80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: Gitta » 2008. nov. 3., hétf. 8:39

Szilvi írta:A mungóbabcsíráim gyönyörűek. Bár még mindig kérdés számomra, hogy a babfélék mennyire részei az emberi tápláléknak????


A 80/10/10-nek biztosan nem...
Avatar
Gitta
Írogat
 
Hsz: 75
Csatlakozott: 2008. feb. 11., hétf. 1:00


HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 8:50

Alapjába véve jók bizonyos csírák, különöseb átmeneti állapotban pl. a 80/10/10-re, de gabona és hüvelyes csírák nem igazán jók, már én sem eszem ezeket 2 éve, az említett hátrányok miatt.( korpa mindegy hogy csíraként de bélrendszert irritálja, fitin sav, savas makroelemek túlsúlya, s vigyázni kell a csírákat nem mennyiségben kell enni mert túlzó anyagbevitelt ad így). Aprómagvú hüvelyes, pl lucerna, vörös-v. bíborhere kis mennyiségben , télen jó kiegészítésnek. Ezeket szoktam időnként télen, csakúgy mint a napraforgót is. Zöldségmagcsírák jók, csakúgy mint az olajos mag csírák, az ajánlott kiegészítő mennyiségben, aki szereti ezeket. Kükönösen télen kiegészítésnek. Fényen nevelt csíra zöld, nem napfényre gondoltam, csak otthoni világos közegre, de érheti napfény is, és más vitaminhordozó, fénytelenen nevelt csíra feldúsul B2 vitaminokban és sárga.
Boutenkóék hasonló irányzat, bár úgy tudom gabona és hüvelyes is engedett ott csíráztatva. Hasonlóan sok a gyümölcs és zöld. Én is egyetértek, hogy a változatos mennyiségi zöldbevitel rendkívül fontos, ezt talán Dr Graham nem hangsúlyozza ki a könyvben eléggé. Én ezt úgy mondanám, hogy a gyümölcsöket ki kell egészíteni változatos zöldek keverékével nem , kor, testtömeg, aktivitás szerint napi 0.5-1kg mennyiségben. Egyébként ha bőven esszük változatosan a zöldeket akkor a csírák sem kellenek.
Egyébként nem akarok haza beszélni, nekem ez a könyv misszió. 8 éve kutatom a legegészségesebbet, a teljes szakirodalmat átolvastam, számításokat végeztem. A 80/10/10 tényleg felfedi a dolgok lényegét oki oldalról ,amit idáig senki sem fogalmazott meg, és azt a triviális tényt megfogalmazza, hogy az embernek semmi mást nem kell ennie csak és kizárólag mennyiségi gyümölcs, zöld és kis olajos magot, és világosan megmagyarázza, miért nem jó a többi ételfajta, és feltárja az emberi civilizációs betegségek valódi okát.

Eperke, nyugodt lehetsz , ha a könyvet követed a legjobbat teszed a testeddel, kérdezz bátran, amit tudok szívesen átadom másoknak.
Hát igen ez egy új életforma, meg kell keresni a beszerzéseinket, biztos vagyok benne, ha keresel, találsz megfelelő forrásokat, én is elég sok helyről szerzem be az alapanyagot. Érdeklődhetsz a környékeden kik az őstermelők, biotermelők s közvetlenül is megpróbálhatsz tőlük venni.

Chaser Hun, a könyvben leíródik a B12 -ről az igazság. nem kell félni, mert a test maga is megtermeli, de számos növényben, csírában megtalálható. Nem kell a csíráknak feltétlen a talaj, én is csak napraforgóhoz ill. búzafű-árpafűhöz használok télen. Valójában a napraforgó inkább fiatal hajtás amit eszünk.

Ivan www.vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. nov. 3., hétf. 11:50

Smanag,

nekem azért lenne kérdésem ehhez a 80/10/10 -hez:
-ha jól értem főként gyümölcsöt eszel, némi leveles zöldséget és kis magot.
-Megfogalmazom a problémám: az a dilemmám hogy vidéken télen hazaiból főleg csak almát lehet kapni, és őszintén szólva nem vagyok elragadva a déligyümölcs kínálattól :S - banán ami vegyszerben ázik és vegyszer íze van, a narancs hasonlóképp, a mangó, avokádó, ananász se érik be tökéletesen, aztán kifújt. Füge, datolya csak szárítva kapható - összehasonlítva a nyers állapotukkal élvezeti értékük siralmas - főleg hoyg cukrozzák meg valami fehér színű gomba tenyészik rajtuk - . Mást nem nagyon kapni. (vidéken)

Illetve most a Lidl -ben lehet kapni KHAKI -t!!! mindenkinek ajánlom hogy próbálja ki, valami mennyei gyümölcs. Sárgabarack állagú, rostos, lédús imádnivaló gyümölcs mindennap megennék vagy 1 kilót ;) - ha nem lenne horribilis ára -
http://macur.freeblog.hu/files/ist2_1172669_khaki_fruit.jpg

Persze ha a trópuson élnék és a fáról szakíthatnám le ezeket a cukorban és tápanyagban gazdag gyümölcsöket... A tapasztalatom az, hogy az alma nem tuningol fel cukorral eléggé. Nincs benne annyi energia mint a déligyümölcsökben.

Szóval érdekelne, hogy hogyan lehet magyarországi viszonyok között megvalósítani a 80/10/10 diétát. És persze az árfekvés is érdekelne, mert a gyümölcsök különösen a déliek nem olcsóak.

Várom a tippeket.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: Eperke » 2008. nov. 3., hétf. 13:37

Szerintem lentebb elég sok tippet olvahatsz, az árfekvés mondjuk engem is érdekelne. Nyáron semmi gond nem volt vele, meg igy ősz derekan is van mit enni.
Jó látni viszont hogy valaki két éve megvalósítja ezt itthon is. Ez ad valami löketet. De van egy masik dilemma. Inkább utóérlelt tápanyagban szegényebb trópusi gyümölcs, vagy főtt gabona és hüvelyes. A vegánoknak, vegáknak persze főtt étel, de ahogy egyre több nyerset és gyümit eszem annál rosszabbul esik a főtt. Télen az árak magasak, nekem ez a fő dilemmám még.
:roll:
Avatar
Eperke
Néha írogat
 
Hsz: 30
Csatlakozott: 2007. máj. 21., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 15:05

Nagyobb piacokon biztosan kapsz mindent még télen is. A déligyümölcsök kényszerérettek, de papírzacskóban jól utó lehet érlelni ezeket. Persze a legjobb lenne a fáról leszedni az érett biobanánt, és persze jobb a bio mindenbe, de ez pénztárca függő magyarországon jelenleg. Sajna ma már minden vegyszeres, a jobb márkák ellenőrzöttebbek. Egy tipp, hogy a déligyümölcsökből biot vedd s a többiből a hagyományost, ezzel csökkented a kockázatot. Télen lehet enni sütőtököt, a nagydobosi a legjobb, elég jó az energiatartalma. A belső 2/3 a ehető nyersen a héj közeli 1/3 kemény, azt nem kell megenni. További alternativa, hogy több kelkáposztát( 50 kcal az energiatartalma, majdnem eléri az almáét),karfiolrózsát, brokkolit, néhány gumóst(karalábé, fehérrépa, s. répa stb) ezekkel bővítheted a választékot, bár ezek nem veszik úgy el az étvágyat, mint a gyümölcs, de elég laktatóak. Ezeket turmixolom, de csak télen, egyébb időszakban a zsenge leveleket s a mennyiségi gyümölcsöket fogyasztom. A majom a természetben is , szárazság idelyén, gyümölcshiánykor ráfanyarodik gumokra, bár nem ez az ideális tápláléka, de még mindig jobb, mit mások.Csipkebogyó almával, vagy naranccsal nagyon finom, naspolya, s ezek általába nem vegyszeresek, és magas energiatartalmuak. Télen 3-4 fajta almát eszem , golden, jonagold, sztarking, mucsu, de a többi édesalma is jó, lényeg édes legyen, még az érett , piros idared is jó. nálunk a gyümölcsök fajtaválasztéka szinte nov. végéig jó, még szőlőt is lehet kapni( nem import), kb 4 hónapot kell "átvészelni" import és hazai keverékén. Egyébként 1kg biobanán 600 ft, ha veszel 1-1,5kg biobanánt télen és azzal beviszed a napi generál energádat s a többivel meg kiegészíted, akkor még a pénztárcád sem ürül ki nagyon. meg lehet venni nagykereskedőtől 1 kartont is (18 kg) olcsóbban s az 10 napra elég. Április már megint jó. Én inkább így eszem, mintsem hőkezeltekkel, feldolgozott vackokkal(tele van adalékokkal, káros anyagokkal) és mennyiségi magbevitellel megmérgezzem magam, s így nagyobb az esélyem, hogy a test megbírkózik a vegyszermaradvánnyal, elektroszmoggal, légszennyezéssel stb, stb stb,,
Ha nagyxon akarja az ember , akkor meg tudja valósítani ezt a táplálkozást szerintem magyar viszonyok között. Én 2 éve teljesen így élek, mellette futok heti 3-4* 10 km-t erdőben, és erősítek. Az energiaszintem sokkal jobb mint előtte. :D

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 5., szer. 9:59-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 17:26

80/10/10-ben megengedhető a keményítós zöldségek fogyasztása? mint pl sárga répa, cékla, stb.? :roll:
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 17:52

én fogaim miatt aggódom még egy kicsit, tudom hogy ezért nem szabad enni kiszárított gyümölcsöt mert akkor beleragad, nem is eszem, de így is néha kicsit olyan "ragadósnak" érzem a fogaim a sok gyümölcs után, főleg ha nem is tudok zöldeket enni utána
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 19:04

Keményítős zöldség nem ideális, és a könyvben sem ajánlott. Én arra az esetre értettem, ha nagyon nincs gyümölcs és akkor is csak időnként változatosság képpen s nem sokat, jóllakni nem ezekkel kell, s energiát is csak keveset adnak. Én szoktam nyáron is rágcsálni fiatal fehérrépát, zsenge karalábot mert szeretem, de pl a sárgarépát már nem szoktam meg céklát sem, és veszek zsenge kukoricát is , mely zsenge állapotában , nyersen 1-2 cső mennyiségben elmegy, zöldségnek tekinthető, nem dúsult fel keményítőben, fehérjében, ill. szoktam zsenge, édes cukorborsót is venni kis mennyiségben. Nem ezekkel kell jóllakni, ezek csak mintegy változatosság beilleszthetők időnként, szezonjukban s kisebb mennyiségben, nem azért mintha kéne a diétába. Persze nálam a generálok a gyümölcs, zöldek s kis olajos mag, de pl. nyáron nem is eszem olajos magokat.
A gyümölcsevés után lehet enni zöldet ami kitisztitja a fogakat s elveszi az édes , vagy ragacsos ízt, fertőtleníti a szájüreget. Sok zöldet kell enni, mert ezek megerősítik a fogakat, csontokat. Erős csontépítő: kelkáposzta, petrezselyem, spenót, pack choi stb gyümölcsök közül meg a narancs, csipkebogyó, banán pedig a Ca megtartásában a király. :D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 19:40

mondjuk ilyen kelkáposzt ameg ilyeneket nem nagyon tudok még megenni, max trumixolva, de mostanság meg nemtudom miért de pirítós kenyér utáni vágyam van erős paprikával, de nem hisem hogy kalóriahiány mert rengeteget eszem, lehet inkább lelki dolgok :?
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 20:09

Igen , kelkáposztát nem is kell máshogy enni csakis turmixolva, mert durva az embernek. Elkészítése:
pl. -Zöld lecsó(ásványi anyag, vitamin bomba, csontépítő)

paradicsom, paprika, kelkáposzta, petrezselyem, fél gerezd foki, vagy kis hagyma, ( csak íznek, mert sok irritáló az emésztőszerveidnek). Turmixba berakod, durva szűrőn átnyomod egy keverőbottal és a pépet megeszed, a zaccot kidobod. Trükk: a zaccot a végén 1 parival még csontra szétpépesíted , ezzel egy nagyon tápláló, a magokat is szétnyomott pépet kapsz, melynek szintén marad egy kis salakja, azt kidobod.


Illetve most a Lidl -ben lehet kapni KHAKI -t!!! mindenkinek ajánlom hogy próbálja ki, valami mennyei gyümölcs. Sárgabarack állagú, rostos, lédús imádnivaló gyümölcs mindennap megennék vagy 1 kilót - ha nem lenne horribilis ára -
http://macur.freeblog.hu/files/ist2_117 ... _fruit.jpg

A kakiszilva nagyon finom, energiatartalma nagyon magas fügével azonos, és azon kevés gyümölcsök egyike, melynek fehérjetartalma magas , teljes biológia értékű.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 3., hétf. 20:19-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 20:17

hmm, ahogy olvastam oldaladon azt írtad hogy zöldeket 0,5-1kg-t megkell enni naponta, az elég sok, bár attól függ mibe, de eléggé kevés zöldet eszem azt hiszem :?
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 20:23

Igen sok, testtipus, nem kor, aktivitás függő. Én kb 0,5 kg ot eszem , turmixolva, és nyersen. Egy vékony nő, vagy egy gyerek 0.3 kg al megelékszik, egy 100 kg os profi sportoló megesz 1 kg-ot. Ezeket így kell érteni. Zöldeket nyersen vagy turmixolva, vagy a levüket bőven egyed, MERT EZ AZ EGYIK KULCSA ennek a táplálkozásnak. Megszüntetik az egészségtelen ételek utáni vágyakozást, tisztít táplál, gyógyítanak a nyers zöldek. MANNA. A zöldek a fontosságukat tekintve egy szinten vannak a gyümölcsökkel. Spenót, petrezselyem, kelkáposzta, vadfüvek, zöld saláták, stb meg kell ismerni ezeket, milyenek vannak, és változatosan enni .
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 3., hétf. 20:28-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 20:27

hát több zöldet vezetek be ezentúl, mondjuk én nem vagyok nagy darab, 181cm vok és 56kg(18 éves) de amikor mindenevő voltam akkor is ilyen voltam, 60 volt a max amit megtütöttem, de 2 hétig influenzás voltam úgyhogy visszaestem akkor 54-re :?
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 3., hétf. 20:31

Magasságodhoz képest az elég kevés, legalább 62-63 kg ra fel kéne menni, bár fiatal vagy , még erősödsz majd. Én 45 vagyok, 68kg és 180 cm.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 3., hétf. 20:34

tudom hogy kevés, de még mind mindenevő ha zabáltam szószerint mint egy disznó 60-nál feljebb sehogyse mentem, bár azt mondta gyógytornász ismerősünk valószínűleg azért nem hízok még mert növekszem magasságra
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég

cron