Biokertészkedés a gyümölcsösben: metszés, lombtrágyázás

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészkedés a gyümölcsösben: metszés, lombtrágyázás

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 16., pén. 22:21

Dátum: 2006. március 07. kedd, 06:00 Küldte: Tami

A metszés célja a minden évben kiegyenlített gyümölcshozam elérése. Itt természetesen csak néhány általános tudnivaló leírására van lehetőség, elsősorban a növényvédelem szempontjából.

Optimális esetben a metszés nem kampányszerű, hanem folyamatos; egészen augusztusig bármikor le-levágható egy-egy hajtás, vessző. A gyakorlatban azonban két nagyobb időszakot különböztetünk meg, a tavaszi metszést és a nyári zöldmetszést. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy a sebek gyorsabban hegednek, így a fertőzésveszély is kisebb, augusztus közepéig azonban ezt el kell végezni.

Mindkét metszési időszakban az ötforintosnál nagyobb sebeket sebkezelővel külön is kezelni kell. Általánosan ajánlható, hogy metszés után, lehetőleg még lombtalan állapotban, valamilyen, a szelíd növényvédelemben használható gombaölőszerrel (érdemes ezeknek utánnanézni!!!) permetezzük le a fákat, ez hatékony védelmet nyújt a seben keresztül fertőző kórokozók ellen.

- lombtrágyázás

A metszésen kívül az egyenletes hozamot biztosítja az is, ha gyümölcsfáinkat rendszeresen lombtrágyázzuk a vegetációs időszakban. Ekkor történik ui. a terméshozáson kívül a köv. évi termőrügyek differenciálása is, s ha kevés a tápanyag, akkor a következő évre kevesebb termőrügyet hoz a fa. Fontos, hogy ez a tápoldatozás augusztus közepéig fejeződjön be, hogy a növekedés helyett a fa a télre való felkészülést is megkezdhesse.

E lombtrágyák lehetőség szerint természetes anyagból álljanak és minél többkomponensűek, annál sokoldalúbb a hatásuk is. Ha van bennük valamilyen szerves anyag, az különösen sokat segít a növényvédelemben, vízgazdálkodásban egyaránt.

Bővebben: okogazdabolt.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron