Szerző: Stoner » 2012. nov. 12., hétf. 17:41
Szia Ratti!
Amikor a rágást részletesen leírtam, elmondtam a lényeget. A szilárd ételt inni a folyékonyt rágni kell.
Az ember folyamatosan rág, de csak akkor nyel, mikor már az étel folyékonnyá vált. Egyértelmű, hogy nem olyan az étel, mintha turmixoltuk volna, de, mikor kezdtek a fogaim kihullani, rákényszerültem a turmixra, de rettenetes íze volt. Amikor az ember rág, kisebb részeket veszünk a szánkba és azokat az ízeket érezzük, amelyek nem oxidálódtak annyira, mint a turmix esetében. Ha csak 1-2 zöld van benne, és olyanok, amelyek nem rontják egymás ízét, nem olyan vészes, de más élményt okoz nálam, mint a turmix. Olyasmi, mintha megennénk 3-4 narancsot, vagy ezeket lenyomatjuk a Greenstarral. Nagyon finom, nem mondom, de a narancs, mikor összeharapjuk a gerezdeket, teljesen más ízélmény, mintha dzsúsz innánk. Abban már a rostok íze sokszor erősebben dominál, mint az édes-savanykás gyümölcshús. Szóval a rágás igen jó dolog. Arról nem is beszélve, hogyha az ember már leszokik róla, a fogaira nem lesz szüksége és az nem jó, mint tudjuk. Pl az uborkát szeletelem, a paprikát darabolom, és csak a gyökereket reszelem, és azokat is csak hosszúkás, gyufaszál méretre. A tormát reszelem apróra. A gyökerekből alig pár húzást teszek bele. Főleg cukkini és uborka, vagy, ha van, zsenge tök az alap és 2-3 érett paprika. Ezeket jóízűen el lehet rágcsálni. A turmixot, ha nem a spenót+banán, akkor, főleg nyáron az olcsó pari idején paradicsom+paprika, esetleg pirospaprika összetételben szoktam inni, déltájban. Ahogyan a délutáni zöldeket megeszem (először a salátát, sokszor majdnem 1 fejet), éppen akkor gyűjtöm be a megfelelő mennyiségi ásványi anyagot. Paradicsomot csak előételként eszem hozzá. Turmixolni ugyebár csak nagy víztartalmú zöldség-gyümölcsöt, tehát paradicsomot, esetleg uborkával lehetne, de a paradicsom jellege nem harmonizál a lúgos többivel. A legnagyobb hiba éppen azzal van, ha a paradicsomot összekeverjük a lúgosokkal. A legutóbbi gyakorlat szerint, egyáltalán nem eszem olajos magokat, csak a repceolajból öntök keveset a paradicsomhoz, ha külön eszem, pirospaprikával. Eddig semmilyen ízületi bajaim nem voltak, legalább is azok a kis ízületek nem fájnak, amik eddig minden évben a hideg közeledtével elkezdtek fájni és fájtak egész télen. Igaz, hogy nem volt még tartósan fagy, de volt már fagyos reggel és nem húztam kesztyűt soha. Sokat melóztam hideg vízben és nem jött ki, pedig korábban nyáron is volt ilyen bajom. Ez nagyon gonosz, mert az ujjaim végén levő csontok annyira fájnak, hogy a gitárt sem tudom lefogni. A jobb kezemen, is ugyanaz úgy jelentkezik, hogy a körömágy annyira bepirosodik, ami miatt a körömnövekedés megáll, és nyáron, mire a köröm már annyira utánanőtt, a megszakadt köröm vonalában a régi köröm leesik. Ez ugyebár nem előny, ha az ember körömmel penget.
A mostani olajos mag 0 diéta eddig meghozta, amit vártam tőle. Igaz, hogy idén nincs is mogyoró. Dióból is csak 1 darab.... Még nem zabáltam fel... azt az 1 diót, várok vele tavaszig.. De nem hiányzik. Igaziból tapasztaltam minden esetben másnap a tünetek kiújulását, miután ettem mondjuk szezámmagot. Ez ugyebár az omega3 hiány miatt alakul ki. Mindenkinél, de nem mindenki olyan érzékeny, hogy észrevegye. Eltelik pár évtized és már fogja érezni...