A kovász több lépcsőben készül.
1. lépcső
3 ek. teljeskiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz kb. 40 Celsius fokos
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 C.fok) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső
3 ek. teljeskiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz kb. 40 Celsius fokos
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20 C. fokon 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső
10 dkg búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40 c. fokos)
Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva 20 fokon ismét egy napig állni hagyjuk. Ennek felét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel. Így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.
Nekem már több éve megvan a kovászom. Mindig hozzápótolok. Egy műanyag dobozban tartom. Rozslisztből csinálom mindig. Egyszerű ... ebből csinálok kenyeret, lángost, sütit, stb.
Próbáld/játok ki!
E
Norci írta:Emese! hogy csinálod a kovászos pizzatésztát? és kenyeret is sütöttél már élesztő nélkül?