Vegetáriánusok párja, avagy milyen (legyen) a társunk?

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

HozzászólásSzerző: flower » 2006. nov. 22., szer. 18:23

"Aki tétlen, az bűnrészes" - Parika

"Aki nincs velünk, az ellenünk van!" - Rákosi Mátyás
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00


HozzászólásSzerző: baraka » 2006. nov. 22., szer. 18:23

***
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára baraka 2007. feb. 26., hétf. 23:03-kor.
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2006. nov. 23., csüt. 1:37

Nem értem miért kell nektek itt veszekedni.
Legalább ti értsétek meg már egymást, és álljatok ki egymás mellett.
Ha ez sem megy, akkor tényleg bajban vagyunk. :(
Gega23
Grafomán
 
Hsz: 706
Csatlakozott: 2005. okt. 30., vas. 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2006. nov. 23., csüt. 14:42

A vegetáriánusság csak egyetlen közös dolog az életünkben, ezen a fórumon sokféle ember van, ezért nem érthetünk egyet mindenben.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: parika » 2006. nov. 23., csüt. 15:59

flower írta:Tegyél még fel borzasztóbb képeket, videókat nyugodtan! Akkor is hordani fogom az irhakabátot! Ha szerencsétlen állat már megdöglött érte, akkor legalább hordom, minthogy a kukában végezze!
Ezt a kijelentésemet is meg lehet torpedózni!


ez nézet kérdése :) ha én egy infoasztalnál börcuccba állnék és beszélgetnék érdeklödökkel, akkor biztos hogy egyszer csak jönne a kérdés: de maga bört visel? akkor miért jön nekem itt állatszeretettel meg a gyengék oldaláraállással?? például.

de szerintem biztos van más fontosabb kérdésed/problémád is :) minthogy "most akkor bünös vagyok, mert viselem a régi nem vegán kabátot???"

miért nem kérdezed: "hu, hogy is tudnám az életemet ugy élni, hogy minnél kevesebb szenvedést okozzak? segitsetek már nekem ebbe"! "mert nagyon fáj a szivem az állatok és más érzö élölények miatt. szeretném egy kicsit jobbá tenni a világot, akkor is, ha nem mindig kényelmes"

üdv
parika
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2006. nov. 23., csüt. 16:54

flower írta:"Aki tétlen, az bűnrészes" - Parika

"Aki nincs velünk, az ellenünk van!" - Rákosi Mátyás


Rákosi:
"Vallás- és egyházellenes politikus volt, fellépett a magyar egyházak vezetői, különösen Grősz József és Mindszenty József ellen. A nevével jelképezett korszakban az emberi jogok súlyos sérelmet szenvedtek. Sem előtte, sem utána annyi embert nem ért megtorlás: koncepciós perekben százakat végeztek ki, 40 ezren voltak rendőri őrizetben, illetve internálva, közel 13 ezer főt (két és fél ezer családot!) kitelepítettek, kitiltottak Budapestről. 1950–53 között 1 millió embert vontak ügyészi eljárás alá, minden második ellen vádat is emeltek. A rövidesen bekövetkező változások során hozott közkegyelmi rendelet 748 ezer embert érintett."

Veganismus:
nemcsak hogy az emberi jogok, de még az állati jogokért is harcoló emberek, akik arra törekednek, hogy minnél kevesebb szenvedés legyen ezen a világon. elleneznek mindenféle eröszakos cselekedetet. minden cselekedetnek a védés és megelözés céljának kell megfeleljen.
eröszak csakis akkor legitim, ha védelemmel párosul. vagyis önvédelem, vagy védelme más érzö élölénynek, környezetnek. veganizmus az a bazisa a szabdságért való harcnak. egy szabadságért, amit nem csak ember, hanem állat is megkap. és minden ami él és érez.


hm... el kell most akkor ezt magyarázzam? - szerintem mindenkinek (természetesen te és flo kivételével) tökéletesen világos hogy veganizmusnak semmi de semmi köze nincsen semmiféle antiszemita vagy egyéb faj megkülönböztetö kijelentéshez. de csodálatosan megmutatja ez az irásod, hogy mit gondolsz a veganizmusról. mindannyiunk érdekében jobb lenne, ha elöbb foglalkoznál a témával és nem vadul "ellened vagyok"-ot kiabálnál. mert én nem ellened vagyok. egy vegán sincsen azok ellen, akik nincsenek velük. MERT ILYEN NINCSEN!
lehet hogy nem tudod elképzelni, de a vegán életmód nem egoizmusról szól. tehát nem "velem vagy, vagy ellenem".
hanem pont az ellentéte ennek. (selbstlos)
a gyengékért való küzdés és öket való védés csakis aktiv vegánokkal lehetséges. aki elfordul és azt mondja: " van nekem más bajom is, -legyen az vegán vagy nem vegán- az hozzájárul a semmittevésével ahhoz, ami a mai világot ilyen "hideg" és nem lesz "melegebb".
egy vegán szempontjából, és remélem a te szempontodból is, az oknélküli kinzása és legyilkolása különféle élölényeknek "bün". nem helyes, tehát nem követendö példa. ezt csak aktiv emberekkel lehet megakadályozni és erre hivom itt fel a figyelmeteket. ha te az én egy mondatomat igy értelmezed, akkor nagyon sajnálom, de még nem gondolkodtál el a valóságról és hogy mit is tehetnél ez ellen.
pont az olyan kényelmes emberek az okai, hogy ilyen lassan történik valami a gyengék védelme irányában.
ha te és minden ismerösöd, és azok ismerösei azt mondanák: én nem vagyok hajlandó bünrészes lenni és ezt a nap mint napi legális gyilkolást hallgatva elfogadni, akkor már sokkal kevesebb szenvedés lenne ezen a világon.
a vegán életmód nem csak állati-állat hanem emberi-állat védelmét tette céljává. hogy ilyen mondatot teszel az én mondatom alá az tanuskodik butaságodról, vagy arról hogy sértödött vagy.
de nem baj. minden változás kezdete az, hogy gondolkodik az ember. és lehet, hogy még nem találtad meg a megfelelö gondolatokat, de legalább gondolkodsz :) csak igy tovább.

én részemröl befelyezem a veled való társalgást, mert az az érzésem, hogy a szavaim nem érnek el. legalább is nem ugy, ahogy én gondolom.
és a sok félreértést nem tudom ezek szerint kiegyengetni. sajnálom.

parika

PS:
ez az idézet nagyon jól sikerült párhuzam lett volna részedröl a veganizmushoz:

"Nicht die Gewehrkugeln und Generäle machen Geschichte,
sondern die Massen..."

nem a fegyvergolyók és generálisok csináltak történelmet, hanem a tömeg.

mert azt hiszed, egyedül ugy se tudsz semmit megváltoztatni? akkor add össze azoknak a szavát, akik igy gondolkodnak, mint te.
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2006. nov. 23., csüt. 17:33

baraka írta:De ne sokkoljon engem akaratomon kívül, és anélkül, hogy ezt megengedném neki, mert ez súlyos beavatkozás más lelkivilágába és érzéseibe. Tömény erőszak, mert nem kértem, és nem vagyok rá vevő, kedves parika, ez neked szól! Nézegesd te otthon, ha neked jólesik, nekem nagyon rossz érzés, úgyhogy szépen kérlek ezt fejezd itt be! Nem vagyok erre kíváncsi! Az erőszakosságod pont az ellenkezőjét váltja ki, mint ami a célod. Azt hiszed, ezzel bármit is elérhetsz azon kívül, hogy mindenki kerülni fog, nagy ívben? Én borzadok ettől az egésztől, szörnyűséges.


igen nagyon nehéz látni, hogy miért vagy felelös ugye???
tudom.
de ettöl még is ez a valóság!

nemcsak hogy bezárod a szemed a szenvedés elöl, hanem akarattal azért harcolsz, hogy ne legyen kevesebb szenvedés ezen a földön. mert idézlek: " Nem vagyok erre kíváncsi! Az erőszakosságod pont az ellenkezőjét váltja ki, mint ami a célod"

te nem vagy kiváncsi a valóságra és nem akarod hallani / látni a szenvedést amit okozol. ez akarattal való szenvedést okozás!

én nem hagyom megtiltani a számat. mert túl sok a szenvedés.

minden tojásevö ezért felelös: (közvetlenül a kikelés után elgázositott himnemü csibék. mert nem tudnak tojást tojni.
Kép Kép
meg ezért:
Kép
tejivók ezért: (fejés)
Kép Kép
meg ezért: (vágása egy anyatehénnek, amelyik nem ad már elég tejet - de minden évben igy végzi a fia, vagy ugy mint fennt a lánya)
Kép Kép
http://www.soylent-network.de/doku/18rinderschlachtung.htm
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2006. nov. 23., csüt. 17:51

flower írta:A vegetáriánusság csak egyetlen közös dolog az életünkben, ezen a fórumon sokféle ember van, ezért nem érthetünk egyet mindenben.


a vegetáriánusság a közös? érdekes... azt hittem eddig vegánok is vannak itt.
---------------------
de igazad van gega, nem kell veszekedni. :) viszont sajnálom hogy igy gondolod, hogy ez veszekedés. részemröl nem veszekedtem, de ha igy tünt, inkább nem irok többet erre a témára :) ahogy látom, ugy is csak idöpocsékolás. még jó, hogy gyorsan tudok irni :D

ha szombaton sikerül az infoasztal, arról irok inkább szivesen, talán kap valaki kedvet ilyenre :)

bye bye
parika

@giyandeva: nagyon szépen tudod kifejezni magadat. pont igy gondoltam az erkölcsilegvisszamaradott kifejezést. egy nagy kö esik le a szivemröl, hogy legalább egyvalaki nem akar minden eröszakkal rosszul érteni :)
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. nov. 24., pén. 12:24

Kedves Forumozók,


én sem hinném, hogy az alábbi dolgok veszekedés lenne. EZ VITA! hogy mi kéne lennie pontosan a vitának:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vita

Én nagyon fontosnak tartanám, bárcsak többen mernék elmondani a véleményüket és mernének ÉRVELNI igazuk mellett. Mert a vita elvileg építő jellegű.
Mert valahol ez lenne a jó, jövő. Nem?

És maximálisan egyetértek Parikával abban, hogy vegaként/vegánként ki kellene állni azokért az elvekért amiben hiszün és következetesnek kellene lenni a mindennapi életben. Mert úgy vélem ez egy misszió is: megmutatni az igazságot a szépen csomagolt szalámi és más dolgok mögött. Igenis erről kellene beszélni, hisz annyi a szenvedés a világon. És ha nyuszivegaként lapítunk, akkor az hallgatólagos egyetértés a kegyetlenségek igazolására, nem?

Nem álítom, hogy minden ember kegyetlen, érzéketlen. Nekik kellene elsősorban segíteni az információkkal, tanácsokkal (elsősorban ALTERNATÍVÁKAT KÍNÁLNI); fel kell nyitni a környezet szemét az érvekkel!
Persze a "kényelem papucsából" nehéz kilépni és jóval könnyebb "önigazolásokat" gyártani, de végre fel kellene ébredni, hogy FELELŐSEK vagyunk a környezetünkért, és nem dughatjuk a homokba a fejünket. Állandó erőfeszítésre van szükség.

"Ahimsa paramo dharma"
Nem ártás a legfelsôbb elv, kötelesség.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2006. nov. 24., pén. 18:40

Szerintem néha kicsit túlment a vitán a beszélgetés, és néha azért eléggé lehordtátok egymást.
De ezt csak én látom így, ne is foglalkozzatok velem.

Parika: nem azért mondtam hogy megsértődj, és elmenj innen örökre. Én továbbra is szívesen olvasom az írásaid, ugyanúgy, mint mindenki másét is.

De azért a tiszteletet adjuk meg egymásnak. Ezt se vegye senki magára, akinek nem inge...
Viszont tanusítsunk tisztelet egymás iránt.

A témáról.
Én tisztelem a vegánokat, mert kiállnak a saját véleményük mellett, még ha sokszor kelemtlenségek érik emiatt is őket.
Viszont snekinek sincs joga ítélkezni a másik ember felett, legyen az vega, vegán, húsevő. Mindenki a saját útját járja, és ha valaki még nincsen felkészülve arra hoyg vegán legyen, akkor nem lesz az. Ilyen egyszerű.

Én még csak kicsit több mint 1 éve vagyok (lakto) vegetáriánus, mert azt még nem nagyon tudnám megoldani a meló és egyéb napi teendők mellett, hogy minden napra főzzek magamnak.
De igyekszem, és törekszem minél kevesebb tejterméket is fogyasztani, elég keveset eszek, ha ezsek, akkor azt is csak étel formájában. De van olyan nap, amikor csak vegán ételt eszek. :)

arika: az infoasztalról majd számolj be, valami hasonlót akár itthon is lehetne csinálni, én szívesen megtervezném ezt, akár Faunával vagy bárki mással közösen is.
Én már elgondolkodtam azon, hogy itthon is kellene egy olyan állatvédő szervezet, ahol mondjuk vegánok vannak. És a vegán értékrendet közvetítenék az emberek felé.
Gega23
Grafomán
 
Hsz: 706
Csatlakozott: 2005. okt. 30., vas. 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2006. nov. 24., pén. 23:03

parika írta:
flower írta:A vegetáriánusság csak egyetlen közös dolog az életünkben, ezen a fórumon sokféle ember van, ezért nem érthetünk egyet mindenben.


a vegetáriánusság a közös? érdekes... azt hittem eddig vegánok is vannak itt.
---------------------


Hát tudod Parika, én úgy gondolom a vegetáriánusba beletartoznak a vegánok is. Szerintem te direkt kötekedni akarsz, rögtön támadási felületet keresel rajtam, illetve mondandómban. Ebbe miért kellett belekötni?
Ez olyan, hogy minden négyzet téglalap, de nem minden téglalap négyzet.
Minden vegán vegetáriánus, de nem minden vegetáriánus vegán.
A vegetáriánus nagyobb halmaz, beletartoznak a lakto-ovok, vagy laktok, vagy vegánok, vagy nyersevők is. Mert ezekben az tuti közös, hogy nem esznek HÚST!
Remélem érthető voltam.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: parika » 2006. nov. 25., szomb. 3:17

egy szuper szórólap a tejivóknak :) nem borzasztó, tehát te is rákattinthatsz baraka :)


http://www.milkmyths.org.uk/pdfs/middleman_a4.pdf

vagy német nyelvü oldalon:
http://www.soylent-network.de/material/daten/muttermilch_rgb_a4.pdf

Kép
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

SZENT Paprika

HozzászólásSzerző: Vaskutya » 2007. dec. 19., szer. 1:19

Nos Paprika nem szoktam fórumozni, és általában igyekszem 100 százalékig tisztelni embertársaim véleményét, de veled most kivételt teszek.
Ritka bunkó hozzáállásod van másokhoz.

Elfogadtál magadnak egy életszílust, és csuklóból úgy gondolod hogy mindenki más (azaz az emberek 999 ezreléke) büdös paraszt, aki nem azt követi. Hasonlítottak már itt téged fasisztához, és igazuk volt. Tudom az ellenérveidet, de Hitler is hasonlóan védekezett volna -csak az emberiség nemesítése lebegett a szeme előtt.
Mutathatsz képeket levágott, megnyúzott állatokról, én meg mutatok neked éhező, maláriás vagy leprás afrikai gyerekekről, akiken épp apácák próbálnak segíteni a legnagyobb nyomorban, egy általad lenézett "húszabáló vallás" istenének égisze alatt. Nem fanatikus hívő vagyok, csak azért mondom hogy nézz már szét a világban. Amennyi emberi nyomor van -ne is haragudj -annak is örülj hogy olyan országban születtél ahol bemész a boltba és olyan ételt veszel amilyet akarsz.
Nem értek egyet az állatkínzással, súlyosan büntetném a szemetelőket, betiltonám a dohányt és az alkoholt, szóval nekem is vannak elveim, de TISZTELEM más emberek véleményét. A te soraidból süt az egoizmus. Jobbnak tartod magad mindenkinél, és nem habozol ezt minél többször hangoztatni, mindig kiemelve egy-egy sort hogy a másik épp miért senkiházi, tudatlan barom.
Abban teljesen igazad van hogy élőlényeknek fölösleges szenvedést okozni bűn. Mindenki így gondolja szerintem aki ezen a fórumon van.
De a radikalizmus és a fanatizmus történelmi példák is mutatják, SOHA nem vezettek sehová, csak újabb szenvedésekhez. Te mindkét erkölcsöt képviseled. Akkor mi a teendő? Bízzunk. Fogjuk rá hogy egy erkölcsös, felvilágosult, és demokrata Unióban élünk, ami lassan de biztosan szabályozni fogja majd ezeket a kérdéseket, és higyjük el hogy az emberek előbb-utóbb be is tartják majd a szabályokat. Tudom hogy ebben van csúsztatás is, és a világ nem rózsaszín, de határozottan van fejlődés az EU jogban az állatvédelemre.
NEM fogják betiltani a húsevést, a tejivást, vagy a rántottát! És ez így van jól. Aki húsevő, joga van húst enni (ezt a mondatot most próbáld egy kicsit megemészteni). Viszont megpróbálják elérni hogy közben az állatok olyan környezetben éljenek ahol az az élet akár boldognak is nevezhető, és haláluk minél gyorsabb és fájdalommentesebb legyen.

Nem mondom hogy nincs igazad. Talán az egész oldalon csak neked van igazad, ki tudja? De erről úgy igyekszel mindenkit meggyőzni mint a muszlim fanatikusok, ha hatalmad lenne rá kivégeztetnéd aki ellent mond.
Most írj amit akarsz, döngölj a porba, vesézd ki miért kéne engem lelőni, vagy sajnálkozz tanulatlanságomon, nem fog különösebben érdekelni, nem is állok le majd vitázni róla.
Önimádó világodba nem fér bele semmi ami neked ellent mond. De ha egy helyen -például itt -egy embert mindenki egyhangúan utál, akkor nem biztos hogy a többség a hibás.

Üdvözlet a fórumozóknak: Zsolt.
Avatar
Vaskutya
 
Hsz: 1
Csatlakozott: 2007. dec. 18., kedd 1:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. dec. 19., szer. 14:10

Ez a vegán téma azért nem ennyire sarkított szerintem. Nem igaz, hogy a vegánok lenézik a "vegákat".
Én azt látom, hogy Parika egyszerűen csak megvillant dolgokat a tej, tojás és más dolgokban, hogy nehogy azt gondoljuk a sima vegasággal szét lehet terpeszkedni a fotelban megveregtve a vállunkat "naigen, mindent megtettem" - mert nem így van. A húsevés és szörme borzalmairól sok szó esik, ellenben tej és tojásipar kegyetlenségei felől keveset hallani, vagy egyszerűen csak homokba dugjuk a fejünket, megnyugtatva a lelkiismeretünket különböző ideológiákkal. Természetesen felesleges és nem is szabad ítélkezni. Hisz mindannyian indultunk valahonnan és most valahol tartunk.

DE Tény hogy mindíg lehet valamit finomítani, hogy kevesebb terhet, szenvedést rójunk a környezetünkre...
De tegyük ezt lehetőségeink, lelkiismeretünk szerint.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: fzsjulian » 2008. máj. 21., szer. 8:32

Ha hozzászolhatok ...
Ha már megtapasztaltad ...
Ha már többet éltél veg-módon mint korábban ...
Egy igazi veg nem tud együtt élni egy mindenevővel !
Mikor párt választottam ez részemről alapvető volt...
Ám a gyermekeink nem igazán vegek ... a társadalomben élniük kell/óvoda ,iskola/
Nem erőltethetünk senkire sem , még a gyerekeinkre sem ...
Mindenkinek saját énjében kell dönteni...
De azért óvjad őket a negatív áramlatoktól...
Avatar
fzsjulian
Inkább olvas
 
Hsz: 16
Csatlakozott: 2008. máj. 11., vas. 0:00

Előző

Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég

cron