Egy kedves jógatársam leveléből fogok idézni, hogy mi fán terem a kaya kalapa... érdekes az interneten rákeresve szinte semmi információt nem találni róla, de vajon miért ez a nagy titok?
"Ez a böjtnek egy ősi indiai módja.
Ez egy szankszrit kifejezés. Pihenteti az emésztőrendszert, lúgosítja a
szervezetet. Hatására megszűnhetnek krónikus egészségügyi problémák. (Van akinek megszűnt pl. a krónikus körömgombája.) A testben könnyűségérzetet, reggel könnyű ébredés, kevésbé szagos széklet, lehelet. Jobb az ember hangulata, könnyebb koncentrálni, akár a hétköznapi feladatokra, akár jógagyakorlás alatt. Valószínűleg megemelkedik az ember rezgésszintje (nincsenek sajtok, egyéb tejtermékek, édesség stb.). Kissé felül lehet emelkedni a problémákon, jobban átlátod az élethelyzeteket, könnyebben irányítod a dolgaidat. Tamasz helyett szattwa. (...)
A Kaya Kalpa növeli az önfegyelmet, az akaraterőt, a tudatosságot és szerintem az odaadást a spirituális utad, Mestered, Isten iránt. (...)
Zöldséget, gyümölcsöt főzve, sütve aszalva, grillezve, szóval bármilyen
formában fogyaszthatsz. Bármilyen fűszert, bármilyen mennyiségben, kevés sót is, ha hiányzik. Növényi olajat, pl. olíva olajat stb. használhatsz. Ehetsz olívabogyót is. Én ettem ebből kifolyólag mogyorót, napraforgómagot, tökmagot is. Az egyetlen gabona, amit lehet enni, a köles. Mert az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet. Nem tudom, tudod-e, hogy a lúgos kémhatás a jobb a szervezetnek, mert pl. a candida baktériumok, a rákos sejtek a savas közegben vígan élnek és táplálkoznak, ezzel szemben a lúgos közegben kedvezően csökken a létszámuk, ill.elpusztulnak. Ihatsz gyógyteát, 100%-os gyümölcslevet, ásványvizet, teát.
Cukrot, mézet nem lehet használni. Kukorica, krumpli, rizs, szója, hüvelyesek, az összes gabona, gomba, tejtermékek kizárva. (...)
Mégis mit lehet enni a nyers gyümölcsök és zöldségek mellett?
Pl. Zöldséglevest, jól befűszerezve. Kevés olajon megdinszteled a kockára vágott hagymát, beleteszed a felaprított zöldségeket, fűszereket, kis sót. Bármilyen zöldségből főzhetsz egy zöldségpörköltet. Köretként főtt köles. Lehet pl. lecsót is enni. Édesen is elkészítheted a kölest. Én sok mazsolát szórtam bele, kevés őrölt fahéjat, így főztem meg. Persze más aszalt gyümölccsel is lehet kísérletezni. Laktató az aszalt datolya, füge. Padlizsán, cukkini, karfiol, tökpörkölt. Finom a görögsaláta a köleshez. Fetasajt nélkül természetesen. És mindenféle nyers zöldség vagy gyümölcssaláták, fűszerezve, olíva stb.olajjal leöntve. Felaprítasz pl. gyümölcsöket, szórsz közé aszalt gyümölcsöt, napraforgómagot."