Biokertészkedés a gyümölcsösben: szőlőtermesztés

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészkedés a gyümölcsösben: szőlőtermesztés

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 25., csüt. 9:18

Dátum: 2005. augusztus 20. szombat, 09:00 Küldte: Tami

- fajtaválasztás

Szerencsére egyre több olyan betegségeknek ellenálló szőlőfajta van, melyek telepítésével a növényvédelmi problémák egy része kivédhető. Így a fajtaválasztásnál az érési időn túl lehetőség szerint ezt a szempontot is figyelembe kell venni.

Fontos még a fajta növekedési erélyének ismerete, hogy a megfelelő művelésmód (támrendszerrel vagy anélkül, metszésmód) mellett tudjunk dönteni. A művelésmód helyes megválasztásával, a megfelelő zöldmetszéssel a lombfelület szellősen tartható. Ez fontos egyrészt a termés minősége miatt, másrészt pedig a gombabetegségek is nehezebben fertőznek.

- szürkepenész (Botritys cinerea)

Védekezésképp a levél és bogyó szövetének erősítéséről kell gondoskodni, melyet különböző ásványőrlemények kijuttatásával, zsurlófőzet permetezésével érnek el. A szőlő termesztésében a legfájdalmasabb a szürkepenész okozta kár lehet, hiszen az egész évben sikeresen nevelt és ápolt termést teheti tönkre. A környezetkímélő szőlőtermesztésben nemcsak akkor védekeznek a szürkepenész ellen, amikor az időjárás azt indokolja, hanem egész évben úgy kezelik a növényt, hogy az esetleges fertőzésnek ellenálljon.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron