80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 23., szer. 12:54

Képes voltam végignézni, és nem örülök. Só, citromlé, gomba, olívaolaj, kutyulmány, dehidratálva, tele maggal. Össze nem illő dolgok rengeteg idő és oxidáció. Legalább olyan nehéz étel és majdnem annyira ártalmas, mintha "eredetiben" enne valaki sülve, gombával "vega" pizzát.
Ez a mezei véleményem. Amiben só van, és a többi egy helyen, ráadásul időben össze-vissza rámolva - katasztrófa. Minden az ínynek, semmi érték a testnek! Kamuegészség.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 23., szer. 14:47

Laci a csaj feje valóban nem látszik, de legalább gyorsan dolgozik. :D

Amúgy egyetértek Gábor "mezei véleményével".
Egyrészt a túl sok összetevő, másrészt a teljesen "szabaddá tett" növényi részek oxidációja elég problémás.
És nem Gábornak akarok a kedvében járni de az ilyen nagy kutyulásokra amik főleg a hagyományos kajákat akarják utánozni, tényleg jól illik a "kamuegészség" kifejezés. -az ember azt hiszi, hogyha valami nincs megfőzve az már elég is.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 23., szer. 14:53

Gábor én is úgy tudom, hogy ez a "savas védőköpeny" dolog tévedés, de mivel szinte mindenkinél ilyen ez vált elfogadottá, viszont mások ragaszkodnak a savas ph-hoz. Többek közt azért is mert ez kevésbé kedvez a baciknak. -mindenesetre kíváncsi lennék mi valóban az igazság. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 23., szer. 15:03

A gyümik hűtő hatásával kapcsolatban. (a tegnapi cikkhez)

Szerintem az egyik legegyszerűbb dolog ez ellen, hogy melegen kell enni. -nálam egész jól bevált.
Szinte mindent megmelegítek, pár órával evés előtt meleg helyre teszem. (kályha fölé, vagy konvektorra egy ruhára, hogy ne melegedjen túl stb.)

Néha kíváncsiságból evés előtt beledugtam a lázmérőt pl. a narancsba, vagy a zöld lecsóba :D hogy mégis mennyi lett. 35-38 fokon a legjobb, pont testmelegen.
Még nyáron is kiteszem a gyümiket a napra, főleg a dinnyét.
Nem is értem, hogy lehet ezeket hidegen enni, sokan meg a hűtőből mindjárt a szájukba rakják, ami a nagy hőmérséklet-változás miatt még a fogaknak is árt. -a sok pici hosszanti repedésnek ez is lehet oka. (sajnos ez utóbbit én is későn tudtam meg :? )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 23., szer. 17:29

Szia Ratti!
Savas bőr.
Feltehetőleg a savas test következménye. Nem mértem a bőrömet, de, mivel nincs semmilyen gyulladásom, és a legapróbb sérüléstől a nagyobbig, minden gyorsan gyógyul...Szóval, nem tudom, mi a fene kéne még ezen kívül, hogy védjen engem? A bacik a gyümölcsön, megint akkora baromság, mint a ház. Ez már ős öreg doktori f@szság.. Nem is tudok erre mást mondani, mert az antibiotikum, mint szépen hangzó név toxinokat takar, amiket baktériumokból és gombákból illetve rákkeltő mérgekből kutyulnak. Csak pusztítani tudnak, az építésről fogalmuk sincs. Az első 5 évben megszilárdult bennem annak a tudata, hogy az orvostársadalom saját maga és a többi ember kiirtására szövetkezett. Még tanítják is, hogyan kell szép lassan eltenni az embereket láb alól.. Erre már nem akarok több neuront fárasztani.
A melegítéssel nekem spec egy nagyon egyszerű bajom van:
nem tudom, mennyit fogok lereszelni a zöldekből és sokkal jobban megy az egész gyökér illetve bármiből leszelni egy mennyiséget, aztán a többit meghagyni másnapra. Ha viszont 2 órával előtte a kályha mellé teszem, vagy a klímakamrába, ahol beállítom a 35 fokot, akkor összeaszik és oxidálódik. A frissesség szerintem legalább olyan fontos, mint a hőfok. Az összes állat úgy eszi, ahogy találja. A rén, vagy bármelyik növényevő, még a hó alól is kikaparja a félig fagyott cuccot. Igaz, hogy a túlélés nagy úr, és - utalva, hogy együnk-e fagyasztottat, vagy sem -, ilyen esetben mi is inkább ennénk, mint megdöglenénk. De ideális esetben, talán infralámpával lehetne rövid ideig sugározni, de akkor meg a lámpa elektromos hullámai maradnának az ételben. Én már azt is észrevenném. Így viszont 10 perc alatt újra felmelegszem, nem beszélve arról, ha rámozgok kicsit. A növényekben az oxidáció nitrátbomlással jár, ezért a felmelegített ételben rövid idő alatt sokszorozódhat a nitrátmennyiség. Gondolom, hogy a testben is van valami hasonló, de azért az emésztőnedvek más pályát szabnak a folyamatoknak.A fokhagyma, amit mindig eszem van úgy hogy 2x is, eléggé felturbózza a gyomrot, nem beszélve a ritkán csipetnyi cayenne-ről..
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 23., szer. 19:25

Gábor!

Remélem nem értettél félre (kicsit "harapós" voltál :D ), a bőr savasságával kapcsolatban az általános vélekedést mondtam és nem a TE véleményedet vontam kétségbe.

A melegítéssel kapcsolatban kicsit pontosítanék.

A pár órás meleg helyen való melegítést szinte kizárólag a gyümölcsökre értettem, amik még benn vannak a héjukban sértetlen állapotban. -szerintem ez idő alatt az égvilágon semmi bajuk sem lesz! és nehogy már ez is baj legyen.

A salátákkal egyértelmű, hogy nem csinálom ugyanezt, mivel ezeket vagy langyos vízben mosom (tehát ettől már mindjárt felmelegszik amennyire kell) , ha meg nyers lecsót csinálok akkor azt a meg még a turmixolás is egy kicsit felmelegíti, de legrosszabb esetben azt csinálom, hogy a legkisebb lángon nagyon gyors kevergetés közben kicsit felmelegítem. -akár az ujjammal is kevergethetném, úgy, hogy hozzányomom az edény aljához (próbáltam) egyáltalán nem fogja megégetni. (de ha ettől is baja lesz akkor úgy kell)
És az elkészítés után már eszem is, úgyhogy nem sok idő marad itt nitrátot bontani.

És továbbra is azt mondom, hogy jobb testmelegen, "otthon" is így ennénk, de aki akarja egye hidegen, bánom is én. :dunno: -egyébként a rénszarvas meg nem trópusi lény, ne ahhoz hasonlítsuk magunkat. -szerintem. :D persze ha arról van szó, hogy hidegen vagy inkább a megdöglés akkor, ugye nem kérdés, de azért nem ennyire rossz a helyzet, s amíg nem jár nagy macerával addig melegítek.

A bőrszárazsághoz még annyit akartam, hogy én sem bánnám ha nem a zsír lenne az oka, viszont a fehérjére még kicsit gyanakszom, ezzel kapcsolatban is. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 24., csüt. 8:45

A cuccból szerintem is ki kell venni a faszságokat. Kesú, só, de alapjába véve még mindig jobb, mint a hőkezelt és testidegen cuccok. Elég babrás azt aláírom. A csajszinak jobb lenne egy menetben kötni a dolgokat, mert a videón is látszik, hogy legalább három ruhát lecserélt, annyira beleizzadt a ki –be rakosgatásba, mire összehozta a cuccost.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 24., csüt. 9:36

Azt hiszem Yoli is evvel kisérletezett:

Mit együnk, és hogyan?
Azt már láttuk, hogyha egészségesek akarunk maradni a gyulladásoktól kell óvakodnunk. A gyulladásokban szabadgyökök garmadája tevékenykedik, roncsolja a környezetét, nehogy egy idegen betolakodó a szervezetünkben nagyobb bajt okozzon. De láttuk azt is, hogy a gyulladások szabad gyökei megtámadják az érfalat, ahol később a seb begyógyítására plakkok alakulnak ki, ezek okozzák a szív és érrendszeri betegségeket. De azt is láttuk, hogy a gyulladások szabad gyökei megtámadhatják a sejtekben lévő génállományt, és mutációkat okozva rák alakulhat ki. Megtámadva a sejtek struktúráját csökken a vízkötőgépesség és öregedést okoz a szabadgyök. Jogos a kérdés, hogyan lehet kordában tartani a szabadgyököket a szervezetünkben? Meglepőnek fog hangzani: helyes táplálkozással! Erre nem számítottunk, ugye? Ha helyesen táplálkozunk, soha sem betegszünk meg, mert nem lesznek bennünk gyulladások, és ugyanezen oknál fogva nagyon lassan öregszünk! Eljöhet újra az aranykor, újra lehetnek 200 év fölötti Matuzsálemek! Most az az érzésem, hogy egy sci-fi-t írok, pedig csak tudományos alapokon nyugvó étkezési tanácsokat akartam osztogatni. A fantáziám néha messze elvisz!
Az antioxidáns enzimeink a legfontosabb antioxidánsaink
Van egy molekula, úgy hívják, hogy hidrogénperoxid, ez nem szabadgyök, de egy reaktív molekula, melyből keletkezik szabadgyök, és amely szabadgyökből keletkezik. A gyulladásos és rákos sejteknél többszörös koncentrációban található, mint a normál sejteknél. Ahol oxidatív szabadgyök van, ott megtalálható. A sejtek első védelmi vonalát az antioxidáns enzimek jelentik. Ha túl nagy koncentrációban keletkezik valahol a hidrogénperoxid, akkor van egy enzimünk, az ún. kataláz enzim, melynek segítségével két hidrogénperoxidból két vízmolekula és egy oxigénmolekula keletkezik. Ha valahol pedig magas a szuperoxid szabadgyök koncentrációja, akkor ott van a szuperoxid dizmutáz nevű enzimünk, amely eltakarítja a szabadgyököket. Ezeket az antioxidáns enzimeinket nemcsak a szervezetünk tudja előállítani, hanem megkaphatjuk a táplálékainkból is. Különösen idősebb korban fontos a külső enzimforrás támogatása, mivel ahogy öregszünk, úgy csökken bennünk ezeknek az enzimeknek az előállítása.
A legjobb antioxidáns bomba, saját kezüleg elkészíthető és tesztelhető!
Sóti Ernő, nyugdíjas vegyész barátom egy nagyon egyszerű módszert talált ki a táplálékainkban lévő antioxidáns enzimek kimutatására. Vegyük pl. a spenótot. Lemossuk a spenót leveleket, és betesszük a fagyasztóba, hogy megfagyjon. A megfagyott leveleket kivéve a fagyasztóból mozsárban összetöri, kis vizet hozzáadva golyókat képez belőle, és 35-40 fokon megszárítja. Kémcsőbe hidrogénperixid oldatot tesz, és beleteszi a száradt spenótgolyócskát. Ha pezsgést tapasztal, akkor az oxigén gáz felszabadulását jelenti. A kémcsőben jól látható a pezsgés. Minél erőteljesebb a pezsgés, annál intenzívebben történik a hidrogénperoxid átalakulása vízzé és oxigén gázzá. Ha a szárítás hőmérsékletét 50 fok fölé vitte, akkor nem kapott egyáltalán pezsgést. Ez mutatta, hogy enzimreakció van jelen, amely enzim 50 fok fölött tönkremegy, és nem mutat reakciót. A másik antioxidáns enzimet pedig oly módon mutatta ki a növényekben, hogy az előző reakcióhoz még fenolt öntött, és a fenol az intenzív oxidáció révén szénné feketedett. Ennek az egyszerű kísérletnek több fontos következménye van. Egyrészt, a fagyasztás és a 40 fok alatti kímélő szárítás nem pusztítja el az antioxidáns enzimeinket.
A fagyasztás és a kímélő szárítás élve hagyja az antioxidáns enzimeinket
Ennek az egyszerű kísérletnek több fontos következménye van. Egyrészt, a fagyasztás és a 40 fok alatti kímélő szárítás nem pusztítja el az antioxidáns enzimeinket.Találtunk két olyan technológiát, amelyet használhatunk az ételeink elkészítésénél. Másodszor, a fagyasztás jó technika, arra hogy a növényi táplálékainkban hozzáférjünk a növényi sejt számunkra hasznos anyagaihoz. Nem szükséges, hogy növényevő fogazattal és növényevő emésztőrendszerrel rendelkezzünk. Harmadszor, egyszerű módszerrel meghatározhatjuk a számunkra leghasznosabb antioxidáns enzimekkel rendelkező növényeket.
Saját golyócska bombáink
Kelkáposztából, vöröskáposztából, spenótból készítettünk fagyasztott majd kíméletesen szárított antioxidáns golyócskákat. Ezeket bárki könnyedén elkészítheti.
A következő részben elmondom, milyen ételek fogyasztását ajánlom olvasóimnak! Szeretném bemutatni az „új reform-konyha” felé való nyitás lehetőségét és a vitamindús és antioxidáns táplálkozás alapelveit.
Baráti üdvözlettel:
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 24., csüt. 12:58

Kösz az antioxidáns felvilágosítást.
Én is így gondoltam. A fagyasztás rém jó dolog, de, mivel az íz és az állag tönkremegy, lehet, hogy olyan antioxidánsok, amelyek a tesztben szerepelnek, nem károsodtak jelentősen, de minden egyéb bizony károsodott, különben nem változna meg az íz és az állag. A józan paraszti ész ezt mondatja velem.

Ratti!
Mostanában, más is azt hiszi, hogy mérges vagyok...Erről szó sincs!!
Ki kérem magamnak, hogy itt minden jöttment engem mérgesnek nevezzen!! Nahát, meg ejnye!!
Hú, de nem vagyok mérges. Ha még egyszer valaki mérgesnek nevez, hát megnézheti magát!! Rögtön előveszem a bunkósbotom, ha ez megtörténik. Csak azért, mert én soha nem szoktam mérges lenni. Tudja ezt minden macska és kutya a környéken, nem beszélve az egerekről és a pockokról. Sőt arról a kócsagról, amelyik rendszeresen zabálja kis ivadékokat a patakból. Nem vagyok mérges, nem vagyok mérges, hú, de nem vagyok mérges!!

Na most kifújom egy kicsit magamat...
Szóval, nem ajánlom, hogy valaki még egyszer mérgesnek nevezzen itten!
Akkor viszont tényleg dühbe jövök, mikor gépelés közben félreütök. Hogy ez a csodás III-ik évezredi hitech miért nem javítja ki azonnal..!?
Különben jól vagyok...
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 24., csüt. 13:14

Nem tudom, ki írt itt a nevemben. Gyalázat, hogy ennyire visszaélnek az ember adataival!!

Vissza az elmémhez:
Szóval, a savasság ügyében nem gondoltam, hogy Te Ratti, engem meg akarsz hazudtolni, sérteni, vagy valami efféle. Kb. találgatok, megérzek ezt azt, néha beletalálok, de semmi egyéb. Van egy csomó tapasztalatom és van egy nagyon érzékeny vevőkészülékem. Ennyi. De a valóság - miközben egyedi - az igazság szubjektív, és annyi van belőle, ahány ember, ahány történet.
Az inkriminált videóban, még ami nagyon disszonáns volt, az a datolya, ha jól emlékszem. Ebbe a körbe egyáltalán nem illett bele. De, ugyebár a mindenevésben és konyhai kultúrában felnőtt emberiség nem tud másban gondolkodni, ha nincs egy olyan kiinduló alapelve, ami vezérelné. Tehát, az édesre valamilyen alternatívot keres, és az ilyenkor az aszalt gyümölcs. Oroszországban a 30-as évekig cukor nem volt és mindent aszalt gyümölccsel édesítettek. Ugyebár, ha az aszalt gyümölcsöt hevítjük totál gáz lesz. Annyiban jó az aszalás, hogy kis helyen sok energia tud koncentrálódni, ezért túlélő túráknál hasznos lehet. Annak idején a maradék kenyérmorzsát, és száraz kenyereket megőröltem, mivel a hosszabb túrákon ezt ugyanúgy lehetett (volna) használni, mint a kenyeret, csak súlyra nem kellett volna annyit cipelni. Aztán évekkel később megtaláltam a zacskót, amiben volt, és az egész meg volt penészedve. Ugyanez fenyegeti az aszalt gyümölcsöt is, nem beszélve az aszalványmolyokról. Igen ronda és gusztustalan katyvasz lesz belőlük, ahol nem lehet a kukacokat és a lepkéket különválasztani az aszalt szilvától.
Aztán próbálkoztam régebben azzal, hogy az aszalt fügét desztvízzel összeturmixoltam, és "lekvár" lett belőle, aztán tésztával ettem, mint a lekváros tésztát. Ugyanúgy savasat böfögtem fel, mint a korábbi lekváros tészták után. Szóval, kár erőlködni! Már írtam a savanyú káposztás kalandomról is. Nekem már nincs szükségem a csodás receptekre, mert így is tudok hülyeségeket csinálni, ha nem várom meg a megfelelő időket két evés között, vagy - a legjobb esetben - nem iszom desztvizet bármit ettem korábban és mást akarok enni. Erre is rájöttem. Szóval, kösz megvagyok.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 24., csüt. 13:49

Ejj Gabi bá nem írnál össze egy szentenciát amire rájöttél az évek alatt,egyszer kell csak megírni és elmentjük:) a túlélő lapon sok olyant írsz amire kevés vevő van még egyelőre.

szépen pontokba szedve, mellé írja aki akarja ( Iván,Ratti) ha valami kiegészitése van vagy nem ért egyet,és akkor össze áll egy " tíz parancsolat! ami mondjuk kb 50 pont lesz de akkor egy helyen lenne leírva ha ebbe ölnéd bele az idődet fenn maradna az útókornak Gabi bá:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 24., csüt. 16:09

borcsok1 írta:Azt hiszem Yoli is evvel kisérletezett

Így igaz, és ugyanebből a hírlevélből idéztem itt:
viewtopic.php?f=40&t=330&p=23356#p23356

Csak én már rég megkaptam ezeket a leveleket, mert a jövőből jöttem. Na jó nem, csak mivel előbb feliratkoztam, így előbb lefutottak (mert gondolom, ezek ilyen automatikus levelek). ;)
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 24., csüt. 17:56

Vettem fagyasztott epret, és áfonyát próbából, mert még nem próbáltam. Mit mondjak borzasztó szar, kukában végezte.
Nem hiszem el, hogy ez létezik. Inkább azt gondolom, hogy a gyártó, aki ilyet csinál, és ezt akarja megetetni az emberrel, azt kéne lehúzni a wc-n, vagy megtömni a produktumával.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 24., csüt. 17:57

Megtudtam, hogy semelyik fagyasztott termék nem nyers, még az extrazsenge zöldborsó sem. 1 nyers van a fagyasztott tök.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 24., csüt. 19:17

Gábor poénból mást írtam volna, de gondoltam inkább nem feszítem idegeid húrját, mert még a végén kupán leszek vágva. -osztán megnézhetem magam. 8O :D
Szóval oké, értve vagyol. -mármint ami a mér... (ki sem merem mondani :| ) illeti. :D
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10