Hogy kerül a csizma az asztalra?

Fórumszabályzat. Fejlesztési ötletek, visszajelzések, problémák a veg.hu-val kapcsolatban

Hogy ker

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. aug. 31., kedd 16:54

Kaptam egy e-mailt valahonnan, hogy új vega honlap indult. Örömteli várakozással néztem be, de azonnal lehervadt a jókedvem. Spiritualitás, ezoterika, vallás - mit keresnek itt? Bosszant, hogy vega rendezvényeken (ld. pl. hétvégén Erzsébetligeten), könyvesboltokban, folyóiratokban stb. is ugyanígy összekeveredik a vega étrend és reforméletmód a vallásokkal, ezoterikával, misztikummal. Utóbbiak taszítják, elriasztják a reforméletmódhoz racionális, tudományos alapokon közelítő embereket, mint amilyen magam is vagyok. Jó lenne megszüntetni ezt az árukapcsolást, és vega honlapon a vega életmóddal foglalkozni, semmmi mással. És nemcsak ezen a honlapon, hanem mindenütt külön kellene végre választani a különböző dolgokat. Nem tesz jót a vegetarianizmus elfogadtatásának ez a vegyes társaság (szvsz a vallásoknak sem tesz jót, de ezt inkább döntsék el a hívők).
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00


HozzászólásSzerző: emagdi » 2004. aug. 31., kedd 22:29

én nem állítom ilyen határozottan, hogy azokkal a témákkal ne foglalkozzon az oldal, ami nem kimondottan a táplálkozáshoz kapcsolódik.

azonban meg kell, hogy mondjam, a kiküldött hírlevél után (amiben arról volt szó, hogy egy vegetárianizmussal foglalkozó portál nyílt), engem is erősen meglepett, hogy mindjárt az oldal tetején buddha mosolygott rám...
Avatar
emagdi
 
Hsz: 2
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. szept. 9., csüt. 12:06

Igaza van Fuevonak, sok embert riaszt a vallásosság gondolata, viszont a legtöbb vallás ajánlja a növényalapú táplálkozást (még a kereszténység is, bár erről keveset beszélünk) Lehetséges, hogy az emberek egy része a valláson keresztül jut el a vegetáriánus étkezéshez, ami végeredményét tekintve mindannyiunk és a Föld javát szolgálja! :wink:
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. szept. 20., hétf. 20:28

Kedves Fuevo!

Ha zavar az ezotéria és a vallás(ok) kapcsolata, akkor ne foglalkoz vele.

Miért probléma az (racionális ember?) számára, ha pl. a Vega Fesztiválon különböző VEGETÁRIUS egyházak is jelen vannak.

Ha téged csak a racionális érvek érdekelenke, akkor keresd azokat és ne haragudja azokra, akik spirituális dolgokkal is foglalkoznak a vegetárus étkezés kapcsán.

A magam számára biztos, hogy ha CSAK pusztán észérvek alapján étkeznék vegetáriusan, nem lenne számomra olyan TELJES ez az életmód, mint így, hogy Jógát is gyakorlok.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. okt. 3., vas. 11:49

Kedves nawesh!

"Ha zavar az ezotéria és a vallás(ok) kapcsolata, akkor ne foglalkoz vele."

A vega étrendnek a fentiekkel való összekapcsolását kifogásoltam, nem a fentiek egymáshoz kapcsolását (utóbbira csupán egy zárójeles megjegyzésben utaltam, mellékesen - de nem ez volt hozzászólásom lényege).

"Miért probléma az (racionális ember?) számára, ha pl. a Vega Fesztiválon különböző VEGETÁRIUS egyházak is jelen vannak."

Nem probléma, mindaddig, míg a vega étrendet propagálják (kóstolóval, szakácskönyvvel, tanácsadással, hozzávalók árusításával stb). De amikor a szakácskönyvek mellé a vallási könyveiket is kirakják a pultra, az már probléma, mert az már hittérítés, nem a vega étrend propagálása. Sunyi, erőszakos árukapcsolás. A PeCsa-ban nyár elején is, és mostanában is volt egy-egy olyan rendezvény, amelynek már a címéből is egyértelmű volt, hogy ezoterikus. Ez rendjén való dolog, nincs benne semmi sunyiság. Akit ez érdekel, az kimegy, akit nem érdekel, az nem megy ki (egyikre sem mentem ki). A vallások tanításai nemcsak étkezési, hanem sok más életvezetési előírást vagy tanácsot is tartalmaznak: tisztálkodási, szexuális stb. útmutatást is adnak. Akkor az Erotika kiállításon is legyenek vallási standok (az ősi hindu templomok díszítései pl. kőkemény pornók), és a szexről szóló weboldalakon is legyen "Vallás" rovat? Szerintem ez semmivel sem képtelenebb ötlet, mint a táplálkozásról szóló kiállításokon, weboldalakon való megjelenésük. Jelenjenek meg, ha akarnak, mutassák be, hogy az ő hitüknek mi a mondanivalója az adott témáról. De csak arról, semmi másról! Ne kezdjenek el téríteni, mert az már a sunyi árukapcsolás kategóriája. Ez a határ, amit szvsz erkölcsileg megenegedhetelen átlépni.

"Ha téged csak a racionális érvek érdekelenke, akkor keresd azokat és ne haragudja azokra, akik spirituális dolgokkal is foglalkoznak a vegetárus étkezés kapcsán."

Nem haragszom rájuk azért, mert mással is foglalkoznak mint ami engem érdekel. De haragszom rájuk, ha összekötik a kettőt olyan látszatot keltve, mintha összetartoznának. Ezzel ugyanis elriasztják a vega étrend iránt érdeklődő, de más világnézetű embereket. "Ja, ez ilyen misztikus marhaság? Kösz, hagyjál békén vele!" Többen is (!!!) úgy reagáltak, amikor vega lettem, hogy "Na mi van, buddhista lettél?", vagy "Ez valamilyen vallási előírás?" Nem győztem tiltakozni, hogy semmi közöm semmilyen valláshoz. A vega étrend bármilyen világnézetű ember számára ugyanolyan hasznos, mint ahogyan a reforméletmód egésze, nemcsak az étrend. Ha valamivel összekapcsoljuk a vega étrend propagálását, akkor az a reforméletmód egésze legyen, ahogyan azt pl. Oláh Andor dokibá olyan szépen, világosan leírta és lerajzolta a "Reformkonyha" c. könyvében (amely könyvben egyetlen szó sem esik vallási propagandáról vagy ezotériáról, pedig a szerzője hívő ember volt). Inkább ebbe az irányba kellene nyitni, ha már mindenáron többel akarunk foglalkozni, mint az étrenddel, és teljességre törekvő reforméletmód fesztivált rendezni, reforméletmód weblapot indítani, jógával, csikunggal stb-vel. Ezek egyike sem világnézet-specifikus, hanem minden embertársunk számára egyaránt hasznos, szép, értékes, mindenkinek gazdagítja az életét. Ahogyan pl. Maharishi Mahash Yogi is hangsúlyozza (http://www.tminfo.hu): a meditáció, a jóga, az ájurvéda nem vallás(pótlék), nem ideológia. Bármilyen világnézetű ember gyakorolhatja - a legkülönfélébb vallások papjai is gyakorolják világszerte, és ateisták tömegei is. Közös kincsünk.

"A magam számára biztos, hogy ha CSAK pusztán észérvek alapján étkeznék vegetáriusan, nem lenne számomra olyan TELJES ez az életmód, mint így, hogy Jógát is gyakorlok."

A jóga és az észérvek szembeállítását nem értem. A kettő tökéletesen összhangban van egymással, ld. pl. Vígh Béla "Jóga és tudomány" c. könyvét.

De nemcsak vallásról van itt szó, hanem másról is. Belépek a vega fesztiválon az épületbe, és rögtön az ajtónál egy kártyajós "rendel". A pultokon csillagjóslásról és hasonló babonákról szóló könyvek. Na ezeket furkósbottal kellene elkergetni a rendezvénynek még a közeléből is! Ezek járatnak le bennünket, ezekkel vesznek bennünket egy kalap alá, ha helyet kapnak a rendezvényeinken és a honlapjainkon. Ez tűrhetetlen! Hívő barátaimat (a legjobb barátaim között is vannak hívők) elfogadom és vállalom, a tudatlanság és hiszékenység kufárait, a babonaterjesztőket nem. Ld.: http://szkeptikus.lap.hu/index.html
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 3., vas. 15:09

Kedves Fuevo!

Lehet, hogy félreérthető voltam:

Tulajdonképpen azt szándékoztam kifejteni, hogy számomra a vegetárius étkezés teljes mértékben összefügg (elválasztahatatlan) az Istenhittől, az istenhitemtől.

S teljesen elfogadható számomra, ha pl. a vega fesztivlon különböző egyházak, felekezetek "kínálják magukat".

lehet, hogy pl. egy csillagjós, vagy valamileny "varászló" soknak tűnik, ám ha ő ezzel udja összekapcsolni a vegetárius étkezést?

Lehet, hogy akkor ezen a Fórumon, weblapon, vagy bármely másikon ki kell moderálni, ha valaki a vallásosságról, ezotériáról és a vegetárius étekezés kapcsolatáról ír?

Minden ember felnőttként kell , hogy viselkedjen és neki magának kell kiválasztani a sok kínálatból, mi az, ami számára megfelelő.

Ám senki sem mondta, hogy ez könnyű.

Igen, lehet, hogy a szexoldalakon is ott lenne a vallás helye. Talán a "vallást" kelleen megkérdezni, miért nem nyomulnak azon az oldalakon?
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. okt. 3., vas. 23:22

Kedves nawesh,

Szerintem nem félreértésről van szó kettőnk között, mint inkább arrról, hogy máshol húznánk meg a határt. Nehéz ügy, nem gondolom, hogy tévedhetetlenül meg tudnám mondani, hol kellene meghúzni. De azért megpróbáltam, ha már vitafórumon vagyunk. Lehet, hogy túl késő van, és én már túl fáradt vagyok, de nem tudom az előző hozzászólásomnál jobban megfogalmazni, miért érzem úgy, hogy ott kéne meghúzni a határt a vallások esetében, ahol írtam. Még töprengek rajta, hogyan tudnám világosabban szavakba önteni berzenkedésem okát. Ha vitára késztetnek, gyakran magamban is jobban letisztulnak a saját gondolataim. Talán most is így lesz.

A kártyjóslás és egyéb szemfényvesztés kapcsolatát viszont a vega táplálkozással nem látom. De még ha lenne is, mert mondjuk az összes hókuszpók vega, akkor sem szabadna közösséget vállalni velük, mert bizonyítottan, nyilvánvalóan szélhámosok (ld. a szkeptikus weboldalt). Ezen az alapon, ha a pedofilok vagy a bankkártya-csalók vegák, akkor hadd jöjjenek ők is? Ilyen népséggel egyszerűen nem szabad vegyülni, mert "madarat tolláról, embert barátjáról".
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00


Vissza: A veg.hu-ról

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég