Szervusztok!
Olvasom, hogy többeknél is felmerül a probléma. Megjegyzem én is vékony alkatú vagyok, de inkább az atletikus testalkat jellemző rám és épp hogy beférek a normál BMI alsó határába.
Azt tudni kell hogy vannak emberek akinél a vékonyság/vékony csontozatúság alkati adottság, míg mások robosztikusabbak adottságilag, hiába akarnak vékonyak lenni.
Pár tanács:
1. A fogyás egyik fő oka valamilyen felszívódási zavar
-ezt érdemes kivizsgáltatni orvossal
-érdemes valamilyen tisztítókúrát végigcsinálni. Paul Bragg: a böjt csodája c. könyvében azt írja, hogy kórosan sovány húga a böjtkúra után nőies nővé formálódott. Érdemes emésztést serkentő, tisztító méregtelenítő gyógyteákat bevetni a tisztítókúránál. Jó tapasztalataim vannak a COLONIX nevű termékkel is (
http://colonix.hu/), régebben megcsináltam a kúrát és mondhatom alapos takarítást csinál.
2. A fogyás másik oka lehet nyomelem és vitamin hiány. Ez abból adódik, hogy a különböző vitaminok felelnek a szénhidrát, fehérje, zsírok, stb felszívódásááért. Tudom javasolni 1 vitamin kúra tartását: a FORMULA 100 nevű készítményt, vegán és nagydózisú vitamin.
3. tényező lenne a mozgás sport. Srácok, sajnos másként nem megy, feltéve ha izmot szeretnétek felszedni és nem hájpacnit
. El kellene járni sportolni, rendszeresen. Olyan sportot javaslok, ami megdolgoztatja az egész testet, a sport közben magasan tartja a pulzust: pl. úszás, labdajátékok, hölgyeknek jó az aerobik. Hasonlóan javaslom a küzdősportokat is. A kondi termezés, nyújtás és aerob mozgás mellett javasolható. A jógát annyira nem javaslom, ha kezdő az ember. Haladó jóga gyakorlatokkal viszont elég jó izmokat lehet építeni!
4. pont lenne az étkezés:
-mivel roboráló étrendről van szó picit nagyobb hangsúlyt kell fektetni a töményebb kajákra:
- Itt elsősorban a teljes őrlésű finomítatlan gabonákra gondolok: tönköly kenyér, tönköly liszt/dara, natúr zabpehely, árpa, köles, hajdina. (köretként, reggeli kásaként, gabona süteményként)
-oda kell figyelni a fehérje bevitelre: hetente 3-4x szerepeljen hüvelyesekből készült étel
-szója -> TOFU is beépíthető a heti étrendbe 1-2x
-Azokon a napokon pedig amikor nem esztek hüvelyest, olajos magvakkal vihettek be extra kalóriát és fehérjét a szervezetbe: mandula, mogyoró, kesudió, paradió, dió, stb... egy kis marékkal kb.
-oda kell figyelni az eszenciális zsírok bevitelére is: hidegen sajtolt napraforgó, extra szűz olíva, tökmag, lenmag stb... vegyesen.. a már a kész ételbe.
-természetesen a gyümölcsök se maradjanak el - éhgyomorra és reggel javaslom ; zöldségekből friss saláta minden étkezéshez, - fel lehet turbózni pl. wakame alga zúzalékkal, inaktív sörélesztő porral, megszórni magokkal. stb..
5. étkezés mikéntje
-időt és nyugalmat biztosítani az étkezésre, hacsak lehetséges.
-egyik, az alapos rágás, 30-60x kéne megrágni minden falatot! sokan csak nyelik az ételt mint kacsa a nokedlit. és ez nem jó.
-és ajánlott naponta többször enni, persze tudom ezt nem könnyű kivitelezni.
Remélem tudtam adni pár tanácsot, ha van kérdésetek írjatok! Megpróbálok válaszolni rá, és utánanézek ha kell.
Üdv., Gábor