vegetáriánus anya - vegetáriánus baba

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

veget

HozzászólásSzerző: DarkLyrics » 2007. aug. 19., vas. 10:39

Sziasztok!

Kisbabánk most 8 hetes, problémánk, hogy a háziorvos szerint feltétlenül szükséges, hogy majd az első időkben húst adjunk neki, mert másképp "nem lesz intelligens".
Várjuk olyan szülők jelentkezését, akiknek gyermekük soha nem evett húst, mert sajnos döntő bizonyítékot nem találtunk se pro, se kontra a neten. Nem szeretnénk húst adni kislányunknak, viszont azt se akarjuk, hogy esetleg a mi elveink miatt ő bármiben is károsodjon.
Talán a legjobb bizonyíték az lenne, ha látnánk példát arra, hogy bizony hús nélkül is lehet intelligens valaki :wink:.
Tehát várjuk a személyes példákat.
Előre is köszi,
DarkLyrics
Avatar
DarkLyrics
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2006. okt. 26., csüt. 0:00


k

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2007. aug. 19., vas. 11:16

Boldogságot!

Én már foglalkoztam ezzel a Rádiós műsoromban is.
vannak írások is az inetrneten
de sok gyerekes család ismerös van, akik igy nevelték gyermekeiket
küldj egy e-mail cimet erre

b.a.govinda.swami@gmail.com

és akkor adok cimeket, akikkel érdemes felvenni a kapcsolatot

Szeretettel: Boldogság
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2007. aug. 19., vas. 13:40

Az én fiam 19 hónapos, és még sosem kapott húst!

Eddig egyszer volt beteg, 8 hónaposan.

A háziorvosunk tud arról, hogy nem eszünk húst, és semmi rosszat sem mondott! Tőle kell igazolást kérnünk, amikor majd bölcsibe megyünk, és akkor ott is kap vegetáriánus kaját.
(kicsit félek a bölcsitől, mert gondolom, hogy tömni fogják tejjel, nehogy fehérjehiányos legyen. Mi tejet sem adunk, csak néha túrórudit!)

Én még szoptatok... (az anyatejben benne van az a fajta zsiradék, ami az agyfejlődéshez kell, és a kókuszzsírról is olvastam, hogy megfelelő)

Sok sikert és kitartást!

Szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. aug. 20., hétf. 14:42

Az inteligencia forrása hálistennek nem a hús. :D

Ellenben a szellemi fejlődés összefüggésben van az Omega 3 zsírsavakkal és a B vitaminokkal.

Tudomásom szerint a legjobb idegekre, szellemi fejlődésre ható és roboráló szer a LECITIN.

Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a LENMAG (őrőlve könnyebben felszívódik) nagyon pozitívan hat a mentális fejlődésre.

Hasonló hatása van a MANDULA-nak: indiában mézes mandulatejet isznak a jó szellemi teljesítősképességért.

Hasonlóan fontos szerepe van a többi olajos magnak is: dió, mogyoró...

Vegán étrendnél egyedül a B 12 vitamin !! bevitelre érdemes nagyobb figyelmet szentelni, mivel Mo. a névényi termékeket nem dúsítják még, szemben tőlünk nyugatabbra. Tudniillik a B12 vitamin, főként állati eredetű forrásokban talélható.
Azomban könnyedén pótolható tablettával.

Pár hónapja, kedves barárunk, GOVINDA küldött be cikket a Vegán gyermeknevelésről, emlékszem egészen pontos táblázatokkal, melyik korban mit lehet adni, hogyan kell felépíteni a táplálkozást és esetlegesen mely dolgokat kell pótolni. (privibven biztos megmondja miikor írta ezeket a cikkeket, szerintem nem rég :)

EZ A CIKK van lefordítva - tényleg az egyik legösszeszedettebb cikk:
http://www.vegsource.com/parent/growing_vegans.htm




Ezen kívül, pár vegan gyermek-táplálkozási tanács(angol):

http://www.keepkidshealthy.com/WELCOME/ ... ldren.html

http://www.andrews.edu/NUFS/Vegan%20Children.html

http://www.vegansociety.com/html/people ... _children/

http://www.vrg.org/nutshell/kids.htm


Sok sikert a gyermeknevelésben.

Üdv., Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: pajti99 » 2007. aug. 21., kedd 21:21

Az ember B12 vitamin szükséglete növényi forrásból is fedezhető. Legfőbb növényi forrásai: lucernacsíra, búzacsíra, mungóbabcsíra, algák(nori,wakame, arame, hijiki stb.),spirulina tartalmú étrendkiegészítők.
sörélesztő,maláta.
A vasbevitelre is célszerű odafigyelni pl a szezámmag, mák, zabpehely, köles,bogyós gyümölcsök bőségesen tartalmazzák. Ezeket célszerű C vitaminban gazdag ételekkel együtt fogyasztani hogy jobban fel tudjon szívódni.
Avatar
pajti99
Újonc
 
Hsz: 6
Csatlakozott: 2007. márc. 12., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: veget

HozzászólásSzerző: pajti99 » 2007. aug. 21., kedd 21:31

DarkLyrics írta:Sziasztok!

Kisbabánk most 8 hetes, problémánk, hogy a háziorvos szerint feltétlenül szükséges, hogy majd az első időkben húst adjunk neki, mert másképp "nem lesz intelligens".
Várjuk olyan szülők jelentkezését, akiknek gyermekük soha nem evett húst, mert sajnos döntő bizonyítékot nem találtunk se pro, se kontra a neten. Nem szeretnénk húst adni kislányunknak, viszont azt se akarjuk, hogy esetleg a mi elveink miatt ő bármiben is károsodjon.
Talán a legjobb bizonyíték az lenne, ha látnánk példát arra, hogy bizony hús nélkül is lehet intelligens valaki :wink:.
Tehát várjuk a személyes példákat.
Előre is köszi,
DarkLyrics



Szia!
Egy ideig jártama hetedhét nap adventistákhoz főzőtanfolyamra és az egyik nő mesélte hogy az ő családj, sőt a gyülekezetből több család is generációk óta teljesen vegán életmódot folytatnak pl: ő sem evett sohase húst, mégis semmi bajuk sincsen, sőt!
Igaz hogy én nem vagyok gyerek:), de magamon is tapasztalom, hogy amióta nem eszek húst sokkal gyorsabban reagálok, sokkal jobban a reflexeim és a megérzéseim mint előtte.
Avatar
pajti99
Újonc
 
Hsz: 6
Csatlakozott: 2007. márc. 12., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: DarkLyrics » 2007. aug. 22., szer. 15:20

Köszönjük szépen a hozzászólásokat, látom, többen is "túlélték" már, ha gyermekkorukban nem jutottak húshoz.
Elkezdjük beleásni magunkat a témába, a háziorvost meg tényleg nem kell feltétlenül beavatni :wink: . Bár igen elszomorító, hogy az orvosok ennyire nem értenek ehhez a témához, mégis ellentmondást nem tűrően utasítgatnak... Hát ez van.

Szilvi!
Benned soha nem volt kétség afelől, hogy biztosan jó-e a picinek a húsmentes táplálkozás? (Mi jó ideig természetesnek vettük ezt, de a folyamatos rémisztgetések miatt már elbizonytalanodtunk.)

Mégegyszer köszi mindenkinek az eddigieket, és várjuk a további tapasztalatokat.
Avatar
DarkLyrics
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2006. okt. 26., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: bab3 » 2007. aug. 24., pén. 18:07

sziasztok!

Az én kisfiam 17 hónapos, vegán, még sosem evett sem húst sem tejterméket. Makkegészséges boldog baba, nagyon szépen fejlődik, mindent előbb csinált a kortársainál! Én is vegán vagyok, a férjem meg lakto-vega. Természetes volt, hogy őt is így neveljük!

Annyira jó érzés, hogy ilyen tiszta a szervezete, mentes minden felesleges, káros anyagtól:)

Nálunk nem tudja a háziorvos, hogy vega, még egy felnőtt vegetáriusra is úgy néznek, mint aki megbolondult, mi lenne megtudnák, hogy vegán!

Rengeteg gyümölcsöt eszik, naponta 3-4 fajtát is, zöldséget is sokat, imádja a nyers paradicsomot, uborkát! Sok kását eszünk, zabpehelyből, kukoricadarából, riszből is, palacsintát (persze tojás, tej nélkül rizstejjel, tönkólyliszttel). Teljes őrlésű kenyeret stb.

Még szoptatom, imádja az anyatejet:)Néha szoktam venni olyan gyümölcslevet, amit B12-vel dúsítanak.Úgy tudom, hogy valami folyadék állagú B12-t lehet a gyógyszertárba kapni, de azt csak orvos írja fel, nálunk ez meg nem megoldható.Csak úgy ha bemegyek a patikába nem lehet kapni szerintem, vagy nem jól tudom?

Szívesen ajánlom a Spock Doktor Csecsemő és gyerekgondozása című könyvet, ő vegán életmódot javasol a babáknak, gyerekeknek, mindenkinek, nagyon jól le van írva indoklásokkal, mintaétrendekkel, szerintem szuper.és orvosok írták.
Jó egészséget mindenkinek.
Avatar
bab3
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: DarkLyrics » 2007. aug. 24., pén. 21:40

Kedves bab3!

Köszi a hozzászólást!
Nálatok a rokonság nem próbálja hússal tömködni a picit? Nálunk már most azt hallgatjuk, h hús bizony kell a kicsinek, pedig ugye még csak 2 hónapos. Vagy elfogadták, hogy ti így étkeztek? Kíváncsi vagyok, másoknál ez hogyan működik.

Köszi
Avatar
DarkLyrics
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2006. okt. 26., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: bab3 » 2007. aug. 25., szomb. 10:31

szia!

Hát nagyjából elfogadták, de inkább csak anyukám. Bár a tejterméket nem tudja megérteni, hiába hozok fel egy csomó indokot. Elhiszem hogy nehéz megérteni, mert 50 éve eszik a tejterméket, meg húst is, na de az a tejtermék amit 20 éve ettek nem olyan volt mint a mai...na mindegy. Nekünk külön főznek, próbálnak alkalmazkodni.

Az tuti hogy nem merném otthagyni senkinél a gyerekemet!!!Egyszerűen nem lehet megbízni senkiben. Ha anyu vigyáz rá kis ideig, mert mennem kell valahova az is csak nálunk lehet, mert itt nincs semmi olyan ami árthatna neki. A család többi tagja megmondta ha otthagyom náluk úgyis megkóstoltatják vele a húst, mert olyan nincs hogy egy gyerek úgy nőjön fel, hogy nem is tudja milyen a hús.
Persze utána mondják hogy csak viccelnek, de tuti hogy megcsinálnák. Itt a közelben csak anyukám a közeli rokon, meg az élettársa (nincs olyan alkalom, hogy ne szólna be, amikor náluk eszünk....még a húsostálat is direkt közelebb teszi a gyerekhez hogy vegyen belőle elképesztő!)
Más rokonság nincs a közelben. a távolabbiak véleménye nem érdekel, csak ritkán találkozok velük.
Amúgy is az embert miért nem fogadják el olyannak amilyen?Sokat szoktam mérgelődni..

Olyan is elő szokott fordulni, hogy anyu mondja, hogy csinált a kisfiamnak külön levest, de látom, hogy tojásos tészta van benne.és csodálkoznak hogy így már nem adom oda neki..ha nem vagyok ott ki tudja mi kerülne véletlenül a tányérba?

Nem könnyű!Én az ovodától félek nagyon!Waldorf oviba szeretném ha járna, de nálunk nincs!!!(itt legalább alapból vega kaja van)De hátha nyilik egy addigra mikorra nekünk kell:)

Amúgy az agyfejlődéshez szükséges esszenciális zsírsavak csak a növényi táplálékokban vannak jelen. Hihetetlen, hogy az orvosok mind idejétmúlt, egyáltalán nem ésszerű elveket hajtogatnak!

ÉS nálatok?Ha családi összejövetel van külön főznek?

Tényleg ajánlom a Spock könyvet engem mindig megerősít, hogy a lehető legjobbat teszem a gyerekemért!
Szia!
Avatar
bab3
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: DarkLyrics » 2007. aug. 27., hétf. 16:58

Szia bab3!

Hát igen, családi összejöveteleken külön főznek, de a pici az más téma.
Azt nem akarják elfogadni, hogy neki se akarunk húst adni. Úgyhogy mi is előre félünk a véletlenül a szájban landoló húsdaraboktól... Reméljük, azért előbb-utóbb felfogják, hogy mi a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, nem éheztetésről van szó.

Egyébként én azt látom, hogy nincs egy objektív forrás se, ahol utána lehetne nézni, hogy tényleg pontosan mit befolyásol a hús fogyasztása/nem fogyasztása, és ez nagyon zavar. Hát hogy lehet, hogy az egyik helyen azt olvassa az ember, hogy tönkremegy a szervezet hús/tej/tojás nélkül, a másik helyen meg azt, hogy pont ezektől megy tönkre?!
Pl. most ugye a háziorvos kavart be azzal, hogy legalább az első időkben kapjon a kicsi húst, mert attól lesz okos, és a szinapszisokról magyarázott valamit, kb. két mondatban, dehát nem ért rá befejezni. (Persze én elcsodálkoztam, ha ez igaz, és ennyi húsevés mellett is ilyen hülyék az emberek, akkor mi lenne, ha nem enne senki húst? :lol: )

A Spock könyvet azért nem vettem meg, mert én úgy tudtam, hogy már idejétmúlt, sőt, hogy a doktor egyik fia öngyilkos is lett, tehát nem igazán váltak be a papa nevelési módszerei. Vagy lehet, hogy ez nem is az a könyv :roll: ? Na majd utánanézek, köszi, szia
Avatar
DarkLyrics
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2006. okt. 26., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2007. aug. 30., csüt. 13:45

Végre internet közelében vagyok ! :-)

Minket is rémisztgetnek a rokonok, de nem tudnak meggyőzni, mert nekem van húsevő beteg gyermekem is!!!!

Mi is szoktunk B12-vel dúsított gyümölcslevet venni.

A párom lakto-ovo vegetáriánus, mi abban egyeztünk, hogyha akar a gyerek, ezekből ehet, de én nem vagyok a híve, főleg a tejnek nem!

További szép napot!

Szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: bab3 » 2007. aug. 31., pén. 17:18

most vettem Manna raxot is, ezt is nagyon jónak találom, és minden vitamin, ásványi anyag természetes formában van benne.Biztos ismeritek, csíráztatott biogabona, ebbe is sok B12 van.
Avatar
bab3
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: DarkLyrics » 2007. szept. 4., kedd 12:14

Sziasztok!

Ugyan nem a témához kapcsolódik, de mivel én is szeretném hosszú ideig szoptatni a babánkat, ezért érdekelne, hogy ti tartottatok-e valamilyen diétát a szoptatás miatt, és ha igen, akkor mennyi ideig?
Arra gondolok, h például a doki és a védőnő is azt mondta, h olajos magvakat meg tejterméket egyáltalán ne egyek, h nehogy allergiás legyen a kicsi.
Az olajos magvakról nem szívesen mondok le, hiszen nagyon sok tápanyagot tartalmaznak. És akkor még ott vannak a babfélék, amikről szintén "letiltottak".
Szóval ti tartottatok efféle diétát?

Köszi előre is, szép napot!
Avatar
DarkLyrics
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2006. okt. 26., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: bab3 » 2007. szept. 4., kedd 15:53

szia!

Én nem nagyon diétáztam, de a szoptatás miatt visszanyertem az alakomat, sőt kevesebb kiló vagyok, mint voltam.
Azt mondják, hogy a tejtermékek az egyetlen olyan ételcsoport, amely az elvégzett kutatások szerint bizonyítottan okozhat nyugtalanságot vagy hasfájást a csecsemőknél.
Hát az olajos magvakat nem is nagyon értem, miért tiltják!Én csak a mogyoróra hallottam, hogy allergiát okozhat.
Az első fél évben én is óvatos voltam a "K" betűs zöldségekkel és a babfélékkel, volt amitől felfújódott a babám. Káposztát és babot nem ettem fél évig, de karfiolt pl néha igen.De legközelebb nem lennék ilyen szigorú magamhoz, és mértékkel ennék mindenféle zöldséget. Szerintem nyugodtan egyél mindent ami jól esik, úgyis meglátod a hatását a babán, hogy nyugtalanabb valamitől, vagy fáj a hasa.
Minden jót.
Avatar
bab3
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

Következő

Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron