Biofalu: egy természetesebb életért

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biofalu: egy természetesebb életért

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 15., szomb. 12:11

Dátum: 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:52 Küldte: giyandeva

Bizonyára sok ember fejében megfordult az a gondolat, mi lenne, ha csak pár nap erejéig kiléphetne a mindennapok rohanásából, abból a mesterséges-szintetikus világból, melybe szinte sejtszinten belenőttünk. Vajon létezik e alternatíva a természetközeli, környezetkímélő életmódra és legfőképp megvalósítható ez a modern civilizációs létformában? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphattak választ azok akik agusztus 12-én ellátogattak a márahalmi biofalu nyílt napjára.

Szombat, fél 12 van. Az érdeklődő emberek szállingóznak a biofalu határába. Maga a "látványosság" könnyen megközelíthető, hisz egy piciny 600 fős falu szélén terül el az a gyönyörű természetességet megigéző föld darab, ahol épül a biofalu.

Lakatos Géza, a biofalu kigondolója várja az érdeklődőket egy piciny fakapu előtti területen, lelkesen koordinálva az összegyűlt sokaságot. S habár az eső elpityeredik, úgy látszik ez senkinek se szegte a kedvét, hogy kiruccanjon Máriahalomra megnézni mi fán terem egy biofalu. Körülbelül huszonöt ember toporog a csepegő esőben, hogy most már kezdődjön valami! Emberek a környékről, Budapestről, idősebbek és fiatal korosztály félkörben állva szorongatva az esernyőt Gézára szegezve a tekintetüket. S Géza végül megszólal, láthatólag nem különösebben zavartatva magát, hogy az eső bizony szitál. "Mutatkozzunk akkor először be, és hogy ki miért jött és mi érdekli" kezdi általános meghökkentést keltve. Mindenki mond pár szót magáról és hogy leginkább "minden érdekli", de láthatóan ez inkább az egyre inkább elszonytyolódó időnek tudható be, vannak olyanok is akik konkrét kérdésekkel érkeznek...

Ezután bemegyünk egy házba, mely műhelyként is funkcionál azonban a tetőtér jógateremnek lett kialakítva: ide ül le az összegyűlt társaság apraja-nagyja a szalmával kitömött "hurkákra", egyesek polifoamokra telepednek le. S máris záporoznak a kérdések, melyektől Géza egyáltalán nem jön zavarba, sőt, filozofikus alkatként pontról-pontra bontogatja ki a kérdésekhez a választ, melyhez érdekes gondolatcsokrokat kapunk, hogy végül elérjünk oda, ami lényegében a kérdés volt. Egy két emberben el is törik a mécses, számukra nem befogadható ez a hosszú megközelítési logika... de Géza csak szövi gondolathálóját, megszerkesztve azt az ideálképet, hogy miért is a biofalu.

Géza egyébként 48 éves, közgazdász végzettségű, négy gyermek édesapja. Kb. 10 éve elköltözött el Pestről, Máriahalomra. Azóta itt keresi az emberibb élet formáit. Második éve lakik a biofaluban. Elmondása szerint szeret itt élni. Fő munkája a biofalu szervezése, természetes ház építési tapasztalatok gyűjtése, új utak keresése. Ez a kereső szemléletmód egyébként alapjában jellemzi Géza tevékenységét, semminek sincs előre kikövezett útja. Következetesen levezeti, hogy nem szeret tervezni hosszú távra, "hisz amit ma elgondolok az a jövőben elavult gondolat lesz, szükség van a tapasztalatok beépítésére amit a folyamat közben szerzünk meg". Géza tervei között nem csak egy élhetőbb élettér, hanem az egészséges életmód egyéb elemeinek kipróbálása is van. Jól látszik e törekvése a biofalu program kínálatán: hisz kézműves táboroktól, a böjthétvégéken, önismereti kurzusokon át sokféle lehetőséget kínál a biofalu. Tervei között egy olyan öko élménypark szerepel, mely a vonzó programok és körülmények kialakítása révén a minőségi turizmust vonzanák. "A turizmus olyan értékeket kell hogy kövessen és sugározzon, ami a Biofalu lényegének nem mond ellen. Ide tartozik: természet védelem, csend, élethosszig tartó tanulás, a helyi értékek védelme és bemutatása, helyi munka teremtése, természetközeli állattartás, biogazdálkodás, tolerancia, sokszínűség, megújuló anyag és energia források, újrahasznosítás, együttműködés, helyi kapcsolatok erősítése, egymásra figyelés, a saját utak követése …"

Közben az eső eláll és felkerekedik a csoport megnézni az ökoházakat. Géza közben elmagyarázza, hogy miért is lenne fontos természetes házban élnünk: Az energiatakarékosság arra ösztönöz minket, hogy minél jobban szigeteljük el lakásunkat a külvilágtól. A különböző anyagok gyártása során használt vegyszerek azonban a használatuk közben is párolog ki ezekből. Tehát a rendszeres levegőcsere fontos lenne. Az új kényelmi elvárásaink megterhelik a házat. Napi fürdés, szárítás miatt párásabb a levegőnk. Az egységes hőmérséklet (központi fűtés) miatt nagyobb a kültéri és belső hőmérséklet különbsége a lakást határoló felületekben. Ez könnyen vezethet egészségre káros penészedéshez. Az ökoszemlélet azt mondja, hogy a lakáson belül lehetőleg kevés vegyszert használjuk és a lakás burkolatát jól lezárjuk el a külvilághoz képest (hőcserélős programozható ventilátor). Fontos a házat úgy tervezni, hogy kertjével együtt megfeleljen a helyi éghajlatnak. A házépítéshez olyan természetes vagy nem-mérgező anyagokat használjunk, amelyek a levegőt és párát átengedik magukon. Ebben az esetben a házat a harmadik bőrünkként tekintjük (a ruha a második) amelynél elősegítjük hogy kölcsönhatásban legyen környezetünkkel. Ezt a megközelítést a Bau-biologie-nak nevezhetjük. Alapgondolata, hogy az ember része a természetnek és nem független tőle. A lakás tervezésekor így figyelembe lehet venni a fentieken túl egyéb szempontokat is, pl: a föld energiái, kerülni a káros elektromágneses tereket, a fények és színek előnyei…. Géza miközben mutogatja a már elkészült házakat, elmeséli hogy nem is oly egyszerű ez, neki kell kitaposni az utat, hisz rajta kívül mostanság nem nagyon építenek vályog házakat. Géza egyébként örök kísérletező típus, állandóan valami új dolog kipróbálásán gondolkodik: látunk példát fűfedésű tetőre, elmeséli, hogy a fűtés és szigetelés kapcsán is több természetes dolgot kipróbáltak. Azomban ezen rendszerek összehasonlítása nehéz, azt látja, hogy jó, de tudományos eredmények és műszerek hiányában nehéz pontos eredményeket mérni, hogy vajon melyik a gazdaságosabb. Tettek kísérletet a napkollektoros vízmelegítőre is, de drága volta miatt egyelőre nem létszik megtérülő megoldásnak. A fűtés kapcsán kidolgozta a falfűtési rendszert, ami Géza szerint jóval hatékonyabb és emberbarátibb mint pl. a padlófűtés.

Vannak láthatóan beváló megoldások is: ilyen pl. a "finn tömegkályha", mely abban különbözik a hagyományos változatától, hogy a fa elégésekor keletkező füstgázt külön elégetik. Így az égés hatásfoka 90%-os! Nagy tömege lévén a hőleadás egyenletes és környezetbarát is, mivel az égés során annyi széndioxid keletkezik mint amennyit a fa felvett élete során, ill. amennyi felszabadulna elkorhadás esetén is. Tehát a Föld melegházhatása szempontjából semleges, ami a tüzelőanyagok döntő részéről nem mondható el.

Az ebéd után a kis (és már fogyatkozó) csoport felkerekedik, hogy saját szemével is lássa, mi történt az elmúlt években. Áthaladunk egy kis hídon és rögtön úgy érezzük az Édenbe csobbantunk; a természet érintetlen: semmi nyoma semmilyen mesterséges beavatkozásnak mint kaszálás, mesterséges út kialakítása. Géza szerint egyébként erre nincs is szükség, "a gazok egész évben nyíló mezei virágok" mondja, út helyett levélből és kéregből kialakított ösvényen haladunk. A megemelkedett talajvíz folyamán egy kis tó keletkezett, benne gyönyörű tavi rózsák virágoznak. Majd elhaladunk egy famegmunkálási terület mellett. Az egyetlen nyoma a civilizációnak az áramvezetékek jelenléte és néhány tároló, gép. Felérve a dombra, belépünk az első potenciális telekre. Géza szerint ezeknek legalább 800-1200 nm-es nek kell lennie, hisz alapgondolata, hogy élhetővé is tegye a területet; ne a mesterséges építmények nyomják el a természetet, hanem simuljanak bele a már meglévő természeti adottságokba. A terület egyébként szükséges is hisz a fa tüzelésű kályhákhoz szeretnék helyben megtermelni a gyorsnövésű fákból a tüzelőt télire. Géza hangsúlyozza egyébként a közösségi lét fontosságát, ehhez szerinte patkó alakban kellene kialakítani a telkeket, úgy hogy a házak ne lógjanak egymásba, megfelelően is legyenek tájolva és még valami közösségi élet is alakuljon ki azáltal, hogy az emberek ne legyenek elszeparálva mint a lakóparkokban... Elképzelésében egy olyan terv él, ahol közös értékrendű emberek egymást segítve közösséget is formálnak, mert ez bizony nagyon kiveszett a modern korunkból. Kicsit utópisztikusnak hangzik a gondolat, pedig hajdanán a bokorfalvakban hasonlóan szerveződtek a közösségek. Megtekintünk egy épp készülőben lévő házat. A sokadik technológia amit kipróbálnak, megfelelő tájolás a gazdaságos fűtésért, van tömege is a háznak, láthatóan a kilátás is pompás... Néhány ember a közművek felől érdeklődik. Habár jelenleg nincsenek közművesítve a telkek, ezek elérhetősége a biofalu határában húzódik, nyugtatja meg az érdeklődőket. Ezután visszaérkezünk a táncházba, ami tulajdonképp egy szabadtéri, de fedett tánctér. A még el nem csigázottak kb 7 ember issza Géza szavait, akivel a jövőről kezdünk el beszélgetni. Felmerül a Föld egyre rohamosabban romló állapota, az esőerdők pusztulása, egészségünk, melyet mára már szinte csak a gyógyszerekkel tudunk biztosítani, az allergia, a rák témaköre kerül terítékre...

Azonban nemcsak globálisan nehéz a jövőt tervezni, lokálisan sem láthatóak mindig a folyamatok. Egyelőre még csak 3 család él a biofaluban, rengeteg munka, terveznivaló vár még az ittlakókra. Tervben van bio-gazdaság kialakítása, hisz cél, hogy ez a falu fenntartható is legyen, olyan emberek éljenek itt, akik akarjanak közösséghez hozzátenni valamit, hisz mit ér ha biofaluban élők Budapestre járnának dolgozni. A közösségi lét színteri is kialakításra várnak: Waldorf óvoda, iskola szerepel a tervekben. A fatüzelésű kályhákhoz minél hamarabb meg kell találni a megfelelő technikát, hogy mely fafajok nőnek a leggyorsabban és hogyan érhető el a leggazdaságosabb termesztésük.
De láthatóan Géza nem aggódik, ő hisz ebben az ideában, mely még csak a kezdetekben körvonalazódik, ugyanakkor képlékeny is; a tervek szerint kb. 20 év múlva remélhetőleg 60 család fog már itt élni... hogy a biofalu már ne csak nevében hordozza a falu szót. Azt mondják a gondolat ereje hatalmas, és ha ez így van akkor biztosan lesz valami, s habár az ittélők még nem látják, törekvésben nincs hiány és ennek biztos megérik a gyümölcse.

Gábor
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron