Biokertészeti alapelvek: Gyomirtás

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészeti alapelvek: Gyomirtás

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 22., hétf. 23:23

Dátum: 2005. augusztus 06. szombat, 09:00 Küldte: Tami

Olyan gyomirtó szer nem létezik, melynek használatát az ökológiai gazdálkodás elvei megengedik. Így a megelőzésen és a kézi kapáláson túl nem sok lehetősége marad a kiskerttulajdonosoknak. Sokat segíthet a talajtakarás is.

Igyekezzünk a gyomnövényeket maghozás előtt eltüntetni a kertből. A termikus gyomirtás lényege, hogy valamilyen módon (lángszóró) nagy hőt juttatnak a nem kívánatos növényekhez, így azok elfonnyadnak, elszáradnak. Ez inkább nagyüzemekben alkalmazott eljárás.

Fűvetés előtt érdemes a talajt többször átforgatni, a gyommagokat csírázásra kényszeríteni, s akis növényeket újra a talajba forgatni. Így csökkenthető a talaj gyommag-tartalma.

Sok helyen ajánlják a forró vizet, de nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor a talajélet is erősen károdik.

És amira még érdemes figyelni:

- vetési naptár

Szintén tapasztalatokon alapul a vetési naptár használata. Ennek lényege, hogy a Hold állásához igazodva időzítik a kerti munkákat. A vetés, ültetés, de a metszés, betakarítás időpontjának helyes megválasztása megmutatkozik a növény vitalitásában, a termés minőségében, eltarthatóságában. A Vetési naptárban a vonatkozó tudnivalók és néhány jótanács is olvasható a gyökér-, levél-, virág- és termésnapok felsorolásán túl.

- Kell-e használni a biogazdának preparátumokat?

Az ökológiai gazdálkodásnak több irányzata van. A biodinamikus elv követői növényi és állati anyagokból álló homeopatikus készítményeket használnak, melyek nagyon kis koncentrációkban hatnak, inkább csak az energiák közvetítése révén. Használatuk a tapasztalatok szerint jótékony hatással van a növényekre, de természetesen más technológiák is használhatóak a környezetkímélő élelmiszer-előállításban. A biodinamikus módszerekkel előállított élelmiszereket a Demeter ellenőrző szervezet védjegye jelzi.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron