80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 30., vas. 9:40

A szervetlen vizek nem valók a testbe, amit azokról állítanak, hogy hozzájárulnak a szervezet ásványi anyag körforgásához az igaz, de csak negatív értelemben, ugyanis el kell a testnek távolítani ásványisó tartalmukat. A test a szerves kötésű ásványi sókat képes csak felvenni, amit a szerves ételek evésével kap meg. A hunzák is azért isznak szervetlen vizeket, mert kénytelenek így tenni, mivel minden nem magas víztartalmú alacsony magtartalmú étrenden kívüli étrend organikus vízhiányos, és ilyen módon rá vannak kényszerülve a szervetlen löttyök ivására, különben a vízháztartásuk összeomlana, kiszáradnának, és megbetegednének. A hunzák étrendje ilyen szempontból egészségtelen, persze jobb, mint a városi gyorséttermi étrend, mivel sokkal tisztább, naturálisabb és fantasztikus más erőforrások is érik az embert a Himalájában, ami erősíti a testet. Erről az jut eszembe, hogy minden nézőpont kérdése, az ami egy Hunzának természetes, az egy hagyományos embernek maga a csoda. Azonban nekünk, nekem ugyan ugyan már ez nem jelent csodát, mert én felette állok egy Hunzának a 811-el magasan. Nekünk meg van a kis magunk csodája, ahonnan a hunza étrend ismét csak a lesajnálni való kategóriába esik, mert hőkezelt mag és tej alapú étrend alapjában véve.
Magokat úgy szoktam enni, hogy 2 eset van. Vagy fogom a diót, megtöröm, azt eszem, vagy beáztatok áztatást igénylő keménymagot, pl. lenmag, szezám mag. Ezt lehet áztatni növényi lében is, vagy lágy ásványi vízben. Majd ehhez csinálok egy lé alapot, ami legtöbbször lecsó, és teljesen, krémesre turmixolom. Magtejeket nem igen iszom, inkább sűrűbb krémes állagokat eszem. Ehhez lehet enni sok zöldet. és lehet előtte enni gyümiket is egy fél órával előzetesen. Vagy utána, vagy vele salátákat, és zöldeket, csírákat, avokádót, de semmiképp sem édesgyümiket. Utánuk 1,5-2 órával már mehet édesgyümi megint. A tökmagot félnyersen eszem, miután kiszedtem a tökből és radiátoron megszárítottam. Nem kell csak 1 -2 napig a radiátoron szárítani, mert a csont száraz magot revitalizálni kell megint.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 30., vas. 9:56

Jól jegyezzük meg. Aki a 811-et követi, finomítja a maga képére, és a tartózkodási környezete adottságai szerint, az a lehető legjobban cselekszik táplálkozástanilag, amit az ember jelenleg megcselekedhet Földünkön. Ez a mai ismeretanyagunk szerint van így, és semmi jele, és nyoma, hogy ez másképpen is lehet.
És mivel a táplálkozás 97 % -ban meghatározza az életminőséget, mi vagyunk a föld leggazdagabb emberei jelenleg ebből a szempontból, s ez hatalmas kiváltság, egyúttal kitartásunk nagy érdeme.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 30., vas. 10:24

Szia Iván!

A magokat általában én is valamilyen lecsószerű anyagba, vagy beáztatás után (öntet formájában) a salátához szoktam keverni. Most igazából a mákot akarom kipróbálni (mert szerintem is elég brutál :D kár lenne teljesen mellőzni), de ez kicsit kilóg a sorból. Salátákhoz nehezen tudom elképzelni, egyenlőre valamilyen édesített formával próbálkozok. :roll:
Gondoltam még, hogy egy kis szezámmaggal meg kis mézzel vagy datolyával összekeverve, gyúrok belőle valami desszertformát, oszt jó lesz a sali után. -ilyenkor úgyis ennék még valami édeskéset.

Még annyit, hogy a zöldborsó alatt azt érted ami olyan mint a sárgaborsó, csak zöld, vagy a cukorborsóra gondolsz? (mert a cukorborsót szokták így is úgy is nevezni)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 30., vas. 11:57

Zöldborsó az a zsenge vagy extra zsenge (az extra zsengét vegyük, ha időnként esszük) borsó, amit fagyasztva lehet kapni, de az sem nyers teljesen, mert hőkezelik sajna fagyasztás előtt. Ha van ismerősünk, aki nyersen fagyaszt, akkor azt használjuk ki, vagy magunknak kell szezonjában fagyasztani. Lehet venni száraz borsót, ami általában zöld színű, s ezt lehet csíráztatni. A zöldborsó csíra táperős, és az egyik legehetőbb hüvelyes csíra is egyben. Van sárgaborsó is felezetlen, de az a kereskedelemben nem igen kapható, ezt is lehet csíráztatni.
Vannak már nyers fagyasztásos eljárással dolgozó cégek, de sajna azok nálunk még a kereskedelemben nem nagyon elérhetőek.
http://www.cascadianfarm.com/products/P ... spx?cat=12
De ha tudtok nyers fagyasztással dolgozó cégeket, az engem is érdekelne. A 30 bananaday-on nem írtak erről? Bár azokat úgy sem éri meg beszerezni. Meg lehet enni a zsenge zöldbab szemét is nyersen, és a zsenge lencsét is nyersen. A 30 bananaday-on nem írtak erről?
Igazából lusták vagyunk, mert ugye ha van egy fagysztónk, akkor május-júniúsban lehetne sok valóban zsenge borsót, akár hüvelyestől is fagyasztani ,meg zsenge csemegekukit is akár csövestül is, és az milyen jól jönne ilyenkor. Lehetne spárgát is fagyasztani, tehát csak azokat, amik nem elérhetőek ilyenkor.

http://www.biorganik.hu/elelmiszerek/cs ... o-mag-200g
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 30., vas. 12:19

A fagyasztott gyümiket nem hőkezelik, azok nyersek, csak a zöldségeket blansírozza az ipar teljesen feleslegesen, de ha nem blansíroznák teljesen jó lenne, mert pl., az extra zsenge zöldborsó csemege kukival az igen tápláló páros.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 30., vas. 13:14

Iván ha már így több szó esett a fehérjékről, még annyit megkérdeznék, hogy esetleg arról nem tudsz valamit, hogy míg a zöldek meg a hüvelyes csírák általában lizinben erősebbek, az olajos magok meg a gabonacsírák metioninban, addig a gyümölcsök aminosav összetétel szempontjából kb. hogy néznek ki? -eddig még nem igen találtam rá adatot. :roll:
Ha elméletben javítani akarunk a fehérjeminőségükön és pl egy hüvelyes+olajos mag szintet céloznánk meg, akkor ideális esetben mivel kéne őket párosítani?
Kösz! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 30., vas. 19:51

Hm érdekes :hmm: , hüvelyesek nézegelődése közben találtam ezt.
Állítólag létezik olyan öröklött betegség/hajlam ahol a fava bab fogyasztása súlyos tüneteket okozhat.
"favismus" -vajon van-e különbség ha az érintett személy nyersen eszi. :roll:

http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztik ... p?id=90213
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: laricsev » 2012. dec. 30., vas. 20:14

Te még hiszel az orvosoknak?
laricsev
Inkább olvas

Hsz: 11

HozzászólásSzerző: laricsev » 2012. dec. 30., vas. 20:19

Mikor még hallgattam rájuk, 17 féle "gyógyszert" szedettek velem naponta. (Nem elírás, 17-et.)
laricsev
Inkább olvas

Hsz: 11

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 30., vas. 21:20

Különösebben nem érdekel, csak kicsit meglepett, hogy már ilyen is van. 8O
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. dec. 31., hétf. 0:13

Már többször is akartam kérdezni, sokszor olvastam, hogy a zellerszár milyen jó 811-es étel, de én eddig amit vettem, mind tele volt rághatatlan szálkás részekkel, és puffadást okozott, pedig nem csak turmixba ajánlják, hanem csak úgy magában van salátába aprítva. De ilyen szálkásan turmixba se tenném bele. Rossz helyen vettem rossz félét, vagy tényleg ilyen, és csak én vagyok érzékeny rá? (Mondjuk ha jobban belegondolok, a fejes saláta is szokott puffasztani, kivéve ha kenyérrel eszem.)
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 31., hétf. 5:37

Ratti!
Most olvasom a korábbi reagálásodat a főtt, a "nyers, mint főtt" témára. Lehet, hogy zavarosan fogalmazok..
Tömören akartam mondani, de félreérthető volt? A Folyamattudatok, vagyis a szokások az embernél nem természetesek. Az állatok is egy idő után "emberi" szokásokat vesznek fel. Tehát ez általános törvényszerűség lehet. Ha az ember kis korától fogva egy szabályosnak hitt rendben él és ebből kizökken, vagy kizökkentik, legalább a kereteket szeretné ugyanolyan szabályok között tartani, mint korábban. Ezek az étkezés esetében: " Leves, második (sok állati rész+keményítő, kevés salátával/savanyúval), desszert, üdítő, kávé." Ez egy magyar "menü" . Néha a desszert (nyáron) gyümölcs, főleg dinnye. Lehet, hogy nekem eleve gyenge volt a gyomrom, de ezek után ki voltam ütve. Főleg, mikor a dinnye jött. A fő baj mindig, hogy az ember megkívánja, elkezdi enni és közben nem veszi észre, hogy rég mérgezi magát. Mikor megette, kis idő után jön a hatás, és már nincs mit tenni.
Ez a "rend" semmire se jó, csak a hízásra és az emésztési problémákra. Ha ugyanezt próbáljuk adaptálni a zöldétkezésre, ugyanabba a hibába esünk. Ezerszer mondtam: ha nincs "íze" egy nyers zöldnek, akkor:
1. nem vagyunk éhesek, vagyis nem kell ennünk. "Terápiásan" nem szabad enni. Ha nem érezzük jól magunkat, hiába eszünk valami nagyon kedvezőt. Az emésztőrendszer egy változó átmérőjű cső, ami felülről lefelé "folyik". A perisztaltika fejjel lefelé lógva is működik. Tehát, ha valami még nem jutott el a kívánt szakaszra, nem szabad utána olyat enni, ami gyorsabb haladást kíván. Ezért aggályos olyankor édesgyümölcsöt, vagy bármilyen nem zöldséggyümölcsöt enni, ami - egyrészt a gyorsabb vékonybél-felszívódása miatt olyan anyagokat juttat be a szervezetbe, melyek az éppen aktuális emésztést esetleg megzavarják, illetve a gyors továbbhaladásuk során "ütközhetnek" a lassabb emésztést-továbbhaladást okozó rostokban gazdagabb zöldségek-zöldséggyümölcsök, összetömörülő "adagjaival". Nem tudom, elég vizuális volt-e?
Még annyit, hogy a "hagyományos" étkezés főleg azért olyan, amilyen, mert miközben mohóságot vált ki, nem a testet, csak a drogos agyat elégíti ki, és a test továbbra is a valódi ételeket igényli. Az utolsó stáció, a desszert, pedig a drogozás nyilvánvaló emléke. Ha az ember elég és elég gazdag zöldsalátát eszik, akkor semmiféle más "élményre" nem vágyik.

Az étkezés nem élmény, hanem tisztán életfenntartó, üdvözítő áhítat. És most nyugodtan lehet hümmögni annak, aki nem így gondolja! Ettől még az ízeknek nem kell taszítónak, vagy zagyvának lenni. Az összeállításhoz sok tanulás és tapasztalat kell. A zöldségben a sárgarépa, paszternák, fehérrépa, cékla, csicsóka, tök, cukkini(!), édeskömény, káposzta, karfiol, édespaprika és az őrölt is (!), sőt az avokádó is, mind édes. De, aki ezt nem érzi, az vagy nem rág rendesen, vagy sózza az ételt, ami a legnagyobb ostobaság, mivel emiatt nem tudjuk élvezni a zöldségeket. A test sótöbblete már egy csipet só esetében is "kiüti" a zöldségekben levő komplex, és erős veseműködést okozó organikus sókat.
Szóval: nem a só itt a bibi?? Ugyanez a reakció a bármilyen főtt-párolt zöldség, vagy gabona esetében is, mert az ezekben levő organikus sókból a hőkezelés hatására "konyhasó", vagyis denaturált só lesz, ami ugyanúgy fékezi a vesét, és gátolja a zöldségekben levő só bevitelének vágyát.

Laci!
A hőkezelt állati semmilyen módon nem kerül be a megfelelő helyre és nem hoz létre megfelelő minőségű szöveteket. A tej már régen hőkezelt, ezért azt is ide kell sorolni. Hogy ez így van és hogy a hőkezelt állati legalább annyi gyulladást okoz, azt ne kelljen bizonygatnom!
A gyulladás=rossz vér. A nyirok és a vér, a sejtközötti állomány "szennyvíz"-szerű állaga a nyersekhez képest. Éppen tegnap értettünk egyet a feleségemmel ebben. Nálunk (kivéve az én múló autoimmunomat, de az is másfajta "gyulladás") nekünk semmiféle gyulladásunk évtizedek óta nincs! A lokális ügyek, mint a fogak, vagy a bőr egyes részeinek, a használat során elszenvedett, vagy a fogak esetében a mesterséges anyagok és a foganyag korábbi köszörülése, pótlások stb. miatti baktériumtelepek lokális "fertőzések", melyek megfelelő természetes gyógyanyagok, segédanyagok (szóda, zeolitpor, aromás levelek stb.) rendszeres használata esetén lassan, de biztosan megszűnnek. Az immunreakció a testben keringő szemétre való válasz, és a rengeteg különböző és egymást is erősítő rothadó, mérgező ellenséges anyag (nem csak fehérje!) miatt indul be és egy idő után az immunrendszer koordinációja teljesen megzavarodik.
Az immunrendszer legnagyobb bázisa a bélflóra. A testet tápláló és védő baktériumok rendszere. Könyörgöm:a főtt- zsiradékban sült állati" dolgok vajon milyen bélflórát hoznak létre??
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 31., hétf. 9:39

A gyümik aminosav tartalmára alacsony, de nekünk nem is a fehérje a lényeg, mint tudjuk, abból épp az elegendő kell csak. A fehérjetartalmukból következtetni lehet az aminosav garnitúra töménységére. Átlagosan 0,2-2 gr/100 gr fehérje van bennük. Általában szintén több a lysin bennük, mint a metionin. A harmadik limitáló aminosav a triptofán. Ezt a 3- at vagy a csak a lys/ metionin arányt kell nézni. Általában az ember napi szükséglete lysinből 1 gr. és metioninból 0,5 gr., triptofán 0,5 gr, és ezek már biztonsági többletek, mert az ember felhasználja a fehérjéket újra, csakúgy, mint az ásványi anyagokat is.
A napi fehérjeigényt a hagyományos étrend 1 testtömeg grammban állapítja meg. Azonban ez nem nyers fehérjére alapul, és egy kifordult testkémián működő test száma. A helyes szám KB ennek a 60 % a körüli.
Lényeges az aránybevitel is, mert a fenti arányban használja fel a test az aminosavakat is.a liebig elv értelmében mindig a minimumban rendelkezésre álló aminosav arányában használja fel a többit is.
http://miau.gau.hu/mediawiki/index.php/ ... inimum-elv

http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/feherje.php

Számításokat a Cron-o-Meter oldalon lehet végezni. A nutritiondata.com is jó, de itt csak diagram van az aminosav tartalomról, külön aminosavankénti felosztás nincs.
http://cronometer.com/download/
http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/2018/2

Van egy pár teljes értékű fehérjegarnitúrájú gyümi, pl. persimmon, paradicsom, és bizonyos narancsfajták, licsi, goyi berry, bizonyos bogyósok, és trópusi gyümi. De a teljes fehérje elmélet a China Studyban is megdőlt, mert ha a hiányos fehérjéből többet viszünk be, amikor már a limitáló aminosav mennyisége is megfelelő, akkor teljes fehérjebevitelt eredményez ez a limitáló aminosav arányában, a felette lévő rész természetesen továbbra is hiányos.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 31., hétf. 9:43

Szia Yoli!

Szerintem a zellerszár igen jó, édes turmixba is szoktam tenni meg nyers lecsóba is "vivőléként", csak nem kell szőröstől bőröstől megenni, mert így szerintem is elég ehetetlen.
Általában a jó vastag husikás szárakat keresem, ez esetben jobban szeretem ha nincs is rajt levél.
Ezt mosás után kb 1 centis darabokra összevágom, majd megy a turmixba. -ha nem viszi teszek bele kis vizet. Majd egy kb. milis szűrön átszűröm, így a durva szálas részek fennakadnak. -ezt nem eszem meg.
És így már fasza. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 31., hétf. 9:46

Zeller szár rostos anyag. Szoktuk látni, hogy rágcsálják, én ezet nem javaslom. Én lecsóval turmixolom, igazából levesesre kell nyomatni és jól szét kell csapatni, vagy csak a levét igyuk. Nagyon finom sós íze van, magas a Na tartalma, de az valamennyi zöldnek magas, csak ennek kiugró.

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/?modul ... lom=289897

Most van egyébként szezonja. Vigyázzunk keserű nem lehet, az gyenge minőségre utal.

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10