A recept a Kanál forradalma - vegetáriánus életmód magazinban hallható
Hozzávalók:
A tortillához: 4 személyre
- fél kiló tönköly vagy graham liszt
- egy kis mokkáskanál só
- egy evőkanál chia mag
- fél deci oliva olaj
- egy késhegynyi szódabikarbóna
- langyos víz
A babkrémhez:
- 20 dkg vörös bab
- 3-4gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- néhány szál koriander
- egy kis hidegen sajtolt olaj
- egy kis szódabikarbóna
- só, bors, pici füstölt paprika
Salsák
Paradicsomos, csípős:
- 4 nagyobb fej paradicsom
- 2 gerez foki
- egy szál zöld hagyma
- két szálkoriander
- néhány karika csípős paprika
- fél lime lé
- két kanál azték zsálya
- só, bors
Guacamole:
- egy érettebb avokádó
- fokhagyma
- só, bors, lime lé
Pirított tofus töltelék:
- 1 füstölt tofu
- 1 padlizsán
- 1 fej hagyma
- olaj
- só és mexikói fűszerkeverék
Ezeken kívül pedig zöldségek felkockázva vagy ki hogyan szereti.
Nálam volt még saláta , uborka, hagyma, amiből sosem elég, csipőspaprika pedig a tűzimádóknak.
A mi kis manufaktúránkban nagyon jól haladtunk az elkészítéssel! jó kis csapat építő tevékenység a javából!
Akkor vágjunk is bele!
A babkrémhez a babot érdemes előző este beáztatni, majd lassú tűzön ő az első a főzéssel. Amíg fő a babunk, addig elkészülnek a tortilla lapok is, mivel őket még sütögetni is kell.
A lisztbe bele öntöm az olajat, beleszórom a sót, a zsályánkat és a szódabikarbónát és annyi langyos vízzel öntöm fel óvatosan, hogy jól összeálljon nyújtható legyen, olyan kellemes nem tapadós gyurma állagú .
Majd egy kövérkés hurkát formázok belőle és annyi felé vágom, ahány lapot szeretnék, nekem nyolc jött ki belőle. A kis lapos hengereket pedig ügyesen kerek, 2mm-es palacsintákká nyújtom és már mehet is a felmelegített palacsinta sütőbe. Mindkét oldalát megsütöm és tányérra téve lefedem egy másik tányérral, hogy a meleg gőz alatt kicsit bepuhuljanak, mert így tudom egyszerűen hajlékonnyá tenni a meleg levegő segítségével.
Közben már készül is a guacamole, míg én sütögetem alapokat. Ez az Öcsém feladata. Lehúzzuk az avokádó héját, aprítógépbe tesszük, mellé ugranak is a fokhagymák, a só, bors és a lime lé. pépesítés, krémesítés és kész.
Lassan megfő a bab is, amiből a krémet én készítem. Aprítóba megy a bab, mellé a hagyma, fokhagyma, koriander, olaj, só, bors, és egy kis lime lé. Pici füstölt paprika, és egy mokkáskanál szódabikarbóna, ami az emésztést teszi még hatékonyabbá. És kész is a gyönyörű mély bordó krém.
Aztán a csípős salsa következik, ismét az öcsém segítségével: a Paradicsomok pattanak a már bemelegedett aprítóba, mellé, a fokik, a zöldhagyma, koriander levél, só bors, pici olaj és ízlés szerint a lime lé. Krémesítjük és a végén bele tesszük az azték zsályát, hogy jó felszívja a paradicsom folyós levét és így kevésbé folyjik majd ki a burrítónkból.
Mindeközben Zsuzsim már meg is tisztította a további zöldségeket,uborkát, salátát, a tofu és a padlizsán is felkockázva vár. Így már csak az utolsó simítások vannak. A padlizsánt jól megrozsdásítom olajon, után mellé a tofu is kicsit megpörkölődik, hozzá a hagyma, a mexikói fűszersó és készen is vagyunk .
Tyűűűha sok apró fázissal, ezek voltak az előkészítő lépések a kis batyunk megtöltéséhez. S most már, hogy készen van minden kis alkotó rész, elkezdhetjük becsomagolni a finomságokat. Én először kicsit megkentem a guacamolével a lapot, rá a saláta, aztán a babkrém, arra a pirított tofu, erre egy kis salsa, rá a választott zöldségek és csomagolás.
Csábító kis tekercsek születtek!
S hogy legyünk stílszerűek!
Frissítőként egy közeli ország, Kuba tradicionális italával pihenhetünk meg a tekercsek elfogyasztása után, mégpedig egy jó kis alkoholmentes mojítóval!
Remélem mindenki kedvet kapott a csapatépítéshez! A receptetet meghallgathatjátok a Civil Rádió archívumából. Szép nyári napokat!
Találkozunk, júliusban!