Sziasztok!
Hozzunk létre - tapasztalatok alapján - egy kis gyűjteményt a hozzávalók helyettesítéséből a kezdő vega háziasszonyoknak!!!
Az én helyettesítéseim:
Finomliszt helyett
- teljes őrlésű lisztek, pl. rántásokba,
- durumliszt v. durum tésztaliszt a süteményekbe, palacsintába, muffinba, stb.
Fehércukor helyett:
- méz, tápióka-, kukorica-, juhar-, agavészirup a süteményekbe,
- bio barna nádcukor a tejeskávéba
Tej helyett:
- rizstej, mandulatej, zabtej, kókusztej a mártásokba, szószokba, krumplipürébe, tejberizsbe, kásákba, tejeskávéba, süteményekbe, stb.
- kókusztejpor és víz keveréke szintén ugyanígy felhasználható, pl. mákos gubához, stb.
Köretként:
Fehér rizs helyett:
- barnarizs, basmati rizs, vadrizs, jázmin rizs vagy egyéb gabonák köretként, pl. köles, bulgur, kuszkusz, hajdina, stb.
Fehérlisztes tészták helyett:
- tojásmentes durumtészták (általában az olasz tésztamárkák ilyenek)
Tojás helyett:
- vízzel elkevert tönkölyliszt a panírozáshoz,
- vízzel elkevert sárgaborsóliszt a bundáskenyérhez,
- szódabikarbóna (citromlével felhabosítva) a süteményekbe,
Tejföl helyett:
- szójatejföl (yofu) - készen kapható bioboltokban - szójababból
- kesudióból vízzel kikeverve, citromlével ízesítve
Tejszín helyett:
- szójatejszín, zabtejszín a mártásokba
- biomargarin, víz és rizstej keveréke mártásokba, pl. besamel mártás
Sajt helyett:
- növényi sajt (cheezly)
- besamel mártás a rakott ételek tetejére, vagy csőben sült zöldségekhez
Túró helyett:
- kölesből yofuval kikeverve túrókrém, túrógombóc, túrórudi, túrós tészta, stb.
- tofuból vagy kölesből körözött
Darált hús helyett:
- szójagranulátum, ízesített szejtán (búzahús) apróra vágva, vagy lereszelve, gabonakolbász (darabos, pl. barnarizses, köleses, stb.)
az olaszos mártásokba, tésztákhoz
- sült tofu lereszelve, darabos gabonakolbász a rakott ételekbe, pl. rakott zöldbab, rakott kel, stb.
- gabonafasírtporból készült gombóc a töltött káposztába
Egyelőre ennyi jutott eszembe.
N