékokat tudja kezelni.

http://gapsdiet.eu/2012/06/taplalas-vagy-tisztulas/

Egy értelmesebb cikk: chemistry of digestion. Ez azért mégis gondolkodóba ejtett, hogy minek termelünk egyáltalán savat és pepszint, ha a 811-hez szinte nem is kell. Vagy mégis?
:? :?:
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 5., hétf. 7:52

Gaps diéta fájdalmasan nagy baromság. Csak arra jó, hogy összezavarjon, így hát olvasni sem érdemes.
A rawfoodexplained.com oldal viszont az egyik legjobb tudományosan is összefoglaló oldal. Azt igen csak tanulmányozni kell.
A gázosodással nem kell foglalkozni. Átmenetben gyakori. A lényeg, hogy folytasd a helyes étrendet.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 5., hétf. 10:35

Köszi Iván. :) Egy kérdés. Te hogy látod ennyi év után az étkezési gyakoriságokat, a több kis adag a jobb, vagy a kevesebb nagyobb adag, vagy épp mikor megkívánunk valamit, vagy egyéb? Illetve a reggelit sokan nem javasolják, amivel én valamelyest egyetértek, kivéve mikor farkas éhes vagyok kora reggel. :D Ti hogy látjátok?

Ő pl a több kisebb adag híve:
http://www.youtube.com/watch?v=2_kouu3EMnU
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 5., hétf. 14:33

Én is sokkal inkább a több, de kisebb adagok felé hajlok.
Illetve úgy fogalmaznék, hogy legyen szó bármilyen gyümölcsről, annyit eszek belőle amennyi jólesően belémfér. (ez persze nem mindig sikerül, de igyekszem :D )
Ezt már akár 60-80 dkg után szoktam érezni. -akármilyen éhesen is állok neki a kajálásnak.
Egy fontos szabályt tudnék eddig erre mondani: akármit is eszünk, akármikor, ha úgy érezzük hogy tele vagyunk, vagy nem igazán kívánjuk akkor: STOP!
A gyomortágítással meg kifejezetten nem értek egyet, több mint három éve csinálom, és az egyszerre "belémférő" adag lényegében nem sokat változott. -szerintem nem jó erőltetni.

Az pedig, hogy hány kaja van egy nap leginkább attól függ, hogy mit ettem, mivel ugyebár 80-100dkg narancs előbb "elfogy" mint ugyanennyi banán. -tehát banános étkezésekből kevesebb kell.
A nap folyamán azért törekszem egy bizonyos rendszerességre, egyik étkezés soványabb kaja, a másik kövérebb, szóval nem úgy, hogy ma csak pl alma, holnap meg teletömöm magam banánnal.
Lehet, hogy egy mindenevő esetében jobb ritkán többet enni, mert ott jó sokáig tart az emésztés, de például a természetben szerintem egész más a helyzet. -mint ahogy a videó is mondja.

Mikor a reggeli kihagyásáról hallok kezd égnek állni a szőr...
Úgy vettem észre, hogy ezt leginkább azok támogatják akik este jól bekajálnak, s aztán csodálkoznak, hogy reggel nem tudnak enni. -mivel a szervezet még mindig az eseti kaja után "takarít".
Meg ez kb olyan lenne mintha jól megraknánk a kazánt mielőtt le akarjuk állítani.
Azt mondják az okosok, hogy "a bél a tyúkokkal meg aludni és a tyúkokkal is kel fel" -én is ezt támogatom.
Nem azt mondom, hogy este már semmit és hogy ébredés után mindjárt vessük rá magunkat a kajára, de a kalóriabevitel inkább a reggelhez legyen közelebb mintsem az estéhez.

A szervezet az éjszakai órákban tud a legjobban regenerálódni, ha nem foglaljuk le mással.
Eddig még nem sok logikus magyarázatot találtam arra, hogy a napi kalóriabevitelünket miért toljuk át a nap későbbi szakaszára.
A gond ezzel csak az, hogy az esti kaját aránylag nehéz megállni. -főleg ha sok a stressz vagy más hasonló. Ilyenkor hiába szoktattuk át magunkat nagy nehezen a reggelire, egy-két esti bekajálás s már borul minden. Szinte dél lesz mire megéhezünk, a vacsit meg nehéz lesz kihagyni mert ugyebár éhesek leszünk. :?
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 5., hétf. 19:13

A kérdés összetett, teljesen egyénfüggő. Egy tiszta sok éve nyersező testnek ugyanaz az adag sokkal értékesebb. De az is állhat zabálási fázisba. Úgy kell enni, ahogy kedvünk tartjuk, és ahogy éppen kívánjuk, persze meg kell tudni különböztetni a hamis testünk hamis kívánalmait, így értelem szerűen, ha a test addiktív anyagokat kér (hőkezelt és testidegen ételek) azt el kell utasítani és le kell törni ezt a testi kívánalmat, és meg kell tanítani a jóra. A túlerőltetés sem jó, de az sem ha nagyon alul kalóriás az étrend. Még 1700 kcal-on is akár aktív sportra is képesek vagyunk, LSD. Tim Van Orden hegyi futó, de van, akinek ugyanez 2500-3000 kcal-on megy csak. Aki meg nem aktív annak elégnek kell lennie a 2000-2200 körüli bevitel. Én mostanában úgy eszem, hogy eszegetek nem sokszor, de 2-4 szer naponta, este már nem eszem 18h után, van, amikor már 16 h után egyáltalán nem szem, csak mondjuk iszom, vagy búzafűlét iszom. Este semmiképp nem az étkezéssel kell terhelni a testet, erre már jókoráén rájöttem. Szóval az adagok is és az étkezés gyakorisága is egyéni, túlzásokba nem kell esni azonban, legjobb az arany középút. Se ne éhezzünk, se ne lakjunk jól puffadásig, és ne terheljük az emésztést napi állandó eszegetéssel. és túlzott bonyolultsággal, egyneműség a legjobb.
Függ, életkor, nem, fizikai és egészségi állapot, évszak, testi aktivitás. Ezek a leglényegesebbek. A változatosság nagyon fontos, mert az emeli a kielégülést és csökkentheti a mennyiséget. Az értékbeliség, értékesség is fontos szempont, pl. ugyanzon bogyós gyümi sokkal értékesebb, mint kétszer annyi bármilyen más. Persze most nem sok van ezekből. Érték szempontjából azonban mindenképpen a legegészségesebbek, csakhogy nem a leglaktatóbbak, és nem is azért kell enni málnát és epret, hogy jóllakjunk, mert nem adják meg amit akarunk. A kompakt gyümik nélkül elvesztünk. Minden szezonnak megvannak a fő kompakt gyümijei, ami a generál adott időben és a köré építjük fel az étrendet.
Most dolgozom bio datolya közvetlen beszerzésen, mert vannak cégek, akik feladnak 1 kartonnal is. Még egyenlőre nincs eredményem, de ha tudtok céget meg lehetne lépni, akár több kartonnal is, azt elosztjuk.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: atill » 2012. nov. 5., hétf. 21:21

atill
Írogat

Hsz: 53

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 5., hétf. 22:29

Köszi az oldalt. A probl. az hogy ez nem organic. Ha meg nem az, akkor hőkezelt, vegyszeres, sőt még fumigált is lehet. Egyébként meg kell tudnom azt is hogy az organikot engedik e hőkezelni. A másik gond, amit szeretnék elkerülni, hogy egy német faszin keresztül vegyek, vagy bármilyen közvetítőn át, ugyanis az akkor min. + 20 felár. Direktben kell venni Tunéziából, vagy Izraelből, Egyiptomból. A legjobbak az amerikai cégek, de az messze van és az árszint nagyon magas. Azért ezek a legjobbak, mert a kezelésben némelyik fényévekkel előrébb van a gátlástalanoknál, ugyanis már Sun dried organic datolyát is árulnak. Én ismerem a cégeket, de messze vannak, és az árszint drága. Maradnak a tunéziai, egyiptomi, izraeli cégek, akik organikusat, nem megsütöttet, és kartonban is adnak el, mert legtöbbször az a baj, hogy nem adnak el kartonba. A másik, meg fajlagosan is túl drága így, szóval nem egyszerű.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 6., kedd 11:28

Én pontosan a videóban szereplő datolyát veszem a Zenubiában, és már rengeteg dobozzal elfogyasztottam, most is van otthon 2 doboz. Ez ugyanaz a tunéziai deglet-nour, és németből hozzák, csak már nem friss, mivel kevesen veszik. De biztos vagyok benne, hogy kezeletlen, mert ez az eddigi legjobb datolya, amit ettem. 1300 Ft-ba kerül a kilós doboz, míg a videóban 1600-1800 Ft-ot kérnek.

Még annyi, hogy gyakran találkozom kukacos szemekkel, és koránstem tökéletesek a szemek. Volt, amelyikben még teljes egészében megvolt a kukac, csak már nem élt. De szerintem ez annak a jele, hogy ha kezelik is kártevők ellen, talán nem olyan drasztikusan, és a weboldala szerint nincs hőkezelve, módosítva stb.

A dobozon van egy címke, amin az itt látható az adatok vannak: http://www.ouanes-import.com/
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. nov. 6., kedd 13:35

Én is próbáltam már beszállítókat keresni a neten, de eddig nem sokra jutottam. Ezen az oldalon nagyon sok datolya van, de főként nagyobb mennyiségeket lehet venni (tonna)
http://www.alibaba.com/trade/search?fsb ... Text=dates

Amit te vettél Yoli 1300-ért egy másik boltban 1500-ért árulják, a crown dates pedig 2200 volt, kár hogy nem emlékeztem, mert sajna ott vettem meg...
http://adelkft.uw.hu/
A lényeg az, hogy ez a zöld dobozos crown date, amiről te is írtál korábban nagyon rossz volt, nem éri meg ezt a sok pénzt.
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 6., kedd 15:01

Köszi, Szabi! Ha tudsz még ilyen üzleteket, mindenképp szólj! Összehasonlításképp azért ki fogom próbálni az ő datolyájukat is. :)
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 6., kedd 17:54

Keressetek alibabán aki hajlandó perszonális rendelések elküldésére is.
Szempontok: organikus, min. rendelés karton vagy kevés kg, közelebbi relációk, de nem feltétel(hogy a szállítási díj ne verje fel az árát)
Gyűjtsetek ki ilyen cégeket, és küldjétek el ide. Én írok nekik, és ha kapás lesz, akkor rendelhetünk egyszerre és szétosztjuk.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 6., kedd 21:10

Szia Iván!

Valóban fasza lenne tényleg jó minőségű datolyát találni, és persze jó áron.
Nem akarlak Téged terhelni vele, de ha rálelnél ilyenre, és mondjuk meg kell lenni egy bizonyos mennyiségnek akkor én is vevő lennék egy részére ha valahogy megoldható a postázása.
Ez azért jobban eláll mint egy "hagyományos" gyümölcs. -gondolom, Te is valamilyen szinten aszaltra gondolsz.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 6., kedd 21:17

Szia Yoli!

Szerinted az általad említett Zenubiából lehet rendelni "biztonsággal" mondjuk postai utánvéttel, vagy inkább jobb megnézni személyesen mit akarnak "ránk sózni" ?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 7., szer. 16:47

Üdv, RAtti! Nem tudom sajna, hogy postáznak-e, de a honlapjukon (zenubia.hu) fent van a telefonos elérhetőségük. Vannak magyarul jól beszélő kollégák is. Személyesen annyival jobb, hogy ha szerencséd van, lehet hogy belekóstolhatsz némelyikbe. Nekem első alkalommal felbontottak egy 2 kilós dobozt.
Yoli
Törzsvendég

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10