szülés - születés

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

Az apa jelenléte a szülésnél

Feltétlenül szükséges
5
25%
Jó, ha jelen van
10
50%
Nem szükséges
3
15%
Nem jó, ha így látja a nőt
2
10%
 
Szavazatok száma : 20

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. nov. 10., csüt. 20:30

Én nagyon várom a szülést, a szülési élményt. A fájdalomra úgy tekintek, mint természetes dologra, meg aztán nem is biztos, hogy annyira szörnyű az átélt fájdalom, mint amennyire az átlag szüléseknél (mert másmilyennel ritkán találkozunk) leírják. Mondjuk érzem, hogy még jópár év... :) De a felkészülést testi és lelki szinten már elkezdtem. :)
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00


HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. nov. 10., csüt. 20:32

Hm. Vagyis: a fájdalom nem természetes (nem is fáj semmim, mióta vegán vagyok :) ), de a szülésnél minden bizonnyal lesznek az eddigiektől eltérő megtapasztalásaink. (ebbe beletartozik a fájdalom is).
Valahogy így gondoltam.
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. nov. 10., csüt. 21:24

Szerintem valamennyi fájdalomérzet a szülésnél természetes lehet, talán segít is abban, hogy tudd, hol tart a folyamat (gondolom), de majd beszámoltok róla :wink: Többen viszont azt mondták, hogy nem rosszabb, mint az erősebb menstruációs fájdalom (én sem mondhatom, hogy nem érzek ilyenkor semmi fájdalmat a vegánság óta, de mégiscsak jobb)
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. nov. 12., szomb. 7:10

Emlékszem, amikor otthon a feleségemnek elkezdődtek a szülési fájdalmak (egy hajnali órán) akkor kérdezgette: ezek már a fájások lehetnek :oops: :!: azután persze fájt is neki....

Manapság egyre jobban tért hódít a császármetszés. Talán azért is, mert az embereke félnek a fájdalomtól...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

f

HozzászólásSzerző: Spottle » 2005. nov. 12., szomb. 8:58

Mi a téma egyáltalán? A fájdalom?
A szülés nem egyenlő azzal, hogy bevisznek egy szobába és értelmetlen FÁJDALMAT okoznak. És egyáltalán nem hasonlítható semmilyen fájdalmas élményhez (fogfájás, menstruáció, szívroham...)

Egy kis élőlény jön a világra 'a semmiből' és mi ennek lehetünk részesei.
Nem elszenvedjük az eseményeket, hanem mindent úgy teszünk, ahogyan kell. Közben jeleket kapunk,hogy mindig a megfelelő feladatra tudjunk koncentrálni,hogy tudjuk mi történik velünk.

Aki tudatosan készül (legalább nyolc hónap van erre) az felelősséget vállal egy másik életért, nővé, anyává (szülővé) válik. Ez egy életen át tartó képlékeny tanulási és önmegismerési folyamat.

Hát van értelme a FÁJDALOMról beszélni?
Avatar
Spottle
Írogat
 
Hsz: 62
Csatlakozott: 2005. nov. 9., szer. 1:00
Tartózkodási hely: Erdőkertes :-)

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. nov. 12., szomb. 10:01

Nekem tetszik, amit mondasz Spottle... Nincs értelme a FÁJDALOMról beszélni! ;)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: flower » 2005. nov. 12., szomb. 10:40

Ha úgy állsz a dologhoz, és arra számítasz, hogy bizony a szülés fájdalmas, akkor az lesz! Ha viszont azt gondolod, hogy egy csodálatos gyönyörű élmény, akkor meg az lesz és nem fog fájni. :!: Véleményem szerint a nők már el sem tudják képzelni, hogy a szülés nem velejáróan fájdalmas, hiszen a szülészorvosok egyértelműen negatívan nyilatkozank és szkeptikusak, amikor meghallják egy nő gyönyört élt át, amikor szült. "ez képtelenség" -mondják. Pedig sokan vannak így. Vagy legalábbis úgy, hogy egyáltalán nem fájt.
Utánajártam ennek, de elsősorban nem magyar weboldalakat néztem végig... Ha az eleje csodálatos (szeretkezés) akkor a vége miért ne lenne csodálatos??? :?:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. nov. 12., szomb. 13:11

egyetértek flo-val, itt is működik a törvény, amit megteremtünk magunknak, az történik meg (a gondolat teremtő erejű), ezért elképesztően fontos a hozzáállás!

és persze az információ, hogy döntést hozhassunk. jó-e a kórházban szülés, a császármetszés, meg kell-e tudnunk előre a baba nemét, milyen alternatív módok vannak, mivel teljen a 8-9 várakozási hónap, beszéljünk-e a babához a pocakban, stb, még órákig tudnám sorolni, de biztos vagyok benne, hogy akit érdekel a téma, az fel tud készülni, körül tudja járni a témát kellően. és kötve hiszem, hogy az érzéketlen, futószalagos kórházi szülés mellett fog dönteni.

szerintem a baj ott van, hogy nagyon sok dolgot elfogadunk természetesnek. ezért fel sem merül az utánajárás, az információszerzés, és ezáltal meghiúsul a döntési szabadság is! asszociációk vezetnek minket, ha szülés, akkor fájdalom, beazonosítjuk rögtön, mert ezt hallottuk a környezetünkből, a tv-ből, stb. ki kéne ebből lépni, csak akkor közelítünk a megismeréshez, ha több szempontból nézzük a dolgokat!

ugyanígy van a legtöbb ember a húsevéssel is. "mindenki ezt eszi, tehát az kell, az jó". egyszerű felelősségáthárítás "mindenkire", csak az a baj, hogy "mindenkit" nem lehet hibáztatni és felelősségre vonni, amikor már gond van... minden ember felelősséggel tartozik az életéért, van, aki másokéért is.

még egy példa a csordaeffektusra, mindenki jól ismeri: ha x beleugrik a kútba, mi is utána ugrunk??? azért, mert a többség valamit valahogyan csinál, attól még az nem feltétlenül jó :idea: ha megvizsgáljuk, hogy jó-e, és meggyőződéssel teszünk valamit, akkor megtettük a tőlünk telhetőt. (hozzátenném, nem hallottam még meggyőző érveket a húsevés mellett, csak olyanokat, amiket már rég megcáfolt mindenféle kutatás, vagy egyszerű tapasztalat...)
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. nov. 12., szomb. 14:52

Igen, és a baba a hasunkban nem tőlünk különálló lény. Nincs elszigetelődve. Ismeri a gondolatainkat, érzéseinket. Nem egy olyan "valami", amit az orvosoknak kéne vizsgálgatni rendszeresen a terhesség alatt, mintha daganatot vizsgálnának.. Bocs, de nekem ez olyannak tűnik. Eleve azt feltételezik, hogy nem normális állapot a terhesség, hanem betegség. Állandóan ellenőrizni kell, hogy nincs e valami baj, minden rendben van e. Hát persze, hogy minden rendben van! HA egészségesen táplálkozunk, harmónikus az életünk, harmóniában vagyunk a testünkkel, akkor minden oké.
Mondjuk manapság a terhesség inkább betegség, mert az emberek nem tudják mit kéne enniük. Így elhíznak, hánynak, ödémások lesznek, narancsbőrük lesz, komplikációk lesznek a várandósság alatt. Mert nem a természettel összhangban élnek. :!:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: litta » 2005. nov. 16., szer. 21:23

Az egészségnek biztosan rengeteg köze van a dologhoz, de szerintem sok köze van a folyamathoz a születendő babának.
Elképzelhető, hogy olyan lelki beállítottságúnak "akar" születni, aki császármetszéddel jön a világra, vagy burokban születik, tökéletesen születik, esetleg halva.
Bármi elképzelhető. Az anya itt szerintem megteszi, amit lehet, de a gyereken is sok múlik. Az anya meg a gyerek ugyan egyek, de az irányító szerep közös, vagy inkább "Istennél" van.
litta
Írogat
 
Hsz: 141
Csatlakozott: 2004. okt. 31., vas. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: flower » 2005. nov. 17., csüt. 10:14

Nem hinném, hogy a gyerek a császárt választaná..
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: litta » 2005. nov. 17., csüt. 13:06

Nem a gyermekre mint egyénre, hanem inkább mint felsőbb tudatra gondolok, aki bizonyosfajta tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen. Van amihez egy ilyen sokk kell.
Nem lehet minden tökéletes. Persze van aki az. Én egyenlőre a leendő gyerekemtől ne várom el.
litta
Írogat
 
Hsz: 141
Csatlakozott: 2004. okt. 31., vas. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: flower » 2005. nov. 17., csüt. 13:27

Szerintem a felsőbb tudat sem akarja a császárt. Nem természetes! Hogy akarhatna olyat, ami nem természetes????
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. nov. 17., csüt. 20:09

A felsőbb tudat lehet, hogy nem akarja a császárt.
De vannak olyan helyzetek, amikor a baba máshogyan nem tudna megszületni. A felsőbb tudat ilyenkor nem akarná, hogy megszülessen?

Azzal viszont én sem értek egyet, hogy valaki kényelemből vagy a fájdalomtól való félelem miatt választja a császármetszést. Valószínűleg a gyerek sem így szeretné, hogy világra hozzák.
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. nov. 17., csüt. 21:38

"De vannak olyan helyzetek, amikor a baba máshogyan nem tudna megszületni. " -igen pl. akkor, amikor a nő kórházban vajúdik, szül, háton fekve... és leáll az egész folyamat. A megfigyeltség, kiszolgáltatottság, félelem érzése miatt... Nem akarok belemenni. Vagy akkor is, ha a nő kontrollálni akarja a vajúdáskor a testét, nem engedi el magát vagy ha egy okoskodó bába akar neki otthon "segíteni".. Szóval NEM csak a kórház miatt lehet császár a "mellékhatás".
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

ElőzőKövetkező

Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron