Szerző: Stoner » 2012. dec. 31., hétf. 5:37
Ratti!
Most olvasom a korábbi reagálásodat a főtt, a "nyers, mint főtt" témára. Lehet, hogy zavarosan fogalmazok..
Tömören akartam mondani, de félreérthető volt? A Folyamattudatok, vagyis a szokások az embernél nem természetesek. Az állatok is egy idő után "emberi" szokásokat vesznek fel. Tehát ez általános törvényszerűség lehet. Ha az ember kis korától fogva egy szabályosnak hitt rendben él és ebből kizökken, vagy kizökkentik, legalább a kereteket szeretné ugyanolyan szabályok között tartani, mint korábban. Ezek az étkezés esetében: " Leves, második (sok állati rész+keményítő, kevés salátával/savanyúval), desszert, üdítő, kávé." Ez egy magyar "menü" . Néha a desszert (nyáron) gyümölcs, főleg dinnye. Lehet, hogy nekem eleve gyenge volt a gyomrom, de ezek után ki voltam ütve. Főleg, mikor a dinnye jött. A fő baj mindig, hogy az ember megkívánja, elkezdi enni és közben nem veszi észre, hogy rég mérgezi magát. Mikor megette, kis idő után jön a hatás, és már nincs mit tenni.
Ez a "rend" semmire se jó, csak a hízásra és az emésztési problémákra. Ha ugyanezt próbáljuk adaptálni a zöldétkezésre, ugyanabba a hibába esünk. Ezerszer mondtam: ha nincs "íze" egy nyers zöldnek, akkor:
1. nem vagyunk éhesek, vagyis nem kell ennünk. "Terápiásan" nem szabad enni. Ha nem érezzük jól magunkat, hiába eszünk valami nagyon kedvezőt. Az emésztőrendszer egy változó átmérőjű cső, ami felülről lefelé "folyik". A perisztaltika fejjel lefelé lógva is működik. Tehát, ha valami még nem jutott el a kívánt szakaszra, nem szabad utána olyat enni, ami gyorsabb haladást kíván. Ezért aggályos olyankor édesgyümölcsöt, vagy bármilyen nem zöldséggyümölcsöt enni, ami - egyrészt a gyorsabb vékonybél-felszívódása miatt olyan anyagokat juttat be a szervezetbe, melyek az éppen aktuális emésztést esetleg megzavarják, illetve a gyors továbbhaladásuk során "ütközhetnek" a lassabb emésztést-továbbhaladást okozó rostokban gazdagabb zöldségek-zöldséggyümölcsök, összetömörülő "adagjaival". Nem tudom, elég vizuális volt-e?
Még annyit, hogy a "hagyományos" étkezés főleg azért olyan, amilyen, mert miközben mohóságot vált ki, nem a testet, csak a drogos agyat elégíti ki, és a test továbbra is a valódi ételeket igényli. Az utolsó stáció, a desszert, pedig a drogozás nyilvánvaló emléke. Ha az ember elég és elég gazdag zöldsalátát eszik, akkor semmiféle más "élményre" nem vágyik.
Az étkezés nem élmény, hanem tisztán életfenntartó, üdvözítő áhítat. És most nyugodtan lehet hümmögni annak, aki nem így gondolja! Ettől még az ízeknek nem kell taszítónak, vagy zagyvának lenni. Az összeállításhoz sok tanulás és tapasztalat kell. A zöldségben a sárgarépa, paszternák, fehérrépa, cékla, csicsóka, tök, cukkini(!), édeskömény, káposzta, karfiol, édespaprika és az őrölt is (!), sőt az avokádó is, mind édes. De, aki ezt nem érzi, az vagy nem rág rendesen, vagy sózza az ételt, ami a legnagyobb ostobaság, mivel emiatt nem tudjuk élvezni a zöldségeket. A test sótöbblete már egy csipet só esetében is "kiüti" a zöldségekben levő komplex, és erős veseműködést okozó organikus sókat.
Szóval: nem a só itt a bibi?? Ugyanez a reakció a bármilyen főtt-párolt zöldség, vagy gabona esetében is, mert az ezekben levő organikus sókból a hőkezelés hatására "konyhasó", vagyis denaturált só lesz, ami ugyanúgy fékezi a vesét, és gátolja a zöldségekben levő só bevitelének vágyát.
Laci!
A hőkezelt állati semmilyen módon nem kerül be a megfelelő helyre és nem hoz létre megfelelő minőségű szöveteket. A tej már régen hőkezelt, ezért azt is ide kell sorolni. Hogy ez így van és hogy a hőkezelt állati legalább annyi gyulladást okoz, azt ne kelljen bizonygatnom!
A gyulladás=rossz vér. A nyirok és a vér, a sejtközötti állomány "szennyvíz"-szerű állaga a nyersekhez képest. Éppen tegnap értettünk egyet a feleségemmel ebben. Nálunk (kivéve az én múló autoimmunomat, de az is másfajta "gyulladás") nekünk semmiféle gyulladásunk évtizedek óta nincs! A lokális ügyek, mint a fogak, vagy a bőr egyes részeinek, a használat során elszenvedett, vagy a fogak esetében a mesterséges anyagok és a foganyag korábbi köszörülése, pótlások stb. miatti baktériumtelepek lokális "fertőzések", melyek megfelelő természetes gyógyanyagok, segédanyagok (szóda, zeolitpor, aromás levelek stb.) rendszeres használata esetén lassan, de biztosan megszűnnek. Az immunreakció a testben keringő szemétre való válasz, és a rengeteg különböző és egymást is erősítő rothadó, mérgező ellenséges anyag (nem csak fehérje!) miatt indul be és egy idő után az immunrendszer koordinációja teljesen megzavarodik.
Az immunrendszer legnagyobb bázisa a bélflóra. A testet tápláló és védő baktériumok rendszere. Könyörgöm:a főtt- zsiradékban sült állati" dolgok vajon milyen bélflórát hoznak létre??