Kaszáljunk!

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Kaszáljunk!

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 29., csüt. 19:10

Dátum: 2006. május 14. vasárnap, 01:05 Küldte: Parsifal

Kép

A magasra nőtt füveket az ember nem nagyon szereti: "le kell vágni"! Erre az esetre választhatjuk az ősi módszert, "a kaszálást", mely környezet- és egészségtudatos döntés.

Tavasz, nyár, ősz. A téli fagyok után, az olvadás, és az áradások levonultával burjánzik a növényvilág. A házak környékén, mezsgyéken, réteken, parlagi területeken égnek szökkennek a különféle növények, füvek, gyomok, de megtalálhatunk az ilyen közegben sok gyógynövényt is! Pitypang, cickafarkfű, pásztortáska, széleslevelű útifű, stb. Korunk embere allergiás némely füvek és fák virágporára, talán ezért sem szereti őket... annyira. Emiatt, és mert szépen rendezett portán szeret élni, járni, nem a térdig érő fűben, már régebbi időktől kezdve levágja a magasra nőtt füvet. Erre sokáig kaszát és sarlót használtak őseink. Ezek egyszerű eszközök. Egy megélesített vasdarab valamilyen kisebb-nagyobb fanyéllel, okosan kiképezve és összeillesztve. A sarló egykezes szerszám, amivel kisebb, precíziósabb kaszálást végezhetünk, míg a "nagy kaszával" komoly aratást végezhetünk, nagyobb területről is levághatjuk a füveket. Régen kaszával arattak.! (A képen holló László festménye látható: Lucernakaszálás, 1928) Egy kaszakővel jól megélezett szerszámmal, a kaszálás odafigyeléssel és rendszeres gyakorlással könnyen elsajátítható rejtelmeinek ismeretében, melyet apánktól, nagyapánktól, vagy egy környékbeli öreg barátunktól tanulhatnuk meg, hatékonyan, gyorsan és biztonságosan tudjuk dönteni a füveket, rendbe tenni a környéket.

Kép

De miért kaszáljunk, sarlózzunk, amikor az emberi fejlődés csúcstermékei is rendelkezésünkre állnak? Van már kérem motoros kasza, fűnyíró, 100 féle fűvágó eszköz, persze mindegyik motoros, elektromos. Leginkább előnyüket hangsúlyozva lett nagyon népszerű ezek használata. Pedig az éremnek két oldala van. Ezek a berendezések bonyolult eszközök. Gyorsan lehet dolgozni velük, és némelyikkel jól lehet a precíziós munkákat elvégezni, de több előnyt nem is tudunk javukra írni.

Kép

Nagyapám számára feleslegessé vált a kaszája, miután a nagybáttyám családjával lakott, és a fia inkább fűnyírót vett, és azzal nyírta a füvet. Így az öreg nekem adta a kaszáját, ami a fiát illette volna meg, de neki ugye nem kellett. Tehát örököltem tőle egy kaszát, kaszakővel. Nemsokkal ezután elhunyt. Azonban egy a közelben megismert öreg barátom szívesen segített a kaszálással kapcsolatos tudnivalók megismerésében. Megmutatta, hogy csinálhatom jól, segített a fenés (élezés) megtanulásában. Persze mindig csiszolódik az ember technikája, de már elég jól megy a kaszálás, a levágott füvek és az elismerő szavak erre a bizonyítékok.

Kép

A kaszálás jó választás. Legyen tudatos, szeretetből történő!
A kasza egy öröklött szerszám, de ha újonnan vesszük, akkor is olcsóbb, mint bármely elektromos fűvágó. Nem függ külső energiaforrásoktól (áram, ásványolaj), nincs fenntartási költsége. Tehát nem is szennyező, nem füstöl, nem mérgez. Csendes, nem hangos, ellenben a fülsüketítő nyírókkal. Ha megtanultuk a kaszálás mikéntjét és belejöttünk, akkor ugyanolyan szépen és gyorsan levághatjuk a füvet, mint a nyíróval. Éles szerszám, ugyanúgy, mint a fűnyírónál ezt is odafigyeléssel kell használni, így nem okozhat gondot. Ellenben többször hallottunk már áramütést okozó fűnyírókról; a sarló és a kasza nem ráz! További előnye, hogy aktivitást igényel, átmozgatja, megedzi a testet, ami a mai mozgásszegény életmód mellett kapóra is jön.

Összehasonlításunkból kitűnhet, hogy a kasza, és a sarló tudatos választása igen felvilágosult választás, jót tesz a használójának (edzettség, egészség, nyugalom), a környezetnekTermészetnek (nem mérgez, nem zajos), "mindenkinek jó".

Vegán, erőszakmentesebb választás! Élj vele!

*************************************************************************************

"Az úgynevezett haladásnak minden vívmánya bizonyos veszteségekkel jár együtt: például a társadalom gazdagodik egy találmánnyal, de ugyanakkor elvész egy olyan tulajdonság, mely mindannyiunkkal vele született. A művelt embernek hintaja van, de már alig tudja használni a lábait. Remek genfi órája van, de csillagászati naptárt szerez be, mivel bízik abban, hogy a könyvben minden tudnivalót megtalál, egyetlen egy csillagot sem ismer fel az égbolton s nem veszi észre sem a tavaszi, sem az őszi napéjegyenlőséget.
Az értelmes ember minden henye dolgot elvet magától s mindig visszatér végül is ahhoz, ami neki a legszükségesebb."
Ralph Waldo Emerson
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron