Az egészséges étrendnek nem kell feltétlenül fűszerektől mentesnek lennie. Sok, ételek fűszerezésére használt fűszernövényt ismerünk, amely antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök hatásaitól. A szabad gyökök káros molekulák és olyan normális metabolikus folyamatok során keletkeznek, amelyek kapcsolatba hozhatók sok öregedéssel összefüggő betegség kialakulásával.
Természetes eredetű antioxidánsok lehetséges forrásai után kutatva a tudósok számos gyógyhatású és étkezési növény antioxidáns sajátságait mérték és hasonlították össze. Minden növényt azonos körülmények között neveltek a Washington DC-ben található Amerikai Nemzeti Arborétumban.
Az oreganót kedvelők számára örömteli lehet, hogy három oreganófajta – a mexikói, az olasz és a görög – a legjobb az antioxidánsok tekintetében. Antioxidánsokban bővelkedő növények közé tartozik még a rose geranium, az európai nemes babér, a taréjfű, a kapor, a téli csombord és a vietnámi koriander.
A tanulmányban érintett néhány növény antioxidáns tulajdonsága nemcsak az E-vitaminra vonatkozó értékeket haladta meg, de még olyan közismerten antioxidánsban gazdag táplálékokat is felülmúlt, mint a zöldségfélék, a bogyósok és más gyümölcsök.
A tanulmány rámutatott arra, hogy a fűszernövények a természetes antioxidánsok hatékony forrásai lehetnek, így egy kiegyensúlyozott étrend fűszernövényekkel történő kiegészítésének előnyös hatásai lehetnek az egészségünkre.
Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry
naturalhealingtoday
Első megjelenés veg.hu-n: 2004. november 17. szerda, 07:00 Küldte: tami