80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 24., szomb. 17:03

Yoly köszi szépen, nagyon hasznos cikket közöltél. Használni fogom. Az jó lenne, ha 50 fokig is bírnák az enzimek. Ezt majd csiráztatással is leellenőrzöm. Fagyasztás, és kíméletes aszalás, és kíméletes alacsony hőfokos párolás(vízben vagy gőzben) ezek szerint alkalmas eljárások lehetnek a cellulózosabb növények(krucik) időnkénti fogyasztásához.
A keményebb ételeket ezzel előemésztjük. És ezt kombinálni lehet a fagyasztással, mely szerkezetvesztést is ad már, de szintén nem változik a kémiai szerkezet és az enzimek is megmaradnak.
Azt kell megtudni, milyen fagyasztást kell alkalmazni? Elegendő e a sima fagyasztószekrény boxa.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 24., szomb. 17:04

Egyébként nekem meggyőződésem, hogy valahol az alacsony hőfok tartós, sok órás alkalmazása pont az élet határán, az alatti hőfokon alkalmazva a kulcs a jövő „főzési”, vagy inkább nyers párolási technológiájának. Mert ezzel elérhetjük, hogy a testszövet fellazul, ezáltal könnyebben rágható s emésztődik, de az anyagok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket még, és a táplálék enzimek is megmaradnak benne.
A jövő főzései és párolásai más értelmet kapnak ezáltal. Nyerspárolt krucik.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 24., szomb. 20:53

Iván bocs, nem akartalak így "felzaklatni", viszont ez a krumplis dolog valóban meglepett. -de megértem a helyzetet.
Gyere ide no! -kapsz egy baráti vállveregetést. :D

Olykor én is unom már a banánt, s ha belegondolok, hogy még 100 évig ezt kell ennem.... :hmm:
Ezzel az a fő gond, hogy azóta kezdtem magam jobban "összeszedni" amióta több banán van napirenden, ha kicsit elhagyom rövid időn belül meglátszik. -ezt nyáron többször megtapasztaltam.
Az a baj, hogy itt nálunk nem nagyon van alternatívája. :? -akkor mi lesz később, ha már most unjuk? :roll:

Lehet, hogy nem értem még úgy mint Te de ilyenkor néha elgondolkodom azon, hogy valamennyi kis régi kaja ezen segíthetne. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy kis minimális mennyiség néhanapján akkora kárt okozna. -főleg ha elnézem, hogy mások mit meg nem esznek.
Népcsoportok éltek tök jól és "egészségesen" ennél sokkal több főtt kajával, mellette sok nyerssel.
Nem akarok visszalépni, nem azért mondom, de ilyen esetben ha mindent összevetek, nem vagyok benn biztos, hogy többet ártana mint amit "használ". (jó tudom, erről hallani sem akarsz)

A Gitta féle kajákkal nem próbálkoztál?
Csak finoman megkérdem, hogy esetleg nem-e azért ez a hirtelen "kívánósság" mert valamilyen tápanyag hiányzik az ételekből? -mert ahogy látom nem valódi éhségről van szó, inkább csak ennél már valami mást. ( Boutenkoéknál is kb 7 év múlva jött el egy kis megtorpanás)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 24., szomb. 22:55

Az ember trópusi emlős. Ezek a téli gyümölcsök / almák, amik itthon teremnek, nem igazán nekünk valók. Az ételünknek kielégítőnek kell lenni, máskülönben elkezdünk más élelem után kutatni. Mi elégít ki minket? A mézédes lédús trópusi gyümölcs. Sajna a banánok is elég gyengék mostanában, legalábbis nem találok jól beérő ecuadorit. Valahogy érződik rajtuk, hogy éretlenek, a közepük felé szálkásak maradnak, hiába pöttyösödnek be. Nekem most a kakiszilva (hurma) jön be a legjobban, ha tudtok, vegyetek. Nagyon jól utóérnek, minél puhábbak, annál jobbak. Már két szem is kielégít, olyan édes és lédús, és nem fosat. A kispesti piacon ki szokták rakni tálkákba a túléretteket vagy kissé hibásakat, ezekkel olcsóbban meg lehet úszni, egyébként 150 Ft darabja, de megéri.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 25., vas. 10:07

Yoli engem már ami nem bio nem elégít ki sok esetben, ilyenkor nálam már sok a bio. Nyáron alig van bio, mert akkor sok a jó minőségi kommersz gyümi is, de ilyenkor inkább a bio van többségben, vagy legalább is fele arányban. A gatyám rámegy sajna. Vegyél egy biobanánt, vagy mangót, tedd alma mellé a radiátorra, hagyd meg pöttyösödni, és akkor fogsz igazi finomat enni. Mindenki más fejlődési állapotban van. Én nem tudok most valamiért sok banánt enni, Rattinak meg az kell most. Én most unom kicsit az édes ízt , keresek új ízeket. De ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok tökéletes egyensúlyba, és pláne nem azt, hogy hiányt kapok valamiben, hanem azt hogy a kulinaritásom egy magasabb szintre lép, és gazdagodni akar új ízekkel kicsit. Nem mintha a régi szint nem lenne elég. És miért baj, ha keresek egy elfogadható alternatívát a nyers brokkoli, kelbimbó, vagy karfiol, vagy zeller fogyasztására kis mennyiségben, időnként, a változatosság emelése címen. És ez nem a hőkezelt kategóriás ételek visszahozásáról szól, azoktól én sokkal jobban tartok.

A hidrogén peroxidos tesztet ki fogom próbálni.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 25., vas. 10:38

A kaki szilva értékes. fehérjéje pl. teljes biol. fehérje. Kalória tartalma is magas. Képzeljük el, ha fáról leszedhetnénk éretten, KB az a kategória, mint a kényszerérett, szar mangó, ananász. Igazából ez merénylet, amit törvényileg betiltanék csakhogy az ipari termelésnek virágozni kell, és a fogyasztói élvezet az másodlagos. Az ipar kilobbizta a kémiai és egyéb kezelési eljárásokat, és a nyers ételeket hőkezeli, hogy aztán hazugságot vigyorogjon a pofánkba, ez „natúr” földimogyoró.
Szar és ostoba egy világ, a malacfejű ember kívánalmához idomult. Pörkölt földimogyoró, pörkölt sós szotyi, és tökmag. Kandírozott, blansírozott fagyasztott zöldségek és konzervek. Csupa csupa holt, lenullázott étel.
A szupermarketek polcainak kis százaléka a nyers zöldség és gyümi, a nagy százalék az a halott és testidegen standok. Emberek sort állnak az állati tetemek előtt, csurgó nyállal vágyakoznak rá, és virágzik a pékipar ezer válfaja és sok százezer terméke.
Képzeljük el a mi szupermarketünket, melyben nem árulnak állati tetemeket és annak sok ezer feldolgozott származékát, és nem árulnak állati produktumokat sem élelmiszerként, csakis nyers, és testbarát vegán ételeket.
A trópusokon ezer számban alakult bio gazdaságok az északi féltekék élelmiszerellátó (elsősorban trópusi gyümik) bázisává váltak, melyek egész évben szállítják a teljes érett gyümiket.
Repülőgépes napelemes óriástranszportok napi szinten hozzák a trópusokról a rózsaszín bio ananászt, friss datolyát és pirosra érett mézgás mangókat, repedező kövér, illatos fügéket, melyekkel roskadoznak a polcok. Durián, papaya és más egzotikum polcok. Bogyósok polca, eprek, áfonyák, szedrek, málnák, stb. Télen déli félteke polc érett fekete cseresznyével, sárgabarackkal és őszi barackkal. A zsenge zöldek ezer választékban roskadoznak a polcokon. Magcsirákkal teli polcok. Nyers magok sok száz választéka a másik stand. Búzafű és más füvek standja, alapanyag, és magok és készáruk választékával. Nyers fagyasztott zöldségek, bébi zöldségek és zöldek, fagyasztott tejes magok. És ugyanennek a nyers konzerv változatai. Nyers savanyított zöldségek standja. Nyers és napon aszalt aszalványok és szárítmányok. Csendes vizek polcai. Növényi magtejek standja. Háztartási eszközök, facsarók, lényerők, turmixok, és lassú alacsony hőfokos párolók, és aszalók standjai. És mindenhol nyers éttermek, az Mc Donald helyet zöldturmix bárok, vagy nyers gyorsételek.

Gondoljunk ezt tovább, hogy milyen világban szeretnénk élni aztán, ébredjünk fel, mert ma még a malacfejű ember világában élünk itt és mindenhol a földön, 2012-ben, egy kicsit jobb, gazdagabb, de válaszút előtt álló világban, mint nagyapáinké volt.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 25., vas. 10:40

Ha nem írom a lelkesítő beszédemet minden nap, az nem jelenti azt, hogy meghülyültem, de elkezdtek mindjárt visszatáncolni, ha nem vagyok elég erős. Szóval. Én csak olyan alternatívákban gondolkodtam, amik NYERSEK KIZÁRÓLAG. Megtartják még nyers sajátságaikat, mert ha a kémiai átalakulás megtörténik, az a baj (a sült krumpli, és a csirizes rizs az nem ételünk), ugyanis az egy késdöfés az belső szűrőrendszerekneknek, köztük, ami az egyik leglényegesebb szerv, a vese, ami mutatja is érzékelésével a táplálkozási hibát, de csak az elöl haladó nyersezőknek.

Én nyers puhítási módokról beszéltem elsősorban krucik, gumósok és max. ehető magok esetében, de ez nem káros hőkezelés. Vagy a fagyasztás kérdése is ide jöhet, mint alkalmazható technika.
Az elsődleges a nyers ösvényen maradás, mert a halott étel halált visz be.
Azt kéne megérteni, hogy nem a rendszerbe való, szennyezi a rendszert, mert nehezen kiküzdhető.
Képzeljünk el egy folyót, amibe szennyvizet engedünk folyamatosan. Pl. a koszos Gangesz, aminek a vizét isszák, eggyé válnak vele, olyan egészséget kapnak, amilyen egészséges és tiszta a víz. Ha megszűnne a szennyezése, és a Gangesz kristály tiszta lenne, más lenne a hatása is.
http://www.ng.hu/Civilizacio/2007/02/Ga ... nt_folyoja

Ha beengedünk a testünkbe szennyezést (minden olyan étel, ami nem képes akadálytalanul áthasonulni), akkor gangeszi testet kapunk. De ha megszűnik az utánpótlása a szennyezésnek, és csak tiszta víz jön a hegyekből, akkor a Gangesz is tiszta marad. És ha szennyezés éri a testet idő kell, míg újra kitisztul.

SZÓ NINCS SEMMILYEN RÉGI ÉTEL VISSZAHOZÁSÁRÓL!!! És meg ne halljak, még gondolatban sem ilyeneket. Egész másról beszélek.
Minden ami hőkezelt, az kémiailag átalakult, megsemmisült, használhatatlan, ezért méreg, amit a testnek ki kel küzdenie magából. Ez utóbbi nagyon nagy erőltetés a testnek, még akkor is, ha nem érezzük, és még nagyobb a károkozása, egy egy ilyen vétkezés hetekkel, hónapokkal visszavet, nem éri meg az élvezete. Ezeket az érzi nagyon, aki nagyon elöl, van a tiszta nyersben, ott rádöbbenünk majd a fizikai különbségekre. Egy a baj, hogy a testet sajna elég rövid idő alatt vissza lehet zülleszteni, mert pár hét alatt a vese visszasüllyed az érzékelhetetlenség világába, megtörténik az érzékek eltompulása, hozzá tompulása a főttekhez.

A Gitta és a Mannatura ételeinek alapjában véve jók, és támogatandóak, és átmeneteseknek, és minden más étrenden élőnek előrelépés a korábbiakhoz képest, és számomra is jó alternatíva.
2 észrevétel, amin házilag javítanék, ha ezek készítésére otthon is vállalkoznék, ha tudnám, de nem tudom jelenleg még. Egy kicsit sósak s fűszeresek, ezekkel lightosabban bánnék, másrészt ott a rejtett hiba, hogy azt hiszik minden egyes alkotó nyers bennük, de sajna az alkalmazott magokból sok nem az. Pl. kesu, sok esetben a napraforgó sem stb.
A sózáson a növényi sók alkalmazása jelentene megoldást, mert a himalájai só az sajna nem egészséges, bármennyire azt hiszik, hogy az. A rejtett hőkezelt magokat meg sajna meg kell ismerni. Minden más az működik, szélesíteni kell még a palettát a nyers ételeknek.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 25., vas. 11:08

Lehet, hogy nem fog tetszeni amit írok, és egy kicsit magam ellen is beszélek, de azt gondolom hogyha valaki ma a kis hazánkban a 811 szerint próbálja összeállítani az étrendjén az messze messze eleget tett a "táplálkozás követelményeinek". -főleg ha a nagy átlaghoz viszonyítjuk.
Még akkor is! ha az a napi pár deka datolya 20 fokkal magasabban lett szárítva, sőt még akkor is! ha az esti saláta után valaki megeszik pár szem héjában főtt krumplit néhány szelet puffasztott rizzsel, hagymával.
Nem tudom elképzelni, hogy ez akkora kárt okozna.
Szerintem túl rövid az élet ahhoz hogy azon morgolódjak, hogy jaj Úristen lehet, hogy ezt a datolyát "megsütötték". -ja, és nem ettől lesz Túl rövid az élet.
Néha elnézem mit tesznek az emberek a kosarukba, mi meg ilyeneken parázunk.

Azt sem tagadom, hogy havi 1-2 alkalommal véletlenszerűen, előre nem tervezetten s inkább "lelki" okok miatt, lecsúszik az említett adag, és meg kell mondjam, hogy eztán már nagyon jól esik másnap a banán vagy valamilyen turmix.

Bevallom néha én is "félek" attól hogy mikor jön el az a pillanat, hogy megunom (jelenleg még nincs ilyen gond) mert valljuk be, főleg így télen nem valami változatos. -almabanánnarancsalmabanánnarancs...
(ha már valakit a bio sem elégít ki akkor mire számítson az aki biot sem tud venni? :roll: -nem fogom a gatyámat rákölteni, valószínűleg több kárt okozna a bioért való gürizés, mint amennyi előnnyel járna)

És ezen szerintem az sem sokat segít, hogy valamilyen puhított gombát, vagy brokkolit rágcsálok. -ez kevés, nulla.
A banánok minőségével nekem nincs bajom, de nem azért eszem annyit mert annyira kívánom, hanem mert nem akarok újra 50 kiló lenni.
Azt gondolom sajnos, hogy elég nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy ma Magyarországon banán nélkül hosszú távon a 811 kivihetetlen, és nem valami bízható, hogy ezen az egy gyümölcsön áll vagy bukik egy étrend. -hacsak nem akarunk pillesúlyban táncikálni. (az aszaltakat most nem említem, az más kategória)
Azt is megértem ha valakinek ez nem számít, de nekem még továbbra is számít.
Persze mehetünk Kenyába is, ott mindig terem valami, s negyed annyi áron van mind itt (épp tegnap beszéltek róla a rádióban) csak nehogy aztán ott meg valami más ne tetsszen.
Akármilyen szar is itt a helyzet még mindig a felső 10%-ba tartozunk. -de aki megteheti menjen pl. Kaliforniába.

Végül megint csak az mondom amit régen, hogy van egy pont ami felett már több energiába kerül valaminek a megvalósítása, mint amennyit az hoz. -nálam ez a pont még úgy érzem nem jött el a 811-el kapcsolatban, de ha már azon kell majd mérgelődnöm, hogy elegem van ebből is meg abból is, ezt is unom azt is unom, és még a nagy nehezen feltornászott súlyt is csak nehezen tudom megtartani akkor nem fogok kétségbe esni valamilyen hőkezelt cucctól. Persze lehet megint mondani, hogy nem értem miről van szó. -hát akkor nem értem. (pedig szerintem értem, csak kicsit mérlegelek)

Nem a 811-ellen akartam beszélni csak próbálom objektívebben nézni a dolgot. -ez van.

Ilyenkor megint az jut eszembe, hogy lehet, hogy jobb lett volna mondjuk 10 évvel később elindítani egy ilyen fórumot, amikor már lényegesen több tapasztalat van mögöttük. Én a környezetemben is pont ezért nem akarok a 811-re rábeszélni senkit, mert még nem tudni pontosan mi lesz a vége.

Na akkor bő és változatos gyümi és zöld! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 25., vas. 13:09

Szó sincs a 811 megunásáról, mert az a csúcs, és az esetek 98 %-ában abban érezzük magunkat jól csak és kizárólag, és köszi szépen nem kell más. Én a kompromisszumos téli kiegészítésről beszéltem, de ha tudtam volna, hogy ilyen nagy vizet kavart volna, nem is gondolkodtam volna hangosan. Nehogy már most megerősítsem a buta kis hőkezelt énünket ezzel.
Számomra már nem létezik más alternatíva. És ugyanakkor a hőkezelteket sem vagyok képes elfogadni még 0,1 % -ban sem. Viszonyítás kérdése minden, mert van, akinek a havi egyszeri hőkezelt félrelépés az semmi, és van, akinek meg teljesen értelmetlen és szükségtelen cselekedet. Én ez utóbbi körbe tartozom. Ez ugyanis nem old meg semmit, elvesz az egészségből, nem hozzáadni nem ad, az biztos. De akinek kell ez a lelki fröccs, hát legyen, én nekem biztos nem kell.
Én nem fogok úgy lefeküdni, hogy ne hideg, nyerseken jóllakott testem legyen és másnap reggel zakatoló meleg, elnehezedett vesére ébredjek óramű hideg test helyett.
A hőkezelktek a hőközpontot is tönkreteszik és szipogóssá is tesznek, mert védőnyákot épít a test a fokozott méregbevitelre.

Miért akarunk ismét tisztítani a vétkezés után? Miért menekülünk tisztulásba? Mert tudjuk az az igazi út. Egyáltalán minek a tisztulás kikényszerítése a hőkezeltek által. Havi egyszer, heti egyszer? Mit old meg? Valami narkotikumot?

A nyers a lényeg, hogy élő legyen, és kémiailag nem átalakult, mert azok méreganyagok., Hogy finomak? Azok maradnak mindig, a mi finom táplálékmérgeink. Ehhez kell a hideg fej.
A nyers a lényeg. Még a testidegen ételek sem okoznak nagy károkozást a testnek, ha ritkák és kizárólag nyersek. Persze egyáltalán nem jók mert patogénok, saját természetes állapotukban, ízesítés nélkül vacakok, és nem laktatóak. Anyagtartalmuk olyan anyagokat is tartalmaz, ami káros és nem kívánatos, és hiányosak a számunkra fontos anyagokban. Ilyen módon minek együk ezeket. Ilyen alapon ehetünk nyers húst(tatár bifsteak, vagy sushi(nem ajánlom, mert patogén) vagy nyers tejet, vagy tojást is ilyen alapon sokkal jobb, mint hőkezelt rizs, vagy a sült krumpli, mert kémiailag lebontható anyag a testnek. De ha a tojásfehérje elveszti kocsonyás színtelen állapotát és kifehéredik, akkor kémiai átalakulás történt, a fehérje kollaguált, ami elpusztítja a vese tubulisait, mert eltömi azokat. Ilyen egyszerű. Rághatunk nyers újkumprlit, csak hőkezelést ne kapjon.

Az, ha valaki a 811 ételkörén túl néz kicsit és keres snackokat, amik nyersek, még ehetőek kis mennyiségben a változatosság emelése céllal, az szerintem nem baj és belefér a 811-be, különösen azon indok miatt, mert téli félév van, és kel a nagyobb változatosság élménye, mivel nyáron azt önmagában megkapjuk a sok fán beérett gyümitől. Ezek snackok, ami annyit tesz, hogy nem főétkek, csak kis mennyiségben kiegészítésnek kellenek és csak néha. Tudniillik nehezen emészthetők, nem lakatnak jól. Egyébként nem is kellenek valójában, de a kíváncsi ember keresi a módokat, mit lehetne velük kezdeni, hogyan lehetnének elfogadhatóak és jobban emészthetőek. Hőkezelt társukkal csak azért lakhatunk jól, mert abból több lecsúszik a hőkezelés miatt, és mert ingerküszöbük is nagyobb lehet, ha fűszerezik és sózzák, olajozzák azokat, csakhogy ezzel vakolják a természetes ízlelést, és méreganyagokkal telítik a testet. Ugyani a tojásfehérje példán kiindulva, a brokkoli fehéárje sem lehet kollaguált, mert az a vese tubulusainak ugyanolyan káros. És elindítanak egy ördögi kört az egyre többet ezekből felfokozott vágyállapotot a vese eltompulásáig.
Csakhogy aki kitartó nyersező, az ezt szerencsére felismeri, és nem engedi a tompa vese állapotot ismét, ahol kicsorbul minden, dolgozik a leukocitózis(védelmi rendszer energiapocsékolás, autóimmun folyamatok), narkotikum mérgek keringenek, a vérben vigyorogva keresik az ütközést a jó sejtekkel, a hőközpont meghülyül, mukusz termelés megnövekszik és számtalan kóros testfolyamatot indukál ez a táplálkozás.
Megéri????
Megéri ekkora galibát okozni a testünknek. Finom? Ja, akkor ne akarjuk a vibrant testet, és finom lesz az életünk.
Megéri az egy heti vagy havi, tök mindegy félre lépés? Van értelme, és célja?

Válasszunk.
Sajna Bocsika egyedül sörözöl.
Én a napelemes transzportra szállok fel.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 25., vas. 13:34

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 25., vas. 17:37

Iván először is szögezzük le, hogy akármit is mondtam, vagy mondok nem azért teszem, hogy Téged kritizáljalak, vagy piszkáljalak! :D -oké?
De azt gondolom, hogy a negatívumokról is lehet beszélni, mert akárhogy is nézzük, ha nem a trópusokon élünk akkor nem éppen fenékig tejfel a 811.
Továbbra is a 811 pártján állok, de még mindig nem merném bátran kijelenteni, hogy ez nálunk is minden téren tökéletesen működhet egy életen át mindenféle hiányérzet nélkül.
És bocs, hogy ezt mondom (és nem csak az elmúlt napok eseményei alapján), hogy bár kétség kívül sokkal előbbre tartasz, de az az érzésem, hogy Te is még velünk együtt tanulgatod a "szakmát". -és most nem csak arra gondolok, hogy kísérletezgetünk újdonságokkal. (akárhogy is nézzük még nagyon gyerekcipőben jár nálunk ez a dolog)

Továbbá nem akarom a főtt kajákat visszavenni az étrendbe, csak arról az esetről beszéltem, hogy mi lenne akkor ha...
Egyszer viccesen valami olyat mondtál, hogy inkább ennél nyers fakérget :D (vagy valami ilyesmit) mint főtt kaját. Hát nem tagadom én ilyen esetben inkább az említett főtt kajákat választanám.
Egyszerűen nem azt látom a világban, hogy pl. napi pár szem főtt krumplitól keserves kínok közt fetrengenének az emberek (ezt még a Hunzák is megirigyelnék), mert ha így lenne, biztos jobban tartanék tőle. -azt persze elismerem, hogy ettől már nem leszünk "100% -osak".
Viszont azt kell mondanom, hogy a nyersektől sem látom azt a nagy csodálatos változást. (ezt most lehetőleg ne fogjuk rá arra a havi pár szem krumplira)
Ha mondjuk dús fekete lobáncám nőne hirtelen (persze túlzok) akkor megint csak jobban elgondolkoznék. -és mindent kételkedő szavamat visszavonnám.
Ez megint csak nem a 811 ellen akart szólni, de szerintem ez a vibrantság egy kicsit fel van nagyítva.
De ez nem baj, ettől még nem hátrálok meg -nehogy azt hidd-, csak kezeljük helyén a dolgokat.

A biohoz még annyit, ezen kicsit megakadtam:

Azt írtad, hogy Téged már a nem bió nem elégít ki sok esetben. -ez érthető.
Akkor gondolom mástól sem lehet elvárni hogy a nem bió kielégítse.
És könnyen lehet, hogyha valaki teleeszi magát és mégís hiányérzete van, akkor nem biztos hogy vele van a baj, hanem egyszerűen szegényes volt beltartalmilag az a valami. Mint mondjuk a "mekdolálc" esetében. Csak esszük az üres kalóriát de az étvágyunk nem csökken.
Mert eddig többnyire arról volt szó, hogy a kommersz is megteszi, aztán lehet, hogy kiderül, hogyha nem akarunk a 811-en midig valami után sóvárogni, akkor jobb ha a biót részesítsük előnyben.
Ez oké, csak azzal van egy kis bibi, hogy már alapjában is lényegeset drágább egy ilyen táplálkozás (mint ahogy Te is írtad), és sok bioval ez még könnyen meg is duplázható. Nem csodálkozom azon ha ez a többségnek nem fér bele. -és akkor mit tegyen?
Erre persze lehet mondani, hogy akkor inkább rágcsáljon akármit csak lehetőleg nyerset. -hát mit mondjak, köszönöm szépen.
Ha lenne kajára annyi (ami biora is futja) akkor is valószínűleg ezt a pluszt félretenném, és inkább elmennék belőle minden évben -akár csak egy hétre- a trópusokra és jól telezabálnám magam igazi embernek való gyümölcsökkel. :D
Ez nem kifogás akart lenni, csupán tények.

Amúgy a napelemeket vajon hol és miből fogják gyártani, meg az akkumulátorokat ? Nagy környezetszennyező gyárakban? -mert nem a fán terem az biztos, ill sajnos. Egy fokkal jobb lesz mint a mostani, de majd ha visszaülünk a bringára meg lóra akkor esetleg elmondhatjuk, hogy sokat tettünk a környezetért.

De most, hogy jól kipanaszkodtuk magunkat, nézzünk bizakodóan a jövőbe! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 25., vas. 20:07

Na én is összeírtam pár gondolatot. :lol: Én úgy gondolom, hogy túl sokat aggódunk a kaja miatt, és persze sok más dolog miatt is, és ezek az aggodalmak akadályoznak minket az úgynevezett "vibrant" egészség elérésében. Nem a 811 étrend adja meg nekünk a vibrant egészséget. A 811 csak segít abban, hogy ne kerüljön belénk több szemét, illetve segít leszoktatni a drogjainkról, de a gyógyulást, a takarítómunkát kizárólag a saját szervezetünk végzi a neki tetsző tempóban és sorrendben. Ehhez viszont olyan állapotba kell kerülni, amiben mindent hátrahagyunk, minden függőségünktől és aggodalmunktól megszabadulunk, és csak pihenünk egy ingerszegény, kaja látványától és érzetétől mentes természetes környezetben.

Dr. Graham beszél ebben a videóban erről, nagyon jó előadás, de sajnos csak egy kis részlet lett felvéve a véget nem érő monológjából. :)
http://www.youtube.com/watch?v=iTgFAu9POw0

A namíbiai elefántok több napig élelem és víz nélkül vándorolnak mérföldeket a sivatagban, mire találnak egy kiszáradt folyómedret némi táplálékkal. Mégis mitől nőnek meg ekkorára ilyen körülmények között? Úgy gondolom, mi modern emberek többszörösen túl vagyunk etetve. Annyira hozzá vagyunk szoktatva a rendszeres evéshez, hogy alig bírunk ki egy napot kaja nélkül. Néha mégis olvasni olyanokról, akik képesek napokig vagy akár hetekig ellenni étlen szomjan, és ennek ellenére is jó erőben vannak.

Ezek a srácok standard étkezés mellett érnek el 811-hez hasonló eredményeket napi 16-20 órás böjtökkel és edzéssel:
http://www.leangains.com/search/label/Client%20results

Magamon tapasztalom, hogy ha felhalmozom otthon vagy munkahelyen a kaját, akkor folyamatosan azon agyalok, hogy mikor egyem meg, melyikkel kezdjem, vagy hogy nehogy rámrohadjon vagy valami baja legyen stb. Néha ez azt eredményezi, hogy mindenből eszem egy keveset, és az nem tesz jót. Ideális esetben csak akkor kéne a kaja gondolatának felmerülnie, amikor megéhezem, de gyorsan hanyatló friss gyümölcsök esetében hogy oldható ez meg? Mert az átlagember összeüt ilyenkor valamit tartós élelmiszerekből, vagy lemegy a helyi gyorsbüfébe, és ezzel le van tudva az étkezés, de 811-nél az lenne a legjobb, ha ilyenkor keresnék egy vadon termő gyümölcsfát, amiről érett gyümikkel teletömném magam, majd visszatérnék a kuckómba. Jelenlegi élőhelyünkön túl sok aggodalmat jelent a gyümik és salik tárolása, fel kell halmozni, érlelni kell őket, ill. frissen kell tartani. Tudom, hogy ez megoldható, de akkor is piszkálja a csőröm.
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 25., vas. 20:43

Yoli igazad lehet.
Biztos, hogy a sok szöszmötölés a kajával nem vezet sok jóra, néha már nem tudjuk, hogy tökéletesítsük tovább a tökéleteset, ezért is írtam pl. a datolyára, hogy nem nagyon érdekel ha kicsit meg van sütve, többet ártana ha aggódnék miatta. (hajlamos az ember elveszni az elefántcsont tornyában)
Az edzéssel meg a böjttel kapcsolatban szerintem van egy középút.
Én azt vettem észre magamon, hogyha olyan, valahogy kinéző emberkékről olvasok akik nyomatják vastagon a kaját, akkor hajlamos vagyok kicsit abba az irányba elmenni, aztán ha meg valakinek ez úgy sikerül, hogy alig eszik akkor kicsit arra húzok, de végül amikor már nem foglalkozok vele mindig beáll egy középértékre. -s valószínűleg ez a jó.

Ja, és gyakran sokkal jobb ha csend van itt a fórumon, csak az a baj, valaki mindig belinkel valami újat, aztán kezdőzhet az agyalás. :lol:
Jó párszor elhatároztam már, hogy be sem teszem ide a lában (legalábbis egy darabig) de addig-addig még a végén csak benézek. :D

Azzal is egyetértek amit a végén írtál.
Amikor pl. kezd nagyon érni a banán akkor van, hogy csak az miatt többet eszek, nehogy kárba vesszen.
Ha lehetne mindig a fáról szedni akkor biztos nem érdekelne, hogy egy része elrohad, az úgy is megy vissza a földbe s újra banán lesz belőle. A zacskós levessel valóban nincs ilyen gond. :D de amúgy szerintem ez idővel megtanulható, már közel sem problémázok ezen annyit mint az elején.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 25., vas. 22:08

Hadd mondjak még egy gondolatot ezzel az egésszel kapcsolatban. -kicsit a mi védelmünkben is.

Azt gondolom, hogy minden étrendváltást követ egy bizonyos átállási időszak amikor a kaja a központi témák közt szerepel, hiszen meg kell tanulni, hogy mi hogyan működik, különben könnyen bukta lehet az egészből. -ezen muszáj valahogy átvergődni magunkat.
Hagyományos étrendről sima vegetáriánussá válni sem megy egyik napról másikra. -pedig ez a váltás a 811-hez képeset kismiska.
Ha születésünk óta 811 szerint táplálkozó emberek vettek volna körül akkor biztos nem agyalnánk ilyen dolgokon. -de hát ugye nem így történt.
Amíg nem kezdett el ez az egész dolog érdekelni, abszolút nem foglalkoztam vele, ettem amit elém raktam vagy amit az ősöktől láttam.
Most viszont újra tanulhatjuk az egészet az alapoktól, ráadásul mindezt úgy, hogy közben még meg kell "küzdeni" a sok támadással, vészmadárral, kételkedővel, "elbizonytalanítókkal" akik nemhogy támogatnának hanem csak tovább nehezítik a dolgot.
ennyi :D

Jó éjt! :zzz:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. nov. 26., hétf. 15:03

Sziasztok!

Nézegettem a cronometeren a csírák fehérjetartalmát és arra lettem figyelmes, hogy 100g lencsecsírában közel 3-szor több fehérje van, mint a mungóbab csírájában. Az egyikben csak 3g van, a másikban pedig 9g. Szóval aki fehérjére vágyik egyen sok lencsecsírát :)

Üdv
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10