Az oldalról

Fórumszabályzat. Fejlesztési ötletek, visszajelzések, problémák a veg.hu-val kapcsolatban

Az oldalr

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. okt. 28., csüt. 9:43

Véletlen találtam erre az oldalra, és örültem neki, hogy létrehozták.

Ami kiviláglik a fórumokból, hogy az oldal látogatói közül a legtöbben vegetáriánusok vagyunk, ha különböző szinten is.

Amit fontosnak tartanék, az olyan lehetőségek megtalálása, hogy a vegetáriánusság üzenetét hogyan tudnánk a társadalom húsevő része felé eljuttatni, mert amig nem motoszkál az elméjükben a lehetőség, nem is keresik a vegetáriánus oldalakat!

Szerintem itt fontos, hogy az embereket mi érdekli: egészséges életmód, jóga, vallás, stb.

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 29., pén. 6:34

Maximálisan egyetértek.

Gondolkozzunk róla, hogy tudnánk minnél jobban népszerűsíteni a vegetárius étkezést.

magam is átgondolom és jelentkezem::))
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. okt. 30., szomb. 20:44

Nincs könnyű dolgunk egy ilyen önpusztítú kultúrában, ahol "mindegy hogy mi, csak ártson" a jelszó. Dicsőség az önpusztítás, és szégyen az egészség megóvása. Vegának lenni röhejes ostobaságnak, szégyellni való aberrációnak számít. Stahl Judit pl. pár éve egy TV-műsorban, amelyben vendégül látta kollégáit, "nyúlkajának" titulálta a vega ételeket, és visszautasította a feltételezést, hogy ilyesmivel kínálná vendégeit. Csisztu Zsuzsa pedig, aki az egyik vendége volt, élsportoló múltja ellenére szemrebbenés nélkül rágyújtott a műsorban. Stahl Judit később, amikor még más népek ételeit bemutató gasztronómiai sorozata volt a Figyelőben, véletlenül egy húsmentes kajáról is írt, majd olyan fordulattal folytatta, hogy "de térjünk vissza az egészséges táplálkozási ösztönhöz" (már nem emléxem szó szerint, de ez volt a lényege). Mindaddig nem remélek változást, amíg pl. egy Kőbán Rita szintű személyiség vega életmódja nem kap ugyanekkora nyilvánosságot. És amíg orvosok a vega életmóddal foglalkozó cikkekben leírják, hogy kiknek nem ajánlják a hiánybetegségek veszélye miatt. Nem tudják, miről beszélnek. Az amerikai táplálkozástudományi egyesület - kiterjedt kutatások eredményein alapuló - állásfoglalása fent van a weben, de minek tudomást venni róla itt a Balkánmelléken? Egyik ilyen aggódó orvosnak elkezdtem felsorolni, mi mindent eszem. A 3/4 részéről fogalma sem volt, hogy micsoda, és mi van benne. Zavarba is jött. A tudatlanság beszél belőlük: azt hiszik, hogy a hihetetlenül egysíkú húsos kajákból elhagyjuk a húst, és "helyettesíteni" próbáljuk valamivel. Ahogyan ők azt elképzelik!

Vega kiadványokat a húsevők a kezükbe sem vesznek, hacsak nem azért, hogy jót röhögjenek ezeken a "baromságokon". Ha pedig egy normál újság lehoz egy-egy ilyen cikket (az elmúlt hónapokban is akadt kettő), mindig egy tudatlanul károgó "szakértő" sületlenségeivel kísérve jelenhet csak meg, aki mindenkit alaposan elriogat a vega étrendtől.

Mindezek ellenére nem reménytelen az ügy: feltűnően gyarapodik azoknak a diákkorú fiataloknak a száma, akiket vega kajáldákban és reformkaja-boltokban látok. Bár az is feltűnő, hogy szinte kizárólag lányok. "Férfiatlan", ugyebár, nem húst hússal enni. Visszaértünk a kulturális akadályokhoz...
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 1., hétf. 12:55

Hát igen! Sok igazság van abban, amit leírtál. Mit várunk egy ilyen egészségtelen társadalomtól, ahol kiröhögik azt, aki figyel arra, hogy mit eszik és egészségesen próbál étkezni. Nem lehet pl. vega szakácskönyvet sem kapni.. csak elvétve, de persze meg lehet rendelni a netről postaköltséggel meg mindennel együtt. Bezzeg a Stáljuditnak ott virít a szar szakácskönyve minden könyvesbolt kirakatában. Ráadásul már egyből kettő. Vagy már három.. ?, nem bírom követni. Jó színesek, egyből feltűnnek. Aki csipszből meg maradékokból üti össze a vacsorát... és a könyv címe: Gyorsan valami finomat... már a címe is szar. lényeg h finom legyen, kit érdekel mi van benne.. ugyan már. lényeg hogy gyorsan kész legyen és kapkodva be lehessen falni a tévé előtt. Utána meg átfinghatjuk az éjszakát... . :DDDDD
De a lényeg, hogy azért a vegik száma egyre csak növekszik. Ez tény. Ezen nem lehet változtatni.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. nov. 1., hétf. 19:12

flower

"Nem lehet pl. vega szakácskönyvet sem kapni.. csak elvétve"
Szerintem javult a helyzet az utóbbi években. Igaz, a könyvesboltokban még szegényes belőlük a választék, de a reformkajaboltokban egyre jobb.

"De a lényeg, hogy azért a vegik száma egyre csak növekszik. Ez tény."
Komolyan nem értem, mitől növexik a számuk ilyen mostoha kulturális környezetben. Örülök neki, de nem tudom megmagyarázni. Mi lehet az oka? Ki vagy mi hat rájuk?

Nem kalandozunk el nagyon "A veg.hu-ról" témától?
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 2., kedd 0:51

Egy kicsit tényleg eltértünk a topiccímtől.:) Tehát előbb az oldallal kezdem. Örültem, hogy megtaláltam az oldalt, itt legalább van élet és eddig szerencsére még nem jöttek húsevő fikázók a topicba. Nem úgy mint a lap.hu-n:( (Nekem miért nem jut eszembe berondítani a szalonna topicba?:() A legújabb linkek cím alatt direkt vannak nemcsak vega linkek?
off. A vegiséget szerintem "példákkal" lehet elsősorban terjeszteni és kihegyezve az egészséges életmódra. A állatvédelem/lelkiség oldalához a dolognak a legtöbb húsfogyasztó struccpolitikát folytat. Van probléma, de nem érdekli.. Az egészség oldaláról könnyebb megmozdítani az embereket szerintem. Ha elmondom, hogy vega lettem, akkor picit mosolyognak, nem nagyon érdekli öket, de ha elmondom, hogy a koleszterinszintem mennyit csökkent, elmult a refluxom és mennyit változtam, arra már felfigyelnek. A legtöbben ezután is mosolyognak, de néhány emberben azért megmozdul valami. Csak sajna a klasszikus magyar konyha (amit mi úgy ismerünk..) az a hús! A példamutatáshoz hozzá tartozna az is, hogy sok híres vega életmódját elmondják a médiákban és ne Fekete László 3 csirkét, fél malacot eszek/nap legyen a példa! Kellene egy famousvegi oldal magyrul is! A Stáhl az meg engem annyira irritál mint ember, hogy villámsebesen kapcsolok, ha meglátom. Viszont jól elaható médiaszemélyiség, mégha a gasztronómiához túl sok köze sincs.(az arc többet számit) De mit várjunk, ha a másik "híres" szakácsunk Lacibácsi a sonkát reklámozza és bármit főz a tv-ben azzal kezdi, hogy megpirítjuk a szalonnát, húst tojást ételizesítőt :!: adunk hozzá.. Desszertnek meg hidegen keményedő pudingport :!: keverünk.. És ő az elismert mesterszakács! A Lázárék műsorában legalább néha feltünik az az india nő aki a vegi életmódot népszerüsíti (neve most nem ugrik be). De az "antivega ország" példához az éttermek is hozzájárulnak.Minap voltunk egy búcsuztató buleen egy elég jó sörözőben és 4 féle vega kaja volt össz., ami ugyan tele volt sajttal és tojással:) + tejszinnel. Kinéztem az egyiket, amelyikben elvileg legalább tojás nem volt, de a végén kiderült, hogy van. Erre a pincér kitalálta, hogy hoznak nekem ugyanilyet, de baconbe csomagolva.. :cry: Azt hittem elsírom magam.. Ja és ezt a chef ajánlotta.
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. nov. 2., kedd 8:51

Gondolkoztam, hogy lehetne-e egy olyan magyar nyelvű brossúrát összeállítani, ami szolid hangvételű (hogy ne személyes sértésnek, hanem gondolatébresztőnek vegyék a leírtakat), és többféle kiindulási területről tartalmazzon érveket a hús elhagyása mellett (egészség, erkölcs, vallás) A hozzászólások alapján az egészség a legfőbb érv, de a többi is említésre méltó. Több angol nyelvű füzettel találkoztam az interneten, némelyik nagyon támadó, bár a leírtak sajnos teljesen igazak. Az elkészült írásból ki-ki maga nyomtathatna, vagy fénymásolna, ha akar!

sziasztok

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 2., kedd 11:07

Hi Szilvi!

Ami szerintem még fontos lenne egy ilyenen, az a források. Leigazolható, utánanézhető források. Tehát ha hivatkozva van valamilyen egyetem kutatásaira, akkor legyen egy webcím is mellette, ahol utána lehetne nézni. (Lehetőleg ne egy olyan weblap, ahol már hivatkozások vannak) Ahogy a legtöbb barátomat (+magamat) ismerem, ha olvasok bármilyen témában és nincsenek források, akkor azt általában komolytalannak veszem(ik). A vegiséget is előbb kipróbáltam, utána kezdtem olvasni róla.
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 2., kedd 12:21

A vegik száma világviszonylatban növekszik. Így értettem. Több angol nyelvű oldalon olvastam róla. Persze, reform boltban van vegi szakácskönyv. Ez kevés.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. nov. 2., kedd 16:16

Felhívás! Eredeti kutatásokat tartalmazó oldalak, cikkek kerestetnek :D

(én is olvastam, és tapasztalom, hogy nő a vegik száma, és olyanokat is ismerek, akik még nem vegik, de töredéke annyi húst esznek, mint régen, és már disznót sem hizlalnak - apró kis lépések vezetnek el a nagy dolgokhoz - ez közhely, de remélem így van)

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. nov. 3., szer. 17:54

flower
"A vegik száma világviszonylatban növekszik."
Ny-Eu-ról 10% körüli részarányt olvastam. Magyar felmérésről nem tudok. Tud valaki ilyenről? Nem becslésről, hanem tényleges (személyes, telefonos, kérdőíves, akármilyen) felmérésről.
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. nov. 4., csüt. 13:34

Szilvi

"Gondolkoztam, hogy lehetne-e egy olyan magyar nyelvű brossúrát összeállítani, ..."

Már van ilyen néhány éve, le is töltöttem az AMVT honlapjáról. Egy A4-es lap 2 oldalára nyomtatva 3rét hajtogatható. A honlapjuk most nem műxik. Az AMVT elérhetősége honlap híján: Ahimsza Magyar Vegetárius Társaság, 8201 Veszprém, Pf. 511. Kérdés, léteznek-e még. A brosúrán megadott mobilszám még hatjegyű: 30-370-027, gondolom 9-es lehet az első számjegy.
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 4., csüt. 13:43

Mér, most akkor nem növekszik a vegik száma?
Jaj.. nem érdekel a statisztika..
én nem csinálok felmérést. :cry:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Fuevo » 2004. nov. 5., pén. 0:09

flower írta:Mér, most akkor nem növekszik a vegik száma?
Jaj.. nem érdekel a statisztika..
én nem csinálok felmérést. :cry:


De, de növexik, és e növekedés mostanra elérte a lakosság kb. 10%-át Ny-Eu-ban, ezt olvastam valahol pár hónapja. Eccerűen csak kiváncsacsi lennék, hol tartunk mi. Becsléseket olvastam, de az csak érzés, hasraütés, nem komolyan vehető adat.
Avatar
Fuevo
Néha írogat
 
Hsz: 24
Csatlakozott: 2004. aug. 31., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 9., kedd 12:24

Üdv Mindenkinek!

-Azt, hogy növekszik a vegik száma, ha hivatalosan még nem is tudjuk bizonyítani, de azért nyitott érzékszerveinkkel tapasztaljuk. Több étterem már vega menüket is tesz az étlapra, hallunk a munkahelyeken vege munkatársakról, akiket uúgy. kibeszélnek, mint jómagunkat. A rokonság is ismer egy pár hozzánk hasonlót, aztán a bio-reformboltokban is újabb arcokat látunk, satöbbi.

-Főleg nők válnak vegivé? Nem férfias húst nem enni? Ha jól emlékszem, Pamela Anderson egy PETA oldalon a vegetarianizmust, mint a potencia megtartóját ajánlja a férfiaknak. :) Nincs szebb, mint ha egy férfi vegetáriánus. Egy vegetáriánus nő oldalán. Híres vegi párokat ismertek? (->a megfelelő topikba)

-"...brossúrát ...többféle kiindulási területről tartalmazzon érveket a hús elhagyása mellett (egészség, erkölcs, vallás) A hozzászólások alapján az egészség a legfőbb érv, de a többi is említésre méltó"

"Isteni törvény = természet- (élet-) törvény = egészségtörvény.

Ez Gandhi, ez a Valóság logikája."

Folytatható így a sor? ...természettörvény = egészség(törvény) = {erkölcs; hit; ...}
Különböző dolgok? Egy az alapjuk, ugyanazt erősítik. Természet, egészség, élet. Egyszerűség!
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

Következő

Vissza: A veg.hu-ról

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég