80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 7., pén. 22:30

Jól bemutatj a szörnyű világunkat, néha már szószerint fájdalmas nézni, és az a szörnyű, hogy sok embert ez egyáltalán nem érint meg :? :(
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00


HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 8., szomb. 12:05

A film nem gyerekeknek készült biztosan, de a célját eléri, a rideg valóságot bemutatja ködösítés nélkül.
Jóllehet a filmben szereplő képek 10-12 évesek, s azóta az állattartás sokat szigorodott s némileg "állatbarátabb" lett, sok bioállattartó üzem ma már a világban, de attól még nem menti fel az embert tettei alól. S mi tudjuk, hogy ezen emberi tevékenységek és álltartás, és bánásmód mind felesleges és teljes mértékben nélkülözhető , csökkenthető lenne, ha többen választanák a sokkal egészségesebb vegánizmust.
Eltorzult világban élünk. Ha a kereskedelmi tv-kben nyers vegan ételshow-k lennének többségben a hal a tortán, és egyébb Spár féle főzőcske helyett, akkor a környezetpusztításban sem itt tartana az emberiség, s lenne jövője. Mert a magunkfajta emberek a környezethez és élőlénytársainkhoz is sokkal humánusabban, felelőségteljesebben viszonyulunk. Én már csak sajnálattal s szánalommal nézem az emeberi hülyeség eme megnyilvánulásait. Remélem eszhez térünk, a 24. órában vagyunk, de fel a fejjel amíg vagyunk jópáran akik hintjük a jót, s mutatjuk az utat, s ha talán most még nem is értenek minket, idővel talán másképp viszonyulnak ehhez.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 8., szomb. 13:38-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 8., szomb. 12:26

hát én attól félek nem sok esélyünk van hogy az emberiség jobb útra térjen :(
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 8., szomb. 12:44

Én mindezek ellenére optimista vagyok, mert a világ fejlettebb régióiban óriási energiák mozdultak meg az utóbbi években a környezet-(alternatív energiák) s állatvédelem vonatkozásában, viszont talán a táplálkozási reform késik atekintetben, hogy az emberek nagyobb tömegei döbbenjenek rá, s világosodjanak meg, hogy jelenlegi táplálkozási szokásaik teljes mértékben rosszak. Magyarország ebben sajna nagyon le van maradva. a magyar konyha a világ egyik "legfinomabb" konyhája, mert a magyar ember a világ egyik legkreatívabb teremtménye s az ételek feldolgozásában, a rosszból(hőkezelt étel) is képes jót csinálni, s mesterfokra fejleszteni a konyhaművészetet. DE NEM A KONYHAMŰVÉSZETBEN KELL MESTEREKNEK LENNI, HANEM A NYERS ÉTELEKBEN, S VISSZATALÁLNI AZ EREDETI UTUNKRA. Sajnos azonban az emberek NINCSENEK MÉG TUDATILAG OTT, hogy hiába kreállják a jobbnál jobb főtt ízeket, attól az ugyanolyan tévút, egészségtelen, s valamennyi civilizációs betegség eredenő oka. Ha megérti valaki, hogy az embernek semmilyen hőkezelt étel nem jó, súlyosan megbetegíti, s semmi szüksége rá, s tökéletesen a legjobban életfunkcionál 100% nyersen, akkor nyert ügye s hihetetlen pozitív életkilátásai vannak. NEM KELL SEMMI MÁST TENNI CSAK NYERS GYÜMÖLCS , ÉS ZÖLDEK LEGVÁLTOZATOSABB VÁLTOGATÁSÁVAL, egyéni kívánalmunk szerint, MENNYISÉGBEN FOGYASZTVA BEVINNI A NAPI EGYÉNI ENERGIA IGÉNYÜNKET, s akkor minden tápanyagot a legtökéletesebb mennyiségben, arányban, biológiai értékben, a legjobban hasznosuló formában megkaptunk az ételtől, ilyen egyszerű. Táplálkozási reformra van szükség, fel kell nyitni az emberek szemét, hogy szeretett főtt ételeikkel folyamatosan mérgezik magukat.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 8., szomb. 14:01

Ja csak sokan iylenkor jönnek azzal de hogy hideg éghajlaton ezt nem lehet megvalósítani meg régen hogy valósították volna meg amikor nem hoztak még be külföldről gyümölcsöt
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 8., szomb. 17:09

Magyar viszonyok között még télen is banán, narancs, kivi mangó, datolya nélkül is megvalósítható. Nem kötelező alkotója a banán, narancs, ananász, kivi, mangó, datolya, bár nem kapunk ideális
megoldást, mert különösen télen kell ezekből nem az öszzes, de legalább
1-2.melegégövi gyümölcs bevonása nagyon hasznos. Minden energia!
A trópusi gyümölcs, mégha kényszerérett is a trópusok napenergiáját
tárolja el s adja nekünk át, s ez nagyon fontos különösen tél végén amikor a hazai almák energiatartalma már gyenge, hogy a trópusi nap pár hetes napenergiáját megkapjuk a banántól, mert az zölden is már sokat elraktározott nekünk.
Aztán, ha már nálunk is van elég gyümölcs, akkor ezek nem kellenek. Én késő tavasztól késő őszig inkább a hazait eszem, s banánból alig , vagy keveset.
Kötelező alkotó bármely édesgyümölcs s zöld s kis olajos mag. Édesalmák, naspolya, csipkebogyó, körték, sütőtök stb, sok zöld, nálunk egész télen van.
A természet bölcs, hogy tudja,( pl. almák, körték, amik 1 évig elálló kozmikus konzervek,) hogy a mérsékelt öv gyümölcsevő
lényeinek ilyen gyümölcsök kellenek a téli hideg átvészelésére, csakúgy mint a diófélék, olajos magok, melyek szintén elállnak és kis térfogatukban nagy ergiájú táplálékot adnak télen.
Azonkívül ha nem lenne banán, más gyümölcsöket is el lehet tenni, pl szőlő felfűzve veszít nedvességtartalmából, de sokáig eláll, vagy a többi mérsékelt övi gyümölcs szárított formájának revitalizálása forrásvízzel, kényszermegoldás lenne ugyan, de szűkös viszonyok miatt elfogadható lenne mint nem ideális megoldás. De szerencsére a mai korban ezekhez nem kell folyamodni.

Az érett banán is eláll, de csak pár hétig, mert a trópusokon nincs szükség a gyümölcs konzerválódására, mert mindíg bőven van.

Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek között is a fajon s fajtán belül is vannak jók, jobbak s legjobbak, de az eredmény a vibrant egészség, ugyanúgy adott lesz, ha csak ezeket esszük nyersen olyan
mennyiségben ami fedezi napi kalóriaigényünket. Az emberi test a legnagyobb egyszerűségben pár gyümölcs , zöld és olajos mag keveréken is képes egészségesen funkcionálni évekig, de kétségtelen, hogy legjobb ha nagyfokú változatosságot viszünk be a táplálkozásba. A természeti élőlények közül is számtalan példa van arra, hogy adott faj csak 1 v. két ételfajtán éli le a teljes életét a legnagyobb egyszerűségben s legteljesebb egészségben, és ezen egyszerűség is teljességet jelent számára.
Ha nem ennénk csak a saját gyümölcseinket, akkor a tél jelentené itthon
a szűk hónapokat, mert utána nálunk is kánaán van áprilistól novemberig.
A természetben az elődeink végigették a teljes palettát érésük szerint, s a zöldek közül is sokfajtát ettek.
Az éghajlati övek a faj s fajtaválaszték számában térnek el egymástól.
Mediterrán éghajlaton ugyanazok a gyümölcsök megtalálhatók mint itthon s mégegyszer annyi más is, míg a trópusokon 3-szor annyi mint nálunk.
Kétségtelen , hogy narancs, banán stb egyébb nem itthoni gyümölcs bevonása télen változatosság s hasznos dolog, és ha megtehetjük
a mai korban, hogy fogyasztjuk őket, mert idehozzák nekünk a trópusokat,akkor meg kell tenni, mégha kényszerérett is a gyümölcs.
Az emberi faj, azért mert elvándorolt a bölcsőjéből, a trópusokról, attól még azok maradnak a legidálisabb táplálékai amik ott teremnek, mivel testfelépítése, emésztőváladékai, teljes genetikája azokra teremtődött.
De a saját gyümölcseink is majdnem ugyanolyan jók, és jelentenek megfelelő kompromisszumot,mint bármi más ételfajta(gabona stb).
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. nov. 8., szomb. 18:50-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 8., szomb. 17:57

Olvastam egy könyvben hogy egy néni azt mondta hogy tegyenek a szölő közé jópár fej fokhagymát tovább eláll, kiröhögték, de persze igaza volt, mondjuk hagymafélék rothadásgátlók, lehet kicsit rosszul használta fel az emberiség :)
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 8., szomb. 18:07

Ha majd kitisztulsz, olyan ritkán fogsz szellenteni egy -egy kósza gyenge szagtalant mint a fehér holló, s semmilyen más emésztési diszkomfort nem lesz életed része. Én emlékszem még mindenevő koromban eregettem szépen a jobbnál jobb szagokat. :D Kis mennyiségben használok hagymát, fokhagymát zöldturmixokba, és alkalmazok fűszerfüveket is színtén ki mennyiségben, mint a változatosság része.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 10., hétf. 16:10

Spenótot csak nyersen

A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, ha be tudjuk tartani, hogy – amennyiben egy mód van rá - ne főzzük. Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk, amikoris elég sok hatóanyagától megfosztjuk.

Mi szól a nyers spenót mellett?

Főzéskor a spenótban lévő hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.

A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Emellett emésztésserkentő is. A spenót nagymennyiségű B vitamintartalmának köszönhetően, besegít az elfogyasztott táplálék felszívódásába és érvényesítésébe, a zsír és a szénhidrát megemésztésébe.


A spenót egyike a legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségeinknek. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet.

Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben, magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, mely megvédi szemünket az UV sugárzással és a szabad gyökökkel szemben.
A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbetegek vércukor szintjét. Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti. Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. nov. 10., hétf. 17:58

Smanag és hogyan érdemes fogyasztani a spenótot? Régebben próbáltam nyersen almával elturmixolva és hatalmas görcsöt okozott. :S Tudnál erről kérlek írni valamit?
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 10., hétf. 19:17

Spenót táperős, testépítő, 2,9% teljes értékű fehérjéje van, 100gr-ban 2,9gr. 120% os biológiai fehérje. Fehérjéje majdnem eléri a tojás biol. értékét, megveri bőven az összes tejet és a legtöbb húsfehérjét. A Növényi magok közül a tökmagnak van az egyik legmagasabb biol. értékű fehérjéje, pl. megveri a tojást 145% biol, értékű fehérjejével, azonkívül azonkívül mennyiségileg is sokat tartalmaz ,33gr/100gr.
Spenótot nyersen kell enni, a zsenge levél a jó, sziklevél nem jó, mert a sziklevél tápgyenge, a csíra felnövekedéséhez kell, így a kis növény kiszívja a sziklevél táperejét. Nálunk 2 fajtáját kapni, matador fajta és az újzélandi. Én az előbbit szeretem, de aki bírja az újzélandi pikáns ízét, az is nagyon hasznos.Én lavorba előmosom csapvízben a szennyeződésektől(pl. kis sár) majd jénaiba töltött kis forrásvízbe átőblítem, leöblítem, s nyelénél fogva lerázom a vizet, majd a levéllemezt megeszem, a levélnyelet nem eszem meg, de ha valaki szereti, gond nélkül megeheti azt is. Lehet turmixolni is gyümölccsel, paradicsommal, bármivel.
Zöldek közül rendszeresen kell enni, nagyon fontos még a sok petrezselyemzöld, kelkáposzta(turmixolva és átszűrve lecsóval). Brokkoli, spárga, karfiol, levük vagy turmixuk. A vadfüvek közül fehér libatop, amarant . És persze valamennyi saláta nagyon jó, római, fejes, endívia, cikória, kínai kel, kelbimbó is rendkívül jó. stb, stb, amit ezen felül szeretünk. Zöldek s leveik napi rendszeres fogyasztása fontos.:D
A számoknak itt utána lehet nézni:http://www.nutritiondata.com

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2008. nov. 10., hétf. 20:30

Az első zöld, amit nyersen fogyasztottam, miután Victoria Boutenko cikkét olvastam, a spenót volt.

Kevés olyan finom dolog van, mint a banán spenóttal turmixolva :-)

Nyers-főtt étel, amit a fiamnak szoktam készíteni ebédre (átmeneti ételnek is megfelelő):
Főtt krumplit a főzőlével, és nyers spenóttal összeturmixolok.

További szép napot!

http://szilvinaplo.lapunk.hu/?modul=old ... om=295006&
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Eperke » 2008. nov. 10., hétf. 20:54

Jujj de jó a spenót! Én is ezt ettem turmixolva először golden almával és azóta is eszem néha banánnal és körtével is fini.
Giyandeva, én is begörcsöltem először a spenóttól, de én salátában ettem, nem turmixolva. Talán próbáld meg csak egy egészen kis marékkal és jó sokái turmixolva sok pl. négy-öt almával. És igyál előtte sok vizet meg utána 1-2 órával is. Én azt vettem észre ha egy idei nem eszem, akor nehezebb emészteni, de pár nap után már semmi gond vele.
Avatar
Eperke
Néha írogat
 
Hsz: 30
Csatlakozott: 2007. máj. 21., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. nov. 11., kedd 18:01

végre megvan a könyv :) szinte le se tudom tenni, de még 163. oldalig jutottam két délután alatt, de ahogy olvastam annyira a dúrvább zöldeket se ajánlja csak ha nagyon összerágjuk, illetve összeturmixoljuk :)[/i]
Avatar
ChaserHUN
Grafomán
 
Hsz: 1083
Csatlakozott: 2008. jún. 6., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. nov. 11., kedd 18:16

Igen , a zsenge zöld az ideális, pl. kelkáposztát én csak turmixolom s durvaszűrőn átnyomom, zaccot kidobom, vagy csak a belsőbb zsenge részeket eszem meg. Ugyanígy pl. brokkoli kemény héját sem eszem meg. Spenótból is a zsenge leveleket eszem az öregeket nem, a piacon nekem előre kiválogatják , ahova járok. Megfelelő beszerzéseket meg kell tanulni, ki kell járni. S ha az ember teheti inkább a biot kell választani, vagy legalább részben legyen az, mert sokkal ízesebb, tápdúsabb. Tudom ezt nem egyszerű megvalósítani ma még.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron