Kapcsolat az étrend és a rák között

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Kapcsolat az étrend és a rák között

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 23., szomb. 21:38

A kutatók úgy becsülik, hogy a Nagy Britanniában előforduló rákos esetek egy harmada kapcsolatban áll azzal az étellel és itallal, amelyet a rákos betegek fogyasztottak.

Egy, a Cambridge-ben található Dunn Human Nutrition Unit (Dunn Humán Táplálkozási Csoport) által végzett, tíz évig tartó tanulmány 400 ezer férfit és nőt vizsgált egész Európában, és arra az eredményre jutott, hogy sok rákos megbetegedés az alacsony rosttartalmú étrend eredménye és, így elkerülhető.

Bizonyos ételek fölöttébb károsak, különösen a szalámi, a szalonna, a sonka és a hot dog. Ha ezeket nagy mennyiségben fogyasztják, akkor 50 százalékkal emelkedik a bélrák kialakulásának kockázata, mondták.

Forrás: The Mirror



Dátum: 2005. január 30. vasárnap, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Az almák esetében leginkább a héjuk gazdag antioxidánsok

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 16., hétf. 16:05

Kanadai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos almák – és különösen a héjuk – nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak rákellenes anyagot.


Rong Tsao, élelmiszerkutató az Ontarióban lévő Guelphi mezőgazdasági laboratóriumban, különösen nagy mennyiségû természetes antioxidáns anyagokat talált a Northern Spy és a Red Delicious almafajtákban. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek abban, hogy megvédje magát a ráktól, a szívbajtól, a magas vérnyomástól és egyéb gyakori betegségektől.

Tsao úgy találta, hogy az antioxidáns vegyületek szintje ötször magasabb volt a Red Delicious alma héjában, mint a húsában, valamint a Spy esetén a húshoz képest háromszor annyi anyag volt a héjban. Ezeknek a betegségek ellen küzdő anyagoknak a magasabb szintje lehet az oka annak is, hogy miért olyan sötét az alma héjának a színe, mondta.

A nyolc almafajta közül, amelyeket Tsao megvizsgált, a legalacsonyabb antioxidáns szinttel az Empire rendelkezett, amely az Ontarióban termesztett almafajták között a második helyen áll a McIntosh után. Az Empire almák héja és húsa is a Red Delicious antioxidáns szintjének a felétől is kevesebbet tartalmazott.

Tsao szerint a kutatók most majd azt akarják vizsgálni, hogy hogyan hatnak az almában lévő antioxidánsok az emberekben. A Cornell Egyetem két évvel ezelőtt, emberi ráksejtekkel végzett tanulmánya szerint a Red Delicious almából kinyert antioxidáns vegyületek a vastagbélrák és a májrák sejtjeinek növekedését egyharmad és kétharmad közötti mértékben csökkentették. A héjból nyert kivonat mindkét esetben hatásosabbnak bizonyult, mint a húsból nyert kivonat.

A Guelphi eredmények nagy kereskedelmi jelentőséggel bírhatnak Ontarióban, ahol az évi 92 millió dollár értékű almatermés fele sem kerül feldolgozásra úgy, hogy a héj a hulladék nagyobb részét képezi, és állati takarmánynak használják.

„Amikor meghámozzuk az almát az almás pite töltelékének készítésekor, akkor a legértékesebb részt dobjuk ki” – mondta Greg Poushinsky a szövetségi élelmiszerkutatási program vezetõje Gueolphben.

A nyolc vizsgált fajta közül a legmagasabb antioxidáns szintet a Red Delicious alma héjában mérték a kutatók, és ezt követte a Northern Spy, az Idared, a Cortland, a Golden Delicious, a McIntosh, a Mutsu és az Empire.

Buffalo News

naturalhealingtoday.com


Dátum: 2005. február 13. vasárnap, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég